Šta je novo?

Telenor i 3G. Kada ce?

studiovpc

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
650
Zna li se nesto o tome kada ce konacno da puste 3G komercijalno? Valjda je bilo reci da ce u roku od 6 meseci po dolasku na nase trziste omoguciti 3G u vecim gradovima tj 25% pokrivenosti u pocetku a kasnije full pokrivenost?

I mene ovo interesuje, ali ne bih rekao da se ista na tom polju desava, za razliku od Telekoma koji ima vec manje vise spremnih 50-tak baznih stanica (dakle min. 150 celija) pod 3G-om, i mozda ce ih jos i u ovoj godini pustiti u komercijalan rad...

Takodje, zna li neko sta je sa trecim (tj. novim) operaterom, Mobilkomom? On ce verujem odma' uleteti sa 3G mrezom jer nema bas mnogo racunice da se "gura" na 2G polju?

Poslednja izmena:
da da ovo za telekom sam i ja cuo da ce kao do kraja ovog meseca da puste 3g u rad, a koliko znam i telenor ima opremu samo sto nije komercijalizovan rad a i ne hvale se nesto za to. Kada tacno dolazi Mobilkom kod nas?

e sada, postavio bih jedno pitanje, nisam se upustao u cackanje po telefonu, ali kako cu recimo moci pristupati 3G servisima sa n6233? sta kliknem, stisnem i tako to :D

Telenor koliko sam ja upoznat ima samo par 3G baznih stanica koje im je Ericsson jos pre godinu-dve pozajmio da se upoznaju s tehnologijom... Voleo bih da me neko demantuje?

e sada, postavio bih jedno pitanje, nisam se upustao u cackanje po telefonu, ali kako cu recimo moci pristupati 3G servisima sa n6233? sta kliknem, stisnem i tako to :D
u principu nista, ides normalno na net sa vec postojecim parametrima za gprs samo sto ce umesto ikonice koja izlazi kad si povezan, G- za gprs, E - za edge koji radi na telenoru, i 3G naravno za 3G, tebi pisati 3G i trebalo bi da kad surfujes skidas ili sta ces vec da radis, da radis brze. Evo meni recimo na N73 kad god se povezem na net pise E posto imaju za sad samo tu tehnologiju iliti 2.5G kod caleta na 6233 takodje izlazi E pri konekciji.
Samo jednom sam probao rad u 3G jedno vreme kada je radila neka test faza samo u centru BG-a pre nekih godinu dana i vise, bili su moguci video pozivi (*** to sam prvo probao) jedva se povezao i radilo je veoma kratko jer nisam imao dovoljno kredita.

Telenor koliko sam ja upoznat ima samo par 3G baznih stanica koje im je Ericsson jos pre godinu-dve pozajmio da se upoznaju s tehnologijom... Voleo bih da me neko demantuje?
moguce moguce, ali mozda su kupili jos tj doneli norvezani

Telenor nama samo par baznih 3G stanica, imaju ih malo vise, nazalost tacan broj ti ne mogu-necu kazati(poslovna tajna). Sto se Telekoma tice radi se punom parom i komercijalno pustanje u rad samo sto nije.

3G je najbolji nacin konektovanja za ljude koje su u pokretu.
Imam PCMCI 3G karticu (MTN)...

Moram da priznam da je internet preko 3G-a brz i neverovatno stabilan (brzina konekcije je 1.8Mbps)...

Zato se uglavnom koristi 3G.

U drugim (kucnim varijantama) bas i nije isplativ jer je prosto skuplji (kao sto je mobilni impuls skuplji od impulsa fiksne telefonije).

Telenor nama samo par baznih 3G stanica, imaju ih malo vise, nazalost tacan broj ti ne mogu-necu kazati(poslovna tajna).

Pa dobro, ali mozes li da kazes ima li nade da ce u narednih 6 meseci poceti s komercijalnim radom? Imalo bi smisla, da ne zaostane za Telekomom, koji je uvek smatran za "nazadnu" kompaniju, a evo sada konkretno ispada napredniji od /Telenor-a.

kada razmisljam o 3G-u meni uvek pada na pamet koliko ce to da kosta?!!

kada razmisljam o 3G-u meni uvek pada na pamet koliko ce to da kosta?!!

Koliko kosta 1.2mbit flat interet kod nas? Aaaa, nema ga... dobro koliko kosta 768kbit? Pa oko 4000din mesecno (50e). Koliko bi kostao 1.2mbit da ga ima? Recimo 65e. Koliko bi vredelo da to imas bezicno? Da li bi 100e bilo realno? Recimo da da. E pa toliko kosta u Engleskoj (koja nije bas jeftina drzava), 70 funti za flat HSDPA (naravno, sitnim slovima pise da ces ga racionalno koristiti, dakle nece se 24/7 downloadovati filmovi na primer, to ce se smatrati zloupotrebom).

E pa bice toga i kod nas za godinu, najvise dve, ali samo ako bude prave konkurencije. Zato me i interesuje kada ce Telenor i Mobilkom da ponude 3G... (Mobtel i Telekom NISU bili konkurencija jer su prakticno imali istog vlasnika).

Poslednja izmena:
Ovde ljudi uglavnom koriste ogranicene pakete.
Npr. pretplata za 350Mb mesecno je u dinarima 2200, za 500Mb mesecno je 3500, a dok je za 1Gb mesecno 4990 dinara.

