Šta je novo?

Telefonske i elektricne instalacije - moja losa iskustva

freeman

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
620
Da li neko od vas zivi u kuci i ima podzemne telefonske linije? Sigurno ste onda primetili one Telekomove kucice koji stoje ispred vase ili komsijine ograde na koje su povezane telefonske linije u vasoj ulici.
Jedne noci, grupa nepoznatih osoba poskidala je te kucice iz moje ulice i presekla kablove (3 primarna voda i oko 10-ak sekundarnih) pa je tako citav kraj ostao bez telefonskog signala. Ekipa Telekoma stigla je tek nakon 1,5 dana jer je, na zalost, jos 7 takvih kucica je nestalo u okolini. Zamislite molim vas, kome trebaju te metalne kucice? Radnici Telekoma predpostavljaju da ih kradljivci prodaju za 60 dinara po kilogramu, tj. jedna kucica koja tezi 10kg kosta 600 din. Strashno! :mad: Kuda ide ova zemlja kada su poceli i telefonske kucice da kradu za 600 din?!?

Ne vezano za ovo, sinoc ja prelistavam forum, kad primetim da sijalice na lusteru u mojoj sobi od jednom pocinju da svetle jace. Nista zato, desavalo se i ranije da povremeno trepere, pa sam to ignorisao. Medjutim, nekon nekoliko minuta pocele su da se pale/gase u jako brzom ritnu kao light show, tj. stroboskop. Ja se brze bolje diskonektujem sa neta i krenem da uradim standardnu shutdown proceduru, kad medjutim zvucinici pocese da zuje i nesto da smrdi na paljevinu, tj. kao da gori izolacija na zicama. U tom casu, nisam mogao vise da cekam da Windows uradi shutdown, pa iscupam produzni kabl (inace Sweex, sa kvazi zastiom za koji se ispostavilo da je obcno s**nje). Pogledam na displej video rikordera, kad on svetli jako, cak je pocela pored datuma da se iscrtava i godina koja inace svetli samo kada se podesava vreme. Brzo iscupam i video iz uticnice. Keva je nesto otisla do kuhinje i primetila da na sporetupa sijaju lampice iako nisu ukljucene rignle niti rerna. Brzo smo poceli da iskljucujemo sve elektricne uredjaje po kuci, TV, sporete, frizidere, dok je cale otisao do glavnog prekidaca da ga iskljuci.
Ujutru smo zvali EDB i sacekali da dodje njihova ekipa. Ispostavilo se da je instalacija jako stara (oko 45 godina) i da je izgorela nula, pa smo imali tri faze sto je moglo da unisti sve monofazne uredjaje da ih nismo na vreme iskljucili. Radnici EDB-a su nam povezali struju privremeno, i danas popodne treba da dodje majstor koji ce da promeni dovodne instalacije i prikljucje.
Na zalost, ili na srecu, stradao je samo adapter za napajanje od zvucnika Creative Inspire 5300, koji izgleda vise ne moze da se nadje u prodaji, ali su mi serviseri iz Computer Landa obecali da ce pogledati da li neki od novijih modela zvucnika ima slican adapter.
Sweexov produzni kabl sa "zastiom" nema NIKAKVU zastitu :wall: sto se potvrdilo i u jos jednom slucaju kada sam nosio komp kod durgara na LAN party. Sweex je bio nakacen na jos jedan produzni koji je nakon 40-ak minuta poceo cudno da zuji. Brzo smo uradili shutdown na masinama i iskljucili produzni iz uticnice na zidu. Taj produzni se jako zagrejao, kao radijator, i izgorela je izolacija na faznoj zici unutra, a ovom mom Sweexu nije bilo nista. Cak ni osigurac nije izbacio. Znaci obican kineski shiticj. Bolje da sam kupio neki APC-ov Surge Arrest sa svetlosnom indikacijom preopterecenja. Ovako, stradao je samo nesrecni adapter za zvucnike, da ja nisam odreagovao na vreme. :type:

