Šta je novo?

Yettel Hipernet

Što se tiče IPv6, možda bi mogla posebna tema da ne idemo u off, ali evo samo da pokušam da odgovorim, pošto je bilo nekoliko postova. Elem, i mene je interesovalo zašto se ne prelazi na IPv6 kad smo praktično iscedili IPv4 opseg i postavio sam to pitanje osobi koja je veliki stručnjak za računarske mreže sa preko 30 godina radnog iskustva. Odgovor je bio da je tu problem sa protokolima viših slojeva i da je to primarni razlog zbog kojeg je usporen prelezak na IPv6. Promene su potreben pre svega na transportnom sloju (TCP zahteva određene izmene kako bi dobro radio sa IPv6, a takođe bi trebalo uskladiti i protokole aplikacionog sloja). Napisao sam odgovor po sećanju jer je prošlo od tad skoro 3 godine.

Sigurno ima ovde ljudi koji se odlično razumeju u računarske mreže pa mogu i bolje objasniti jer sam ovo napisao u grubim crtama po sećanju.
 
Nisam stručnjak za mreže, ali to je to ukratko: IPv6 nije baš kompatibilan sa IPv4, a još mnogo uređaja radi samo sa IPv4.

Čak i na skupoj profi opremi u računskim centrima se i dalje interno dosta koristi IPv4 (eventualno "dual stack" sa IPv4+IPv6 uz "kombinovani" DNS).
Ako bi provajder dao IPv6 WAN adresu, trebalo bi imati NAT64 mehanizam koji IPv6 pakete translira na IPv4 za LAN uređaje i nazad... itd.

Još kraće: prelazak nije jednostavan. Ali će morati da se kad-tad desi...
 
Ali je očigledno da se nikom ne žuri za to...
2002 sam na fakultetu slušao pricu o potencijalnom nestanku adresa jer je tržište u USA explodiralo u nekoliko zadnjih godina.

I 20 godina kasnije, ništa...
 
Pročitao sam malo temu, nisam dovoljno upućen u celokupnu problematiku, ali imam dva pitanja. Razmišljam o prelasku na Telenor Hipernet, ističe mi ugovor kod SBB-a, a godina dana free je dobra navlaka. Generalno, uzimao bih samo internet, a ostalo bih već sredio na druge načine. Kako ste vi koji ga imate zadovoljni? Da li sve dobro šljaka? Drugo, i još važnije pitanje je oko torenata. Naime, prisutan sam na nekoliko privatnih torent trackera, i kao što znate, upload mi je bitan. Vidim da pišete da sa njihovom tehnologijom upload neće moći dobro da šljaka. Da li je to tačno i da li se to nekako može promeniti?
 
Upload je sa aspekta brzine vise nego ok ali nisi na javnoj IP adresi vec na privatnom opsegu, iza NAT-a (CGNAT) i kao takav nisi pozeljan korisnik na privatnim trekerima. Moze se resiti doplatom za fiksnu IP adresu.
 
Telenor koristi CG NAT, tako da je p2p odlazni saobracaj onemogucen. Cena paketa uopste izrazito je nepovoljna. Paket hipernet m 150/75 skuplji je od mts-ovog box2 (200/80, fiksna+net). Hipernet m+(fiksna+net) skuplji je mts-ovog box2 za 800 rsd.
Telenor kao preprodavac mts-ovog optickog interneta ima bezobrazno visoke cene za ono sto nudi. Preprodavaca ADSL/VDSL-a bilo je raznih, ali bilo i onih koji su bili povoljniji od samog mts-a, ovde to nije slucaj.
 
A, kako je to rešeno na Telekom optici? Pretpostavljam da je isto u pitanju CG NAT, ne? I, da li se to rešava uzimanjem statične IP adrese? Nisam u to upućen, zbog toga pitam. a ti privatni torent trackeri su mi bitni.
 
A, kako je to rešeno na Telekom optici? Pretpostavljam da je isto u pitanju CG NAT, ne? I, da li se to rešava uzimanjem statične IP adrese? Nisam u to upućen, zbog toga pitam. a ti privatni torent trackeri su mi bitni.
za sada oni koji su na optici kod mts nicu natovani , a ne znaci da ne mogu bit i
 
Količina dezinformacija vezanih za torrent i cgnat je ogromna.

I download i upload imaju isti problem. Nema nikakve razlike. Naime, da bi se komunikacija između peerova uspostavila potrebno je da bar jedan ne bude iza NAT-a.

