Šta je novo?

Telekom ADSL veliki problem

stefanm

Slavan
Učlanjen(a)
09.01.2006
Poena
330
Molim Vas za pomoc, ako neko zna... jer osecam da sam unikat sa ovim problemom....bas sam nervozan

Naime imam Telekom adsl , i imam lose parametre u ruteru sto se tice Signala,Snr-a itd...
covek iz telekoma kada je pomocu njihove sprave neke merio signal direktno na uticnici telefonskoj ispalo je super sve max.download rate 21 mb/s upload 1500 kb/s
sto je zaista fantasticno...jer mi je i centrala blizu...
medjutim posto mi se komp naravno ne nalazi pored uticnice u predsoblju,ja sam morao sprovesti kablove 4-5 metara kako bi povezao sa kompom itd....sto je i uradjeno po propisima sve
i zbog tih bednihhhh 4 metra kabla , u ruter udjem i vidim da mi se izgubi pola vrednosti adsl brzina i snra.
ako je SNR bio donji npr; 14 sad je 7...itd
a maximalan download rate je 12 mb/s umesto 21mb/s ,kao sto sam vec napisao...
i sve se zdrndalo u bednih 4 metra kabla.....imam samo 2 telefonska aparata ukljucena koja se koriste,sto nadam se da ne predstavlja problem...
puca mi i zabada internet ponekad kada zovu na fixni...

Ima li neko savet neki, jer nikako da resim ovo ... ?
Menjali su mi cak i pre 2 meseca "paricu" za aDSL u centrali Zvezdara...tad je bilo kao stanje bolje ali sad je opet lose jako...
Znaci meni predstavlja najveci problem sto mi je SNR jako los i sto mi puca konekcija...hocu da imam stabilnu konekciju...a bojim se da me Telekom ne prebaci na ADSL Data path Interleaved, a treba mi Fast kao i do sada zbog Gaminga ,iako to ne bi resilo problem, jer je problem veci ocigledno ...
Evo trenutnih podataka iz Rutera:
ADSL State Show Time
Data Path Fast
Operation Mode G.dmt.bisplus
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 13196 / 1033
Bandwidth Down/Up(kbps) 6144 / 1021
SNR Margin Down/Up(dB) 14.5 / 7.5
Attenuation Down/Up(dB) 10.1 / 11.3
Power Down/Up(dBm) 8.2 / 11.3
CRC Down/Up 38337 / 337
FEC Down/Up 31610 / 0
HEC Down/Up 29407 / 0
System Up Time 2:46:57

Hvala,

Stefan

Poslednja izmena:
Pa jesi li probao da uzmes metar kvalitetnog kabla i da spojis ruter pored uticnice na kojoj je on merio, pa da vidis kako tada radi?
Tacnije nisam te bas razumeo najbolje, da li tih 4-5 metara kabla predstavljaju telefonski kabl od uticnice do rutera, ili lan kabl od rutera do racunara?

Jesu li tih 4-5 metara kabla UTP ? Ako jeste onda to ne utiče na kvalitet signala jer se on meri na ruteru a ne na računaru.
Pre će biti da nije lepo povezan spliter ili je on nefunkcionalan na šta ukazuje gubitak interneta kada telefon zazvoni.
Potražiti šemu povezivanja pa proveriti da li je ona ispoštovana.

Pa jesi li probao da uzmes metar kvalitetnog kabla i da spojis ruter pored uticnice na kojoj je on merio, pa da vidis kako tada radi?
Tacnije nisam te bas razumeo najbolje, da li tih 4-5 metara kabla predstavljaju telefonski kabl od uticnice do rutera, ili lan kabl od rutera do racunara?

a brate cudno je...neverujem da je do kabla...ne proizvode se bas njesra kablovi ,jednostavno takve stvari moraju da rade ... :D
Ne mogu da ga spojim tacno na tel.uticnicu jer nemam tu struju nego je uticnica za struju 2m pored ***.. ali sam uradio sledece :
Spojio od direktne telefonske uticnice ruter tacno na nju , sa kablom od samo 2 m znaci bukvalno kao da je direktno nakaceno (samo je struja razlog zasto ipak ima rastojanje 2metra pa se ne moze reci "direktno nakaceno")
i opet je ista ADSL Linija kao kad je bio kabl od 5-6m do moje sobe.
To sam saznao jer sam aktivirao Wireless pa se tako nakacio na ruter i video da su slicni podaci u njemu.

