Šta je novo?

Teac W540e Katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vince Carter

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
649
Ovo je nastavak threada http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?s=&postid=56940#post56940

Dobio sam posle reklamacije drugi primerak W540E, ovaj je ocigledno iz druge serije, nema logo, a i cini mi se da je tray malo manje bucan (ili malo 'sporiji').
Medjutim, situacija sa snimljenim diskovima je potpuno ista!!!!!!!
Malopre sam snimio tri Princoa, po jedan na 40, 32 i 24x, nekoliko Vivastar na 24x i 32x i jedan Verbatim MetalAzo sertifikovan 16x snimljen na 24x, njega cak i TEAC JEDVA procita - videti sliku.
Od svih diskova, jedino je Princo snimljen 40x relativno korektno citljiv na ASUS DVDu (koji ne spada u bolje citace, ali cita normalno sve 'normalno' snimljene diskove) uz mali pad brzine oko famoznog 20tog minuta, dok kod SVIH ostalih diskova postoji veliki problem na istom mestu, a kod nekih i kasnije pri kraju diskova.
Osim tog jednog Princoa, CDSpeed se na ASUSu uvek zavrsi read errorom, a fajlove sa diskova je jedva moguce presnimti na hard.
Kod nekih diskova cak i TEAC ima manjih problema, a Verbatim je kao sto sam vec rekao jedva procitao. S obzirom da sam prethodno snimljene diskove testirao na nekoliko uredjaja, mislim da sada za to nema potrebe jer je situacija ocigledno ista.

Priznajem da mi aspolutno nije jasno o cemu se radi, da li je moguce da je i ovaj primerak neispravan??????? :confused::confused::confused: Kao sto sam rekao, ocigledno su iz razlicite serije (velika je i razlika izmedju serijskih brojeva), uz to i D-KEEjev primerak ne radi kako treba - naravno kod potpuno ispravnih rezaca ne sme biti govora o bilo kakvim padovima brzine...
Nije mi problem da rekalimiram i ovaj primerak, ali ovo vec postaje zabrinjavajuce!

Da li ste detaljno testirali svoje primerke?!?! Predlazem snimanje na 24x kao test, i citanje CDSpeedom na nekom drugom uredjaju (osim TEAC i LG rezaca).

Ponovo, ako iko ima bilo sta pametno da kaze...
Bane? HELP!
:(:(:(

p.s. malopre sam video da i Calimero ima slicnih problema

Ipak nema slike :)D), forum iz nekog razloga nece da je okaci, ali nije ni bitno. Poslednjih 20tak minuta pomenutog Verbatima TEAC jedva cita brzinom od oko 5x!!!! :(:confused:

UF, a ja zamalo da prodam mog teac 24x, he he:D
PS:dobro je da jos nisi prodao svog LG-a;)

austin je napisao(la):
UF, a ja zamalo da prodam mog teac 24x, he he:D
PS:dobro je da jos nisi prodao svog LG-a;)

Ah da, par dana sa starim dobrim LGem su me podsetili na to sta znaci kvalitet, sigurnost, pouzdanost... :):D:)
Ovaj TEAC mi totalno nije jasan, sve mi se cini da ipak nisu u pitanju felericni primerci vec da uredjaj jednostavno tako radi (lose:(). Jos nisam nasao medij koji moze da snimi 24x a da disk bude savrseno citljiv (na prosecnim citacima). :( U stvari od pet Princoa koje sam malopre narezao zaredom to se moze reci samo za jedan. :(
:mad: :mad:

Samo jedno pitanje...Da li je disk snimljen sa tim Teacom citljiv ili ne...Savrseno mi je svejedno da li ce se ROM zaukavati na tom 20-tom minutu ako sve procita...Ako je snimak neupotrebljiv, tj. necitljiv, onda je to vec problem.BTW, moj Teac (bez logoa) ne pravi taj problem u citacu Teac 40x i Affrey DVD rom-u.

