Šta je novo?

Tek treba da instaliram XP ili 2K

milee

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2000
Poena
619
Ne znam šta, trenutno je instaliran WinMe, koji brljavi.
Dosada nisam instalirao XP, pre svega zbog drajvera. Od hardvera imam sledeće:
BX Master w/ Promise udma66 + Cop 600E
ELSA Erazor 3 PRO VIVO
ELSA Microlink 56k PCI.
Ovo ostalo i nije toliko važno. Interesuje me šta je pametnije instalirati, i samo par smernica za slučaj instalacije XP-a (brojevi, SP1, i ostalo)

Veoma je vazno koliko imas memorije, mada bih ti prema navedenom procesoru preporucio da instaliras Win2k, jer je ipak nesto manje zahtevan.

pa gle.... ako imas slabiji komp instaliraj xp a ako imas malo jaci naravno 2k ;)

type;

Zombi je napisao(la):
pa gle.... ako imas slabiji komp instaliraj xp a ako imas malo jaci naravno 2k ;)

type;

Ispade da je 2k zahtevniji od XP-a!:p

Zombi je napisao(la):

type;

Daj sad je 2k zahtevniji od XPa? Treba da je obrnuto...

slobodno instaliraj WinXP (ako imas barem 192MB)! ja sam ga instalirao kod mene i radi super! (pre su bili Win98SE i Win2K+SP2, koji su takodje bili OK - dobro, 98SE je malo zezao, ali nista strasno!)

moja konfiguracija je Cel633, BX Master, GF2 MX200, CMI zvuk, 256MB (i to 4x64MB), US Robotics externi... sve mi radi jednako dobro kao i sa Win2K...

ako hoces da instaliras SP1 za XP, onda iskoristi ovaj serial za XP(RHKG3-8YW4W-4RHJG-83M4Y-7X9GW), jer sam sa njim bez problema instalirao SP...

pozdrav :wave;

A evo ti i moje misljenje. Koji god da instaliras od ova dva, bice ti pravo osvezenje u odnosu na wme koji ti brljavi.
Moglo bi da ima smisla da je 2k trenutno najstabilniji windows, zato sto je duze prisutan (kod mase korisnika) (nego wxp) pa je doziveo vec SP3. Moje misljenje je da koji god izaberes neces pogresiti, ali da ti je primaran kriterijum pri izboru os-s, dostupnost drajvera. Dakle, izaberi onaj za koji si siguran su drajveri ok. Ja sam instalirao wXP (cyrixmII, 256MB sdram) iako nisam bio siguran u to, pa sam relativno brzo nasao sve drajvere koji su mi falili. I vrlo sam zadovoljan njime.
Mozda najbitnija stvar kod tebe je, sta god da uradis, da to bude cista instalacija. Pa sacuvaj sve kljucne stvari koje ce ti zatrebati (adress book, outlook ekspress poruke i acounte, setovanja officea (ako imas office XP), dial up,... jer u slucaju clean instalacije najbolje bi bilo da krenes od format c: ...

Zombi je napisao(la):

type;

Naravno da je obrnuto. Inace, savetujem ti XP pro ako imash 128MB memorije. Bolje vishe, naravno. Sve ostalo shto imash je iznad minimuma i necesh imati problema. Savetujem ti chistu instalaciju a NE NADOGRADNJU!! Ako ti ostaje na sistemu samo WinXP kao jedini OS (bez ME i 98) izaberi odmah NTFS fajl sistem. Za SP1 sam chuo kontradiktorne stvari. Izgleda da brljavi po sistemu aktivacije pa nisam hteo da ga instaliram, a nishta znachajno ne fiksira! Sve u svemu, iskoristi priliku dok josh mozemo da koristimo pir. softver i predji na NAJBOLJI windows do sada! Sledeci po redu dolazi tek krajem 2004 godine (Longhorn)...

radio sam na masini Cel433 128 mega rama 3 meseca i na njoj je bio Win2000 Advanced server. Masina je odlicno radila, tako da slobodno mozes da instaliras 2000, ali stavi Pro verziju

Ma u kom ste vi fazonu da sa tako bednom konfom se guzi i fura XP, jedino ako hoce da djuska neku zahtevnu igru poput minessweeper-a.

Trenutno samo 128 RAM, ali samo za koji dan. Evo dalje lista hardware-a:
40 Gb Maxtor DX740-6j
Teac CDW-58E
Teac CD-540E
SB Live! 4.1
Kyocera FS-600,...

