Šta je novo?
A šta ako se uzme npr Visa Prepaid Komercijalne i na njoj bude recimo 200 dinara, i ne uplaćuje se novac već služi samo za free triale, a zaboravi se nešto da se otkaže, da li će i tu karticu da zaduži u nedozvoljeni minus ili ne? I da li jedna osoba može imati više od jedne Visa Prepaid Komercijalne?
 
Ovo za Apple Music važi samo za free trial. Ako u toku pretplate koju si platio otkažeš, možeš da koristiš do kraja meseca.
 
Jasno. To bi trebalo da bude egal, a ne da stvara pogrešnu sliku. Što se Visa Prepaid Komercijalne banke tiče, vodi se kao dodatna pa s tim u vezi, nisam siguran da li može još jedna, s obzirom da za osnovnu Visa Debit PayWave izdaju još dve dodatne. Takođe, kod dodatnih kartica, u Intezi je na primer situacija da ima isti broj kao osnovna, što bi trebalo takođe proveriti.
 
Mogu u Komercijalnoj pored Visa Prepaid osnovne da se izvade jos 2 dodadatne, koje mogu da budu i na drugo ime samo sto su sve 3 kartice vezane za jedan racun.
 
Koliko se zapravo razlikuju razne debitne kartice (npr. Mastercard Debit, Standard, Gold,... , Visa Debit, Classic, Silver, Gold itd.) osim u dnevnim limitima za trošenje i nekim (često bezveznim) popustima?
 
Razlika jos u osiguranjima i popustima u nekim restoranima i prodavnicama i vip cekaonicama na aerodrumima ,
zatim u licnom savetniku , to sto sam ja zapazio.
 
Po meni, najveća (možda i jedina prava) razlika je u slučaju ako uz neku gold karticu dolazi i putno zdravstveno osiguranje.
 
Da, zdravstveno osiguranje koje vise nicemu ne vrijedi od pocetka korone! Ali dijelim tvoje misljenje da je to bila najveca razlika...
 
još jedna, i to ne beznačajna prednost, a s obzirom da je kreditni proizvod u pitanju, je znatno niža kamata

evo primer INTESA MC STANDARD:

1644149272751.png

kod koje je stopa, ~20% viša, nego kod MC GOLD:

1644149367150.png
 
Da, zdravstveno osiguranje koje vise nicemu ne vrijedi od pocetka korone! Ali dijelim tvoje misljenje da je to bila najveca razlika...
Ako je u pitanju standardno zdravstveno osiguranje, ono je sve vreme pokrivalo i koronu, te polise su u visini 30-50.000€. Druga je stvar što su neke osiguravajuće kuće videle šansu za ekstra profit, pa su prodavale "covid pakete". Prošlo leto sam manje platio standardno Generali osiguranje nego "covid paket" Dunava. Stvar za inspekciju, po mom mišljenju.
Ali da ne širimo temu.
 
Slazem se s tobom da je vjerovatno sve to nezakonito, ali u praksi su cak turisticke agencije nametale namjensko Covid osiguranje kao obavezno (navodno neke zemlje nisu dale da udjes ako nemas taj tip, ali ovo je vjerovatno bila samo propaganda za, kao sto kazes, extra profit). I da, nije da samo neke osiguravajuce kuce prodavaju Covid osiguranje, nego bukvalno sve to rade (bar ove jace za koje ja znam). Mafija...
Ali kao sto kazes, da ne idemo dalje u off-topic!
 
Prošlog leta sam zvao da proverim da li putno osiguranje koje ide uz Amex gold pokriva Covid i to nije bio slučaj tako da sam bio prinuđen da uzmem od druge os.kuće
 
Americko osiguranje je druga prica, tamo su troskovi astronomski i premije moraju biti znato vece, pa su zato i skuplja osiguranja.
 
Ja sam uz MC gold kreditnu dobio i putno osiguranje sa osiguranjem prtljaga a naknadno i dodatno osiguranje u slučaju oboljevanja od Covid19.
EFG banka je u pitanju.
Imam i Visa Gold kao debitnu i ona donosi popuste kod nekih 20-tak prodavnica/restorana, ima sve na sajtu Vise.
 