Pozdrav!

vise ne znam sta da mislim, jedni pricaju kako je odlican, i sve naj naj o njemu, dok ga drugi kude, i proklinju...

Posto mi cd pisach treba cisto 'rekreativno', da s' vremena na vreme narezem po koj disk, koliko mi se isplati da kupim teach 40x? Mozda bi neki drugi uredaj bio bolji?

student je napisao(la):
Samo jedno pitanje...Da li je disk snimljen sa tim Teacom citljiv ili ne...Savrseno mi je svejedno da li ce se ROM zaukavati na tom 20-tom minutu ako sve procita...Ako je snimak neupotrebljiv, tj. necitljiv, onda je to vec problem.BTW, moj Teac (bez logoa) ne pravi taj problem u citacu Teac 40x i Affrey DVD rom-u.

Pozdrav!

Skoro svi diskovi su citljivi na ASUS DVDu (samo sa 2-3 od mnogo narezanih ne moze da procita neke fajlove), ali takodje kod skoro svih diskova drajv toliko obori brzinu da bi procitao disk da kopira disk i 3-5x duze, a naravno o on-the-fly kopiranju sa takvih diskova nema govora. Ako ti to ne smeta, ili ako ces koristiti sam TEAC za citanje, onda OK. Ali npr malo je bez veze sto kod ortaka na NEC 52x CDROMu koji ipak spada u bolje citace cak i divx cima pri kraju diska (plavi Princo snimljen 24x), a i snimak na SmartBuy 24x snimljenim na 24x je ocajan.

I ja sam pre nekih nedelju dana uzeo doticni rezac i cini mi se da sljaka odlicno. Napominjem da nisam neki ekspert za to pitanje (zavrsava mi posao) ali mi u celoj ovoj raspravi odnosno threadu nije jasno sto se ne javi Bane koji je do detalja istestirao uredjaj i ne kaze koju rec.
Bane javi se !!!

Pozdrav

Vince, u mom slucaju (a moguce i u tvom) problem nije uopste do samog rezaca vec do kompjutera(!!!). Evo, opisacu moj jucerasnji "test":

1. Odneo sam snimac kod drugara da ga isprobam. Najpre smo probali CD koji sam ja narezao koji je jako slabo citljiv posle 40. minuta - u CD-Speedu mu padne brzina citanja i na 5x - inace, to je Verbatim 1-16x i rezan je na 24x iz Nera. Kod njega (na Teac 40x citacu) je dao identicnu krivu u CDSpeed-u tako da je iskljucena mogucnost da moj Teac 40x citac mozda lose cita (pri tom je CD savrseno citljiv u Teac 40x i 24x snimacu).

2. Probali smo na njegovoj masini da narezemo par diskova: dva Princa na 40x (iz Juggler-a) i dva Verbatima (1-16x) - jedan na 40x (Juggler) i jedan na 24x iz Nera (znaci, da simuliramo kako sam ja snimao kod kuce). Rezultat je sledeci: sva cetiri diska su savrseno citljiva (znaci, idealna kriva u CDSpeed-u) i u njegovom i u mom Teac 40x citacu(!!!). Snimac radi perfektno - odusevio sam se kada sam gledao kod drugara.

3. Vratio sam se kuci, s pretpostavkom da je mozda do operativnog sistema - ponovo sam instalirao XP (i kod drugara smo snimali pod XP-om) i samo Nero 5.5.8.1 (taj isti smo i tamo koristili). Rezultat: opet isto, tj. disk je jaaaaako lose citljiv posle 40. minuta.
Znaci, definitivno je do konfiguracije(u stvari, definitivno nije do snimaca). Kod drugara je konfiguracija: Axia 1.2, 256MB RAM, IBM GXP60, Macase kuciste (ovo navodim zbog napajanja) a kod mene: Abit BX133Raid, Celeron 600@810, 384MB RAM, Quantum LCT15 (bez problema drzi bufer oko 98% na 24x), DTK kuciste (napajanje bi valjda trebalo da je kvalitetno tj. kvalitetnije od razne konfekcije). Snimac je napravljen u Maleziji, mart 2002., i nema plavi logo na prednjoj masci.

