Šta je novo?

Telekom gubi jedan monopol

Mixoni

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2006
Poena
310
Pozdrav svima...Evo ovako danas sam kupio Blic i dosao da veoma vaznog sananja sto se naseg neta tice...Ko hoce da procita opsirnije nek kupi Blic , ja cu samo sazeto da ispisem ovde o cemu se radi...

Kazu da bi net od pocetka 2009 godine (a mozda i ranije ) trebo da pojeftini za 30 %.Ministarstvo telekomunikacija trebalo bi da usvoji tri pravilnika o voipu,mrezama i medjunarodnom povezivanju.Ovaj pravilnik ce omoguciti provajderima da mogu da se povezu direktno sa medjunarodnim mrezama i time da otkupljuju internet po velikoprodajnim cenama koje su 3 do 4 puta nize nego kod Telekoma..Ratel je vec doneo pravilnike gde ce se koristiti 2 vrste tehnologija Wimax(omogucava sirokopojasni pristup preko 512 kb) i CDMA (manje naprednija tehnologija od 128 do 256 kb..koristice se uglavnom u manje naseljenim sredinama).To bi trebala da bude dvostruka konkurencija Telekomu kako za fixnu tako i za internet.Kako su naveli "Korisnik bi trebo da oseti mnogo pogodnosti,od nizih cena bolje usluge do brzeg interneta".Slobodan Markovic savetnik ministarstva telekomunikacija istice da ce se nakon primene novih propisa bitno umanjiti monopol Telekoma.Cak u njegovom textu se istice da je zabrinut za nabavnu cenu koja je 4 puta veca u celom regionu pa kao i za monopl:smackbum:

U svakom slucaju nadajmo se da je ovo korak ka boljem netu u Srbiji.... Al ipak....:trust:

Poslednja izmena:
We shall see about that (Telekom je "zvanicno" izgubio monopol jos 2005), al' to i dalje ne znaci da ga nema :d

We shall see about that (Telekom je "zvanicno" izgubio monopol jos 2005), al' to i dalje ne znaci da ga nema :d

Pa dobro naravno da ce biti tu ali morace da se povinuje cenovniku i da poboljsa usluge ili...odose korisnici..( a to da je izgubio monopol 2005,bas me zanima od koga..:D)

Nadajmo se ako tako bude da ce to i dalje biti pravi flat paketi sa skidanjem bez ogranicenja prenesenih podataka.

Da da telekom gubi taj monopol vec 5 godina i nist a

ako nastavimo prema evropi tek će početi da stižu takvi mejlovi. samo da uskoro ne doživimo da nam, kao englezima, smanjuju brzinu kad skidamo torrente.

Neki domaci provajderi su otishli i korak dalje pa to primenili ... medjutim posle toga nista ... nikakvo upozorenje nista ... meni brine RATEL sto smara sa onom opremom !

Pa sad, ako pogledamo jos jedan monopol koji je nasa drzava godinama tvrdoglavo odrzavala na stetu i gradjana i privrede - auto industrija i nakon svega toga procitamo ovako nesto:

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=46667&sectionId=33

Bam, grom iz vedra neba. Vec za par dana prvo smanjenje car. stope! Izgleda da su nam ovi "odozgo" porucili da je dosao zadnji cas da se dovedemo u red ili se neko ovde dobro pocesao po glavi - svejedno. Nadam se samo da se nece zaustaviti na pola puta (daj boze da stignemo i do pola). A sad kad su razbucali najjacu konkurenciju (ili su se samo raspali) nema vise koga da se boje ili pitaju za bilo sta. Mogu punom snagom da krenu u ispunjenje zahteva ovih "odozgo" kao sto su sve nase komsije vec odavno uradile i njihovi gradjani vec uzivaju u blagodetima novih auta i brzog neta, konkurencije medju trgovinskim lancima, nizim cenama u supermarketima (cekam dan kada ce neki evropski igrac razbucati ovu derikozu Maxi). Joj, odoh predaleko.

