Naićićeš na brdo različitih iskustava kada su tečnosti u pitanju. Neću da se pravim pametan i iznosim neke uopštene zaključke, ali evo i mog primera kao dodatak statistici. Punih 5 godina sam koristio jednu te istu fabričku tečnost i to ovu:
http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-coolant-pro/
U međuvremenu, izmenjao sam gotovo sve komponente vodenog hlađenja, ali sam koristio istu tu tečnost (presipao 100x). Pre mesec dana sam menjao mašinu, pa sam imao prilike i da rasturam vodeno. Sve blokove i pumpu sam rastavio radi čišćenja, ali ispostavilo se da nisam imao šta da radim. Apsolutno nikakavog taloga nije bilo. Creva takođe nisu promenila boju, a gumeni dihtunzi nisu ispucali. U sistem sam inače dodavao destilovanu vodu s vremena na vreme (kada mi je nestalo originalne tečnosti), tako da nisam siguran u kom procentu je na kraju smeša bila originalna, ali recimo da sam dodao oko 30% vode. Zaštitna svojstva su ostala, tako da nije bilo ni algi, ni korozije, niti taloga. Poslednji put sam rasturao sistem pre oko 3 godine i od tada ništa nije bilo pipnuto do sada.
Znam da su se mnogi žalili na fabričke smeše mnogih popularnih brendova i da su mnoge ostavljale talog, pa čak i nagrizale komponente sistema, ali ova Cool Laboratory tečnost (koristio sam plavu) je zaista odlična po tom pitanju. A ja sam napokon uspeo da nabavim novu (nema je kod nas, nažalost) i da je zamenim, mada ne znam zbog čega sam to radio, ali eto, kad sam je već imao pri ruci. Mada i dalje čuvam onu korišćenu, jer komotno može još da se koristi.