Znaci, nesto od hardvera pravi problem - da li je mozda napajanje (kao sto je neko rekao, pa da laser ne moze da dobije dovoljno struje - diskovi snimljeni na 8x su dobro citljivi - mozda laser tada vuce manje struje?), ili je mozda ploca? Stvarno ne znam. Probacu negde da iskopam neko drugo napajanje pa da probam mada bi bilo zgodno kada bi jos neko probao da otkrije nesto u ovom pravcu.

Calimero je napisao(la):
Vince, u mom slucaju (a moguce i u tvom) problem nije uopste do samog rezaca vec do kompjutera(!!!). Evo, opisacu moj jucerasnji "test":
.
.
.

Veoma zanimljivo....
Kao sto sam vec rekao, (inace imam ASUS A7V133, T-Bird 1.1... Macase 250W) probao sam da iskljucim sve ostale uredjaje i ventilatore (dakle osim rezaca i harda) bas zbog eventualno slabog napajanja, ali nije bilo promene. Takodje sam probao na drugoj masini, doduse sa istom plocom ali razlicitim napajanjem i ostatkom konfiguracije, ista stvar.
Potrudicu se da danas-sutra probam rezac i na trecoj masini.

Pa onda mozda odredjene ploe prave problem?
(ako neko ima Abit BX6 II, nek javi jel radi na njoj)

OK, stvar je konacno jasna. Probao sam rezac kod ortaka (snimljeno nekoliko diskova na 24x i 40x), i rade sasvim normalno, cak je i disk snimljen 40x sa gomilom buffer underrunova savrseno citljiv na ASUS DVDu. Dakle, TEAC ipak nije neispravan, ali pravi neobjasnjive probleme.
Ortak ima MSI K7T Turbo LE, Thunder 1 GHz, 512 MB i sto je najvaznije Macase 250W napajanje, isto kao moje!!!!! (snimanje se vrsi u XPu u oba slucaja, mada sam probao i Me)
Probao sam posle toga kod sebe ponovo, sa prikljucenim jedino hardom i rezacem, promenio IDE kabl, stavio stariju verziju biosa, a na kraju sam uzeo od ortaka memoriju probe radi (moja je NCP, njegova Kingston), i opet ista stvar - kvalitet snimljenih diskova je ocajan.:confused: :confused:
Jedina bitna razlika izmedju ove dve masine je u ploci (ako izuzmemo procesor 1.1 vs 1GHz i memoriju koja je testirana), a s obzirom da se ocigledno isto desava i na BX plocama....:confused: :confused:
Za dan-dva cu uzeti od ortaka i njegovo napajanje (mada moje savrseno radi, bez ikakvih problema sa oscilacijama napona, jos ranije provereno sa T-Birdom [email protected], dva harda, rezacem, DVDom, FOPom 38, GTSom, tri dodatna ventilatora u kucistu...). Ako ni u tome nije problem...:mad: :mad: :mad:

Evo jedne preporuke: Probaj sa ortakovim HDD-om u tvojoj masini. Ili obrnuto, tvoj HDD u njegovoj - cisto da bi izbacio HDD kao moguci problem.

ajde i ja cu sutra da probam da promenim komp pa cu javiti rezultate - inace masina u kojoj je rezac je a7v333 xp1700+ sa dosta memorije ;) i 2 hdd-a

ne verujem da je u pitanju hard - posto su isti lose citljivi snimci i kada je sistem bio preko raid-a (diskovi u stripe-u) i sada kada je na klasicnom ide kontoleru

po meni to moze da bude kombinacija ploce i napajanja

Vince Carter je napisao(la):
Za dan-dva cu uzeti od ortaka i njegovo napajanje (mada moje savrseno radi, bez ikakvih problema sa oscilacijama napona, jos ranije provereno sa T-Birdom [email protected], dva harda, rezacem, DVDom, FOPom 38, GTSom, tri dodatna ventilatora u kucistu...). Ako ni u tome nije problem...:mad: :mad: :mad:

kakva su ti ocitavanja napona na tvojoj a kakva na ploci kod druga? kao sto vidis i kod mene je asus???? ce da vidimo sutra... (tj danas :) )

A da vas ne zeza UDMA mozda nije podesen kako treba, pogledajte zauzece procesora pri radu CD-a

Zanimljivo!

