Šta je novo?

Telekom Vs provajderi

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Evo dela teksta:
Visenedeljni spor izmedju internet provajdera, koji su omogucavali svojim korisnicima jeftino telefoniranje u inostranstvo i Telekoma Srbije, koji se trudio da zastiti svoj monopol, izazvao je reakciju nadleznog ministarstva. Ministarka saobracaja i telekomunikacija Marija Raseta-Vukosavljevic pozvala je u ponedeljak Telekom Srbije da ukljuci cetiri internet provajdera, kojima je jednostrano uskratio usluge. "Inspektor za veze dao je nalog Telekomu i sad je na tom preduzecu da uradi ono sto je njegova zakonska obaveza", rekla je Raseta –Vukosavljevic na konferenciji za novinare.

E sada pitanje je da li to rade zbog izbora, ili se nesto stvarno menja...

A sto se tice KDS-a:
Inace, PTT Srbija pustila je danas u rad Kablovsko-distributivni sistem KDS na Tosinom bunaru, u opstini Novi Beograd. U prvoj fazi ce biti prikljuceno 7.000 korisnika, a do kraja godine ce oko 30.000 stanovnika Tosinog bunara.« Oni ce ce pored televizijskih kanala moci da koriste i brzi internet« - rekao je generalni direktor PTT-a Srdjan Blagojevic.On je dodao da ce ta kablovska mreza do kraja godine pokrivati centar Beograda, Rakovicu i neke druge delove grada.

Hm, dobro je ako su malo uvatili za usi telekom. Preko njih ide najveci deo saobracaja. Ne znam da li je zbog ovoga ili neceg drugog, al` preko absolutok provajdera (koji jedan iz spora) pre nekoliko dana nisam mogao da pingujem altavistu. Osim toga kolko sam razumeo spor je zato sto ovi provajderi daju usluge IP telefonije, pa je telekom poceo da se ku**beca zato sto provajderi kao zloupotrebljavaju resurse koji su im dati. Elem, voleo bih da znam detaljnije u cemu je spor.

Sto se kablovskog interneta tice, nesto sam skeptican, jer ako to proradi, i onda korisnik bude imao realni dl. 200-500KB/s, neko ce ladno skidati do 100GB/mesecno. Osecam da ce tako nesto ptt zestoko tarifirati. Inace bi bilo super.
Mislim, nadam se da nam je manje-vise svima to buducnost, da za 10ak godina imamo jeftini neogranicen pristup i dl. pri brzinama do 10MB/s, al` za godinu-dve dana nesto mi deluje suvise optimisticno cak i za 10x manje brzine.

Sorry drustvo, malo vise sam pomesao kilobite i kilobajte, al se nadam da je sustina ostala ista.

Sramota, njima nabavljaju KDS a nama ne mogu ni da obezbede jedan blok digitalnih centrala na Zvezdari .. jebote ovde covek ne moze ni lovca da dobije FX

Evo i nastavka price:
Telekom Srbije odbacio je danas optužbe šest internet provajdera da je generalni direktor te kompanije Draško Petrović sa Telekomom Italija potpisao nepovoljan ugovor o obavljanju međunarodnog telefonskog saobraćaja.

"Podnošenjem krvične prijave protiv Petrovića takozvani internet provajderi su još jednom pokušali da skrenu pažnju javnosti sa svog nezakonitog poslovanja, zbog čega je Telekom Srbije i odlučio da sa njima ne obnovi ugovore", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Šest članica Udruženja internet provajdera Jugoslavije podnelo je krivičnu prijavu protiv Petrovića jer smatraju da je decembra 2000. godine zaključio štetan ugovor sa Telekomom Italija o usmeravanju međunarodnog saobraćaja preko Italije koji je tom preduzeću "omogućio značajnu imovinsku korist".

Kako ističe srpski Telekom, Draško Petrović "nije sa Telekomom Italije potpisao nikakav ugovor o obavljanju međunarodnog telefonskog saobraćaja, jer za tu vrstu pravnog posla Telekom Srbije nije nadležan".

