Šta je novo?

Telekom ADSL je u stvari ADSL 2+

vladojko

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
19
Juce sam promenio ADSL modem, i poslao u penziju onaj rozla Hjundai Telekomov modem. Nova masina (Fritz box fon) ima autosensing svih ADSL parametara, i on meni lepo kaze da sam povezan na ADSL2+ port, sa maksimalnom mogucom brzinom od 12 Mbit/sec (valjda zbog kvaliteta linije).

Elem, modem prijavljuje:

ADSL 2+ (ITU G.992.5) Annex A
Attainable data rate Kbit/s 12072 168
ATM data rate Kbit/s 1021 126
User data rate Kbit/s 925 115

U pitanju je paket 1024/128, i vidi se da je ATM data rate otprilie takav. Isti modem prikljucen u Belgiji na adsl od 4 Mbit/sec prijavljuje:

ADSL (ITU G.992.1) Annex A
Attainable data rate Kbit/s 6732 732
ATM data rate Kbit/s 4640 512
User data rate Kbit/s 4203 464

U Belgiji je upravo u toku akcija nadogradnje ADSL prikljucaka na ADSL2+, i najavljuju da ce u svim vecim gradovima tokom 2008 biti moguce dobiti ADSL 2+ brzine do 24 Mbit/sec

Znaci, nasi postari su odmah udarili najmoderniju ADSL opremu, ali nam pustaju internet na kasicicu, sa paprenim cenama. Greota i sramota.

Attainable data rate Kbit/s 12072 168 - opet mali upload cak iako bi odvrnuli?!

Kod nas su relativno kasno krenuli sa uvodjenjem ADSL tehnologije, tako da je u vreme nabavke opreme vec uveliko postojala i koristila se ADSL2+ tehnologija u svetu, za razliku od Belgije gde je u vreme uvodjenja postojala samo ADSL tehnologija. Srecom, neko je bio pametan kad su nabavljali opremu kod nas pa vecina centrala podrzava ADSL2+ :)

Ma ne verujem da su bili pametni, nego sigurno vise nije ni mogao da se kupi obican ADSL, pa su morali da se otrose za ADSL 2+ ;-)

Није Хјундаи модем, већ Huweii (тако некако). ;)

Hm, ja sam mislio da je opste poznato da je vecina opreme po centralama ADSL2+. Mislim da je i onaj Huawei ruter sto Sezam deli prijavljivao da je linija tog tipa.

Posto je sva oprema u centralama lelekomova (monopol jelte...) svi koji koriste ADSL imaju ADSL2+ opremu u svojim centralma i to ne zavisi od provajdera. ADSL infrastruktura u nasoj zemlji podrzava maksimalne brzine koje su dostupne u svetu, downstream od 24Mbps i upstream od 3.5Mbps - ADSL2+ Annex M. Razlog zasto smo krenuli sa samo 768kbit je to sto lelekom hoce sto duze vreme da nas muze - to je od prilike ona, kupuje 2Mbps od Deutsche Telekoma a nama naplacuje 256kbps po istoj toj ceni.

Poslednja izmena:
Ja mislim da nase centrale jedva podrzavaju i ovaj G.dmt sistem a kamoli adsl2+ i ima kosu da cupaju ovi iz telekoma ako sad ponovo povecaju brzine jer polovina korisnika nece moci da dobije tu brzinu nego dosta manju pa ce biti zalbi i kritika.Mislim da se o ovome radi a ne o monopolu...

Centrale sa ADSL opremom u ovoj prici uglavnom nisu problem. Kljucna stvar za stabilnu vezu i velike brzine kod ADSLa je prenosni put.

Pogledaj status svog modema i potrazi parametre SNR Margin i Attenuation i pogledaj njihove vrednosti. SNR treba da je sto veci a attenuation sto manji. To ce vam ujedno reci koliko je vasa linija dobra. Ako je linija dobra vece brzine nece biti problem ali ako je losa onda tesko da ce nesto biti i od stabilne veze i tih velikih brzina.

