Šta je novo?

TEAC CD-RW 24/10/40 \pitanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Posto sam od nedavno postao vlasnik pomenutog pisaca(TEAC 24x)a odavno imam readera TEAC 40x interesuje me par stvari. Posto sam rezac nakacio kao slave 1 preko kabla ATA 100 posto mi inace ploca podrzava ove stvarcice A citac mi je preko obicnog IDE kabla povezan na drugi port koji takodje podrzava ATA 100 (mada s tim kablom sumnjam) i lose mi je dzamperisan kao slave bez gospodara interesuje me sledece.
Kada bih, kako sam u pocetku i bio osmislio, rezaca stavio na drugi port kao Mastera2, a readera vratio na prvi kao slave 1, a uz to kupio dodatni ATA100 kabl za njega(rezaca) koliko bih, i da li bih dobo na brzini usled sam promene pozicija, i da li bi mi ATA 100 za rezac uz sve navedeno doneo jos vece pogodnosti po pitanju brzine snimnja i citanja (snimanja pogotovo). Pri prvoj proveri u fly varijanti za ukljucenim underbuffer suportom 550Mb za tacno 6 minuta iako je on planirao oko 3.

Pozdrav svima i unapred hvala na odgovoru

ako ti je rezao disk 6 minuta to znaci da je rezao brzinom 16x.
da li imas cd-ove koji podrzavaju 24x snimanje???
da li si u neru (ili nekom drugom programu koji koristis) namestio da ti se snima 24X?

RE:Odgovor

Rezao sam na SmartBuy-u koji podrzava 24x a inace sam rezao u Roxiovom Easy CD Creatoru namestenom na 24x.
Da li mozda znas odgovor na prvi deo ovog pitanja vezan za namestanje i dzamperisanje?

Pozdrav!

sto se tice gde stoji rezac i da li je on primary slave ili secundary master nije mnogo bitno (mada je pozeljnije da bude secundary mastrer) (vec da su on i citac na razlicitim granama). on the fly rezanje iznad 16x je malo skakljivije jer novi rezaci imaju zonsko snimanje (krenu sa 16 pa na 20 i na kraju 24). bufer underrun moze da ti se cesto javlja iz razloga sto nije ujednacena brizna citanja diska na citacu pa on procita pa stane pa kada rezac sve to ispise on ponovo krene da cita pa stane i tu ti se javljaju pauze u snimanju. trebalo bi negde u neru da postoji opcija (mislim da je nero cd speed) da odredis kojom ce brzinom citac citati podatke. ako on cita sa 16x konstantno a namestis rezac da reze takodje sa 16x onda ne bi trebalo da ima problema... (rezanje 700mb na 16 puta traje ukupno oko 5:50 - 6 min)

Re:Odgovor

Veliko ti hvala na odgovoru, ali steta sto ga nisam rani procitao. Kupio sam ATA 100 kabl i povezao sam i citac i rezac na njega s tim sto sam obojicu smestio na drugu granu gde mi je rezac master a citac slave. Pitanje koje sada imam vezano je za podesavanje u BIOS-u. Ja sam tamo stavi svima Auto, te mi i za rezac koji je Teac-w-524E (24x/10x/40x) i citac Teac CD-540E (40x) pise PIO mode-4 i DMA Mode-2. Interesuje me sledeca stvar : da li bih mogao da povecam DMA mode jer postoji mogucnost da se poveca na 5, s obzirom da mi za disk Quntum a20S (7200rpm) pise PIO mode-4 a DMA mode 5.
Probao sam ponovo da rezem neke diskove EasyCreatorom sad kada sam ovako namesti konfguraciju (mislim ovo masterisanje) ali je bilo primetno da on na 24X umest 3600 kb/s vrsi prenos izmedju 200 i 1200 a najvise u pojedinim momentima 1400 kb/s sto je mnogo manje od deklarisane brzine, a kada mu se iskljuci buffer under run onda sam namesti da reze na 8x 1200kb/s gde ostvaruje priblizno deklarisanu odnosno najvaljenu brzinu od 1200 kb/s. Ali mi nije jasno zasto bez "buffer under runa" nece da reze na 24x nego sam brebaci na 8x, iako sam zahtevao da reze 24x. Ovde ima par pitanja pa bih te molio ili nekoga ko ovo cita da ako je u mogucnosti da odgovori na svako. tj.
setovanje u BIOS-u?
brzina pisanja?
master i slave na drugoj grani?
pisanje na 8x bez "buffer under run" iako je zadato 24x?

Unapred hvala.