Imam osnovni paket u Mobi banci ali bih presao na nesto "normalnije" jer mi je potreban sad regularan racun. S ovim sam do sad samo placao racune(besplatno) i ponekad neku uplatu i koristio stranu karticu gdje sam imao pare.
Nego, gledao sam raznorazne pakete manje vise svih banaka i tarifnike i bas ne znam kod koje je najbolje otvoriti, neki imaju proviziju na ovo, neki na ono, pa neki imaju uplatne bankomate sto mi znaci neki ne i tako. Na kraju mozda ovaj progresive+ od mobija najbolje ispadne, ne znam.

AKo moze predlog koga izabrati a evo sto meni treba:

da mogu da placam racune kao do sad bez provizije ili trajnim nalogom ili slicno kao kod mobija sto imaju "na klik", mada sad i infostan i mts npr moze preko njihovog sajta, jedino struju mislim da ne mogu.
da nema provizije za inostrana placanja kad nesto narucujem/placam online.
pozeljno da nema provizije na uplate na racune u zemlji drugih banaka

i sad zadnja stavka koja mi nije najjasnija kako ide u Srbiji, devizni racun i devizna placanja. Npr, da drzim eure na racunu i kada placam online prvo njih skida, umjesto da konvertuje dinare u eure ili te eure u dinare pa u eure lol.

Ne znam, ostalo je manje vise standardno i svi valjda imaju, sms obavjestenja, e i mbanking itd. bankomat za uplate, pozeljno i devize ako moze ovo iz prethodnog reda.

P.S. Pozeljno ne u banci koja ce da se spoji, tj kombank i sber, ne znam oce li ti paketi ostati na snazi i uslovi isti kada se to desi pa da za x mjeseci ne razmisljam opet kuda :)
 
Poslednja izmena:
Ja sam uz MC gold kreditnu dobio i putno osiguranje sa osiguranjem prtljaga a naknadno i dodatno osiguranje u slučaju oboljevanja od Covid19.
EFG banka je u pitanju.
Da li neko moze da potvrdi da jos neke banke (osim EFG) zaista u praksi pokrivaju i Covid kroz ta osiguranja uz kreditne kartice?

A sad cu da provjerim za Intesu...
 
@No_LiMiT AIK Start+fleksi štednja za MC deviznu karticu. Možeš da ga otvoriš video pozivom na daljinu, održavanje je 250, uključeni su nalozi u paketu pa čak i MC Standard kreditna. Jedino što se tiče trajnih naloga ne znam kako sada funkcionišu, ali barem po pitanju kartičnih plaćanja, ne bi razmišljao o autokonverziji, jer u oba slučaja ide MC kurs i imaju uplatne bankomate.
Kada je reč o Sber, verovatno će ostati na snazi paketi nakon utapanja u AIK, dok NLB se zapravo pripaja Komercijalnoj i za korisnike Kombanke ne bi trebalo da bude promena. Takođe važi i za Credit Agricole u Raiffeisen. Mada, verovatno će kao Eurobank Direktna u početku imati odvojene račune do operativnog spajanja, a isti slučaj je sa mts bankom i Poštanskom štedionicom.
 
Poslednja izmena:
Da li neko moze da potvrdi da jos neke banke (osim EFG) zaista u praksi pokrivaju i Covid kroz ta osiguranja uz kreditne kartice?

A sad cu da provjerim za Intesu...
Odgovor od Intesinog Magnifica savjetnik (odnosi se na osguranje uz MC Gold):
Nažalost ne pokriva Covid -19.
I to je ono na sta sam mislio jos u prvom postu vezano za ova putna osiguranja (da su manje-vise beskorisna, jer i dalje moras da placas dodatno, sa pokricem za Covid).
Vjerujem da je ovo slucaj sa vecinom banka, tj. osiguranja koja nude i EFG je vjerovatno izuzetak a ne pravilo!
Ali eto, kontam da ce se oglasiti i ljudi iz drugih banaka i podijeliti iskustva?!
 