Koliko se ja secam bila je proca ovde vec o toj ADSL2 opremi naime kad se telekom odlucio za nabavku veceg broja modema da bi napokon poceo da uvodi normalan vid interneta i kod nas vise nije bilo moguce kupiti ADSL (1) opremu pa su bili primorani da kupuju ADSL2 opremu. Sve u svemu i dalje zivimo u monopolskoj drzavi.

EUnet nema ADSL2 ili ADSL2+... Meni router radi samo kad je izabran ADSL

Imaju ADSL 2 opremu, brzina koju Telekom može da pusti ide do 24 megabita. Proveren info. A ja, btw, dobijam tripple play već za mesec-dva :)

EUnet nema ADSL2 ili ADSL2+... Meni router radi samo kad je izabran ADSL

U pitanju je sinhronizacija tvog rutera i DSLAM-a ( ti tu jos nisi stigao do provajdera ), a po kojem standardu ce se modem/ruter sinhronizovati sa DSLAM-om zavisi najvise od tog istog DSLAM-a odnosno koja je oprema koriscena i kako je podesena koja je u potpunoj nadleznosti telekoma, zavisi i od same kompatibilnosti tvog rutera/modema i DSLAM-a, a i do kvaliteta parice i udaljenosti od centrale, nema provajder apsolutno nikakve veze sa tim. Generalno sve centrale koje su osposobljene pocetkom ADSL-a kod nas nemaju ADSL2+ dok one iz 2006, 2007 i 2008 uglavnom imaju ( tako sto je vec nekoliko puta samo u ovoj temi a i drugim temama pominjano, znaci vecina opreme koju je telekom postavljao po centralama jeste ADSL2+ ). Opet cak i kad telekom postavi opremu koja podrzava ADSL2+ pitanje je da li ce gore iz navedenih razloga tvoj modem uspeti da se sinhronizuje sa DSLAM-om na ADSL2+ ili na nekom drugom standardu ( npr. g.dmt ). Cak sta vise iako se sinhronizuje na g.dmt ne mora da znaci da ce ti biti losije nego da se sinhronizovao na ADSL2+. Meni ruter moze da se sinhronizuje i na jednom i na drugom , cak sam preferira ADSL2+ ( kad mu stavim da sam bira ) ali ja mu rucno podesim da koristi G.dmt jer sa njim imam bolji SNR i attenuation, te ga i drzim na g.dmt i drzacu ga tako dok jednog lepog dana za desetak godina ne budem koristio paket koji ima preko 12Mbps jer je tu g.dmt-ov max. Ni ADSL2+ mi ne radi lose, cak sta vise i tad imam odlican signal, no sa g.dmt-om je jos bolji. Mogao bih da teram i druge standarde ( npr. T1 ) ali g.dmt mi super sljaka i nema potrebe da ga diram.

Poslednja izmena:
U pitanju je sinhronizacija tvog rutera i DSLAM-a ( ti tu jos nisi stigao do provajdera ), a po kojem standardu ce se modem/ruter sinhronizovati sa DSLAM-om zavisi najvise od tog istog DSLAM-a odnosno koja je oprema koriscena i kako je podesena koja je u potpunoj nadleznosti telekoma, zavisi i od same kompatibilnosti tvog rutera/modema i DSLAM-a, a i do kvaliteta parice i udaljenosti od centrale, nema provajder apsolutno nikakve veze sa tim. Generalno sve centrale koje su osposobljene pocetkom ADSL-a kod nas nemaju ADSL2+ dok one iz 2006, 2007 i 2008 uglavnom imaju ( tako sto je vec nekoliko puta samo u ovoj temi a i drugim temama pominjano, znaci vecina opreme koju je telekom postavljao po centralama jeste ADSL2+ ). Opet cak i kad telekom postavi opremu koja podrzava ADSL2+ pitanje je da li ce gore iz navedenih razloga tvoj modem uspeti da se sinhronizuje sa DSLAM-om na ADSL2+ ili na nekom drugom standardu ( npr. g.dmt ). Cak sta vise iako se sinhronizuje na g.dmt ne mora da znaci da ce ti biti losije nego da se sinhronizovao na ADSL2+. Meni ruter moze da se sinhronizuje i na jednom i na drugom , cak sam preferira ADSL2+ ( kad mu stavim da sam bira ) ali ja mu rucno podesim da koristi G.dmt jer sa njim imam bolji SNR i attenuation, te ga i drzim na g.dmt i drzacu ga tako dok jednog lepog dana za desetak godina ne budem koristio paket koji ima preko 12Mbps jer je tu g.dmt-ov max. Ni ADSL2+ mi ne radi lose, cak sta vise i tad imam odlican signal, no sa g.dmt-om je jos bolji. Mogao bih da teram i druge standarde ( npr. T1 ) ali g.dmt mi super sljaka i nema potrebe da ga diram.

