Šta je novo?

[TEL] Samsung C5212 Duos

NorthGate

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
785
Specifikacije:
Oblik: Monoblok
Dimenzije: 112.7x48.6x14.3 mm, 110 g
Displej: TFT, 256.536 boja
Veličina displeja: 240x320 pix, 2.2 inch
Kamera: 1.3 Mpix, 1280x1024 max.rezolucija
Memorija: 60 MB interna, microSD slot do 8 GB
Konekcija: USB 2.0, Bluetooth 2.0
Baterija: Li-ionska baterija, 1000 mAh
Posebno: Dual SIM slot

Potreba za dodatnim telefonom česta je pogotovo kod poslovnih ljudi.Ipak nositi dva telefona, bar za moju malenkost, je definitivno zamarajuće.Dual SIM telefoni su rešili taj problem, ponudivši prostor za dve kartice, naravno sa adekvatnom cenom i ne preteranim dizajnom.Samsung je napravio blagu prekretnicu u Dual SIM domenu skroz novim modelom C5215 Duos koji ima da ponudi ne samo komfor dve SIM karte, već i dobar dizajn, funkcionalnost i prihvatljivu cenu.
Samsung C5212 Duos je monoblok uređaj koji poseduje sasvim normalne dimenzije od 112.7x48.6x14.3 milimetra i masu od prihvatljivih 110 grama.Telo je načinjeno od kvalitetne plastike tamno sive boje sa primesama metalik srebrne na bočnim komandama i direkcionom pedu, što uređaju daje vrlo prijatan vizuelni izgled.Na levom boku nalazi se komforna kontrola jačine zvuka i univerzalni USB konektor.Na desnom boku je okidač kamere i, najbitnija komanda uređaja, prečica SIM menija.Ispod displeja nalazi se osnovni komandni sistem koji se sastoji od dugmadi za pozivanje i prekidanje veze, a iznad njih je prečica za centralni meni i imenik.Direkcioni ped je dvoslojni, gde je centralno dugme blago zaobljeno, što daje vrlo prijatan osećaj pri upotrebi.Pored navigacije kroz centralni meni ponuđene su četiri prečice koje korisnik može sam da postavi po sopstvenom nahođenju.Po default-u gornji deo direkcionog peda nudi prečicu “My Meni” gde korisnik može da postavi pet najčešće potrebnih aplikacija.Centralno dugme, direkcionog peda, je namenjeno direktnom pristupu internet konekciji sa ostavljenom mogućnošću promene.Sistem prečica je vrlo dobar po default-u, ali mogućnost kostumizacije nudi korisnicima da kompletno urede sistem svojim potrebama.Alfanumerička tastatura je, iako manjih dimenzija, dobro odrađena gde je svaka dirka za sebe.Korisnici neće imati problema da se služe istom iako imaju malo krupnije prste.Poleđina telefona je jednostavna i ne poseduje ništa sem sočiva kamere, pored kojeg je smešteno ogledalce za auto portrete.Kamera je smeštena u levom gornjem uglu telefona.

