Šta je novo?

Technics SU-V500+Jamo Studio 160 + ?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Imam navedeni sistem i sve je super, ali...
Moja soba je prilicno mala a Jamo zvucnici su podni tako da u gornjim partijama sobe zvuk nije pun. Zvuk u gornjim delovima sobe je Ok ali blizu zidova gde je i najvece rastojanje od samih zvucnika.
Naravno ja zelim da poboljsam zvuk u gornjem delu sobe, podigao sam zvucnike za nekih 25cm od poda(stvio sam knjige ispod) i zvuk je vec bolji ali...
Setio sam se da pojacalo ima izlaz za jos par zvucnika pa sam mislio da uzmem neke manje i stavim ih na odgovarajucu visinu...Medjutim ,ja pojma nemam koje bi zvucnike mogao tu da stavim (uputstvo na Nemackom) .
Meni bi odgovarali neki manji do 10W ali neznam kako bi tu isla raspodela snage...pojacalo je 2x50W da li bi onda to bilo 4x25W ili ...?

Vidim da na forumu ima vrsnih znalaca, dajte neki savet, uputite me...

Ljudi su izmislili stalke za zvucnike zbog nekog razloga. :p Taj razlog je da visokotonac kada sedis treba otprilike da ti bude u visini glave. Takodje zvucnici ne treba da stoje po coskovima i prislonjeni uz zid, mada ima izuzetaka ali to su specijalno, namenski konstruisani zvucnici za takav raspored. Znaci kupi cetvrtaste profile i nadji nekog varioca da ti lepo to izvari i skocka stalke, eksperimentisi malo sa polozajem zvucnika u sobi i sam ces se iznenaditi koliko su rezultati bolji. Ne trebaju ti nikakvi dodatni zvucnici.

...Ili vidi da utopis te zvucnike i nadjes neke isto polovne, vise floorstandere, jer taj Jamo bas i nije nesto. Ako se dobro secam taj model ima i one usmerivace na dole preko visokotonca koji nisu kalotni vec konusni, pa im disperzija i tako nije bas najbolja strana, a i bas je pomalo boomy.

Igvan je napisao(la):
Imam navedeni sistem i sve je super, ali...
Moja soba je prilicno mala a Jamo zvucnici su podni tako da u gornjim partijama sobe zvuk nije pun. Zvuk u gornjim delovima sobe je Ok ali blizu zidova gde je i najvece rastojanje od samih zvucnika.
Naravno ja zelim da poboljsam zvuk u gornjem delu sobe, podigao sam zvucnike za nekih 25cm od poda(stvio sam knjige ispod) i zvuk je vec bolji ali...
Setio sam se da pojacalo ima izlaz za jos par zvucnika pa sam mislio da uzmem neke manje i stavim ih na odgovarajucu visinu...Medjutim ,ja pojma nemam koje bi zvucnike mogao tu da stavim (uputstvo na Nemackom) .
Meni bi odgovarali neki manji do 10W ali neznam kako bi tu isla raspodela snage...pojacalo je 2x50W da li bi onda to bilo 4x25W ili ...?

Vidim da na forumu ima vrsnih znalaca, dajte neki savet, uputite me...

ima jos jedna sitnica... ljudi se lako zeznu i ne paze na polaritet povezivanja zvucnika... dakle ono plus-minus...
proveri to... ako je npr. na jednom zvucniku obrnut plus i minus, dobijes kontra-fazu... e, onda je zvuk...:0 blljjjjj!
Ispostuj i ostale savete - svakako... :)

Delija je napisao(la):
...Ili vidi da utopis te zvucnike i nadjes neke isto polovne, vise floorstandere, jer taj Jamo bas i nije nesto. Ako se dobro secam taj model ima i one usmerivace na dole preko visokotonca koji nisu kalotni vec konusni, pa im disperzija i tako nije bas najbolja strana, a i bas je pomalo boomy.

Sta su to "usmerivaci na dole" , da li se to uopste vidi na zvucniku?
Evo ti slika zvucnika, pa javi da li pricamo o istoj stvari...
Koji bi to zvucnici bili bolji (otprilike u ovoj klasi)?