Ja imam putno osiguranje u AIK banci, i ni to osiguranje ne pokriva Covid.
Tj. ako sam dobro razumeo - pokriva jedan pregled kod lekara u slucaju korone, ali ne pokriva samo lecenje korone.
 
Samo da ne bude zabune ni ovo osiguranje u EFG banci nije full već kao neka pomoć ili asistencija. Pokriva troškove prvog pregleda kod lekara opšte prakse ili specijaliste ali ako te posle lekar pošalje na testiranje onda to plaćaš.
Dalje pokrivaju troškove lekova izdatih na recept a ako teže oboliš onda imaš besplatno transport do određene medicinske ustanove u tu daju 25€ za svaki dan proveden u bolnici do ukupno 15 dana. I sve ovo važi do podlimita od 3k eura.
Osiguranje važi za teritoriju Evrope, evropski deo Rusije, Tursku, Egipat, Tunis, UAE i Katar.
 
To je manje-vise to kako te osiguravaju i kad namjenski uzmas te "Covid polise" (van banke), drugim rijecima, testiranje nigdje ne pokrivaju, bar da ja znam.
 
Aha, nisam uzimao pa se nisam ni interesovao. Ovo što EFG daje mislim da je samo uz MC gold a nju možeš da dobiješ samo uz Exclusive paket.
 
Kaze mi poznanik da od marta OTP podize tarife za prestiz paket sa 595 na 1095, za klasik sa 395 na 595, ukida praktik, vodjenje tekuceg van paketa 450 a bilo je valjda 195. Elektronski nalozi na 0,03% min.25 din.
 
Mislim i OTP da je i sad jaci malo bio sa tim tarifama makar sto vidjeh na sajtu kod njih, a i u CG deru.

Hvala na savjetu @uji a samo mi pojasni, ta devizna kartica, da li onda povlaci eure sa nje kad placam nesto eurima online ili ipak konvertuje, nisam stvarno do sad koristio u Srbiji za placanje online, sve koristim crnogorsku karticu koja je u eurima a i tamo dobijam uplate od remote posla sto radim al nece ni to dovjeka bit haha
 
  • Like
Reagovanja: uji
@No_LiMiT konvertuje Master približno koliko valuta vredi i isto ti dođe da li ćeš dinarskom da plaćaš u eurima, dolarima i ostalo, ili ćeš euro karticom da plaćaš u dinarima, pošto bi to opet Master pretvorio, a ne banka i to je praktično jedinstven slučaj. Samo kažem eto, ako na primer imaš eure, na karticu fleksi štednje ih uplatiš i to je to, tebi u suštini samo za potrošnju i treba kako shvatam. Imao bi dve kartice, svaka za svoj račun.
 
Da da, nego mi je samo i dalje nejasno da li ta za kartica vezana za stedni racun koja je u devizna, kada placam s njom online na stranom sajtu u eurima, ona skida eure i to je to ili zapravo radi konverziju u dinare pa eure? Ako nisam zakomplikovao pitanje previse :D isto kad sam u inostranstvu pa placam karticom. Ili mi samo sluzi da drzim eure na racunu?

Ali ok ako je kurs slican onda mi isto dodje i ni ne treba mi devizni toliko na kraju dana, sem sto npr sad sa CG imam i proviziju za konverziju (1.5% cini mi se) pa s tim uracunatim kurs mi ispadne ~115 din ili manje cesto.
@uji
 
Kaze mi poznanik da od marta OTP podize tarife za prestiz paket sa 595 na 1095, za klasik sa 395 na 595, ukida praktik, vodjenje tekuceg van paketa 450 a bilo je valjda 195. Elektronski nalozi na 0,03% min.25 din.
Ako ukidaju Praktik, da li to znači da će Prestiž biti jedini paket sa deviznim računom?
 
@No_LiMiT ne, ne, nisi, ne radi se trostruka konverzija, platiš toliko koliko je u eurima ili Master pretvori u drugu ino valutu. U to se banka ne meša, niti ima dodatne provizije. Kartice imaju čip i PayPass tako da mogu i na terminalima.
 
Nazad
Vrh Dno