Mada nisam lepo formulisao pitanje. Interesuju me pre svega "smernice" na šta da obratim pažnju pri instalaciji XP-a, odnosno 2K. Interesuju me atipične stvari, a što se XP-a tiče i one zezancije oko aktivacije i ostalo.

Nemoj da brines, konfiguracija je sasvim ok. XP bi se drzao i na 128MB rama, al bi stucao (u principu ~128MB uzme sebi kada se podigne). Zoni ti je u svom prvom postu tacno naveo koji cd key da iskoristis, pa kad njega upotrebis mozes posle da se premisljas dal ti treba SP1 (ili nemas problema i bez njega).
Ako sam dobro shvatio kyocera je stampac - ne bi trebalo da imas problema sa njegovim drajverima, za SB Live ne znam, al to je siroko korisceno pa i stim je velika verovatnoca da ce biti ok (sigurno ce vec neko ovde imati resenje).
Sve u svemu, za vreme dok ne skockas 256MB obavesti se malo po netu oko instalacije (kada se pocinje sa cistom instalacijom XP, cesto se zaboravi da se ukljuci smartdrv.exe, pa instalacija traje satima). Imas nekoliko nacina da zapocnes instalaciju, al je mozda najsigurnije da formatiras c:, dignes sistem sa npr. win98 sistemske diskete (u kojoj je ukljucen smartdrv), kopiras dir i386 sa winxp cd-a na c: , a zatim pokrenes instalaciju iz tog (sa hd-a) dira sa winnt.exe (i uzivaj).

Amon_Ra je napisao(la):
Ma u kom ste vi fazonu da sa tako bednom konfom se guzi i fura XP, jedino ako hoce da djuska neku zahtevnu igru poput minessweeper-a.
amone, skorz si zaboravio da ne igraju svi doom 3 igre. dosta ljudi koristi komp samo za surfoanje, slusanje muzike, word, excel, programiranje i sta ti ja znam za sta. za takve i slicne operacije masina od 600mhz je sasvim dovoljna pa i 128 mega rama.

ti ljudi bolje uloze svoje pare nego ludaci sto daju po 200€ na graficku karticu, ili ne znam ja za sta (ne shvatajte me pogresno, u te ljude spadam i ja :))

E, da si jedini..........:D :D :D

brankoX je napisao(la):
savetujem ti XP pro
definitivno. radio sam dosta na home verziji, i obarao mi je par puta aplikacije ili se jednostavno zaglavi, a PRO mi nikada to nije napravio. moze slobodno da ide na XP pro, stim da disejbluje sve servise koji mu ne trebaju, dosta moze xp da se optimizuje da brzo radi...

Za SP1 sam chuo kontradiktorne stvari.
zar ne cujes za sav hardver i softver kontradiktorne stvari? :)

Izgleda da brljavi po sistemu aktivacije pa nisam hteo da ga instaliram, a nishta znachajno ne fiksira!

ne brljavi nista nego ti treba drugi serijski broj, validan, a popravlja dosta stvari unutar samog windowsa. moja preporuka za instalaciju

Ja sam kroz svoje ruke proturio sav moguci dijapazon OS-a u svim verzijama. Na nagdasnjem Duronu 700 sa 256 MB rama nisam bio zadovoljan XP-om - moja preporuka za konfiguraciju te snage je Win2k.
Naravno, za jace masine WinXP je majka

E da i jos nesto, na Duronu mi je neuporedivo bolje radio XP Home nego Professional. Mozda zbog toga sto tada nisam znao koje sve servise treba iskljuciti

milee reci ti nama sta radis na kompu: office aplikacije, surf... ili i igras neke igre i sl. Ma ja ne bi XP na tu konfu sta god da radi.

