Šta je novo?

teac cd-rw 540e + WinXP

nic

Čuven
Učlanjen(a)
12.11.2002
Poena
601
pozdrav!
Koristim dva OS-a win98 i XP. U win98 rezac odlicno radi dok u XP-u pravi probelme. Bilo koji program za rezanje da koristim ( ukljucujuci i
XP-ov) posle odredjenog vremena u toku rezanja dobijem "plavi ekran"
sa porukom o nekoj gresci.
Inace win98 je na c:\ a XP na D:\
"Igrao" sam se sa DMA ali nisam nista postigao, ugasio sve
Shadows-e u BIOS-u i isto se ponasa.
Bio bih zahvalan ako neko moze da mi kaze u cemu je problem ili
da mi da neku ideju sta da radim.

abit kt7a
athlon 900MHz
maxtor DM+60 30GB
leadman 300w
256MB ram-a
- rezac je sam na kablicu ( secondary master )
- probao sam i nove 4in1 drajvere ali nije pomglo

Dobrodosao covek,
dobro bi bilo ako bi se znalo sta pise (sto je izazvalo gresku) na plavom ekranu.
Nije bas jasno iz tvog posta da li ti je ukljucen MWDMA 2 mode (za rezac) pod XP-om.
Koji software (osim xp-ovog) koristis za rezanje i njegove verzije.

Inace,
, ides (pod XPom) u device manager, dodjes do Secondary IDE Channel (zatim) desni click pa izaberes Properties, pa onda ides u Advanced Settings pa gledaj da li u polju "Current Transfer Mode" pise MWDMA2. Ako je tako onda je ok, Ako pise PIO, onda idi na karticu Driver (prva udesno) pa izaberi unninstall. Dakle, deinstaliraces celu IDE granu, a pri ponovnom restartu, win ce prepoznati tu granu i teac-a na njoj, i (s Bozjom pomoci) pravi transfer za njega.

Ako ti ovo ne resi problem, ja se nadam da ce se vec javiti ljudi koji imaju vrlo iskustva sa kombinacijom kt7a&w540e

Srecno
&pozdrav!

HVALA!

Probao sam kombinaciju sa secondary ide kanalom. Rezac mi prijavljuje
kao Ultra DMA mode 2. Da li je to OK?
Od programa koristim nero 5599 i easy cd creator 5.0 + update-ovi za
moj rezac i XP.
Sam "plavi ekran" nije uvek iste sadrzine.
Ovaj sad kaze da je win prekinuo operaciju kako bi zastitio sistem.
driver_irql_not_less_or_equal
Kaze da proverim da li je hardver dobro instaliran, da ugasim sve
shadows-e i cashing-e, probam sa update driver-a...
Na kraju pise:
Stop: oxoooooo7e(oxoooooo5,ox804e518e...)
- ova adresa nije uvek ista!

Beginning dump of physical memoru: (odbrojavanje)

Ja mislim da ces i dalje imati problema ali aj da sacekamo.....

PROBLEMI su ostali.
-BTW nemam Service Pack, ali mislim da nista ne bih njegovim instaliranjem postigao u vezi ovog problema. Memoriju sam i ranije
bezbroj puta proverio sa "gold memory" i sve je OK.
Ipak u win98 radi odlicno.
Mozda je u pitanju "prokletstvo" teac 540e, mozda ja negde gresim
( najverovatnije ) ili mozda ???

Secondary je OK.
Cinjenica da je sve u redu pod 98icom, u najvecem broju slucajeva, iskljucuje da imas problem sa hardverom (dakle sve je ok, treba naci zvrcku u xp-u). Ostaju uglavnom drajveri (greska koja se javlja je prilicno genericka, i moze da bude vezana za bilo koju npr. karticu, controler...). . Ako sam dobro shvatio, ona se kod tebe ispoljava i kada koristis Easy CD, i kad rezes sa Nero. Za pocetak, skini novije ASPI drajvere pa probaj s njima sta se desava. Neko ce sigurno tvrditi da imas problem sa VIA chipsetom, ali se meni cini da ne postoji problem tog tipa, koji ne moze da se resi (jer bi vec bilo vrlo poznato da npr. nero ne radi dobro sa via-om, sto naravno nije slucaj)

Sta od programa radi u pozadini (antivirus?).

