Šta je novo?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,205
Nadam se da je svima jasno da su banke prijektovale svoje prihode na osnovu važećih provizija. Ako ih sada smanje, neizbežno je da to nadoknade na drugom mestu, koje NBS nije regulisala.

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
245
Da li je moguce da ce zbog ovog propisa banke pristati da vrate npr. cijene paketa na stare vrijednosti (npr. Intesa, koja je prosle godine poskupila za duplo neke pakete)? Meni to zvuci nerelano, a i da se desi, kao sto kaze PJ, skupo ce nas kostati kasnije!

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i7-2600K
Matična ploča
Gigabyte GA-Z68XP-UD5
RAM
Kingston Fury KF1600C10D3/8G x 2 modula
GPU
Gigabyte GV-N66TOC-2GD
Storage
Samsung SSD 850 PRO 256GB i WDC WD4005FZBX
Zvuk
SND
PSU
CORSAIR Professional Series™ HX850W
Kućište
Fractal Design Define R4
Monitor
DELL U2412M
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Pristup internetu
  1. Optički internet
Mislim da se to više odnosi na neke osnovne račune u bankama, a ne na račune koje koristi 90% korisnika kojima su bitne neke naprednije funkcije.
Evo ja u Mobi banci koristim račun PROGRESIV+ i mislim da banci neće pasti na pamet da snizi cenu mesečnog održavanja tog paketa već da će "izmisliti" ili prekrojiti neki svoj već postojeći osnovni račun (paket), samo da bi ispoštovali i uklopili se u okvire ove odluke NBS.

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
245
Odredba je po meni prilicno nejasna i lansirana nepotpuna samo da se dobije medijska paznja. Kakogod, nigdje nije navedeno da se odnosi samo na neke osnovne usluge, vec je akcenat na tome da se odnosi na sve sto je poskupilo poslije 1. januara 2021.
Znaci, ako je tvoj PROGRESIV+ poskupljivao nakon tog datuma, sad treba da ide nazad za 30% ili na nivo koji je bio prije poskupljenja ako je to poskupljenje bilo manje od 30%. Tako ja tumacim donesenu odredbu, mada nema puno smisla zasto to tako rade.

registry

Poštovan
Učlanjen(a)
11.03.2014
Poena
55
Kako najbrže i najjednostavnije prebacivati novac sa računa jedne banke u drugu banku, onlajn? Je l tu može da se iskoristi onaj IPS, pošto ja nisam uspeo?

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
245
Popunis regularnu online "uplatnicu" (kroz eBank/mBank), markiras da ide kao hitni nalog (sto je zapravo kroz IPS sistem kod vecine banaka) i novac bi trebao momentalno da bude na drugom racunu. Treba voditi racuna da se hitni nalog kod nekih banaka (i na odredjenim paketima) naplacuje, kod drugih je free.

RingeRaja

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
695
Ja regularno prebacujem sa rajfajzen računa na banca inteza račun (i obrnuto), nema provizije i leže skoro uvek odmah.

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,205
Zavisi od paketa koji poseduješ. Intesa ne naplaćuje naloge za prenos Magnifica klijentima. Ostali plaćaju 15 i 20 dinara po nalogu.

Učlanjen(a)
17.10.2015
Poena
335

No_LiMiT

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2007
Poena
330
Znaci ne znam ima li gora podrska od aik banke. Napisem im da mi glovo odbija plqvanje zbog dodatne verifikacije banke sto su mi i u njihovoj podrsci rekli, radilo bez problema dugo i sad nece vise, kontaktiram aik i napisem da sam van Srbije pa ako mogu da proslijede kome treba da se to sredi(ne daj boze da mi nesto komplikovanije treba) i oni mi odgovore
Poštovani, Moguće je da banka prepoznaje da je u pitanju moguća zloupotreba kartice, potrebno je da podnesete lično zahtev u filijali ukoliko želite na svoju odgovornost da koristite usluge tog sajta. Srdačan pozdrav, Kontakt centar

Radiant

Cenjen
Učlanjen(a)
11.04.2011
Poena
170
Hah, znaci ostaju tarife za platne naloge...

retrospektiva

Poštovan
Učlanjen(a)
02.04.2014
Poena
80
Na ovom linku se nalazi zvanicni pregled usluga i naknada Postanske stedionice za preduzetnike:
Ono sto mi je zbunjujuce je sledece:
Strana broj 8, poglavlje 4. Prihvatanje platnih instrumenata

1661036456454.png

Na zvanicnom sajtu master card-a postoji sledeca stranica:
U koloni E-commerce prihvat na internetu nije stiklirana Postanska stedionica.