Hm, jeste da je u ovom slucaju borba izmedju onih koji imaju puno para i onih koji u odnosu na nas analogno-modemske "smrtnike" takodje imaju puno para, ali mi se cini da saopstenje telekoma zvuci "politicki". Naime, nigde ne mogu da nadjem kakvo je to nezakonito poslovanje provajdera. Sve mi se cini da telekom "tvrdi pazar" i da pokusava da utera harac, akonto toga sto su ovi provajderi preuzeli na sebe da obezbedjuju (kolko sam shvatio) glasovnu kominukaciju koristeci internet. Pitanje je najverovatnije da li takvu komunikaciju zaista treba smatrati istom kao i kada se koristi klasicna komunikacija izmedju telefonskih centrala. Koliko ja znam, kvalitet ip telefonije je prilicno nizi u odnosu na klasiku. Dal` ovo znaci da ce absolutok prestane da bude internet provajder? Ja se nadam da nece jer mi njegov flat-rate vrlo odgovara. Pogotovo, sto zbog (usranog) telekoma, iako sam na digitalnoj centrali, ne mogu da se vezem na vise od 28.8k jer su mi stavili pcm, a kao na digitalnoj centrali to ne bi smelo da se radi posto smanjuje kvalitet veze.

Evo i nove vesti:
Udruženje internet provajdera Jugoslavije ponovilo je danas poziv predstavnicima Telekoma Srbije da 16. septembra dođu na razgovor "koji bi doveo do pravog i dugo odlaganog početka saradnje i rešavanja mnogih nerešenih pitanja". "Razumljivo je, međutim, da pravosudne i upravne odluke ne mogu biti predmet razgovora. Može se razgovarati, ali samo ako se pođe od pretpostavke da postoji pravna država", navodi se u saopštenju sa sastanka tog udruženja, koje okuplja više od 40 provajdera.
Oni su, kako se ističe, pozdravili poziv republičkog ministra za saobraćaj i telekomunikacije Marija Rašeta-Vukosavljević Telekomu da ispoštuje zakon i uključi provajdere sa kojima je jednostrano uskratio usluge. "Ovu izjavu smatramo podrškom pravnom poretku države, a ne bilo kojoj strani u sporu", navodi se u saopštenju. Udruženje internet provajdera Jugoslavije podržalo je "napore Vlade Srbije na razvoju internet infrastrukture i nameru da izvrši restituciju Telekoma".
Sindikat "Nezavisnost" Telekoma Srbije podržao je danas odluku generalnog direktora Draška Petrovića da ne postupi po nalogu inspektora ministrastva saobraćaja i telekomunikacija. Kako je saopšteno iz Sindikata, "Telekom nije obnovio ugovore sa tzv. 'internet provajderima' zato što su oni, zaobilazeći našu međunarodnu centralu, pružali međunarodne telefonske usluge iako ta vrsta posla nije bila predviđena ugovorom". Na taj način je za poslednjih nekoliko meseci Telekom oštećen za više od 10 miliona evra, a Srbija nije naplatila porez, dodaje se u saopštenju. Dalje se navodi da Telekom jedini ima plaćenu licencu za obavljanje međunarodnog telefonskog saobraćaja putem fiksne mreže i da ima pravo da odluči da li će ugovore koji su istekli da produži ili ne.
Telekom Srbija će i u buduće, u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima i pravima, da sklapa ugovore sa firmama koje se isključivo bave pružanjem internet usluga, ističe se u saopštenju Sindikata "Nezavisnost" Telekoma Srbije.

Fala Amon_Ra, super info.
Ostaje, kako mi se cini, pitanje sta su to "internet usluge" i da li to omogucava isp-ovima da daju usluge koje telefoniranja koriscenjem Interneta. Meni se cini da je odgovor Da.
U suprotnom slucaju, mogao bi ptt da nas globi (odnosno isp-ove) posto ovi omogucavaju slanje "poste", ili u gorem slucaju da drzava posebno optereti porezom svaki prosledjen byte, jer kao stiti resurse kojim se omogucava ovakav saobracaj (struju, zemljiste, kablove, centrale...).
Ne znam pravo, pa pretpostavljam da bi neki pravnik mogao da bolje artikulise moj stav, a sve mi se cini da Telekom pokusava da ispravi sopstvenu gresku pri sklapanju ugovora. Jer, da su imali na umu ip telefoniju (ako je to u pitanju), o tome bi u ugovoru sigurno bilo jasnih stavki. Ovako, pokusavaju da uvere druge da je njihovo tumacenje pravo, i da iz toga izvuku korist (kad vec nisu pazili pri sklapanju ugovora). Ako prodje prodje, ako ne nista. Samo ce malo da idu na ribanje kod italijana. A i to ce da ih potrese mnogo... Nafatirali su se dovoljno. A nasu drzavu (ministarstva), ce vec nekako da izjajare, sa "strucnim"&"pravno vazecim" tumacenjima. Sreca da nam taj mili direktor Telekom-a nije na celu Microsoft-a. Placao bi mu se penal za svaku otkucanu stranu teksta.

