Šta je novo?

Telekom (supernova-exenet) opticki internet

ostanislave

Zapažen
Učlanjen(a)
18.10.2022
Poena
11
Prijatelju dovukli opticki kabl iz telekoma i ruter, mislim da je, HG8245W5. Ugovoreni protok je mislim 300 ili 400 mbps.
Malo sam ispao iz forme ali zakacim se telefonom na ruter na 5ghz (koji je pored mene), odem na speed test i pokazuje da vuce izmedju 350 i 400mbps. To je ok...
Istim telefonom se zakacim na isti ruter na 2.4ghz (koji je pored mene), odem na isti speed test i pokazuje da vuce oko 20-30mbps.
Zakacim lap top (pravljenim ali kvalitetnim) kablom na isti ruter koji stoji pored mene, odem na speed test i pokazuje da vice oko 90-100mbps.
Zakacim ruter na switch (pored mene), pa lap top u switch, odem na speed test i pokazuje da vuce oko 30-40mbps...

Gde gresim?

Da li je moguce da je razlika u protoku izmedju 5.8ghz i 2.4ghz tolika?
Zasto lap top nece da vuce vise od 100mbps? Da li je problem u kablu ili stelovanju lan kartice na lap topu? Lap top je prilicno dobar (dell inspirion)
Da li je moguce da switch sece protok na 30-40mbps iako je gigabitni?
Gde gresim? :)

Hvala puno!

Laptop ti ima mreznu karticu od 100Mb .

Ili je kabl... Proveri koji je kabl treba da bude cat 5e najmanje, ako jeste onda je kao sto je Gileb napisao u pitanju mrezna karta na lap topu....

Moguce je da je razlika u protoku tolika na wifi...

U pravu je Gileb, uopste mi nije palo na pamet da sam uzeo lap sa 100 megabitnom lan karticom ccc.

Ostaje mi jos da zakacim lap top preko njegove wifi (QCA9377 802.11AC) kartice na ruter, pa izmerim i ostaje mi da uzmem fabricki kabl pa proverim da li je switch u problemu ili mi je smetnju pravio kabl sto rece akki.

Inace, smeo sam da se kladim da nije tolika razlika izmedju 2.4 i 5.8 :)

Hvala momci puno!

Ima li ko problema s (supernova) exenet internetom a da je iz Vlasotinca?

Leskovac, jedino u utorak je bio prekid od 9:15 do 9:30. To je prvi put do sad da je bio isključen signal u dan, a i na kablovsku isto ne beše nijedan kanal. Sreća pa su sijaličke bile zelene, al bio sam se preturio.

Ima li neko neki broj agenta za Niš, trebam ili da preselim sa jednog stana u drugi ili da raskidam ubovor ako tamo nemaju opciju optike.

Kao što vidiš, taj neko je tada napravio nalog na forumu i formirao temu, diskusija obavljena i to je to. Neko je greškom iskoristio i povampirio dupliranu temu, a postovi nisu prebačeni u odgovarajuću, odnosno ova još uvek nije zaključana. Ima tu još brdo propusta. Neke teme nisu aktuelizovane, odnosno preimenovane prema trenutnom stanju ili spojene u jednu, ali zato bitno je da se tipa u Ananas temi naglasi da nema potraživanja vaučera ili sledi instant ban, itd.

Vrh Dno