Ista analogija se moze primeniti i na trziste telekomunikacija kao jos jedno cvrsto utvrdjenje dugoprstih lenstina. Do pre neki mesec niko nije ni pominjao liberalizaciju spoljnih linkova a kamoli pad cena od 30%. Pomalo se pricalo o povecanju brzina za 50%, neki su kritikovali sto to nije vise, neki se zadovoljili i time. A sad SBB preko noci odvrnu slavinu, ovaj daje izjave po novinama, donosi se pravilnik.... Nesto cisto sumnjam da je SBB ovo uradio iz ciste ljubavi prema korisnicima ili zato sto im je proradio nezavisni link. Siguran sam da imaju pouzdanu dojavu sta ce se desiti pa su pozurili ne bi li jos vise prosirili korisnicku bazu, na svoju stetu zakupili jos veci link kako bi bili prvi pre nego sto ostali krenu da dizu brzine i skidaju cene.

Nadajmo se da nas ocekuje interesantno prolece.

Zivi bili pa videli. Ne verujem da ce se Telekom tek tako dati.

To pojeftinjenje je vec stupilo na snagu, doduse onako srpski - stidljivo i uz uslovljavanje, al` ***. Mislim na ovo kod Sezama, ako uplatis 3 meseca odjednom, ispada 3000 umesto 1450X3, sto jes` jednako 30%.

Bice nesto od ovoga , ne moz' se u jevropu sa monopolima .

To pojeftinjenje je vec stupilo na snagu, doduse onako srpski - stidljivo i uz uslovljavanje, al` ***. Mislim na ovo kod Sezama, ako uplatis 3 meseca odjednom, ispada 3000 umesto 1450X3, sto jes` jednako 30%.

Nije nikakvo pojeftinjenje, već marketinški trik. Pošto su u sezamu obavešteni da će biti dupliranje adsl protoka u toku ovog meseca, oni su lepo prodali nešto danas po većoj ceni nego što će biti sutra, a za šta će oni platiti prekosutra. ;)
tj. paket 512 se ukida, osim mučenicima koji budu kod sezama.

Naravno da je marketinski trik, ali meni je jeftinije 30% naredna tri meseca, pa ti vidi.

^Ako je pricha o onim sezam ushtedama na 512 paketima, rachunica je sledeca: imash 512kbit 3 meseca, platish oko 1.200din manje. Ukoliko ne, dobijesh 768kbit i ne ostvarish ushtedu (jer rachun ostaje isti) a protok je veci.
Dakle:
1) ako koristish adsl zarad max. protoka - ne isplati se (cena prema kbitu je skoro ista);
2) ukoliko koristish adsl chisto zarad 24/7 pristupa netu za surf itd, isplati se jer se ushtedi 15-20e za ta 3 meseca.
Pa kome shta odgovara ;)

Nego, kome pripada sama mreza fixne telefonije? Parice, optichki kablovi i ostalo?
Hoce li sve te potencijalne firme morati da poput SBB-a da polazu svoje kablove ili ce se koristiti/iznajmljivati postojeca mreza?

Nije nikakvo pojeftinjenje, već marketinški trik. Pošto su u sezamu obavešteni da će biti dupliranje adsl protoka u toku ovog meseca, oni su lepo prodali nešto danas po većoj ceni nego što će biti sutra, a za šta će oni platiti prekosutra. ;)
tj. paket 512 se ukida, osim mučenicima koji budu kod sezama.

To bas i nije najtacnije. I oni koji su na 512 paketu, a plate ta tri meseca ce automatski preci na brzi paket kad dodje do povecanja. Tehnicki nije izvodljivo da ostanu na 512.

To bas i nije najtacnije. I oni koji su na 512 paketu, a plate ta tri meseca ce automatski preci na brzi paket kad dodje do povecanja. Tehnicki nije izvodljivo da ostanu na 512.

