Šta je novo?

TCL televizori

Čika_Kure

Čuven
Učlanjen(a)
04.11.2010
Poena
715
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Da sam znao da ce biti ovih *******cija oko slike i seckanja, dao bih vise love i uzeo neki OLED. Nikada nisam imao "ovoliki" (65") tv jer ga nisam ni gledao. Za mene je ovo veliki upgrade u pogledu svega, ali da mi filmovi i serije seckaju, pa to ni na tesli 32" nisam doziveo.

Elem, nabavio sam onaj najjaci Netflix, pustio seriju u Dolby Vision ali mi i dalje ne daje da ukljucim precision details opciju. Do cega moze biti?
Jel se pojavi u gornjem levom uglu "Dolby vision" kad pustiš epizodu? Ako je tako, tada uđi u podešavanja za sliku i trebalo bi da ti nudi tri opcije za Dolby Vision (Dark, Bright i IQ). Treba IQ da odabereš, tu će ti dati da uključiš precision detail.

Aaa evo sad radi. Nisam znao da treba da izaberem IQ da bih mogao da ukljucim precision details.

@mwsavko Video sam tvoj post ranije i namestio tako ali i dalje primecujem blago seckanje slike u nekim situacijama.

Javljam kad pustim neki sadrzaj sa kravatama i odelima:)

Al to se moze desiti bas zbog toga sto nije HDR. Dok sam gledao Oz se to desava stalno jer je low quality snimak.

1300 samo u piku valjda, na nekom delu scene, ali to je baš žestoko blještanje. Naš B8 ni blizu nije svetao kao C755. I kod tebe mora biti neuporedivo bolje sa TCL na većini sadržaja.

Pogledajte prilog 475116

Da li upoređuješ po sećanju ili jedan pored drugog?
Po sećanju samo, kod mojih sam za praznike. C805 je neuporedivo svetliji u SDR-u gaming mode, kao i filmovima HDR, SDR, DV, baš je svetao. Samo mi je HDR gaming mode čudan.
Kada pustis Dolby Vision na Netflix-u da li se u gornjem levom uglu pojavi Dolby Vision logo? Nemam Netflix da proverim. Mozda je do aplikacije. Dolby Vision je radio na HBO Max kada smo imali svi ranije 4k pakete kod supernove. Sada imamo smo standard. Dolby Vision i HDR sadrzaj pustam preko Kodi-ja na C805. I zavisno od pustenog sadrzaja u gornjem levom uglu se uvek pojavi logo sadrzaja koji sam pustio. Sa "Precision Details" dobijas mnogo vise detalja i ona se moze samo ukljuciti kod Dolby Vision sadrzaja. Za seckanje sam pisao. U opcijama Motion ukljuci Dynamic Acceleration eventualno u motion clarity blur 1, judder 1 (max do 3).

Da deklarisanih 1300 nita a u realnosti mnogo manje. Najvise sto su ljudi merili kada je C805 izasao je bilo oko 900+ nita, u zadnjim updejtima oko 700+ nita. U onim test verzijama na telegramu kazu da je u tim verzijama ( zadnja m999 v12) bas uocljivo povecanje nita plus nova opcija peak luminance za SDR. Tako ostaje da se nadamo da ce u novijim updejtima manje ogranicavati peak brightness i poboljsati motion.
Podigao sam fw na beta 12 i ista je situacija, sunce se izgubi nakon 13 klika u gaming mode i HGIG. Probao sam da prebacim na PC mode i ostavim ALLM i HGIG i sunce se izgubi nakon 20 klikova što je 2000nit, slika je svetlija, ali nisam siguran da je ovo ispravno podešavanje. I inače interfejs je lepši na beta 12.

Al to se moze desiti bas zbog toga sto nije HDR. Dok sam gledao Oz se to desava stalno jer je low quality snimak.
Isti problem se dešava i na 4K DV Remux materijal , budi bez brige 😂 I naravno da ga nema na Tesla TV-u koji ne podržava lokalni dimming ni MEMC.

A i to što je nešto SDR ne znači da gl*pi TV od 70K ne treba da to reprodukuje sa elementarnim stvarima tipa frame rate urađenim kako treba. Nek kinezi batale "AI upscale" i slične fore kad im već ne ide to od ruke.

Poslednja izmena:
Aaa evo sad radi. Nisam znao da treba da izaberem IQ da bih mogao da ukljucim precision details.

@mwsavko Video sam tvoj post ranije i namestio tako ali i dalje primecujem blago seckanje slike u nekim situacijama.
Iskreno meni je motion bio mnogo bolji na v018 kad sam kupio C805. Takodje v098 je bila ok. Sa v135 smo dobili Precision Details ali i prvi put sam primetio probleme sa motion-om.
v143 je najgora sto se tice motion-a. Dvoumim se da promenim region na UK i da probam i v420. Ali i za ovu verziju su podeljena misljenja.