router mi je Billion VPN Firewall Router.. nisam video da iko ima ovde taj brand, tako da cemo tesko saznati da li je u pitanju router, jer kad izaberem ADSL2 ili ADSL2+, nemam internet

router mi je Billion VPN Firewall Router.. nisam video da iko ima ovde taj brand, tako da cemo tesko saznati da li je u pitanju router, jer kad izaberem ADSL2 ili ADSL2+, nemam internet

Kako ti ruter podrzava ADSL2+ onda bi se moglo reci da nije do njega ( mada pitanje je koliko se isti "mirise" sa alcatel/simens opremom koju telekom postavlja po centralama ), svi ostali razlozi i dalje su u opticaju. Pitanje je kakvu je uopste opremu telekom postavio u DSLAM-u odnosno koje standarde podrzava i kako je uopste setovana. Koliko ti je matora parica i u kakvom je stanju, a takodje i koliko si daleko od centrale, pogledaj vrednosti za SNR ( treba biti sto veci ) i attenuattion ( treba biti sto manji ), sto ce ti ukazati na uticaj same parice.
Kao sto rekoh ako ti stariji standardi rade ok nemoj da te brine sto se sinhronizacija uspostavlja na tim standardima. Ponovo pominjem moj slucaj gde ADSL2+ radi super, a G.dmt ( ADSL ) mi radi jos bolje. ( nova parica i veoma sam blizu centrale, zato mi je verovatno svejedno, a i DSLAM je noviji i podrzava nove standarde - ADSL2+ ).
Jedino se eventulano mozes zabrinuti za buducnost, kad budu vece brzine , ako su ti parametri signala losi verovatno ces imati problema sa vecim brzinama od nekoliko Mbps ( koju brzinu sad koristis ?)

Koliko ti je matora parica i u kakvom je stanju, a takodje i koliko si daleko od centrale, pogledaj vrednosti za SNR ( treba biti sto veci ) i attenuattion ( treba biti sto manji ), sto ce ti ukazati na uticaj same parice.
Tx Attenuation je Dmt_0DB i to je prvo u padajucoj listi, valjda je najmanje a taj SNR nigde ne nalazim...
Evo i slike kako izgleda interfejs rutera, pa mi rastumacite malo... kacim....

Ponovo pominjem moj slucaj gde ADSL2+ radi super, a G.dmt ( ADSL ) mi radi jos bolje. ( nova parica i veoma sam blizu centrale, zato mi je verovatno svejedno, a i DSLAM je noviji i podrzava nove standarde - ADSL2+ ).
na prilozenoj slici kao operational mode meni jeste G.dmt

koju brzinu sad koristis ?
512/64 a tako stoji i na slici rutera.. Sagemov USB modem, dok sam se tako kacio, mi se konektovao kao 504/60

Poslednja izmena:
Tx Attenuation je Dmt_0DB i to je prvo u padajucoj listi, valjda je najmanje a taj SNR nigde ne nalazim...
Evo i slike kako izgleda interfejs rutera, pa mi rastumacite malo... kacim....

na prilozenoj slici kao operational mode meni jeste G.dmt

512/64 a tako stoji i na slici rutera.. Sagemov USB modem, dok sam se tako kacio, mi se konektovao kao 504/60

Sve vise odlazimo u offtopic ali da nastavimo. Ovo na slici su podesavanja, nadji u web interfejsu rutera gde ti je info, statistike, dijagnostika, kako li se vec na ovom ruteru zove i procitaj vrednosti ovih parametara.