Pokusaj da uradis declock procesora na 66MHz FSB-a.
Posle toga pokusaj sa najnovijim INF update-om za Intel chipset.
Pazi, moras imati Windows 98 SE pa na dalje da bi update radio.
Evo linka, okacio sam u lokal :
http://home.drenik.net/laxduke/InfUpdaterv4001011.zip

D-KEE je napisao(la):
ajde i ja cu sutra da probam da promenim komp pa cu javiti rezultate - inace masina u kojoj je rezac je a7v333 xp1700+ sa dosta memorije ;) i 2 hdd-a
Eeeee, slabo ti je to. :D:( :mad: Koje je napajanje u masini?

D-KEE je napisao(la):
ne verujem da je u pitanju hard - posto su isti lose citljivi snimci i kada je sistem bio preko raid-a (diskovi u stripe-u) i sada kada je na klasicnom ide kontoleru

po meni to moze da bude kombinacija ploce i napajanja

Takodje ne verujem da je do harda, uostalom isto se desava pri on-the-fly kopiranju.
Inace, problem se stvarno javlja na tri ASUS ploce (A7v133 rev 1.04, A7v133c i tvojoj A7v333) ali Calimero ima Abit BX?:confused: :confused: :confused:
Mozda je kombinacija ploce i napajanja, ali je opet besmisleno, treba da gatash pre kupovine :)D) da li ce se TEAC smilovati da proradi na masini sastavljenoj od kvalitetnih komponenata koja inace radi bez ikakvih problema... :mad::mad:
Uostalom, probacu ortakovo napajanje, pa cu javiti...

Inace, video sam na newsgrupama jos dva ista slucaja, npr coveku Pioneer DVD 106S nece da cita iskljucivo diskove koji izadju iz brand new TEACa W540E. FX
Ima tu nesto... ('The truth is out there...':))

Anonymous je napisao(la):
Pa onda mozda odredjene ploe prave problem?
(ako neko ima Abit BX6 II, nek javi jel radi na njoj)

Ovaj Teac kod mene radi without any problem, kao sto sam i naveo jos u prvom threadu koji je postovao Vince kada je jos bio "odusevljen" njime. :D

Konfiguracija: Abit BF-6, Celeron 1,1GHz, 256MB neke budjave Acorp memorije, Quantum 17GB HDD, MatroxG400, Teac 32x citac, i ostale sitnice, sa nekim noname "kao" P4 ready kucistem (nepitajte sta ovo znaci).

Skrenuo bih paznju, a to mi je zapalo za oci, da vecina vas koristi Teac-a pod XP-om ili ME. ?!?!? Ispravite me ako gresim, mozda sam propustio nesto, a i inace nisam preterano upucen u ove stvari da bih davao neke expertske analize...
Anyway kod mene pod w2k+SP2 Teac radi besprekorno.

Re: Zanimljivo!

laxduke je napisao(la):
Posle toga pokusaj sa najnovijim INF update-om za Intel chipset.

Jel to može i za BX chipset?

Vince Carter je napisao(la):
.
.
.
Ortak ima MSI K7T Turbo LE, Thunder 1 GHz, 512 MB i sto je najvaznije Macase 250W napajanje, ...
Sad sam proverio - kod mog drugara (gde smo probali snimac i gde radi savrseno) je isto MSI K7T Turbo LE (+1.2 Axia, IBM 60GXP@7200prm, Macase 250W).

Re: Re: Zanimljivo!