- u pitanju je telefonski kabl od uticnice do rutera .

Poslednja izmena:
Jesu li tih 4-5 metara kabla UTP ? Ako jeste onda to ne utiče na kvalitet signala jer se on meri na ruteru a ne na računaru.
Pre će biti da nije lepo povezan spliter ili je on nefunkcionalan na šta ukazuje gubitak interneta kada telefon zazvoni.
Potražiti šemu povezivanja pa proveriti da li je ona ispoštovana.

Sema povezivanja je skroz okej ispostovana...
Utp su ja mislim ....spliter sam zamenio i kupio novi pre par dana , medjutim isti problem...pogledajte samo u podacima koliko ima puno Crc i Fec gresaka...
nesto se bas cudno desava :D

Poslednja izmena:
Sad cu i ja kao zaludna baba, ali rece da imas dva telefona. Jesu oba posle splitera?

Ja sam uvek imao puno gresaka a radi mi normalno i net i iptv,tu i tamo ponekad mi pukne net ali nista alarmantno... Ja sam daleko oko 3km od centrale i od kako sam uzeo iptv parametri su mi jos gori nego pre,a sve radi kako treba :)

Operation Data Upstream Downstream
Noise Margin 21.8 dB 6.5 dB
Attenuation 15.4 dB 35.8 dB

Indicator Name Near End Indicator Far End Indicator
FEC Error 6015 0
CRC Error 1853 0
HEC Error 5210 0

Stalno citam o tim greskama a 3 godina ja nemam nikakav veci problem...PU,pU! Da ne izbaksuziram samog sebe :)

Poslednja izmena:
Dobra ti je linija, nema veze sto pokazuje manje parametre ruter, nisu oni garancija za merenje parice. SNR manji je za upload, meni je 6-7 pa mi ne pada konekcija i po 20-25 dana. Attenuation ti je 10 sto znaci da ti je duzina parice manja od 1000m i dobro ti je rekao radnik iz telekoma da moze da ti izvuce linija preko 20Mbs. Napisi ili skiciraj detaljno kako su povezani telefoni i modem)ruter.

ja sam povezao tacno kako i treba sve...
stavio sam spliter pre svih telefona
i kasnije me nije mrzelo i kupio dodatan spliter i stavio i njega na jedan telefonski aparat ... :)
inace net baguje jako...zna da puca sam od sebe
i jako je nestabilan....zaista ne znam do cega moze biti....
Komsija pored mene isto adsl ima , imamo isti paket i sve ,isto smo povezali njemu pise u ruteru 20mb/s max.download rate i SNR margine su mu savrsene...samo meni ne radi dobro net od toliko ljudi koje znam da koriste adsl ,strasno...haha
-Dzaba sto kad je meren signal direktno na tel.uticnici sve super i max download rate 21mb/s , kada mi je stanje sad u praksi ocajno....
i max. moze da izvuce ruter 12 mb/s a SNR margine znatno opale i zbog toga i zabada konekcija....
Videcu da slikam i da Vam danas prilozim neke slike pa da bacite pogled
Hvala

Poslednja izmena:
Nije telekomov problem tvoja kućna instalacija, ako je na utičnici sve ok, router ispravan, dalje ti treba da rešiš problem. Za početak otkači na spliteru telefone i testiraj net tako. Ako puca i dalje, promeni spiter itd.

Brate menjao sam spliter vec i sve pokusao , instalacija kucna je uradjena po propisima :)

Poslednja izmena od urednika:
Spojio od direktne telefonske uticnice ruter tacno na nju , sa kablom od samo 2 m znaci bukvalno kao da je direktno nakaceno (samo je struja razlog zasto ipak ima rastojanje 2metra pa se ne moze reci "direktno nakaceno")
i opet je ista ADSL Linija kao kad je bio kabl od 5-6m do moje sobe.
To sam saznao jer sam aktivirao Wireless pa se tako nakacio na ruter i video da su slicni podaci u njemu.

