Šta je novo?

Telekom ADSL, problem sa kradjom protoka

niking

Slavan
Učlanjen(a)
25.10.2008
Poena
302
Pozdrav, forumasi. Znam da nemam mnogo postova ovde, ali ponekad pratim forum, nisam toliko strucan, ali nisam ni bas veliki laik (zanimaju me kompjuteri, ali nemam vremena jer stalno putujem zbog prirode posla kojim se bavim)

Moj problem je sledeci: imam Telekomov ADSL od 4mbit i njihov Wi-Fi ruter. Ortak mi je to samo povezao i to je radilo bez vecih problema do mesec-dva kad je protok poceo jako da slabi, sto je bilo primetno i pri gledanju raznih klipova na internetu. Zvao sam njihov call centar i rekli su mi da je sa njihove strane sve u redu i da je signal dovoljne jacine. Posle nekog vremena mi je postalo sumnjivo sto je protok izuzetno slab nocu, a preko dana potpuno normalan, plus sto niko drugi u zgradi nije imao takvih problema iako su na Telekomu.

Citao sam iskustva ljudi ovde na Benchu i vidima da je to verovatno zato sto mi neko krade internet. Pitao bih ortaka koji mi je namestio internet, ali je on vec mesec dana na zimovanju u Francuskoj, pa ova pitanje upucujem vama: na koji nacin ja mogu da se zastitim od ovakvih upada?
Takodje, zanima me da li je ova kradja krivicno delo i da li ja mogu da saznam ko je od mojih "prijateljskih komsija" to pocinio. Pored takvog olosa prolazim svakog dana na ulici, sledeci put bismo mogli da porazgovaramo

Spusti roletne,i smanjices jacinu signala,a ako ne pomogne ubaci ruter u orman, opet zbog smanjenja jacine signala.

Nego, reci mi kako si uspio samo da dobijes njihov call centar, meni to nikad nije poslo za rukom.

Poslednja izmena od urednika:
Reci koji ruter imash. U principu mogao bi ti da stavish neku enkripciju na wi-fi ili bar mac filter.
Nadam se da će moći da se snadje ako mu objasnimo ovde kako.

0800-100-100 dobijam svaki put kad zovem.

Mislim, imate "prijatelje" pa i oni bi hteli da se ogrebu za net. :D

Ma svakakvih ******a ima ovih dana.
Jesi probao sa roletnama, to je nekako instant rjesenje.

postavi wpa2 enkripciju
svi noviji ruteri podrzavaju to....
i onda nece moci ljudi poput kefala da ti prave problem

Ne znam koji ruter imas, ali meni je uvek zgodnije resenje da stavis u ruteru da radi sa 10-20% snage (ako podrzava to) nego da ga zatrpavas jastucima i zatarabljujes vrata i prozore. Ako i dalje uspeva da krade, mogao bi da pretpostavis da je tacno iznad ili ispod tebe, ili sa druge strane zida, znaci blizu :). A ako si mnogo dokon (zavisi od polozaja ili velicine stana i to) mozes da ga selis naokolo i otprilike utvrdis gde se taj nalazi

Poslednja izmena:
Tesko da ce pomoci :) odem kod komsije sa laptopom, a linijska veza izmedju rutera i laptopa u sobi je :

Ruter - Zid - 5m dvorista - zid - zid - zid - zid - zid = 15% signala, opusten surf. Dakle zid od moje kuce, prolaz kroz moju drugu kucu, prolaz kroz njegovu drugu kucu i konacno signal u njegovog primarnoj kuci :)

A u kuci od nekih 300 kvadrata najtanje sto hvatam je 3 crte (po dijagonali cosak prizemlja - cosak sprat)

Poslednja izmena:
Pozovi Kefala da navrati da ti to namesti.
Garant zna kako treba to da se uradi!

I plati coveku, normalno :) Nemoj da stedis na rukama :)

Ako koristis internet samo na dekstopu obrati paznju da li ti je ukljucena lampica wlan (cini mu se) ako neko vuce internet preko wi-fi ona trepce. Ako nemas potrebe za bezicnu mrezu iskljuci tu opciju. To ces najjednostavnje uciniti tako sto ces pozvati korisnicki centar i oni ce te navoditi kako to da uradis. Ako ti je potrebna bezicna mreza za pocetak stavi pasword (isto mozes dobiti uputstvo preko korisnickog centra) pa ako ti i posle toga trepce lampica za wlan onda predji na neki drugi metod zastite.

P.S. ova prica postaje sve zanimljivija (mislim ako citate ova dva topica zajedno)

Aman, zašto jednostavno ne kuca u Browseru 192.168.1.1. i ne podesi u opcijama za WLAN ključ, jer je verovatno otključan ruter. Samo ukucaj u opciji (zavisi od rutera do rutera) gde ti nudi key, mislim da treba staviti 10-cifrenu šifru...

kakav je wep? :) Preko usb wireless kartice, samo to mogu da podesim...

Nazad
Vrh Dno