Tako je to kod Kineza trebace malo da upeglaju i softver, dobro dok izbacuju nadogradnje. Najjace su mi ove žalopojke, kome se ne sviđa jednostavno neka izbroji duplo novcanica za "jače" brendove, a skoro kolega kuka na OLED-u mu se pojavio burn-in.

Pre mesec i više sam instalirao M999 OTA (Test version #12) i dosta sam zadovoljan. Motion je bolji od v135 koju sam koristio pre. Malo su promenili i šminku samog interfejsa u podešavanjima a za stabilnost i brzinu rada nemam zamerke. Jedino sam u kodiju primetio povremena kratkotrajna zastajkivanja tj. seckanja ali sam to povezao sa problemom samog kodija. Motion je dosta dobar i bez uključenog precision detail-a. Za sada, po meni je ovo najbolja verzija firmvera.

Update oko HDR kalibracije C805 na PS5: vrv je neki bug na verzijama v401, 420 i beta 12 koje sam isprobao ovih dana, u Game Mode sa uključenim HGIG sunce nestane nakon 13 klika što je 732nit peak brightness. Na firmware v135, isto HGIG Game Mode, sunce nestane nakon 17 klikova što je ekvivalentno 1312nit peak brightness i ovo je verovatno poslednja verzija gde radi kako treba, nisam probao ranije verzije.
Valjda će se jednog dana skrpiti u firmware koji radi kako treba i brightness i motion i local dimming.

Da li ste imali problema da na c805 namestite da vam uvek radi u 4k, evo jednog filma, u 4k rezoluciji, a tv mi zapravo ne prikazuje tu rezoluciju već verovatno daje 1080p?

1000098285.jpg
1000098282.jpg

Da li ste imali problema da na c805 namestite da vam uvek radi u 4k, evo jednog filma, u 4k rezoluciji, a tv mi zapravo ne prikazuje tu rezoluciju već verovatno daje 1080p?

1000098285.jpg
1000098282.jpg
Da li gledaš sa tv ili nekog drugog izvora.Ja gledam online stremio i kodi player i sve prikazuje u 4k.Možda ti je do playera .Večinom se na androidu koriste vlc ,exo player i kodi.Zadnje vrijeme i Vimu player .

Da li gledaš sa tv ili nekog drugog izvora.Ja gledam online stremio i kodi player i sve prikazuje u 4k.Možda ti je do playera .Večinom se na androidu koriste vlc ,exo player i kodi.Zadnje vrijeme i Vimu player .
Sa USB flash drive-a gledam preko MX player programa. Koristeći TCL C805 PICTURE SETTINGS pdf fajl sa podešavanjima https://www.4shared.com/s/fqJU2bJkufa sam nešto izgleda uspeo da podesim, moguće da je to Auto format (Automatically adjust the viewable screen area according to the signal) podešavanje bilo, mada opet ne mogu da provalim da li je 4k kvalitet

Sa USB flash drive-a gledam preko MX player programa. Koristeći TCL C805 PICTURE SETTINGS pdf fajl sa podešavanjima https://www.4shared.com/s/fqJU2bJkufa sam nešto izgleda uspeo da podesim, moguće da je to Auto format (Automatically adjust the viewable screen area according to the signal) podešavanje bilo, mada opet ne mogu da provalim da li je 4k kvalitet
Možeš vidit u kodiu ili smart tube ima developer options i vidiš sav zapis ,svaki frame ...

1000098285.jpg
1000098282.jpg
To je YTS rip. Verovatno od 3-4 GB mozda i neki gigabajt vise. Vidim da pise da je 2160p.
Mislim da je problem do samog fajla. Mozda je i stvarno 1080p. Nekad i encoding grupe pogrese. Ne verujem da je do tv-a. Kakav sadrzaj mu pustis odmah se na tv-u vidi da li je SDR, Dolby Vision, HDR10, HDR10+.(jedino kod SDR-a nema loga u gornjem levom uglu tv-a). Steta je da na C805 pustas yts ripove. Nadji neki bolji kvalitet iskoristi pun potencijal tv-a. Evo probaj ovaj od 16 GB (Dolby Vision) videces drasticnu razliku u kvalitetu slike:

Nightmare Alley 2021 2160p WEB-DL DDP5 1 Atmos DV H.265-EVO

Danas kupih 55"c655.
u radnjama ih ima po jedan komad, nigde nema izložen. Garqncija 2 godine plus 2 godine u G ako se doplati. 3 godine TLC garancije sam pokušao ali prijavljuje da moj ID TVa nije raspoloživ ili tako nešto. Možda je prošla ta akcija mada su mi i radnji rekli da ima.
Elem, za oko 500€ TV je možda i best by po mojoj skromnoj proceni.
Prvo što mi je zasmetalo je titranje, seckanje kajrona , alo to sam rešio na EON boxu
na koji mi je povezan TV. U boxu je podešena rezolucija 1080p60hz a ja sam samo smanjio osveženje na 50hz i kajron više ne secka.
Puštao sam na YT sve što je navedeno u specifikacijama, HDR, Dolby, 4K......ispoštovao je sve u skladu sa očekivanjima.
Što se sadržaja od provajdera tiče, tu je šaroliko, od televizije do televizije.
Prepoznaje HDR kanale ali na nekim je u 1080 rez odlična slika, negde ipak ima malo piksalizacije u nekim scenama.
Generalno, mislim.da 80% korisnika neke sitnice ne bi ni primetili.
Nisam se igrao podešavanjima slike, radi out of the box, s tim čim se dovatio neta odmah je odradio ažuriranje. Meni su predefinisani modovi sasvim zadovoljavajući al.kad uhvatim vreman malo ću se poigrati podešavanjima.
Što se zvuka tiče, konačno TV koji nema anemične zvučnike. 2x10w i subwofer 15w smešten na poleđini TV daju i više nego korektan zvuk. Čak kad se pojača na MAX nema distorzije. Subwoofer mu daje tu punoću i bas se oseća taman toliko da zvuk bude lepo puniji.
Ostallo mi još kabl za Sasmung Dex da kupim da upotpunim ugođaj. Povežem se i bežično, al nije to to.
Google asistent i ako.je podešen prijavljuje da nije doatupan na podesenom profilu, pojma nemam zašto.
Aplikacija sa telefon Magic Conect gde ima i daljinski, radi očajno, kao i TCL home app za telefon gde ne mofu ni da se prijavim.
BTW tv gledam sa nekih 2m i 55" je sasvim korektno.
preko BT sam upario slušalice, lepo rade. Ima i podešavanje za kašnjenje zvuka, ako je potrebno.
Sve u svemu, zadovoljan sam.

Danas kupih 55"c655.
u radnjama ih ima po jedan komad, nigde nema izložen. Garqncija 2 godine plus 2 godine u G ako se doplati. 3 godine TLC garancije sam pokušao ali prijavljuje da moj ID TVa nije raspoloživ ili tako nešto. Možda je prošla ta akcija mada su mi i radnji rekli da ima.
Elem, za oko 500€ TV je možda i best by po mojoj skromnoj proceni.
Prvo što mi je zasmetalo je titranje, seckanje kajrona , alo to sam rešio na EON boxu
na koji mi je povezan TV. U boxu je podešena rezolucija 1080p60hz a ja sam samo smanjio osveženje na 50hz i kajron više ne secka.
Puštao sam na YT sve što je navedeno u specifikacijama, HDR, Dolby, 4K......ispoštovao je sve u skladu sa očekivanjima.
Što se sadržaja od provajdera tiče, tu je šaroliko, od televizije do televizije.
Prepoznaje HDR kanale ali na nekim je u 1080 rez odlična slika, negde ipak ima malo piksalizacije u nekim scenama.
Generalno, mislim.da 80% korisnika neke sitnice ne bi ni primetili.
Nisam se igrao podešavanjima slike, radi out of the box, s tim čim se dovatio neta odmah je odradio ažuriranje. Meni su predefinisani modovi sasvim zadovoljavajući al.kad uhvatim vreman malo ću se poigrati podešavanjima.
Što se zvuka tiče, konačno TV koji nema anemične zvučnike. 2x10w i subwofer 15w smešten na poleđini TV daju i više nego korektan zvuk. Čak kad se pojača na MAX nema distorzije. Subwoofer mu daje tu punoću i bas se oseća taman toliko da zvuk bude lepo puniji.
Ostallo mi još kabl za Sasmung Dex da kupim da upotpunim ugođaj. Povežem se i bežično, al nije to to.
Google asistent i ako.je podešen prijavljuje da nije doatupan na podesenom profilu, pojma nemam zašto.
Aplikacija sa telefon Magic Conect gde ima i daljinski, radi očajno, kao i TCL home app za telefon gde ne mofu ni da se prijavim.
BTW tv gledam sa nekih 2m i 55" je sasvim korektno.
preko BT sam upario slušalice, lepo rade. Ima i podešavanje za kašnjenje zvuka, ako je potrebno.
Sve u svemu, zadovoljan sam.
Samo nisi rekao da su mu uglovi vidljivosti katastrofa, mnogo lošiji nego kod drugih VA panela.
Da bi ti radio google assistant mora da ti bude podešen engleski jezik.

Nightmare Alley 2021 2160p WEB-DL DDP5 1 Atmos DV H.265-EVO
Upravo probao na Stemiu predloženi film, prijavio je HDR i Dolby Atmos, slika fenomenalna. Ostaje mi da uhvatim malo vremena i odgledam ceo film. Hvala za predlog
Za produženu garanciju mora iz Chrome browsera… ako ne ide sa androida probaj sa kompa.
Hvala buraz, uspreo preko Chromea 👍

PS uspeo.sam da se uogujem u TCL home preko koda sa TVa. Daljinski u toj aplikaciji je već skroz ok. Treba malo privikavanja.

Nazad
Vrh Dno