Naravno o platama ovde necu mnogo, recimo da je oko 100.000 prosek, sto ce reci da je 3G dostupan svima...

3G je najbolji nacin konektovanja za ljude koje su u pokretu.
Imam PCMCI 3G karticu (MTN)...

Moram da priznam da je internet preko 3G-a brz i neverovatno stabilan (brzina konekcije je 1.8Mbps)...

Zato se uglavnom koristi 3G.

U drugim (kucnim varijantama) bas i nije isplativ jer je prosto skuplji (kao sto je mobilni impuls skuplji od impulsa fiksne telefonije).

Lupio i ostao ziv. 3G iliti UMTS ima maksimalan protok od 384 dl..
3G+ iliti HSDPA ima teoretske brzine do 15Mbs dl.
Stabilnost i ostalo tek ne bih da komentarisem.

O svemu ovome sam, ukljucujuci informacije o tehnologiji i cenama u inostranstvu sam vec vise puta pisao na forumu i dovoljno je pretraziti ga.

Poslednja izmena:
imate ovo vezano za 3g i MTS

a spisak zemalja koje imaju i HSDPA mozete videti ovde:

sa posebnim naglaskom na:
Kod:
[b]Croatia:[/b]

* VIPnet launched HSDPA network on the WinDays on April 26, 2006 @ 1.5 Mbit/s (available in Zagreb, Rijeka and Opatija).
    * T-mobile launched HSDPA network on November 30, 2006 at speed of 1.8 Mbit/s with coverage same as UMTS network provided by T-mobile (most cities in Croatia including some towns)

mene posredno ovo zanima zbog ovoga: Flybook V33i HSDPA

Danasnji 3G HSDPA SW i HW podrzava HSDPA do 3.5Mbit/s (tkzv 16QAM modulacija sa 5 simultanih kodova, 1.2mbit je bio koriscenjem QPSK sa 5 kodova), tako da posto nasi nadam se nabavljaju aktuelnu opremu imace da ponude barem do tih 3.5Mbit/s... Do kraja 2007-me ocekuje se da 10Mbit/s udje u komercijalnu upotrebu (valjda 16QAM sa 15 kodova ako se ne varam).

15Mbit jos ne postoji van laboratorija (ukljucujuci i same mobilne, tj. pcmcia kartice).

Poslednja izmena:
cekaj polako bre da uvedu 3G prvo pa posle cemo ostalo, nadam se samo da ce Mobilkom da uvede sve to odjednom pa da se ovi posle malo pomuce da bi pridobili korisnike tipa radi obaranje cena i slicno

Eno po gradu osvanuli MTS-ovi bilbordi sa ogromnim 3G. Znači li to da su pustili?

MTS testira 3G vec vise od godinu dana...

Eno po gradu osvanuli MTS-ovi bilbordi sa ogromnim 3G. Znači li to da su pustili?
e to sam i ja video danas, izgleda da ce oni do kraja godine da puste u rad 3G, moze i tako imam i njihovu karticu ali bi bilo mnogo lepse da pusti i Telenor

Mislim da ce biti samo za postpaid....tako sam nacuo.

Mislim da ce biti samo za postpaid....tako sam nacuo.
malo bi bilo previse da je samo za postpaid, jer opet vecina ljudi je na prepaid-u a svi bi hteli 3G, ja sam post na telenoru a prepaid na mts-u i sad ako mts pusti pre 3g nego telenor ja mogu da se slikam sa prepaid karticom, mislim da ako se pusta vec 3g da ce biti dostupan za sve korisnike

Poslednja izmena:
Ja malo malo pa na Novom Beogradu imam 3G ikonicu na telefonu. Jel to automatski znaci da mogu da imam i 3G vezu, sa istom karticom?

Ja malo malo pa na Novom Beogradu imam 3G ikonicu na telefonu. Jel to automatski znaci da mogu da imam i 3G vezu, sa istom karticom?

Verovatno da da. Ne bi trebalo da bude potrebe za zamenom SIM kartice...

Poslednja izmena:
I meni je umesto znaka antene pored indikatora zajacinu signala, znak 3G.

nema potrebe za zamenom kartice.na mojoj prastaroj kartici se palio 3g kad' sam jos letos prolazio kroz hrvatsku

Poslednja izmena:
Stabilnost i ostalo tek ne bih da komentarisem.

O svemu ovome sam, ukljucujuci informacije o tehnologiji i cenama u inostranstvu sam vec vise puta pisao na forumu i dovoljno je pretraziti ga.

Prvo: Pazi na manire svog izrazavanja, jer dosao si na forum gde ima i kulturnih ljudi.

Drugo: Ovde se koristi 3G HSDPA koji je brzine od 1.8Mbit/s...

Trece: Evo ti i malo stiva da cistas da naucis i nesto novo http://www.mtn.co.za/?pid=272898&mid=272907

I za kraj: Jer ti koristis takve vrste konekcije pa da mozes da komentarises stabilnos?!

Ja zaista do sada nisam primetio neke poteskoce....ponekad se malo uspori ali to je veoma retko, a nikada do sada nisam dosao do situacije da ne mogu da se konektujem....

Poslednja izmena:
Jel zna neko ko je iz Telekoma koje ce 3g telefone ponuditi Telekom u paketima? Citao sam u nekim novinama intervju nekog iz mts koji ih je najavio pocetkom godine, pa me zanima sta da ocekujem.

Nazad
Vrh Dno