Šta je novo?

Tecnost za vodeno hladjenje

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Sta se preporucuje kao najbolje resenje za vodena hladjenja:

1. fabricki npravljene tecnosti u raznim bojama,
2. destilovana ili demineralizovana voda sa ili bez srebrne spirale,
3. destilovana ili demineralizovana voda sa dodatkom antifriza.

Koje su preporuke i razmisljanja?

Prvi postovi su pisani 2004 godine, ne znam da li se promenilo nesto,
mnogo mi je da citam 109 stranica, ako nije problem ukratko.

jednostavno destilovana voda, ako hoces neku od brendiranih ti kupi, ako mislis da ti treba bilo koji dodatak kao silver coil ili nuke onda to ubacis, nema pravila, ja koristim destilovanu vodu i nuke... lakse ovako na tanjiru ali ti donosis odluku sta zelis zato je bitno da se informises iz tudjih iskustava a salinka koji sam ti dao, tj. mozemo tamo nastaviti sa pitanjima itd...

Mislim da grešite sa destilovanom vodom, tj možda je sa destilovanom vodom protok malkice veći ali antifriz bi trebalo da bude pun pogodak. Kao prvo bolje prenosi toplotu kao drugo propilen glikol je sam po sebi konzervans pa neće biti problema sa usmrdelom ustajalom vodom a istovremeno je i antioksidant pa neće biti problema sa korozijom. U zemljama sa tropskom kilmom svi automobili bez izuzetaka u hladnjacima imaju antifriz. Baš zbog bolje termalne provodljivosti kao u više tačke ključanja. Može i sam da naparviš antifriz kupiš u apoteci propilen glikol sipaš nekih 10% u destilovanu vodu neće biti gust kao fabrički i biće bezbojna tečnost ali će svakako poboljšati termalnu provodljivost i štiti će sistem od korozije... E sad ako inženjeri iz auto industrije nemaju pojma pa u tropskim predelima stavljaju antifiriz, a voda je bolja...

Ono što je sigurno je da će pumpa svakako biti pod većim opterećenjem ako se koristi antifriz e sada koliko to već ne znam jer je to domen inženjera i dinamike fluida a ja o tome nemam pojma.

No opet to je samo moje mišljenje.

P.S. sa propilen glikolom tj. antifrizom rešava se još jedan problem rast algi u sistemu.

Poslednja izmena:
Napokon procitah poslednjih 70 strana teme o vodenim hladjenjima,
koliko sam shvatio vecina je za Antifriz 20% (G12), destilovane vode 80%.
E sada me interesuje,
Ako se koriste fabricke tecnosti u boji, da li se talozi boja na blokovima i crevima,
koliko cesto je potrebno to sve cistiti?

Posto imam XSPC radijator a na njega idu verovatno colovni srafovi oznake 6-32 za fiksiranje ventilatora,
gde mogu da nadjem te srafove jos ako ima crnih bilo bi super.

Naićićeš na brdo različitih iskustava kada su tečnosti u pitanju. Neću da se pravim pametan i iznosim neke uopštene zaključke, ali evo i mog primera kao dodatak statistici. Punih 5 godina sam koristio jednu te istu fabričku tečnost i to ovu:
http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-coolant-pro/

U međuvremenu, izmenjao sam gotovo sve komponente vodenog hlađenja, ali sam koristio istu tu tečnost (presipao 100x). Pre mesec dana sam menjao mašinu, pa sam imao prilike i da rasturam vodeno. Sve blokove i pumpu sam rastavio radi čišćenja, ali ispostavilo se da nisam imao šta da radim. Apsolutno nikakavog taloga nije bilo. Creva takođe nisu promenila boju, a gumeni dihtunzi nisu ispucali. U sistem sam inače dodavao destilovanu vodu s vremena na vreme (kada mi je nestalo originalne tečnosti), tako da nisam siguran u kom procentu je na kraju smeša bila originalna, ali recimo da sam dodao oko 30% vode. Zaštitna svojstva su ostala, tako da nije bilo ni algi, ni korozije, niti taloga. Poslednji put sam rasturao sistem pre oko 3 godine i od tada ništa nije bilo pipnuto do sada.

Znam da su se mnogi žalili na fabričke smeše mnogih popularnih brendova i da su mnoge ostavljale talog, pa čak i nagrizale komponente sistema, ali ova Cool Laboratory tečnost (koristio sam plavu) je zaista odlična po tom pitanju. A ja sam napokon uspeo da nabavim novu (nema je kod nas, nažalost) i da je zamenim, mada ne znam zbog čega sam to radio, ali eto, kad sam je već imao pri ruci. Mada i dalje čuvam onu korišćenu, jer komotno može još da se koristi. :D

.

Evo jos jednog iskusta. Godinama koristim isto - destilovana voda sa dodatkom tcnosti protiv algi (za akvarijume). Ovo radi definitivno dobro. Kao dodatak bih preporucio dobar filter (ja koristim akvarijumski kanisterski).

.

Nazad
Vrh Dno