Šta je novo?

Telefon do 400e

miticc

Zapažen
Učlanjen(a)
10.06.2023
Poena
1
Pozdrav narode,

Koristim Redmi Note 9 Pro već 3+ god. A sada je vreme da sada ode u istoriju.

Naime student sam, nemam baš neograničen budžet ali mogu odvojiti oko 350/400e max, razmišljam od Redmi Note 12 Pro 4G (8gb/256gb) po ceni od 34000 uz koju uz trenutnu akciju se dobija pametna narukvica+buds 4 lite (nisu mi neophodne s obzirom na to da i pametan sat i BT slušalice već posedujem) uz to mogu telefon uzeti na rate.. Da li ta 4G/5G drama ima ikakve veze ili?

Da li imate možda neku drugu preporuku za telefon? Nisam previše zahtevan, ugl mi je do kamere(najviše), displeja i brzine punjenja.. ne igram igrice i koristim telefon isključivo za fotke, snimke i društvene mreže.

Hvala unapred na predlozima i savetima :)

Pročešljaj malo forum, imaš brdo ovakvih pitanja. Moje mišljenje, Xiaomi ne vredi kupovati u tom cenovnom rangu. Pogledaj Samsung npr.

Pixel 6a, najbolje kamere u tom budzetu,Poled ekran, lep telefon, cist android i kosta oko 330€

Ja se vodim logikom da ako kupujem telefon, bolje da uzmem novi pa sam siguran da će izdržati makar 2 godine. Tako da moja preporuka A54, RN12 pro ili Poco F5

Samsung A52s treba razmotriti, best buy za te pare.
S21 fe za nesto vise para. Pixel 6a ili mozda cak 7a, ali to je vec malo preko 400.

Razmišljam o Redmi Note 12 Pro 4G (8gb/256gb) po ceni od 34000 uz koju uz trenutnu akciju se dobija pametna narukvica+buds 4 lite (nisu mi neophodne s obzirom na to da i pametan sat i BT slušalice već posedujem) uz to mogu telefon uzeti na rate.. Da li ta 4G/5G drama ima ikakve veze ili?
RN 12 Pro ima bolju kameru, a A52s bolji čipset pa ti razmisli šta ti je veći prioritet. Iz moje perspektive gledano, kako 5G neće još skoro, nije mi neophodan. No, imam Poco F2 Pro pa i ako isti očekivano bude pušten krajem ove ili početkom iduće godine, za mene neće biti problem. Pixel 7a je najzaokruženiji, ako je opcija KP i za keš. Eventualno još Xiaomi 12 i Realme GT2 Pro su u tom slučaju moguće opcije. Ako je opcija na rate vezana za banku i keš kredit ili po kreditnoj kartici, dobro razmisli da li ti je to strogo neophodan potez.

Posto si student sa malim budzetom, mislim da je bolje da kupis nesto u gotovini, a ne na rate. Druga stvar, da kupis nesto novo neotpakovano, po mogucnosti sa fiskalnim racunom.
Kad krenes da ozbiljno zaradjujes za par godina, onda rizikuj sa KP i sl, kupi flagship itd. 😀
Sad gledaj taj Redmi ili Samsung A34...

Moto Edge 40 je 50k rsd u prodavnici.

Na kp isto tako, oko 430e. Nešto mi nema logike da cena na kp i u gigatronu skoro pa ista.
U EU je veca zvanicna cena nego kod nas. Verovatno hoce da se probiju na trziste, pa prodaju jeftinije.

Da ne otvaram novu temu - Razmišljam o tome da kupim supruzi novi telefon unutar budžeta od 400-450 evra, pa bih želeo da čujem vaše mišljenje pre nego što donesem odluku. Kako je kvalitet kamere važan faktor za nju, razmišljao sam o Samsung Galaxy S21 FE 5G modelu. Da li smatrate da je to dobar izbor s obzirom da već koristi Samsung i da joj odgovaraju Samsung modeli?
Takođe, primetio sam da nijedan od ovih telefona nema mogućnost proširenja memorije putem microSD kartice. Da li postoji neki drugi model koji biste preporučili, imajući u vidu ovu specifičnu potrebu za dodatnim prostorom, obzirom na formate slika i video zapisa?

Hvala vam unapred na savetu!

A54 mi je svakako u budžetu da li da idem na neki jači/skuplji model?

To je tvoja odluka, S21fe ima bolje kamere i brži procesor a slabiju bateriju, A54 ima bolju bateriju slabiji procesor i kamere.
Edit: Može i honor 90 ako ti nije bitan stereo zvuk na telefonu i dugoročna podržanost za nove androide.

Treba samo dodati da S21FE nema slot za memorijsku, dok A54 ima, naravno ako je to značajna stavka.

