Šta je novo?

Telekom ukida analogne ..

IronSERB

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
poprecne veze.I uvodi digitalne.
Istina ili nije.
pozdrav

Daj Srbine, ne shtrecaj nas sa 'brzim vezama'. Taman sam pomislio da ce Telecom ispuniti obecanje od pre nove godine i prebaciti sve na digitalne centrale :(

driver je napisao(la):
Daj Srbine, ne shtrecaj nas sa 'brzim vezama'. Taman sam pomislio da ce Telecom ispuniti obecanje od pre nove godine i prebaciti sve na digitalne centrale :(

koliko ja znam, rekli su da ce nove centrale da prorade u aprilu:confused:

Ajde da ne lovimo u mutnom da se i ja oglasim . Ja inace radim kao projektant pristupne mreze u Telekomu i ja mnogo bolje od vas (nazalost) znam kako stvari nisu tako crne, vec su jos crnje nego sto se misli. Na inicijativu , ne znam vise ni ja koga(budze u PTT-u, politicara...), pocela je prva faza kompletne digitalizacije pristupne mreze. E sad , prva faza obuhvata centrale Guberevac, Krunski venac, Centar... a kad ce biti zavrsena - bog ce ga sveti znati. Jer kao i sve ostalo i ovo na kraju moze da se otegne u nedogled (mada licno verujem da ovoga puta to nece biti slucaj jer mnogi politicari vrse pritisak da se ovo sto pre odradi). ako sve bude po planu ova faza ce biti zavrsena za nekoliko meseci - te ce tada svi brojevi koji su vezani za ove centrale postrati digitalni . Da ne mesamo stvari - poprecne veze nemaju veze sa komutacijom , to su samo iznajmljene parice koje idu kroz kapacitete telekoma mimo komutacije (ne zavrsavaju u razdelniku, vec idu kroz VF i sprovode se dalje u mrezu do sledece odredisne tacke) u centrali i povezuju dve tacke (naprimer dvce filijale neke turisticke agencije). Sta se nalazi na krajevima (i dal ce se kroz nju prenositi digitalni signal ili analogni)ove veze zavisi samo od onoga ko je tu vezu zakupio. Veza sa komutacijom, izlaz neke mreze na internet se ostvaruju kombinacijom poprecnih veza, zakupljenih linija (leased lines) i ugovorima sa provajderima usluga...
kad ce Beograd biti ceo digitalizovan je pitanje na koje se ne moze jos uvek dati konacan odgovor.:cuss:

ne znam da li hoce ili nece
ali obzirom da mi sa
analognim centralama
jako tesko uspostavljamo vezu sa
mobilnim ili digitalnim bilo bi
im pametno ako misle da
povecaju profit da nam
uvedu digitalne
Jedan od direktora je
na tv-u rekao da kada
prebace nekog na digitalnu
skoci saobracaj za 70 posto
a samim tim i profit te oni
planiraju da svima daju digitalne
samo se nadam da nece biti to
oni pcm-ovi

austin je napisao(la):
Da ne mesamo stvari - poprecne veze nemaju veze sa komutacijom , to su samo iznajmljene parice koje idu kroz kapacitete telekoma mimo komutacije (ne zavrsavaju u razdelniku, vec idu kroz VF i sprovode se dalje u mrezu do sledece odredisne tacke) u centrali i povezuju dve tacke (naprimer dvce filijale neke turisticke agencije...

Kad smo kod poprecnih veza, da li je istina da je telekom poceo da stavlja limitatore na iste? Odnosno posto garantuju samo 9600bps a ljudi na kvalitetnim linijama mogu da izguraju i po 1-2 Mbps cuo sam da su u telekomu poceli da protok ogranicavaju na garantovanu cifru kako bi oduzeli klijente ostalim internet provajderima i ucvrstili svoj monopol...

Da, istina je da su po?eli sa ometanjem veza korisnika. Evo fwda sa Internodiuma o slu?aju Memodate koja se prva našla na udaru te nove "strategije razvoja":

Postovane kolege,

Zeleo bih u ime MEMODATA internet provajdera da vas obavestim o
najnovijem neprijatnom iskustvu koje smo doziveli od Telekoma Srbija.