Heinz je napisao(la):
Jel to može i za BX chipset?

Naravno, ali minimum za install je Win98SE.

Citajuci sve ovo, meni mirise da je stvar u napajanju. Teac-a sam testirao u Chieftec kucistu sa 250W napajanjem, pa nije bilo nikakvih problema. Opet, ako se problem uvek javlja na tacno odredjenom mestu na CD-u, zasto bas tu i kakve veze kvalitet napajanja ima sa doticnom zonom na CD-u?

Vince, probaj da u tvoje kuciste stavis neko kvalitetno 300W napajanje, pa vidi sta ce onda da se desi...

Zasto ne update-ujete Nero na v5.5.8.2 .Mozda je problem bas u OS.

A zasto uopste svi trcite kao zdrebe pred rudu da medju prvima kupujete najnovije. Ocigledno je da je taj Teac vrlo problematican pisac sto se da videti i na netu po raznim forumima. Kakav je to uredjaj gde covek treba da gleda u pasulj hoce li ili nece da radi dobro, tj. dali je dobio dobar komad i da li mu se uklapa u konfiguraciju?? :confused: Ocigledno kod kupovine treba poslovati sa fer prodavcem koji ce omoguciti probu i zamenu uredjaja ako je problematican. Te price o ovakvom ili onakvom napajanju, plocama, procesorima, diskovima, padaju u vodu, dobar uredjaj mora dobro da radi na svakoj konfiguraciji. Za kraj sto rece Petar instalirajte poslednju verziju Nera i to moze da ima uticaja na snimanje, pa probajte.

Re: Re: Re: Zanimljivo!

Originally posted by laxduke

Naravno, ali minimum za install je Win98SE.

OK, video sam posle i sam, ali installer uredno prijavi da nema potrebe da se bilo šta petlja i završi sa radom. Da probam nekom nasilnom metodom da ga nateram da se update-uje?

e a ovo u cemu je...?

Imam citaca TEAC 32X i rezaca 4x4x32 (isto TEAC-ov)
ranije sam imao TEAC-a 12 i on je radio super, s' tim sto posle nekih 2 godine sam morao da ga cistim svakih 2-3 meseca i nastavlja sa super radom...

ova dva teac-a sam uzeo kada sam zamenio komp i sada (vec duze vreme :)) imam plocu sa VIA chipsetom i mislim da mi on pravi probleme sa onim DMA *******cijama jer se dogadjalo da neke diskove (ni jedan ni drugi) nece da iscitaju kada dodju do 30% (odnosno kada rezac cita do 45%) pa kada iskljucim DMA, proradi, ponekad...

Rezac mi je rezao sasvim korektno (ono kucna upotreba , 20minuta mu treba da nareze disk - 4x ali ih cita super)

u poslednje vreme sjebe ponesto pri pocetku rezanja, moje misljenje je da se napunio prasinom jer sam ga iscimao da vise cita diskove od citaca :D

A da probam ja taj W540e da li ima sanse mozda meni da radi...?
Celeron2 600@750 384MB ram-a kuciste neko ATX sa 3x5.25" ???

Aca je napisao(la):
dobar uredjaj mora dobro da radi na svakoj konfiguraciji.

Apsolutno sam saglasan:) Pa zar treba voodoo magija da bi se pokrenuo hardver renomiranog(?!) proizvodjaca?

Marsovac je napisao(la):
Skrenuo bih paznju, a to mi je zapalo za oci, da vecina vas koristi Teac-a pod XP-om ili ME. ?!?!? Ispravite me ako gresim, mozda sam propustio nesto, a i inace nisam preterano upucen u ove stvari da bih davao neke expertske analize...
Anyway kod mene pod w2k+SP2 Teac radi besprekorno.

Kod ortaka gde radi normalno je takodje instaliran XP, tako da ne verujem da to ima veze.
Inace, sve vreme (otkad sam ga dobio) koristim najnoviji Nero (5.5.8.2), a probao sam i 5.5.8.0.

Vrh Dno