- u pitanju je telefonski kabl od uticnice do rutera .
Kako misliš da ovo radi ?
Dobio si nekoliko saveta šta da pokušaš da uradiš ali ti samo konstatuješ da je kod tebe sve ok. Pa definitivno nije. Čas imaš daljinski telefon posle splitera čas nemaš. Možda na nekom telefonskom kabelu konektor ima loš kontakt ? Jesi zamenio telefonske kablove ? Kažem ti šta da probaš
Utičnica>spliter>router, bez povezivanja telefona na spliter. Da li si siguran da je to "prva" telefonska utičnica ?d

Meni se pre par godina desavalo da se na svakih par sati prekida internet konekcija na ruteru tj kao da se sam resetuje uredjaj. Menjao sam uredjaj, tel. kabl, UTP kabl, racunar, spliter i opet se, konstatno, isti problem javljao! Onda mi je neko rekao da prebacim, na samoj uticnici, kabel sa jednog na drugi konektor, do dan danas vise nemam problema! U sve sam bio sumnjao samo u to nisam :wall:

covek iz telekoma kada je pomocu njihove sprave neke merio signal direktno na uticnici telefonskoj ispalo je super sve max.download rate 21 mb/s upload 1500 kb/s
sto je zaista fantasticno...

Pomocu njihove sprave radi, a da li si probao sa drugim ruterom mozda je on na pola puta do crkavanja?

puca mi i zabada internet ponekad kada zovu na fixni...

Ovo lici na mikro filter jer pozivi ne smeju uticati na adsl.

ruter je star 2 i po godine...mozda mu je vreme za zamenu :D
ko zna

Prebaci adsl mode u gdmt pa vidi koji su parametri. Koristi internet u ovom modu pa vidi da li ima poboljsanja.

Ja ovaj spliter ne razumem,kako je povezan a i nije jasno na slici kako si i sta povezao,takodje i kod rutera ti nema utp kabla koji ide do kompa ili koristis wifi?! Ja sam pre godinu dana imao problem gde ruter nije hteo da se konektuje na mrezu. Ispostavilo se da su sve proverili i na kraju kad sam zamenio kabl proradilo je. Probaj drugi kabl,mozda je to? Naravno da moze da bude i do rutera,jel su ti proverili jel on radi kako valja?

Poslednja izmena:

Slikaj samu uticnicu koliko vidim imas neka visetruka povezivanja, prvo kakav kabl dolazi, 0.6mm ili 0.8mm, sledece sto ti treba je uzidna uticnica sa rj12 zenskim konektorom ali sa Keystone Jack Krone Type Terminacijom, najbolje je da je sa manuelnom montazom bez impact tool-a. Na taj nacin ostvarujes najbolji prelaz sa kabla punog preseka na zenski rj12.

Onda iz zenskog rj12 pravis malecki kabl musko muski rj12 upotrebljavaj mekani 0.4mm patch cetvorozilni kabl.
Kod nas se tesko nabavlja 0.4-0.5 patch cetvorozilni, uglavnom prodaju 0.2 ili tanji.

Takodje kabl od splitera do modema bi trebao da je najmanje 0.4mm. To su neki idealni uslovi.
Samo vidi da izbegnes onu vezu koju sada imas, vidim neke starinske uticnice.
Slikaj blize.
takodje trazi od centrale da ti umere liniju.
Proveri spliter, trazi nov.
Otkaci telefone i mikrofiltere prilikom testiranja.
I na kraju ocisti pinove na ulaznom zenskom rj12 konektoru na ruteru.

dali neko zna kako podneti zahtev za povecanje parica za adsl??hteo sam 10 mb al u posti podrzava do 5 a kazu mi da neki ovde imaju 6mb...pa neznam sta je problem il ptt net nece da da promociju kako valja

Nazad
Vrh Dno