Mogu ti reci da si imao srece meni je kada se otkacila nula (i u stekere umesto 220 grunulo 380V) nema sta nije crklo. A najzanimljiviji je bio stari EI Nis TV kome je
nekih punih 30 sekundi sistao i dimio se elektrolit - znaci dim na sve strane a TV i dalje
radi.Kada su posle sredjene instalacije TV je nastavio da radi normalno -samo je taj
elektrolit izgledao zalosno onako naduven. I posle neko kaze da EI nis ne valja....
Dobro dosta sale, inace glavni uzrok je bio na zajednickoj razvodnoj tabli na ulazu
gde je doslo do varnicenja i prekida na spoju(pazi sad ovo)BAKAR - ALUMINIJUM.
Svaki elektricar ce reci da to nije normalno ali ja ne znam kako se toga nisu setili oni
koji su pravili ovu zgradu.Elem niko iz distribucije nije hteo ni da cuje jer je kao kvar
bio do nas(jeste meni se nalazi glavna razvodna tabla u kuci)pa smo morali da dovodimo crnjake i da se svadjamo sa komsijama (ne nece izgoreti zgrada...) a
koliki su bili troskovi opravke nastradalih aparata ne bih ni da govorim.
Taj famozni Cu-Al spoj je samo malo bolje spojen pa ce sigurno ponovo praviti probleme
(proslo je vec 5 godina)pa razmisljam o UPSu koji moze da izdrzi 380....hehee

normalan ups bi se verovatno ugasio kad skonta 380v

sweex, neo i protektori slicnog kalibra (5eu) su najgore djubre na svetu i bezbedniji ste ako ukopcate u kineza za 100 din nego u to...

novoprepeceni je napisao(la):
Taj famozni Cu-Al spoj je samo malo bolje spojen pa ce sigurno ponovo praviti probleme
(proslo je vec 5 godina)pa razmisljam o UPSu koji moze da izdrzi 380....hehee

Što se tiče spoja Al-Cu, potrebno je staviti prelaznu spojnicu (najčešće od mesinga), jer je to poznata (barem kod električara) reakcija između dva gorepomenuta metala.

A u vezi prekinute nule, stvarno je čovek imao sreće. Mogli su da mu pregore svi kućni aparati.

Poslednja izmena:
Mom kolegi koji ima TV servis je jednog dana u telefonskoj liniji bila pustena malo jaca struja sto mu je sprzilo sve telefonske aparate po kuci zajedno sa modemima.
Covek je isto odreagovao brzo pa je sve poiskljucivao, ali kaze da je neverovatan trip kad ti odjednom u sobi eksplodira telefon banana a sve tel.uticnice pocnu da cvrce!

Trebali bi svi da imamo po UPS ali na ulazu u samoj razvodnoj kutiji, a i onda ne bi bili sigurni :d :d

danijel00 je napisao(la):
normalan ups bi se verovatno ugasio kad skonta 380v

sweex, neo i protektori slicnog kalibra (5eu) su najgore djubre na svetu i bezbedniji ste ako ukopcate u kineza za 100 din nego u to...

Koji UPS? Potreban mi je ekonomicniji model za masinu AMD XP2000+ 512MB, 3 HDD-a (120Gb, 40gb, 20gb svi na 7200rpm), DVD rezac, Monitor 17", SBlive, Pinnacle PCTV, Lucent56k, G-Force 2MX400 (sa tendencijom zamene za neki Ati9550). Da li je dovoljan neki Mustekov model i koja je prednost APC-a?
Da li je potrebna kombinacija Surge Protectora + UPS ili je sam UPS dovoljan?

ne treba ti surge za ups (cak pise u uputstvu da ne koristis isti)

ja sam uzeo musteka 800va (NE preporucujem slabiji), mada dosad nije imao posla, samo mi zuji po sobi...

Slicna stvar se desila mom profanu i njegovim komsijama, kad se komsijin klinac igrao sa nekim lancem i bacao ga malo u vis... :d

a jel to ona fora uzmes neizolovanu zicu zavezes dva kamena na krajeve i
bacis na strujni vod i eto pecenih pilica(ovaj golubova) :D

Nazad
Vrh Dno