Prema telekomu, ako tamo neki Vlada iz NS-a i tamo neki Marko iz Nisa razgovaraju preko netmeetinga, njihove provajdere treba 'ugasiti' jer oni krse zakon zbog pruzanja (mogucnosti) telefonskih usluga za sta nemaju pravo.... gluposti.

S druge strane ni ti provajderi nisu cvece. Verovatno su i oni zakacili neki VoIP/PCM gateway cime u principu jesu pruzali usluge medjunarodnog telefonskog saobracaja, jer krajnji korisnici ipak koriste fixni telefon (koji je prikacen na obicnu centralu) za komunikaciju (i vecina nema pojma kako uopste njihov glas stize 'tamo' i onaj 'tamo' stize do njih, samo primete da nije bas kao kad bi pricali direktno telefonom)

Posto u zemlji ne postoji zakon koji regulise ovo, telekom je ocigledno resio da preuzme stvar u svoje ruke, doduse na pokvaren nacin, ali isto tako se i provajderi prave blesavi.
Sve dok se ne napravi zakon koji ce to da regulise, situacija ce da bude kakva jeste - ne zna se ko pije a ko placa
FX

Man at arms je napisao(la):
Sramota, njima nabavljaju KDS a nama ne mogu ni da obezbede jedan blok digitalnih centrala na Zvezdari .. jebote ovde covek ne moze ni lovca da dobije FX

Koji deo? Ja imam kod Gradske Bolnice.

Rekli su da ce do kraja godine da pokriju dobar deo Beograda, tako da bi svi trebali da budu zadovoljni sto se tice KDS-a.

DS9 je napisao(la):
Sto se kablovskog interneta tice, nesto sam skeptican, jer ako to proradi, i onda korisnik bude imao realni dl. 200-500KB/s, neko ce ladno skidati do 100GB/mesecno. Osecam da ce tako nesto ptt zestoko tarifirati. Inace bi bilo super.
Mislim, nadam se da nam je manje-vise svima to buducnost, da za 10ak godina imamo jeftini neogranicen pristup i dl. pri brzinama do 10MB/s, al` za godinu-dve dana nesto mi deluje suvise optimisticno cak i za 10x manje brzine.

O tome smo već pričali. Internet će se naplaćivati po protoku.

Naravno, tako bi i trebalo da bude jer mi se cini da je to posteno. Kad sam pomenuo zastoku tarifu imao sam na umu da su neki koji su nudili usluge kablovskog interneta, davali ogranicenje od 300MB mesecno, a svaki dodatni skinuti MB , naplacivali (ako se dobro secam) 10ak ili vise dinara. To sam procitao sa plakata neke firme koja je reklamirala ove usluge (plakat je bio nalepljen na zgradu, vozdovac,bgd).
Ako neko za mesec dana moze da skine 2-3 GB podataka (telefonskom vezom) i da mu sve to uz isp i telefonski racun kosta oko 50evra, onda mi se cini da kablovski internetne bi trebao da bude skuplji od te cifre, za 5-10x veci download.

Inace danas, vidim u politici na prvoj strani vest o sporu izmedju telekoma i provajdera. Izgleda da ce vesti o ovome tek da se mnoze.

Mediji kao da daju veci publicitet nego ranije, to je malo cudno...

5. oktobra smo pogresili kada smo zapalili skupstinu, trebalo je srusiti telekom, do temelja ;)

Man at arms je napisao(la):
Ta dva nemaju nikakve veze jedno sa drugim.

Nazad
Vrh Dno