Šta je novo?

TD-8816 -> TL-WR340G

milosd

Slavan
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poena
330
Dakle, ovakva je situacija.

Sezamov ADSL i ruter TP-Link TD-8816. Namestio sam internet na tom ruteru, PPPoE konekcija, i kada ga vezem direktno na komp, sve radi.

IP adresa TD-8816 rutera je 192.168.1.1.

Problem nastaje kada posle njega hocu da ubacim ovaj wirelles ruter 340G. Ne mogu nikako da ga konfigurisem i da mi sve proradi.

Kako su mi rekli iz tehnicke podrske, na njemu ne bi trebalo nista da se podesava, jer sav posao obavlja TD-8816, a ovaj samo "deli" internet. Jedino su mi sugerisali da IP adresa 340G rutera mora biti drugacija, iz drugog opsega, tj 192.168.1.100.

Medjutim, u njegovom upustvu kaze da bi adresa trebala da bude 192.168.2.1, da ne bi bio u sukobu sa ADSL ruterom.

I da bi on radio, kako bih trebao da ga konfigurisem? Kao Dynamic IP ? Jer, kako ja razumem, ako postavim na Dynamic, on ce dobiti IP adresu od TD-8816 rutera, i to bi "trebalo" da radi ?

Hvala unapred :)

OK evo ovako wireless ruteru das adresu recimo 192.168.1.5 iskljucis dhcp na njemu i povezes ga sa 8816 ali tako da kabl ustekas u 1 od 4 lan porta na wireless ruteru a ne u wan i problem resen.Sto se tice njegovog wan porta nema potrebe da nista cackas.
Dhcp na 8816 naravno ukljucen.

Pozzz....

Aaaaa hvala dobri covece :banana:

Pa u cemu je fora, kad i u upustvu pise da bi kabl iz ADSL rutera trebalo povezati na WAN port WR-340G rutera? :)

Pa moze i tako ali je malo komplikovanije a ja sam zeleo da ti pojednostavim stvari i da ti to sto pre proradi.Ovako samo prosledis dhcp sa 8816 na lan wr-340g i to je to bitno je da fercera ....

pozdrav

Hvala puno ;)

Kada podesavam wirelles security, sta je Radius Server IP: ?

Batali to ti ne treba podesi WEP recimo 64bitni i ukucaj kombinaciju od 10 znakova mislim da mozes da koristis brojeve od 0-9 i slova od A-F. Bilo bi pozeljno da ukljucis i mac filtering i tu dodas mac adrese racunara koji mogu da udju u tu tvoju mrezu.Mora da ti bude setovano i sledece Only allow computers with MAC address listed below to access the network ili nesto tog tipa.Mislim da ti se sve ovo nalazi pod wireless security.

Da malo oživim,nažalost,ovu temu. Imam istu kombinaciju (TP-8816 i WR340G). Iz nekog razloga ne funkcioniše mi veza (modem-ruter-računar-wirelles). Naime, kad uključim kabal u WAN port modema i u računar, internet je OK. Međutim, kad spojim kabal iz modema u WAN port rutera, pa iz rutera u računar, nemam internet. U ovoj situaciji LAN lampica na modemu se uopšte ne iključuje (iz LAN na modemu u WAN na ruteru) Laptop ili tablet povežem bežično sa ruterom, ali interneta nema. Ruter je ispravan, probao sam ga na drugom modemu, i sve radi. Ima li leka za moje gremline ?

Imaš u priči dva rutera, i da ne bi komplikovali previše poveži 8816 na neki od LAN portova 340G, neka 8816 ima IP 192.168.1.1 a na 340G LAN adresu promeni u 192.168.1.2 i na njemu isključi DHCP server. Tako će 8816 preuzimati ADSL konekciju, dodeljivati IP adrese računarima preko svog DHCP servera a 340G će biti u ulozi wifi AP-a.