Nekima od Vas vec je poznato da od prosle nedelje su pocela ometanja
poprecnih vodova beogradskim internet provajderima od strane Telekoma
Srbije. Nama je 9. februara u 14 casova prestala da radi interna veza
izmedju nasa dva cvorista (POP-a). Posle prijave kvara Telekom nas u
ponedeljak 10. februara obavestava da je sto se njih tice veza u redu
uz napomenu da oni garantuju brzine do 9600 b . Veza je do prethodnog
dana radila 2Mbps.

Sledeceg dana 11. februara u 10 casova iznenada je prekinuta poprecna
veza do jednog od nasih najvecih korisnika - Kompanije Vecernje
Novosti. Merenjem smo utvrdili da je doslo do fizickog prekida.
Prijavili smo kvar veze Telekomu i posle nepunih 15 minuta dobili
odgovor da je doslo do kvara na regleti u Glavnom razdelniku (Katiceva
18) kvar je odmah otklonjen. Merenje je pokazalo da je veza
uspostavljena ali modemi na poprecnoj vezi i dalje nisu radili. Na
ponovnu reklamaciju ponovljeno nam je da Telekom garantuje brzine
prenosa podataka samo do 9600 bps. Pre "kvara" veza je radila na
brzini 1 Mbps.

Danas (subota 15. februar) Telekom izlazi u susret nasem korisniku
Kompaniji Novosti, poziva montere i tehnicare JUPAK-a, ljudi dolaze od
kuca i daje se USMENI nalog da se hitno uspostavi poprecna veza od
Kosovske 26 (Kompanija Novosti do JUPAK-a Katiceva 18 Telekom Srbija),
i da Kompaniju Novosti prikljuce na Internet Telekoma. Pojavljuje se
ekipa koja uspesno uspostavlja poprecnu vezu i link brzine 1 Mbps.
Cela operacija je gotova u roku od dva sata !!! Aktivno ucesce su
imali Zoran Bacanovic, Zoran Perovic i Dusan Pejdic.

Svi su srecni i zadovoljni. Telekom dobio novog velikog korisnika,
a Vecernje Novosti ponovo imaju internet.

Ovo Vam pisem u zelji da ako se i Vama uskoro nesto slicno dogodi,
budete spremni da to shvatite i prihvatite kao deo poslovne politike
rukovodstva Telekoma Srbija.

1. Do pre 2 dana sam imao ptt poprechnu na poslu i radila je ko nishta....download je ishao i do 500KB/s sa jakih servera, a ispod 100KB/s nikad nije padalo...to je kombinacija sa 4GB limita i cenom od 18.000 din mesechno...nije mi odgovaralo to shto se domaci saobracaj placao kao strani (zbog igranja na domacim serverima), pa smo uzeli beotel koji se po karakteristikama (ponudjenim) ne razlikuje od Telecoma, osim shto imaju domaci saobracaj free....tako smo dobili 60 ping u CSu na YUBC serveru (na Telecomu 15-25) a download nikad ne prelazi 30KB/s, a pri tome placamo 7.000 din vishe....

2. Sto se tiche memodate, to je najveca prevara u istoriji neta, i uopshte necu da komentarishem...

pseto je napisao(la):
ne znam da li hoce ili nece
ali obzirom da mi sa
analognim centralama
jako tesko uspostavljamo vezu sa
mobilnim ili digitalnim bilo bi
im pametno ako misle da
povecaju profit da nam
uvedu digitalne
Jedan od direktora je
na tv-u rekao da kada
prebace nekog na digitalnu
skoci saobracaj za 70 posto
a samim tim i profit te oni
planiraju da svima daju digitalne
samo se nadam da nece biti to
oni pcm-ovi

Jel ovo u desetercu :D
centrale 7x i 6x su uzasne, ja sa ISDN linije dobijam svaki broj iz prve, a na 6x moram da cekam po pola sata za izlaz (nema dvojnika). 1000x sam zamislio situaciju u kojoj neko umire, a ne moze pozvati hitnu pomoc... i umre zbog telekoma!

driver je napisao(la):
2. Sto se tiche memodate, to je najveca prevara u istoriji neta, i uopshte necu da komentarishem...

mislish na memodatu ili telekom?