Tajkodje, vrlo bitno pitanje, Easy CD - da li je Basic ili Platinum varijanta. Ako je platinum ne cudi me sto ti se sve ovo desava (u kombinaciji sa xp-om).

DS9 je napisao(la):
Secondary je OK.
Cinjenica da je sve u redu pod 98icom, u najvecem broju slucajeva, iskljucuje da imas problem sa hardverom (dakle sve je ok, treba naci zvrcku u xp-u).

Ne mora da bude....Ja sam imao iste probleme sa WinXp-om i mozes misliti kad sam promenio plocu vise mi se ne resetuje:D

Dok se sluzim rezacem nije ukljucen ni jedan program poput antivirusa ili sl.Probacu sa ASPI-jem pa sta mi bog da.
Inace koristin Easy CD platinum. Buni me sto kod drugih radi pod XP-om.
Jedan ortak ima na I845e baziranu plocu, drugi KT133a.

BTW- hvala na savetima. Obavesticu vas da li sam uspeo da resim problem.

Napisah jedan poveliki post, al kad sam postovao videh da korisis Platinum verziju. Raspravljali smo o njoj pre mesec dana, i izgleda da nekoliko ljudi koji koriste ECDC (ukljucujuci i mene) nisu uspeli da nateraju Platinum pod XP-om da radi korektno. E sad, problem je u tome sto ako ga deinstaliras (a nemas basic verziju da instaliras), onda ce ti faliti drajver i rezac ti se nece uopste videti (tako da nemoj da deinstaliras platinum dok ne nadjes basic). Prosto receno. Mislim da je najbolje ako mozes da nadjes basic verziju. Inace poslednji update za basic je izasao pre dve nedelje (5.3.2) . Nije bas jasno ni iz njihove (roxiove) najave da li taj patch resava i platinum (trebalo bi) koja je basic varijanta sa dodatim jos nekim modulima (trebalo bi da je isti patch file, s obzirom kako je postavljen na njihovom sajtu)

Dakle, stvari stoje ovako. Ako deinstaliras ECDC, desice se da ce ti neki od fajlova (drajvera) koje ovaj softver ubacuje pri svojoj instalaciji, biti obrisani. Pri sledecem restartu prijavio bi da postoji problem, rezac se ne bi video. To su (jedan od ovih)
pwd_2k.sys
Cdr4_xp.sys
Cdralw2k.sys

Zbog toga nadji ove fajlove (smesteni su u windows\system32\drivers folderu i kopiraj ih na neko drugo mesto, da u slucaju kada deinstaliras platinum, odes u taj folder i ove fajlove ponovo vratis u ...\drivers folder. Ako nemas Basic. Ako imas, iskopiraj je na hd,, deinstaliraj platinum, instaliraj basic, idi u safe mode, i instaliraj 5.3.2 patch. Trebalo bi da ne bude problema vise. Ako si kojim slucajem instalirao i Nero-ov InCD onda nije ni cudo da imas problema (jer se najverovatnije, "kolje" sa Direct Cd). Da li si mozda probao da dechekiras opciju "Enable CD recording on this drive" u properties od rezaca (pod win explorer)
Da li se pod Platinum-om u Tools>CD Drive properties prijavljuje teac w540e, sa brzinama do 40x
Da li sve ovo sto si opisao se desava kada "rezes" RW (pisi-brisi) diskove (a da nisi probao sa cd-r)

Da li tvoji drugari kod kojih radi Platinum imaju teac w540e. Ako je odgovor da, koje su update-ove instalirali za Platinum (jer su to morali da urade da bi ovaj teac uopste mogao radio)

Koristim 5.3.2.34 update za ECDC i nakon njegovog instaliranja
prijavlju je teac-a sa max. brzinom pisanja 40x i citanja 48x...
Da. Probao sam samo sa RW. Ali isti taj rw odmah nakon toga bez problema narezem u win98 i savrseno je citljiv ( bar u samom rezacu i u
teac532 ). Probao sam da iskljucim u Exploreru mogucnost snimanja
na 540e ali se isto ponasa u oba slucaja ( i kad je ukljucen i kad nije ).
Da li da probam da ponovo instaliram XP na praznu particiju?
Koristio sam XP home e. da probam sa profesional?
Mozda najbolje da se manem corava posla i ostanem u win98?