Ako je za suprugu, ja bih A54 preskočio.
Telefon je cigla i primer loše ergonomije.
Iako ima 6.4 inča ekran, skoro 3 mm je širi od gore pomenutog Honor 90 koji ima ekran od 6.7 inča. Ili ceo milimetar širi od s21 ultra koji ima ekran od 6.8 inča.

Ako je za suprugu, ja bih A54 preskočio.
Telefon je cigla i primer loše ergonomije.
Iako ima 6.4 inča ekran, skoro 3 mm je širi od gore pomenutog Honor 90 koji ima ekran od 6.7 inča. Ili ceo milimetar širi od s21 ultra koji ima ekran od 6.8 inča.
Jednako je cigla koliko je cigla i iPhone 15 Pro, koji je za milimetar deblji od ovog Samsunga ;)
Čisto da se imaju u vidu razmere.

IPhone je u te dimenzije uklopio 6.7 inča ekran, pa mu se može progledati kroz prste za one koji vole veliki ekran. Cigla sa razlogom.
Samsung je samo cigla bez ikakvog razloga.

Poslednja izmena:
iPhone 15 pro ima 6.1 inča ekran. Ovde se može videti 3d poređenje dimenzija:
Poredjenje debljine iPhone-a i Samsung-a

Inače najveći broj telefona sa dobrom baterijom je deblji u odnosu na one tanje koji imaju lošiju bateriju. Samsung se godinama muči sa običnom verzijom S flagship verzije da ubode debljinu i da baterija bude koliko-toliko dobra pa te izbace tanji model kom baterija nije sjajna ali je lepši, pa dogodine izbace deblji model sa boljom baterijom koji je ružniji ili više liči na "ciglu" i tako u krug. Možda će za 5 godina postojati tanak telefon kom je baterija i autonomija fantastična, ali koji ima i dobru softversku podršku i koji neće biti krajcovan nekom gluposti (ako to bude Xiaomi npr.) pa da ima bazične probleme posle 10 godina, kao što je proximity senzor na uređjaju koji kida u svemu ostalom a pada na takvoj gluposti.

Sve je stvar izbora. Ne može se imati sve. Dobra softverska podrška, dobra baterija, idealna veličina ekrana, idealna debljina telefona, slot za memorijsku, brzo punjenje i šta sve ne, a pogotovo ne u srednjoj cenovnoj kategoriji. Mora negde da se napravi kompromis, a svako za sebe zna šta je njemu lično najvažnije. Verujem da sam ovim završio iznošenje prednosti Samsung-a u ovoj temi.

Najbolje ako možeš suprugu da povedeš u radnju da pogleda ove modele i vidi šta joj se najviše dopada.
A što se tiče izgleda telefona slažem se da je honor 90 možda ženama privlačniji nego samsung a54, sem ako ne preferira samsung interfejs koji realno deluje manje šareniš nego kod honora.
I da, a54 podržava sd kartice, dok honor 90 i samsung s21fe ne podržavaju.

Poslednja izmena:
Drugari, želim vam se zahvaliti na svim odgovorima i smernicama. Svakako ćemo posetiti radnju da pažljivo pogledamo sve opcije. S obzirom na to da već dugi niz godina koristi Samsung telefone, male su šanse da će hteti da pređe na Honor, iako pruža dosta u odnosu na cenu.

Po njenim reakcijama i utiscima pretpostavljam da će odluka biti između A54, S21 FE ili čak S23 FE ako bude želela izdvojiti više sredstava.

iPhone 15 pro ima 6.1 inča ekran. Ovde se može videti 3d poređenje dimenzija:
Poredjenje debljine iPhone-a i Samsung-a
Kad kažem loša ergonomija, ne mislim na debljinu telefona, već pre svega na širinu. To je ono što pravi najveći problem za normalno držanje telefona i korišćenje jednom rukom, naročito što je ovde korisnik ženska osoba.
Zato ga i poredim sa IPhone 15 Pro Max modelom, jer imaju identičnu širinu (76.7mmm), s tim što Max ima 6.7 inča ekran u odnosu na 6.4 inča kod A54. Ova dva telefona su prektično istih dimenzija, znači oba su cigle, ali Max bar ima veći ekran, a Samsung ima beskorisne bezele umesto ekrana.

Jednako je cigla koliko je cigla i iPhone 15 Pro, koji je za milimetar deblji od ovog Samsunga ;)
Čisto da se imaju u vidu razmere.

Nije jasno zašto ga porediš sa običnim Pro koji je čitavih 12 mm kraći i 6 mm uži telefon od A54, što možeš videti i na linku koji si postavio.

Inače ni Pro ni Max nisu deblji za milimetar od A54 kao što kažeš, već za 0.1 mm (8.2 vs 8.3 mm).

Honor 90 ne podržava sd kartice ali zato ima internu memoriju 512gb

Vrh Dno