Odnosno kad imate javnu adresu možete se povezati sa svim peerovima. I seederi i leacheri, jer ste vi taj peer koji nije iza nat-a.

Kad ste iza CGNAT-a možete se povezati samo na peerove koji imaju javnu adresu. Nebitno da li su seederi ili leacheri.

Nadam se da je sad jasno.

Ako imate 2 peer-a koji su iza CGNAT-a, oni ne mogu da se povežu. Bar jedan mora da ima javnu adresu.
 
Imam hipernet, skidam bez problema, up zakucan na 0, to je to kraj price..
 
1499 na jednom broju? Ili u zbiru, ako sam vlasnik više brojeva?
 
Na jednom koji se vodi na tvoje ime..
 
bas jadno.. nadam se da im usluge nece otici kao za starim brendom.. ostaje da vidimo.
 
Да би неко користио њихове услуге да ли Теленор мора ући у зграду као засебни провајдер или користе туђу (мтс) инфраструктуру до крајњег корисника?
 
Koriste mts. Ko ima mts optiku može koristiti i Telenor usluge.
 
Хвала на информацији. Имамо већ мтс оптику, као и ехе нет, нинет и сбб.
 
Ako moze neko da podeli iskustva, mislim ko je vec korsnik, kako je zadovoljan sa hipernetom? Razmisljam da postanem njihov korisnik, pa me interesuje jel ih vredi uzeti u obzir pored MTS-a. I ako moze da potvrdi jel radi p2p (torrent) bez problema? Hvala unapred. :)
 
Možemo da ti potvrdimo da su Telenor optika korisnici iza CG-NAT i da samim tim na torrentima ćeš da budeš unconnectable, i upload šipak ide.
 
Ako moze neko da podeli iskustva, mislim ko je vec korsnik, kako je zadovoljan sa hipernetom? Razmisljam da postanem njihov korisnik, pa me interesuje jel ih vredi uzeti u obzir pored MTS-a. I ako moze da potvrdi jel radi p2p (torrent) bez problema? Hvala unapred. :)
poredis prodavca usluge i preprodavca te iste usluge
ne moze to da se poredi
 
Možemo da ti potvrdimo da su Telenor optika korisnici iza CG-NAT i da samim tim na torrentima ćeš da budeš unconnectable, i upload šipak ide.
Hvala puno na pojašnjenju! Sad više nema dileme. Šteta, ponuda im je bila primamljiva, ali bez nekih stvari se ne može....
 
Poslednja izmena:
Meni je bio legendaran razgovor sa Telenorovom sluzbom za zainteresovane korisnike prosle nedelje...

Elem, javise mi se posle privatnih poruka da objasne sve, medjutim bio sam upucen i jedino sto me je zanimalo jeste da li mogu da pokrenem zahtev u februaru kako bih iskoristio 12x1 RSD jer samo to mi odgovara a tek 20 marta mi istice ugovorna obaveza kod MTS.

I sad devojka ni pet ni sest, najbolje bi bilo da podnesete zahtev za prevremen raskid ugovora kod MTS i platite penale za poslednji mesec jer vam je ostalo malo do kraja ugovorne obaveze i nece biti puno, a kod nas biste dobili 12x1 RSD sto je super ponuda :))))

Ostao sam sokiran i nisam znao sta da mislim.
 
Zdravo @<CyBeR>,
Korisnici dobijaju privatne dinamičke IP adrese, a u budućnosti će biti dostupna i kupovina javnih statičkih adresa. Oprosti ukoliko je došlo do nesporazuma i potrudiću se da ne dolazi do ovakvih previda od strane kolega. Predlažem ti i da proveriš teme u delu Telenor korisničke podrške na Benchmark forumu, gde smo već imali pitanja na ovu temu. Ako imaš pitanje koje do sada nije postavljeno tamo, slobodno ga možeš napisati, a možeš nam i poslati i privatnu poruku.
~Dejan


Dejane,

Vi vaše korisnike držite iza CGNATA i hoćete da vam plate 600 dinara mesečno PLUS ako hoće slobodu!? To nije Internet, to je ograničeni Internet. To nije fer prema korisnicima.

Strašno.
 
Pozdrav,

Ukoliko moze neko od korisnika hiperneta da odradi speed test download fajla sa
ili da skine nvidia drajvere oni su oko 700mb pa samo provera download brzine.
Interesuje me dal nema kvote na downloadu a da na speedtest pokazuju punu brzinu.
 
Nazad
Vrh Dno