Evo kako stoje stvari:
Koji god da instaliram biće "Professional" verzija, a najverovatnije da ce to biti Win 2k, pre svega zbog drajvera za matoru, ali meni dragu, ELSA Erazor3 Pro ViVo grafičku, koji u novijim verzijama nisu ni blizu funkcionalni kao stari. Za ostale stvari nije nikakav problem, što se drajvera tiče.
Instalaciju ću naravno vršiti na formatiran disk (nisam baš toliki optimista), i to sa druge particije. RAM ću srediti za koji dan, tako da ću možda i probati XP, pa ako ne bude sve kako treba, vratiću se u 2000. god.
Hvala svima, a posebno ZoNi-ju za cd-key.
Pozdrav,
milee

Amon me preduhitrio - što se igara tiče, Atomic Bomberman, Fifa 2002, DX Ball i CS nemaju baš neke apetite što se tiče snge računara. Ostalo se svodi na rad sa muzikom (midi), office, i skupljanje skripti za ETF po netu, tako da mi to sve i nije neki faktor u celoj priči. Mislim da je ovim thread zatvoren, eventualno ću poslati kasnije šta sam uradio.

a zar nije?!?!?!
buraz mi ima 2k a aj xp (on jacu mashinu xp 1600+ a ja duron na 1.1 i oboje imam maxtor 7200)
i njemu (barem po mom misljenju) mnogo se sporo vuce 2k a meni xp radi glatko bez prpblema, jes da poneki put pukne (ali nista nije savrseno) ...

WinXP je sam po sebi brzi od Win2k.

Cvele je napisao(la):
WinXP je sam po sebi brzi od Win2k.

Nije :) Ispasce da te ja jurim po forumu da bih te ispravljao :D ali nije u opstem slucaju. WinXP nesto bolje koristi sistemske resurse pod uslovom da imas ispunjen odredjeni minimum. Tek kad predjes preko njega onda on postaje primetno brzi od Win2k. Po konfiguraciji koju je covek naveo moje licno misljenje je da on taj prag nije presao (to naravno ne znaci da ja kazem da mu XP nece raditi vec samo da mu na toj konfiguraciji, ponavljam, po mom misljenju, bolji izbor predstavlja Win2k)

Sto se Zoni-ja tice, radije sam za "$ in pocket 4ever" varijantu :p

. Po konfiguraciji koju je covek naveo moje licno misljenje je da on taj prag nije presao

Šta treba da uradim ne bih li prešao prag (osim RAM memorije)?

I 'ajd' sad još jedno pitanje, da ne bih sam mnogo čeprkao - šta treba da isključim-ne instaliram prilikom instalacije XP-a, i da li to radim normalnim putem (pri instalaciji ili nakon), ili nekim od tweak-era (i kojim)?

Ja za sva tvikovanja osim internet (tvikovanja) koristim Xteq, a za internet (MaxMTU...) koristim magellass-ov "internet tweak 2002".
Imam drasticno sporiju masinu od tebe, pa sam u njoj iskljucio sve u Control Panel>System>Advanced>Performance (a uglavnom se tice grafickih efekata za prikazivanje dijaloga). Neko bi preporucio disable-ovanje System restore, al` mi se to ne cini mnogo pametno (par puta mi je bilo vrlo kljucno). Kod mene je ukljuceno, i zivim normalno. Obavezno iskljuci (dechekiraj) opciju Automatically Restart jer ces u slucaju nekog problema moci i da vidis da je do njega doslo (a nece ti u sred posla, bez najave, restartovati masinu)
U svakom slucaju vecina stvari koje te interesuju se nalaze u Control Panel>System, i kad procackas po njemu zavrsio si vecinu posla.

Moj licni savet bi ti bio da ako stavis XP obavezno stavis NTFS umesto FAT32, ukupni dobici su odlicni!!!

milee je napisao(la):
Šta treba da uradim ne bih li prešao prag (osim RAM memorije)?

I 'ajd' sad još jedno pitanje, da ne bih sam mnogo čeprkao - šta treba da isključim-ne instaliram prilikom instalacije XP-a, i da li to radim normalnim putem (pri instalaciji ili nakon), ili nekim od tweak-era (i kojim)?

nista ti vise ne treba, osim jos malo RAMa (da bude ukupno 256MB)... CPU ti je vise nego dovoljno jak, graficka je ok...

ja kod mene nisam iskljucio prakticno nista, a imam slicnu "konfu" kao ti (slabiji CPU-Cel633, vise RAMa-256MB, malo jacu graficku-GF2 MX200)... cak sam dodao i razne sharene gluposti (StyleXP, Customize Folder Extension, wallpapere za Win i Internet Explorer, i slicno...) i sve radi podjednako brzo kao i u Win2K+SP2 (koji sam imao pre XPa!)

za tvikovanja koristim TveakUI XP i Xteq...

I ja podrzavam ideju o NTFSu - obavezno!

Nazad
Vrh Dno