Igvan je napisao(la):
Sta su to "usmerivaci na dole" , da li se to uopste vidi na zvucniku?
Evo ti slika zvucnika, pa javi da li pricamo o istoj stvari...
Koji bi to zvucnici bili bolji (otprilike u ovoj klasi)?

Al' su ih nashminkali. Chovek bi pomislio da je neki high-end.
Nu, kada se malo bolje pogleda, sve je karton (lakirani),
a visoki su membranski, po chemu moze i da se pretpostavi
kojoj klasi pripadaju. A koliko su koshtali ovi zvuchnici ??
Sto se tice usmerivacha, chovek je mislio na neshto drugo i to ovi zvuchici nemaju.

notax je napisao(la):
Al' su ih nashminkali. Chovek bi pomislio da je neki high-end.
Nu, kada se malo bolje pogleda, sve je karton (lakirani),
a visoki su membranski, po chemu moze i da se pretpostavi
kojoj klasi pripadaju. A koliko su koshtali ovi zvuchnici ??
Sto se tice usmerivacha, chovek je mislio na neshto drugo i to ovi zvuchici nemaju.

Eh, pa nije valjda da su djubre...?
Kupio pre par godina, ako se dobro secam 380 DEM.

Igvan je napisao(la):
Eh, pa nije valjda da su djubre...?
Kupio pre par godina, ako se dobro secam 380 DEM.

Paaa, onako. Za tu cifru su verovatno OK, kao novi.
Da sam u situaciji da biram, verovatno bih za te pare kupio neke polovne koji su matori 2-5 godina, a kao novi su bili 600-800 DM.
Pogledao sam preko pretrazivaca i nasao da je napolju otprilike ta cena.

notax je napisao(la):
Paaa, onako. Za tu cifru su verovatno OK, kao novi.
Da sam u situaciji da biram, verovatno bih za te pare kupio neke polovne koji su matori 2-5 godina, a kao novi su bili 600-800 DM.
Pogledao sam preko pretrazivaca i nasao da je napolju otprilike ta cena.

Novi su...

Igvan je napisao(la):

Ponekad se i sam iznenadim koliko ljudi pogreshno razumeju ono sto napisem. Ili ja pisem nerazumljivo.
Pogresno si protumacio. Hajmo ponovo.
Znam da su kostali 380 DM kada si ih kupovao i da su bili novi.
Drugi deo komentara se odnosi na moj stav, da bih ja za tu kolicinu para od 380 DM pre birao neke druge zvucnike, koji su polovni, stari 2-5 godina, a koji (ti drugi, kvaliteniji, polovni zvucnici) kao novi bili u rangu 600-800 DM.
Zatim sam se opet bacio na komentar Jamo Studio 160, da sam pogledao na netu, i pronasao da kostaju i napolju toliko koliko si ih ti platio, znaci oko 200 Eura.
Verovatno si pogresno shatio, jer sam i ja malo skakao sa Jamo, na moj izbor za 200 E (polovni stari 2-5 godina), a zatim se opet vratio na Jamo chiju sam cenu (200 E) pronasao na netu.
Nadam se da je jasnije. Posle ovoga preostaje samo crtanje.

Samo bez nervoze...

interesuje me da li to pojacalo ima snage u sebi da pokrene neke jace zvucnike, nikad ga nisam slusao i da li je dovoljno za sobu velicine 5*5?

interesuje me da li to pojacalo ima snage u sebi da pokrene neke jace zvucnike, nikad ga nisam slusao i da li je dovoljno za sobu velicine 5*5?

potražio sam na netu - to pojačalo ima 2x30W na 8Ohma, što baš i nije mnogo snage, pa bi ga trebalo upariti sa efikasnijim zvučnicima (koji su i malo skuplji), što opet nije kombinacija koja tebi odgovara, pošto ovo pojačalo ne vredi mnogo (bar tako pretpostavljam)

.wave:

Nazad
Vrh Dno