Ispravnija ali komplikovanija varijanta bi bila da 8816 i 340G povežeš preko WAN porta, u 8816 konekciju prebaciš u bridge (pvc4 vpi/vci-8/35) a na 340G pod WAN podesiš PPPoE i tu ubaciš user i pass za ADSL konekciju. Tada se 8816 ponaša kao modem a 340G radi sve ostalo (nat, dhcp, rutiranje, wifi)

Hvala Vuče na objašnjenju, ali kod mene neće, pa neće. Kad odradim i jednu i drugu varijantu, LAN veza između ova dva rutera nikako ne funkcioniše. Postaviću slike kako izgledaju podešavanja na oba rutera, pa bih Vas molio za savet šta još da probam. Još jednom Vam se zahvaljujem, i izvinjavam na smetnji. Pozzz
8816 internet.jpg 8816 lan.jpg DHCP.jpg IP.jpg

Ne postoji nijedan razlog da ne radi ako se podesi kako sam napisao. Na slikama je sve kako treba. Probajte još kada su ruteri povezani da sa 340G iz opcije System tools > Diagnostic pingujete 8816 tj. 192.168.1.1 Ako ping prođe mora da radi a ako nema pinga proverite kabl.

Napisano je vec xx puta, na ovom forumu...
Jel nije jednostavnije samo promeniti lan adresu na 340g u, recimo 192.168.0.1 i posle restarta, on ce sam lepo pokupiti sve parametre od modema, preko WAN porta i gotovo...
Ostaviti na miru dhcp na 340g i sve ostale kombinacije.
Naravno, da je bolje prebaciti modem 8816 u bridge mod, a Adsl konekciju ostaviti 340g, medjutim covek nema iskustva i treba ici sa najprostijim.
pozz

Ako ide preko WAN-a onda su u priči dva NAT-a i šta da radi sa aplikacijama koje traže forward portova, da ih otvara na oba uređaja ili da uključi DMZ ka IP adresi 340G. To su osnovna podešavanja, i ako to ne nauči (ili plati nekome da mu odradi posao) nikada mu ni jedna od navedenioh varijanti neće raditi kako treba.

Poslednja izmena:
Ali je evidentno da covek trazi pomoc, da to uopste, kako-tako, proradi, pa onda nek ide polako, korak po korak...
pozz

Nek prvo uradi ping sa 340g ka 8816. Dzabe sve ako to ne prodje.

Hvala svima na pomoći, ali u mojoj mreži su se naselili gremllini i nema šanse da ovo proradi. Sve varijante sam probao, na kraju sam resetovao oba rutera i sa operaterom iz korisničke podrške ponovo postavio parametre za ADSL, ali LAN vezu između rutera ne mogu da uspostavim i gotovo. Sve kablove sam izmenjao,i opet isto. :wall: :wall: :crash:

0. vrati podesenja rutera kao sto si imao na slikama
1. povezi lan na TD-8816 sa lan1 na TL-WR340G
2. povezi lan4 na TL-WR340G na lan na PC-u
3. obavezno proveri da li je na pc-u nemas fiksno podesenu ip adresu
3. na PC-u startuj dos (na XP Start, pa u polje RUN kucaj cmd, na win7 u Start, "search program and files" kucaj cmd pa klikni na cmd.exe)
4. u dos-u otkucaj ipconfig , verifikuj da je IP adresa pc 192.168.1.100 a default gateway 192.168.1.1
5. otkucaj ping 192.168.1.1
6. otkucaj ping 192.168.1.2

Javi sta je proslo pa da vidimo dalje. Ovo su elementarne stvari, nema razloga da ne proradi.

Hvala na pomoći. Kako nikako nisam mogao da proniknem šta je roblem, kao poslednji pokušaj od komšije sam uzeo TD-8816, samo sam promenio username i password, i sve šljaka. Zvao sam korisničku podršku, i iskukao da mi pošalju nov ruter. Još jednom VELIKO HVALA svima na pomoći !!! :Klanjanje cheers

Nazad
Vrh Dno