Attenuation ce ti reci koliko si udaljen od centrale ne u metrima :) , nego u slabljenju signala. Sto si dalje vrednost je veca i sto je veca teze se postizu vece brzine ADSL-a

20dB i manje je vise nego odlicno
20-30 odlicno
30-40 vrlo dobro
40-50 dobro
50-60 lose, verovatni problemi sa konekcijom
preko 60 katastrofa, sigurni problemi sa konekcijom

Signal to Noise Ratio margin je odnos konstantnog SNR-a na liniji ( odnosa jacine signala i sumova ) i SNR-a potrebnog za pustenu brzinu. Za vecu brzinu je potreban veci SNR sto znaci sto je pustena brzina veca SNR margin ce biti manji.

manje od 6dB lose, problemi sa sinhronizacijom
7-10 tek dovoljno
11-20 dobro
20-28 odlicno
preko 29 vise nego odlicno

Kako nisam upoznat sa tim ruterom ne mogu ti tacno reci gde ces procitati vrednosti, pogledaj neko uputstvo/izguglaj

Ako jos uvek imas tog sagem-a nakaci njega, stavi mu g.dmt modulaciju ( nije obavezno, naravno, ali stavi mu ipak, cenim da ces sa njim imati najbolji rezultat ), sacekaj da se sinhronizuje i naci ces vrednosti ova 2 parametra u administrativnom panelu

Ovo ti je primer jedne odlicne linije, SNR margin 43db i attenuation 6db pri brzini od 512kbps ( nije moja linija, moja je jos bolja ja imam 45 i 7 na 1.5mbps :) sa G.dmt, sa ADSL2+ imam malo slabije vrednosti ali opet obe budu u kategoriji vise nego odlicno )

Ukoliko su ti ove vrednosti lose eto potencijalnog glavnog kandidata zasto ti ne uspeva sinhronizacija po adsl2+ standardu, pod uslovom da ga DSLAM na kom se nalazis uopste podrzava.
Cinjenica da ti se sagem sinhronizuje na manjoj brzini svakako ukazuje na to da postoji nesto sto te zeza, e sad sta tacno od svega onog sto sam naveo u prvom svom postu u ovoj temi, ne znam.

Poslednja izmena:
Kod mene G.dmt uopste ne radi - modem nece da se sinhronizuje, jer je S/N margina za upstream svega 6-7 dB, dok na ADSL 2+ sve sljaka korektno... Blizu sam centrale (~50 metara), kablovi do centrale su novi itd. Uopste ne kontam u cemu je kvaka

Kod mene je slicno kao kod Sylvestera. Doduse meni radi u G.DMT modu, ali se bojim da kad dodje do povecanja brzine ADSL-a da ce poceti da me zeza. SNR za upstream mi je svega 7dB.

Nije mi bas najjasnije jer mi je Attenuation i SNR za downstream perfektan, a upstream je ocajan. Da li to moze neko od vas koji su zavrsili telekomunikacije da objasni?

Telekomove zavrzlame oko ADSL-a ne moze da objasni ni Chuck Norris a kamo li neko ko je zavrsio telekomunikacije :d
Usput, verovatno imas neke smetnje u opsegu od 25 - 138 kHz - opseg na kome radi upstream (nesto se indukuje u parici, otkud znam), ali stvarno nemam ideju kako to otkloniti...
Jel ti ok S/N kad prebacis na ADSL2+?

Poslednja izmena:
System Information

Item Description
Product Name SmartAX MT882
Physical Address ??? obrisano ???
Software Release V200R002B022 SerbiaTD
Firmware Release E.37.5.40
Release Date (2006-11-15)
Batch ID RCC1P2.022.E37540
System Up Time 25:34:50
ADSL Description
ADSL Status Showtime/Data
DSL Up Time 25:34:18
Data Path Fast
Standard ADSL2+
Bandwidth Down/Up(kbps) 1023/126
SNR Margin Down/Up(dB) 34.0/33.5
Attenuation Down/Up(dB) 6.5/2.5
CRC Down/Up 0/0
FEC Down/Up 0/0
HEC Down/Up 0/0
---------------------------------------
po onome sto je pisano ovde.. moja veza je vise nego odlicna...
jedno pitanje.. ima li neko noviji firmware za "havajac" od ovoga koji je kod mene...
i isplati li se ako noviji firmware postiji, ganjati tehnicku podrsku telekoma da mi "remote" unapredi firmware ili posalji isti na mail??