Samsung C5212 Duos poseduje TFT displej veličine 2.2 incha, rezolucije 240x320 piksela sa mogućnošću prikaza 256.536 boja.Kao takav displej nudi vrlo dobru funkcionalnost u svim svetlosnim okruženjima sa vrlo malim gubitcima na jarkom suncu.Boje koje prikazuje su site i dobre, te ne mogu da iznesem ni jednu kritiku po tom pitanju.Centralni meni 3x4 reda standardno animiranih ikona, koje mogu da se vide u većini Samsung mobilnih telefona.Mislim da je koncept bio ponuditi nešto jednostavno a ipak dobro, što može da se kaže za centralni meni i podmenije koji su klasični linijskog karaktera.Ovakav koncept menija može da se pripiše delom i cenovnoj klasi u koju je Samsung smestio ovaj model.
Stime da C5212 Duos poseduje dve SIM kartice imenik je morao da bude vrlo dobro odrađen, što i jeste slučaj.Korisnik ima mogućnost da pregleda kontakte po SIM karticama, odvojeno, posebno samo kontakte sa telefona ili da se izlistaju svi kontakti u telefonu i sa obe karte odjednom.Zahvaljujući dobrom sistemu ikonica korisnik će lako znati na kojoj kartici se nalazi koji kontakt.Pri kreiranju novog kontakta sistem je identičan te će korisniku biti vrlo jednostavno da organizuje obe SIM kartice i kontakte na njima.Pri kreiranju ponuđeno je ime i prezime kontakta, zatim nadimak, dva telefonska broja, Email, dodeljivanje slike i melodije.Prostor u sklopu dinamički razdeljene memorije za kontakte je 1000 kontakata unutar telefona.
Korisnik koji je zavistan od dobre organizacije vremena ima u sklopu kalendara pet standardnih šablona satanaka, koje može da postavi po nahođenju.Mimo toga nude se i kratke beleške, beleške sa alarmom, budilnik i Voice rekorder koji takođe može da posluži kao vrsta podsetnika.Samsung je u suštini integrisao sve elemente koji su neophodni jednom klasičnom poslovnom korisniku kako bi organizovao svoje vreme.Bonus stavka je rečnik koji je fabrički opremljen sa englesko – ruskim rečima, te prevodi i sa jednog i drugog jezika.

U zabavnom domenu C5212 Duos ne kaska za modernim mobilnim telefonima koji se nude na tržištu.Ponuđeni muzički plejer nema opcije pretraživanja niti organizovanja muzike kao kod muzičkih telefona, ali je sasvim pristojan i jednostavan za upotrebu.Korisnik sve što treba da uradi jeste da odabere izvor sa kojeg želi muziku da sluša, to jest sa interne memorije ili memoriske karte.Integrisani ekvilajzer poseduje devet preset modova koji su žanrovski predefinisani sa dodatcima efekata gde se naglasak stavlja na bas ili visoke.Plejer može da radi u pozadinskom režimu dok korisnik obavlja neku drugu radnju na telefonu.Relativno dobar alternativa je FM prijemnik koji mimo organizovanja omiljenih stanica nudi i snimanje radiskog programa, te kasnijeg preslušavanja.Na posletku tu je i kamera koja je svega 1.3 mega piksela te nudi foto zapise maksimalne rezolucije 1280x1024 piksela, dok se video zapis obavlja u 176x144 piksela sa tonom.U aktivnom stanju kamere displej se postavlja u horizontalni položaj i nudi sva podešavanja u gornjem delu ekrana i to u vidu pop up ekrana.Korisniku su na raspolaganje stavljena brza podešavanja kompresije, predpodešenog white balansa i nekoliko efekata.Mimo toga postojane su prečice na direkcionom pedu preko kojih se aktivira tajmer samookidača ili podešava osvetljenje.Kontrola jačine zvuka preuzima ulogu digitalnog zoom-a.Kvalitet kamere nije najjača strana C5212 modela, ali daje solidne rezultate ako se slika u prostoru sa dobrim osvetljenjem.Korisnik može da slike koristi unutar telefona kao wallpaper ili da ih kači za kontakte, ili pak da ih putem MMS funkcije prosleđuje dalje.Drugim rečima kamera je shodna klasi korisnika kojem je namenjena.Memorija koja je stavljena na raspolaganje unutar telefona je svega 60 megabajta sa opcijom proširenja putem microSD karte na maksimalnih 8 gigabajta.Položaj microSD slota jeste pomalo nepovoljan, nalazi se ispod baterije, te neće oduševiti korisnike koji često menjaju memoriske karte.Klasični korisnik neće imati nikakvih problema sa tim.
Primarna stavka C5212 Duos modela jeste njegova Dual SIM mogućnost koja je naprednija nego kod predhodnih Samsungovih modela.Ono što je ostalo identično, kao i kod D780 i D880 modela, jeste određivanje primarne i sekundarne karte pri prvom postavljanju.Određivanjem primarne kartice stavlja se telefonu do znanja koja od dve karte obavlja sve funkcije dok mu korisnik ne odredi drugačije, što i jeste sasvim logična stavka.Poboljšanje koje sam pomenu se odlikuje u GPRS/EDGE domenu gde su obe SIM karte funkcionalne, što nije bio slučaj kod predhodnika.Pored određivanja primarne i sekundarne karte, zahteva se i određivanje imena kartica i dodavanje ikona, što će vremenom korisniku dati vrlo brz uvid sa kojom karticom se u datom trenutku služi.Bilo kakve kasnije promene se obavljaju jednostavno u zasebnom SIM meniju koji je uvek na dohvat prsta zahvaljujući prečici na desnom boku.Pri pozivanju sistem je takođe sveden na što jednostavnije rukovanje.Korisnik treba da izabere kontakt ili ukuca broj koji želi da pozove i stisne dugme za pozivanje, ako se poziv obavlja sa primarne karte.Ako želi da promeni kartu, sve što treba jeste da stisne prečicu za promenu karte pre samog pozivanja i bez naknadnog čekanja može da se stisne dugme za pozivanje.Isti slučaj je kod SMS ili MMS funkcije.Ovo je vrlo pozitivna stvar koja će Samsungov model podići za lestvicu iznad konkurencije.