Da li dobro tumacim da preduzetnicka debitna master kartica Postanske stedionice ne podrzava online placanje?

uji

Cenjen
Učlanjen(a)
24.12.2019
Poena
185
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Y510P
Tablet
Lenovo Tab 2 A7-10
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9 SE
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
@retrospektiva ovo se odnosi na e-commerce u slučaju kada bi ti kao preduzetnik bio trgovac i imao svoj online pos terminal. Stoga, može da se plaća preduzetničkom Master karticom Poštanske online kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.
PŠ ne nudi devizne preduzetničke kartice i slično. Za to je još samo UniCredit opcija i kod njih može da se preko ličnog bankara dobije nešto bolji kurs.

scylla

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2013
Poena
275
Da li moze potvrda da OTP Banka ne naplacuje proviziju za placanje karticama u inostranstvu? Bacih na brzinu pogled na tarife i videh da ne naplacuju. Fluo paket.
Ako gresim, da li je ostala neka banka koja nema proviziju (racuni za fizicko lice, plus bi bio racun za studente/mlade)?
@uji ako mogu da te iscimam, jedan brzinski reply... sorry

dervisbegovic_

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2021
Poena
85
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Ideapad 5 (Ryzen 3 5300U)
Mobilni telefon
Apple iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li moze potvrda da OTP Banka ne naplacuje proviziju za placanje karticama u inostranstvu? Bacih na brzinu pogled na tarife i videh da ne naplacuju. Fluo paket.
Ako gresim, da li je ostala neka banka koja nema proviziju (racuni za fizicko lice, plus bi bio racun za studente/mlade)?
@uji ako mogu da te iscimam, jedan brzinski reply... sorry
Nisam @uji ali imam Fluo, nema naknade za plaćanje karticama online ili u inostranstvu u Fluo paketu. Takođe više ne naplaćuju naloge za uplatu, i ne naplaćuju sms obaveštenja. Po mom mišljenju trenutno najbolji omladinski paket. Jedino je kurs u menjacnici malkice lošiji (117/118) ali pošto je bukvalno sve ostalo besplatno ne može se žaliti.

scylla

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2013
Poena
275
Super, hvala puno, upravo otvorio Fluo racun.

PS: @dervisbegovic_ da li je Mastercard automatski povezan sa deviznim racunom? Ili mora da im trazim da mi povezu? Mada svakako moram jos jednom da idem do njih, da preuzmem kartice.

Poslednja izmena:

Davidson

Poštovan
Učlanjen(a)
08.02.2021
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Huawei Matebook D14 AMD Ryzen 5 3500U
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Mi Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Super, hvala puno, upravo otvorio Fluo racun.

PS: @dervisbegovic_ da li je Mastercard automatski povezan sa deviznim racunom? Ili mora da im trazim da mi povezu? Mada svakako moram jos jednom da idem do njih, da preuzmem kartice.
Povezan je i sa dinarskim i sa deviznim automatski. To sam pitao kad sam otvarao i potvrdio bankar

dervisbegovic_

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2021
Poena
85
Moja oprema  
Laptop
Mobilni telefon
Apple iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kad sam ja otvarao moralo je posebno da se povezuje, svakako se to radi pri preuzimanju. Pa ti svakako pitaj kad budeš išao. @scylla

dervisbegovic_

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2021
Poena
85
Moja oprema  
Laptop
Mobilni telefon
Apple iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ako možda zna neko hitno podatke koje treba da dam uz IBAN za devizni priliv u OTP Banci. Hvala unapred :D

