Šta je novo?

Tecra A8-103,baterija ili ne

milanm2

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2007
Poena
304
Kad sam kupio laptop prodavac mi je reko da je bolje ako radim u sobi da izvucem bateriju,jer u njoj postoji elektronika koja ogranicava broj punjenja pa posto kod nas stalno
dolazi do pada napona ona svaki put to registruje kao novo punjenje i time joj se skracuje vek trajanja.Interesuje me da li je to istina i da li postoje odredjeni rizici da laptop radi ako mu se izvuce baterija odnosno da li baterija ima neku zastitnu ulogu.
Hvala svima koji zele da mi pomognu

Baterija ne shvata pad napona kao svako novo punjenje,nije ta elektronika tako glupa,dobar primer je recimo moj stari laptop koji je sad kod mog burazera i za 3 i po godina NON-STOP drzanja na laptopu koji je naravno isto tako NON-STOP bio prikljucen na struju,njemu i dalje drzi po 3-3 i po sata,nekad je mogla i preko 4 tako da je izgubila jedno 20-ak % kapaciteta ali posle toliko godina to i nije tako strasno,ali to je tako kod Compaq-a,dok se recimo za FS cesto zale da im baterije vec posle godinu ili malo vise nisu nizasta,za Toshibu nemam informacije!?
Pozdrav ,)

Za Toshibu nema mnogo informacija o tome jer nisu bile toliko aktuelne kod nas pre godinu dana, tada su svi uglavnom kupovali FS, i svima su baterije jako kratko trajale, tako da vidicemo za godinu dana i kako ce se Toshiba pokazati...

Mada mi se nesto cini da ce isto biti i sa baterijama na Toshibi jer prodavci cesto vec u napred objasnjavaju da ce baterija kratko da traje ako se koristi, tako da je bolje da se izvadi... :d

Delom to rade i zato sto im se ne cima sa reklamacijama,kojih bi bilo puno jer ako baterija treba GARANTOVANO da bude ispravna 12 meseci,a onda recimo vec posle 8-9-10 izgubi toliko kapaciteta da joj je autonomija dovoljna samo da se sacuvaju otvoreni dokumenti,zavrsi na brzaka neki poslic koji trenutno radite i ugasi komp u slucaju da nestane struje pa laptop predje na baterijsko napajanje,mada ne sporim da toplota ne utice povoljno na kapacitet baterije ali to je postepen i spor proces,NE BI SMEO da se desi za manje od par godina po nekom mom iskustvu!!
Pozdrav ,)

I ja imam pozitivna iskustva sa baterijom u Compaqu (Evo serija). Posle pet godina laptop je i dalje izdržavao skoro 3 sata na bateriji. Na ovom IBM-u (R serija) koji sada koristim sušta suprotnost... Posle manje od 6 meseci kapacitet joj je opao na 87% od početnog. :zgran:

Inače, mislim da baterija nija baš toliko osetljiva na padove napona, pošto obično punjenje počinje tek kada joj kapacitet padne za par % (što znači da bi trebalo bez struje da radi bar nekoliko minuta pre nego što ponovo počne da puni, a to več nije pad napona neko nestanak struje. ;))

A sta ti smeta da izvadis bateriju kad vec laptop koristis umesto desktopa.Duze ce trajati u svakom slucaju cim se ne koristi.

Kad sam kupio laptop prodavac mi je reko da je bolje ako radim u sobi da izvucem bateriju,jer u njoj postoji elektronika koja ogranicava broj punjenja pa posto kod nas stalno
dolazi do pada napona ona svaki put to registruje kao novo punjenje i time joj se skracuje vek trajanja.Interesuje me da li je to istina i da li postoje odredjeni rizici da laptop radi ako mu se izvuce baterija odnosno da li baterija ima neku zastitnu ulogu.
Hvala svima koji zele da mi pomognu

Ja licno ne vadim bateriju iz laptopa kada ga koristim stacioniranog i prikljucenog na struju iz prostog razloga da bih mogao da sacuvam podatke i da ga regularno iskljucim u slucaju nestanka struje. Kada bude previse oslabila zamenicu je (ako pre toga ne zamenim laptop zajedno sa baterijom) i to je to. Baterija treba tebi da sluzi a ne ti njoj, nisi je kupio da bi je cuvao nego da bi je koristio valjda.

U redu momci,znaci da ce duze da traje ako je vadim.Mada nisam je kupio da bih je cuvao nego da bi je koristio.A posto thosiba vazi za brand onda necu da je vadim pa dok traje.Iskustva cu da podelim sa vama

jer ako baterija treba GARANTOVANO da bude ispravna 12 meseci
Kod Toshibe je garancija na bateriju 6 meseci. :) Meni je prodavac rekao da je njemu otisla posle 3 meseca zato sto je nije vadio... ja rek'o vazi super, ti je onda vadi, ja necu... :)

Baterija treba tebi da sluzi a ne ti njoj, nisi je kupio da bi je cuvao nego da bi je koristio valjda.
Upravo, tako, bas me briga da je stedim i vadim svaki put ne pada mi na pamet, ako treba menjacu je na godinu dana...

Uzeo sam laptop koji ima garanciju 3 godine,uz to je prva Money-back.Onda je cini mi se glupo da baterija ne moze da izdrzi ni godinu dana.Ako je to tako onda je veliki minus za proizvodjaca

Ne znam da li si procitao ovo sto sam napisao:

"Kod Toshibe je garancija na bateriju 6 meseci."

A to nije tako samo kod njih vecina proizvodjaca u poslednje vreme daje garanciju 6 meseci na bateriju ili eventualno najvise 12, ali mislim da je to redje.

Ti si kupio notebook i imas na njega 3 godine garancije, a prva godina je money-back ali to ne ukljucuje bateriju. Baterija se tretira kao potrosni materijal.

Dobro,shvatam ja sve to.Znaci ako hocu da mi baterija duze traje mora da je vadim.
Puno hvala svima

Vrh Dno