Jesi baš siguran? npr. 256 paket još uvek postoji kod telekoma, znači izvodljivo je.
Takođe, valjda vam je jasno da ubrzanje neće biti 50%, već 100%. hint: sbb

Jedan moj prijatelj radi u pohorskoj u telekomu, nadam se da znate gde je to :) NBGD paviljoni ... e sada kada sam ga pitao za net rekao mi je da telekom nesto gadno kuva i da su poprilicno nervozni (datum 11.09) ... fora je sto su navodno testirali centrale i nasa jadna infrastruktura "ne moze da izdrzi" toliki protok ... mislim da je to cista glupost, mada ako nije to znaci da telekom pored Povecanja brzine mora da " 'opravi " te centrale sto iziskuje trosak, i samim time jako je neizvesno sta ce biti dalje ...
Iskreno se nadam da ce Telekom biti rame uz rame sa SBBom, a samim tim i mi cemo dobiti bolji net ...

Ako je vec tako, onda dok ne srede infrastrukturu, mogli bi makar da regulisu, tj smanje cene, u skladu sa SBB-ovim novim cenama/brzinama.

Poslednja izmena:
Koliko ja znam po nekom chudnom zakonu (starijem, ne znam da li josh vazi), svaki kabel koji se polozi u zemlju automatski postaje vlasnishtvo telekoma. Nisam siguran da li je istina, ali tako sam chuo.

SBB kaze da sada ima svoju infrastrukuturu i da je optikom umrezio Beograd I Vojvodinu a da upravo polazu svoj kabl do Nisa i juga. Samim tim kada konacno povezu nece morati da placaju Telekomu vise medjugradske usluge.

^Ako je pricha o onim sezam ushtedama na 512 paketima, rachunica je sledeca: imash 512kbit 3 meseca, platish oko 1.200din manje. Ukoliko ne, dobijesh 768kbit i ne ostvarish ushtedu (jer rachun ostaje isti) a protok je veci.
Dakle:
1) ako koristish adsl zarad max. protoka - ne isplati se (cena prema kbitu je skoro ista);
2) ukoliko koristish adsl chisto zarad 24/7 pristupa netu za surf itd, isplati se jer se ushtedi 15-20e za ta 3 meseca.
Pa kome shta odgovara ;)
:wall:
Prvo, nece da bude 768, nego dupliranje (navodno), drugo - kada se to desi, svima se dize brzina iz tehn. razloga (ne dize provajder nego telekom/drzava) i trece - ja sam vec korisnik Sezama 512, sto znaci da mi je prosto jeftinije 30%:trust:

Evo i celog teksta
http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=56735

Inače čisto sumnjam da će net pojeftiniti za 30%. Niko se neće tako lako odreći profita. Imam utisak da će se malo srediti stanje sa brojem provajdera kojih ima previše za ovako malo tržište kao što je Srbija. Takođe mi je žao što će ljudi koji žive na selu dobiti najsocijalniji net po nekoj siguno paprenoj ceni. U ovoj zemlji nikada nije bio problem da se neka uredba, pravilnik ili zakon donese, nego da se sprovede i poštuje.

Nego, kome pripada sama mreza fixne telefonije? Parice, optichki kablovi i ostalo?
Hoce li sve te potencijalne firme morati da poput SBB-a da polazu svoje kablove ili ce se koristiti/iznajmljivati postojeca mreza?
Parice pripadaju Telekomu, a kao sto je neko vec rekao SBB ima svoju optiku. Moje je misljenje da ce se SBB sto se tice fixne telefonije okrenuti svojoj bazi korisnika (i naravno novim korisnicima) prema kojima vec imaju kablovsku infrastrukturu, tako da im parice nisu ni potrebne. Medjutim trebala im je interkonekcija sa Telekomovom mrezom da bi uopste funkcionisali kao fixni operater.

...prema kojima vec imaju kablovsku infrastrukturu, tako da im parice nisu ni potrebne. Medjutim trebala im je interkonekcija sa Telekomovom mrezom da bi uopste funkcionisali kao fixni operater.

Tacno, ako im drzava ne obebedi interkonekciju, moze ( ako toga bude :) samo zvanje u inostranstvo :( A pri tom, Telekom ce da uzme veci deo WiMAX licenci da ostali ne bi :(

Nazad
Vrh Dno