Ja nigde nisam nasao te parametre ali sam u folderu instalacije pronasao ovo sto mi pokazuje koliki mi trenutni download tj. prijem u mp/s!Moj modem je SmartAX MT880u!Ja imam problem sa download-om koji mi je 160 kb/s a treba da bude navodno 192kb/s jer imam 1.5 mb/s internet vezu!Modem je vezan USB-om pa me interesuje jel ima to kakve veze ili ne?

Prilozi

• ADSL.png
    ADSL.png
    8.2 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
hmmm...
ne znam kolika je razlika izmedju 880 i 882 havajaca...
ali mislim (ispravite me ako gresim).. da oba imaju control panel na 192.168.1.1 (lan) i 192.168.1.2 (usb) l/p: admin/admin

inace nemoj da racunas cisto matematicki, jer u nasem slucaju 1024kbps protok nisu samo efektivni podaci koje primas od onoga sto gledas/skidas... Sa gledista provajdera u tih 1024 ulazi i protok kontrolnih bitova/bajtova i sl. I da skratim.. meni je max. efektivni protok koji sam video 114KB/s pri uploadu od 1-2KB/s... (a trebalo bi idealnih 128KB/s, sto je naravno nemoguce..)
Izracunaj sam koliko bi trebalo da ocekujes sa 1.5mbps

Ja nigde nisam nasao te parametre ali sam u folderu instalacije pronasao ovo sto mi pokazuje koliki mi trenutni download tj. prijem u mp/s!Moj modem je SmartAX MT880u!Ja imam problem sa download-om koji mi je 160 kb/s a treba da bude navodno 192kb/s jer imam 1.5 mb/s internet vezu!Modem je vezan USB-om pa me interesuje jel ima to kakve veze ili ne?

160kb je ok. Pročitaj ovo

hmmm...
ne znam kolika je razlika izmedju 880 i 882 havajaca...
ali mislim (ispravite me ako gresim).. da oba imaju control panel na 192.168.1.1 (lan) i 192.168.1.2 (usb) l/p: admin/admin

inace nemoj da racunas cisto matematicki, jer u nasem slucaju 1024kbps protok nisu samo efektivni podaci koje primas od onoga sto gledas/skidas... Sa gledista provajdera u tih 1024 ulazi i protok kontrolnih bitova/bajtova i sl. I da skratim.. meni je max. efektivni protok koji sam video 114KB/s pri uploadu od 1-2KB/s... (a trebalo bi idealnih 128KB/s, sto je naravno nemoguce..)
Izracunaj sam koliko bi trebalo da ocekujes sa 1.5mbps

Mene cudi jedna druga stvar.Kolega koji je 50 m od mene ima nekih 180 i kusur kb/s download isto na 1.5 mb/s a ja jos imam i digitalnu centralu i nove kablove i plus mi adsl ide prvo preko isdn modema ako to u opste nesto znac?i!E sad ja sam se zalio u telekom,navodno mi je receno da sve nije leglo kako treba i da kako kome dopadne!Ovo mi je malo neprofesionalno sa njihove strane!

Mene cudi jedna druga stvar.Kolega koji je 50 m od mene ima nekih 180 i kusur kb/s download isto na 1.5 mb/s a ja jos imam i digitalnu centralu i nove kablove i plus mi adsl ide prvo preko isdn modema ako to u opste nesto znac?i!E sad ja sam se zalio u telekom,navodno mi je receno da sve nije leglo kako treba i da kako kome dopadne!Ovo mi je malo neprofesionalno sa njihove strane!

PPPoE-a ima 13-15% overhead-a i nema sanse da imas vise od oko 163-165KBps za korisne podatke, sto je nebrojeno puta na forumu receno i objasnjeno. Evo ima opet sve lepo objasnjeno u linku datom par postova iznad. Cime on to meri protok, merac mu je neprecizan, cak sta vise vrlo neprecizan.

Poslednja izmena:
Vrh Dno