inace ovaj topic sam pokrenuo zato sto ako je to istina posto ternutno nema digitalnih jebenih poprecnih vezica onda ako telekom ukine analogne provajderi ostaju bez neta sto znaci mi ostajemo bez neta sto znaci telekom preuzima primat u svemu tome i budze lepo prodaju telekom za vece pare.The END
inace ovo je moja verzija price mozda postoji jos neka
pozdrav

ko sto rekoh analogne i digitalne vezice i nisu pravi nacin da je oznace pojmovi parica(veza) kroz koje se propusta digitalan/analogni signal.
poenta cele price je da je do sada telekom iznajmljivao jednu paricu npr. (cija je cena bila pristupacna) a provajder bi kroz nju sa dsl-om furao sta je hteo(1-2Mbit/s) (i pruzao za pare razne usluge korisnicima)- sada telekom oce to da promeni , oce svoj deo kolaca, pa ce da svoje kapacitete (iznajmljene parice npr.) naplacuje po kolicini podataka propustenoj kroz njih a ne flat kao sto je to radio do sada.

austin je napisao(la):
poenta cele price je da je do sada telekom iznajmljivao jednu paricu npr. (cija je cena bila pristupacna) a provajder bi kroz nju sa dsl-om furao sta je hteo(1-2Mbit/s) (i pruzao za pare razne usluge korisnicima)- sada telekom oce to da promeni , oce svoj deo kolaca, pa ce da svoje kapacitete (iznajmljene parice npr.) naplacuje po kolicini podataka propustenoj kroz njih a ne flat kao sto je to radio do sada.
Zato moja firma polako prelazi na wireless kao glavni vid komunikacije.

DAndy, koju tehnologiju koristite i preko kog provajdera?

E bre, pa evo vidite kako je lepo Austin rekao ovo za Telekom... hajde sad da se svi skupimo i damo neke pare za Telekom jer vidite kako su do sada bili fini i radili na svoju shtetu... mislim da bi zaista trebalo da im nadoknadimo te gubitke sa kojima je telekom radio do sada...

<ovaj post je ochigledno pisan ironichnim tonom, i verovatno ce biti obrisan od strane moderatora, ali morao sam ovo da kazem>

Misha je napisao(la):
E bre, pa evo vidite kako je lepo Austin rekao ovo za Telekom... hajde sad da se svi skupimo i damo neke pare za Telekom jer vidite kako su do sada bili fini i radili na svoju shtetu... mislim da bi zaista trebalo da im nadoknadimo te gubitke sa kojima je telekom radio do sada...

<ovaj post je ochigledno pisan ironichnim tonom, i verovatno ce biti obrisan od strane moderatora, ali morao sam ovo da kazem>

sto bi ga neko brisao? tim pre sto se vecina ljudi (ukljucujuci i mene )slaze sa tobom - i ja sam u gornjem poslu ironicno pomenuo "svoj deo kolaca" ali sam zaboravio smajli :D

JOBAH je napisao(la):
DAndy, koju tehnologiju koristite i preko kog provajdera?
Pa eksperimentisemo sa usmerenim antenama raznih proizvodjaca. Trenutno nisam siguran sta sve koristimo, ali imamo funkcionalnih 4 para antena. Provajder nam je trenutno EUnet, ali sa njim je veza i dalje preko iznajmljene linije.

Kakvi su rezlutati? Koje ste brzine postigli? Da li koristite klasicnu bezzicnu mrezu na 2.4Ghz ili?

JOBAH je napisao(la):
Kakvi su rezlutati? Koje ste brzine postigli? Da li koristite klasicnu bezzicnu mrezu na 2.4Ghz ili?
Uh, ne znam da li sam bas kompetentan da ti odgovorim na to posto nisam ucestvovao u montiranju. Znam da su uredjaji iz jeftinije klase, znam da je bilo problema oko izbora frekvencije, ali da sada radi kako treba. Brzina... ne mogu ti tacno reci, ali znam da sam kopirao neke velike fajlove i da je islo 200-300KB/s. Videcu da li mogu da saznam jos nesto ako te stvarno interesuje.

austin je napisao(la):
sto bi ga neko brisao? tim pre sto se vecina ljudi (ukljucujuci i mene )slaze sa tobom - i ja sam u gornjem poslu ironicno pomenuo "svoj deo kolaca" ali sam zaboravio smajli :D
Pa ono kao da forum ostane na nekom ozbiljnom nivou i sh'a ja znam :D

u svakom sluchaju jedva chekam bolja vremena za net kod nas...

Misha je napisao(la):
u svakom sluchaju jedva chekam bolja vremena za net kod nas...

Onda mora da si kornjaca :D (zive po 200 godina)

Nazad
Vrh Dno