Pozdrav

Goran

ja sam imao problem da nisam mogao da podesim rezac da bude vise od pio mode-a u winxp-u. Problem sam resio instaliranjem bus master drajvera i podesavanjem na dma multiword 2 mode (tvoj rezac moze jos neki jaci mod) i od onda sve radi bez problema.

Re: Re:Odgovor

Goxy je napisao(la):
Veliko ti hvala na odgovoru, ali steta sto ga nisam rani Ja sam tamo stavi svima Auto, te mi i za rezac koji je Teac-w-524E (24x/10x/40x) i citac Teac CD-540E (40x) pise PIO mode-4 i DMA Mode-2. Interesuje me sledeca stvar : da li bih mogao da povecam DMA mode jer postoji mogucnost da se poveca na 5, s obzirom da mi za disk Quntum a20S (7200rpm) pise PIO mode-4 a DMA mode 5
Goran

Dma 5 je rezervisan za ATA100.
Teac 24x tadi u UDMA33 modu. Isto i 540E.
Ili nisi nesto dzamperisao kako valja ili ti OS glupavi. I ATA100kabl nema smisla sa uredjajima koji NISU ata100.

RE:Odgovor

Nema veze za sta je rezervisan ATA 100 iako recimo nisam znao da oba rade na UDMA 33, ali ATA 100 ne moze da im skodi. I sto se tice OS-a, on radi savrseno. Jedini problem je problem u brzini. Ako na njega znas odgovor, javi mi Pero.

Pozdrav

Goxy

Re: RE:Odgovor

Goxy je napisao(la):
Nema veze za sta je rezervisan ATA 100 iako recimo nisam znao da oba rade na UDMA 33, ali ATA 100 ne moze da im skodi. I sto se tice OS-a, on radi savrseno. Jedini problem je problem u brzini. Ako na njega znas odgovor, javi mi Pero.

Pozdrav
Goxy

Nisam Pera, ali sam KOJOT:D
Ne moze da im skodi ATA100, ali je NEMOGUCE da rade u tom modu:) Jer NISU ata100 uredjaji.
Daj vise podataka: koja ploca, drajveri, itd...

RE:Za Kojota

Ne znam na koje drajvere mislis. Ali sto se tice mashine to je AMD Athlon XP 1600+ koji inace radi na 1,4 na ASUS A7V-M VIA KT 133a.
BTW: Kada snima sa harda na disk, postize prilicno dobru brzinu a koliko sem uspeo da primetin u nekim momentima (sekundama) prevazilazi i onih 3600 kb/s, mada je u nekim momentima i dosta manje, tako da mu je za 560 Mb sa harda na disk trebalo oko 4 do 4 minuta i 30 sekundi. Sto je mislim OK. Mada problemi rezanja sa diska na disk u bilo kom programu, bilo da je NERO ili Easy CD kreator ostaje na istom. Za 450 Mb treba mu 7 a za 560Mb 8 pa ponekad i 9 ili 10 minuta. Uzasavajuce sporo.

BTW: da li mozda znas gde mogu da nadjem crack ili serijski broj za poslednju verziju NERA 5578?

POZDRAV

Goxy

Mislio sam na drajvere za plocu-chipset.
Ok, ovako: rezac i citac na posebnoj grani, rezac kao master.
Podesi kesiranje i ostalo, moguce da ti je u Neru STIKLIRANA opcija da on KESIRA "disk & network" sto dovodi do toga da sa CD-a prvo pravi prakticno Image-fajl.
Povecaj i kes, ako vec nije na "automatic" kako treba, jer moze da se desi da citac ne udovoljava zahtevu rezaca.
Krak za nero i ostalo imas na:

http://www.cdrsoft.cc/index3.html

Re:Odgovor

Sto ne kazes odmah. Drajveri su VIA 4 in ! zadnja verzija 4.37 mislim a sto se tice BIOS-a ne znam ali ja flash ne radim jer to slabo poznajem.

Pozdrav

Goxy

Re: Re:Odgovor

Goxy je napisao(la):
Sto ne kazes odmah. Drajveri su VIA 4 in ! zadnja verzija 4.37 mislim a sto se tice BIOS-a ne znam ali ja flash ne radim jer to slabo poznajem.

Instaliraj i one drajvere za IDE uredjaje. IDE_MPD3014.
Primetio sam da dosta poboljsavaju transfer na toj Asusovoj ploci.
I, danas idem na 12 dana van zemlje. Neka nastave ostali da objasnjavaju:)

Nazad
Vrh Dno