Šta je novo?

Telekomov Aolynk ADSL i TL-WR340G

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Dakle problem je da uopste pokrenem ovu kombinaciju. Sve je povezano po uputstvu. Telefonski kabl ide u Aolynk a iz njega je ethernetom povezan 340G preko WAN porta i posle ethernetom 340G na desktop (Windows 7) - dakle sve po uputstvu.

Problem je sto kad pokrenem Easy Assistant na prvoj proveri dobijem "Network Adapter check failed". Nemam pojma sta da radim, nikad se nisam bavio mrezama. Kada povezem komp kako je bio, dakle samo preko Aolynka, ima neta najnormalnije. U cemu je problem?

Nisi dao dovoljno detalja da bi se utvrdilo u čemu je problem ali ću ti napisati varijantu koja bi morala da radi (isprobano u praksi):

1. Podesi IP adresu na Aolynk ruteru na 192.168.0.1, subnet 255.255.255.0, i isključi DHCP;

2. Na Aolynk ruteru neka ostane podešena PPPoE konekcija jer nisi naveo da li uopšte imaš user/pass za ADSL konekciju;

3. Podesi IP adresu na Tp-Link-u 192.168.1.1, subnet 255.255.255.0;

4. Na Tp-Linku pod WAN podesi Static IP i kao IP unesi 192.168.0.2, subnet 255.255.255.0, default gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1;

5. Uključi DMZ na Aolynk ruteru i unesi wan IP adresu Tp-Link rutera tj. 192.168.0.2;

6. Wireless podešavanja i forwardovanje portova radiš na Tp-Link ruteru po potrebi.

7. Na računarima koristiš adrese iz opsega 192.168.1.2 - 192.168.1.254 ili ostavi da ih dodeljuje DHCP sa Tp-Linka

Ovako podeseni ruteri moraju da profunkcionišu bez problema.

Tx za detaljan odgovor al sad sam jos vise izgubljen. Kako da pristupim Aolyinku? Nema potrebe da napominjem da wireless podesavanja, forwardovanja i adrese iz opsega (tacke 6 i 7) su spanska sela.

User name i pass za adsl imam. Meni je cilj bio samo da bude sto jednostavnije, zato sam i otisao u netiks objasnio sta hocu i dali su mi stvar za koju su rekli da je najjednostavnije povezati.

Cilj mi je bio samo da kupim neki wirless uredjaj koji ce mi omoguciti da kacim laptop i mob na vec postojeci desktop i da sve zastitim wap keyom. Zato sam i hteo preko Easy Assistanta da idem, kapiram da je to najlakse. Fizicki je sve povezano po uputstvu.

Dakle jel postoji neki laksi nacin, a ako ne plz malo vise detalja da bi uspeo da se snadjem. Tx!!!

Jednostavnije od onoga što sam napisao:

1. Moraš postaviti da IP adresa Tp-Linka bude različita od Aolynk-a, znači ako je Aolynk sa adresom 192.168.1.1 Tp-Link mora biti npr. 192.168.0.xxx gde je xxx broj od 1 do 254. Ako Aolynk ima adresu 192.168.0.1 Tp-Link mora biti u drugačijem opsegu tj. 192.168.1.xxx ili neka druga adresa iz privatnog opsega*. Nadam se da je ovde princip jasan, ako ne, kaži pa ću ponoviti.

2. WAN port na Tp-Link ruteru postavi na Dynamic IP. Na taj način će Tp-Link ruter dobiti adresu od DHCP servera sa Aolynk rutera.

3. Na wireless postavi wep key sa potrebnim brojem karaktera, ovde nema šta da se objašnjava jer je zaista krajnje jednostavno i bez Easy assistant-a.(imaš objašnjenu svaku opciju sa desne strane kada pristupiš podešavanju rutera)

Računari se kače žično i bežično na Tp-Link ruter i dobijaće IP adrese automatski preko njegovog DHCP servera i tu nije potrebno nikakvo podešavanje sa tvoje strane.

Sa obzirom da ne znaš kako da pristupiš tom Aolynk ruteru nema ništa od otvaranja portova za aplikaicje kojima je to potrebno, radiće u tzv. pasivnom modu. Kada saznaš user/pass za pristup Aolynk ruteru uključićeš opciju DMZ ka WAN adresi Tp-Linka i to je sve.

Ako neko ume ovo da objasni jednostavnije i sa slikama neka bude dobar i to uradi, pogotovo ukoliko ima pomenuti Aolynk ruter.

*IP adrese iz privatnog opsega:
od 10.0.0.0 do 10.255.255.255
od 172.16.0.0 do 172.31.255.255
od 192.168.0.0 do 192.168.255.255

Poslednja izmena:
Vrh Dno