Caridze

Cenjen
Učlanjen(a)
22.03.2016
Poena
110
Koliko obicno traje izrada debitne kartice visa/mastercard? Da li u nekoj banci (ili ih ima vise?) je rok kraci od 7 dana? Hteo nabrzaka do otvorim racun plus u postanskoj, kad ono kartica se ceka 15-30 dana.

pm.me

Cenjen
Učlanjen(a)
21.01.2021
Poena
135
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco x3 nfc
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Ako možda zna neko hitno podatke koje treba da dam uz IBAN za devizni priliv u OTP Banci. Hvala unapred :D
Treba da dostavis kompletnu SWIFT instrukciju mislim da oni idu za sve valte preko centrale. Do su bili SoGe mogla se dobiti nakon slanja jednog maila sada ne znam probaj putem one namunjene mBank ili zovi kont.centar.

dervisbegovic_

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2021
Poena
85
Moja oprema  
Laptop
Mobilni telefon
Apple iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koliko obicno traje izrada debitne kartice visa/mastercard? Da li u nekoj banci (ili ih ima vise?) je rok kraci od 7 dana? Hteo nabrzaka do otvorim racun plus u postanskoj, kad ono kartica se ceka 15-30 dana.
Raiffeisen definitivno najbrži (virtuelna Visa odmah, fizička kroz 3 radna dana), OTP Banka je isto brza max 10 dana, meni je stigla za 5.

Davidson

Poštovan
Učlanjen(a)
08.02.2021
Poena
65
Moja oprema  
Laptop
Huawei Matebook D14 AMD Ryzen 5 3500U
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Mi Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Meni su u OTP dali Master tek nakon 3 nedelje, a rekli su za 14 dana. Do duše moj paket je studentski Fluo pa vrv zbog toga odužili jer nije prioritetan

dervisbegovic_

Poštovan
Učlanjen(a)
06.04.2021
Poena
85
Moja oprema  
Laptop
Mobilni telefon
Apple iPhone 13
Pristup internetu
  1. Optički internet
Meni su u OTP dali Master tek nakon 3 nedelje, a rekli su za 14 dana. Do duše moj paket je studentski Fluo pa vrv zbog toga odužili jer nije prioritetan
Ti si verovatno otvorio račun u vreme integracije voban i otp-a kad se sve čekalo 100 godina, ja sam isto sa fluo paketom, kartica stigla za 5 dana, drug otvorio pre nedelju dana isto 5 dana čekao kartice

scylla

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2013
Poena
275
Javim ja kad budem preuzeo kartice iz OTP banke (lokacija Nis). Racun (Fluo) otvoren u ponedeljak.

Markic

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
365
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 4a 5G
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ja danas otvorio u OTP-u Fluo račun, rekoše 2 do 3 nedelje se čekaju kartice. Baš me zanima sad da li će stići ranije ili je neka gužva sa karticama.

pm.me

Cenjen
Učlanjen(a)
21.01.2021
Poena
135
Moja oprema  
Mobilni telefon
Poco x3 nfc
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
OTP izgleda od ponedeljka menja radno vreme blagajni za fizicka i pravna lica i radice do 14h.

Sunshine4747

Poštovan
Učlanjen(a)
02.11.2020
Poena
85
Da li može neko da mi objasni zašto na minusno stanje NE može da se izvrši podela na 6 rate Dina Card Poštanske štedionice u Tehnomedia prodavnici kad kod njih prva rata dospeva za 30 dana?

uji

Cenjen
Učlanjen(a)
24.12.2019
Poena
185
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Y510P
Tablet
Lenovo Tab 2 A7-10
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 9 SE
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Visina svih rata ne može da bude veća od 30% plate. E sad, ako u to uračunavaju opterećenje trenutnog dugovanja po osnovu dozvoljenog minusa, kredita ili čega već, onda je to verovatno zato. S druge strane, nelogično je, pošto banka navodi da podela na rate ne ulazi u kreditno zaduženje.

Sunshine4747

Poštovan
Učlanjen(a)
02.11.2020
Poena
85
Zašto neke banke daju u isto vreme i čekove i dozvoljeni minus a kod nekih se bira izmedju ta dva?

• Like
Reagovanja: uji
Vrh Dno