Poz.

Pa, ako ne vidis neke dobiti od XP-a, ili jos gore, imas sa njime vece probleme onda je bolje 98ica, Svaki je stabilan windows daleko bolji , i od najboljeg koji ti userd posla izbacuje BSOD. Kad kazem vindouz, tu mislim i na kombinaciju os-a sa korisnickim programima.

Home wXP nisam probao, ne znam, bilo je ovde ljudi koji su imali muke sa njim (al` imaju [se] muke i sa svakim drugim).
Ako budes imao nameru da ubijes Home, i da cisto instaliras , onda bi verovatno bilo dobro da u pocetku instaliras npr. samo nero, pa da vidis da li ti i on izbacuje BSOD pri rezanju.
Roxi-ov Easy CD Creator je (vec sam o tome pisao) sjajan paket, medjutim ima gadnu manu sto pri instalaciji ume da napravi zestoke probleme, pa covek mora nekoliko puta da ide u safe mode i odatle (najcesce) da primenjuje update-ove. Hocu da kazem da kad nisi siguran da li ti probleme pravi OS (uslovno receno), ili vise korisnicki program, onda je zgodno da probas neki drugi program. Ako se desava isto, bice da je nesto sto ima (neposrednije) veze sa OS-om 9pa onad menjaj os).
Posto ti koristis ECDC Platinum, ja ti savetujem da (ukoliko ces da se s time zezas) kad instaliras os, probas rezanje na necemu sto nije platinum - jer moje iskustvo kazuje da ima prilicno verovatnoce da zeza ecdc platinum.
Nisam probao ovaj poslednji update za Platinum, ali je (ukoliko je do ecdc-a) cudno sto ti se desava problem (jer bi taj update trebao da sredi probleme sa xp-om). To bi znacilo da problem nije do platinum-a. Jedino sto mi pada na pamet je verzija firmware-a rezaca, jer poslednja (1.0F) resava brzinu rezanja na novijim rw diskovima (a posto si ti probao samo sa rw mozda bi moglo [ne tvrdim da jeste] da ima veze ako nemas noviji f/w)

Poslednja, i cini mi se najmanje verovatna mogucnost je da neki od patch-eva za XP koji je izbacio (i dokumentovao) Microsoft, mogu da rese BSOD kod tebe. Naime, microsoft je opisao nekoliko kombinacija, a ticu se przenja diskova, koje mogu da izazivaju BSOD. Medjutim, kako trenutno premestaju dokumente u Knowledge base, mnogi od njih su nedostupni.
Ovo je jedan koji opisuje probleme sa ECDC (al` ipak ne bi trebalo da bude problema kada se instalira poslednji update)
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;315345
U svakom slucaju ako te interesuje da cackas, idi na ms knowledge base i koristi search sa kljucnim recima tipa cd-r, cd recording...

Mislim da bi bilo dobro, cisto da bude jasno, da kazes, da li ti se BSOD desava samo kad rezes rw (odnosno kad koristis ECDCplatinum i XPov ugradjeni u os) ili se desava i kada radis/ koristis i druge programe.

Srecno

Hvala za detaljna objasnjenja i savete.
Rezacu diskove u dobrom starom win 98, a XP ce morati da saceka
neka "bojla" vremena.

Pozdrav.

K'o sto ti covek rece, ako instaliras XP ponovo, instaliraj prvo nero pa tek onda easycdplatinum, pa uradi update za easy i treba da radi. Bar kod mene tako radi, kostim nero aspi drajvere i zloglasni TEAC W540E (fw1.0D) i nero i easycd rade odlicno, bilo da je rezanje filmova i data diskova, audio diskova, RWa...

Nazad
Vrh Dno