Samsung C5212 Duos je optimalno rešenje svim korisnicima koji imaju potrebu za dve kartice, te tako izbegnu gnjavažu sa nošenjem dva telefona.Funkcionalnost van Dual SIM domena je vrlo dobra te nudi kako korisne tako i zabavne aplikacije koje se i traže od mobilnih telefona današnjice.Kvalitet uređaja je shodan klasi i zahvaljujući malo siromašnijoj kameri i microSD slotu ispod poklopca C5212 Duos će ponuditi vrlo pristupačnu cenu koja je do sada bila ređi slučaj kod ovako specifičnih uređaja.Akcenat se stavlja na vrlo jednostavnu i praktičnu upotrebljivost sa brzim i ne komplikovanim promenama SIM kartica.Nakon testa ostavio je vrlo dobar utisak na nas te mogu samo da ga preporučim kao mudro investiran novac.

Prilozi

• alzebdhe65uk9usms095.jpg
    alzebdhe65uk9usms095.jpg
    38.2 KB · Pregleda: 188
  • j7xtoqbbv05yvc70qnj.jpg
    j7xtoqbbv05yvc70qnj.jpg
    43.4 KB · Pregleda: 227
Samsung C5212 (dual sim) - nekoliko pitanja

Gledao sam nesto ovaj fon, uopste nije los, ali nikako da uspem da dodjem do nekih bitnih informacija, pa da pokusam ovde. :d

Da li su obe kartice kartice aktivne, u smislu da, kada imate poziv na jednoj, druga se ne ponasa kao da ste nedostupni tj. mozete da primite poziv i na drugoj kartici, pri cemu je on na cekanju ili tako nesto?

Da li je neko probao tel sa bluetooth stereo sluskama? Ili mozda zna kako se ponasa sa istim, kakav je zvuk itd.

I dobija li se usb kabl u pakovanju?

Tel deluje ok, po onome sto sam citao po netu je solidan, ipak bolji od raznih iz Kine, a opcija da radi sa dve sim kartice mi je jako interesantna...

Takodje, svaka informacija o tome kakav je telefon u radu je jako korisna, kakav je prijem, zvuk...

Poslednja izmena:
Imam ja ovaj telefon i sve radi savršeno_Obe kartice rade bez problema i možeš da primaš poziv dok pričaš na jednom broju,tebe će zvučni signal da obavesti kada ti bude stizao drugi poziv.

USB kabl se ne dobija,to ćeš morati naknadno da kupiš.Ja sam ga uzeo i radi ok,mada nisam još isprobao skroz PC studio.

Što se rada tiče i,to je ok,zvuk je odličan i nikakav problem nisam imao u toku 2 meseca korišćenja.

Hvala na odgovoru.:wave:

Izgleda da je odluka pala i da uzimam ovaj fon.

Nema na čemu.Mislim da nećeš da pogrešiš,bar ja nisam.

Nazad
Vrh Dno