Šta je novo?

Tastatura i Volume Control

TwistedMind

Čuven
Učlanjen(a)
30.05.2009
Poena
825
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-13600KF & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte Z790M AORUS ELITE AX
RAM
Corsair VENGEANCE 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000MHz C36
GPU
ASRock RX 6700 XT Challenger Pro 12GB OC
Storage
1TB Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD
Zvuk
FiiO K7 + HiFiMan Sundara, Soundpeats H1 TWS
PSU
Seasonic Prime PX 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Storm Trooper
Monitor
2x ASUS MG279Q
Miš & tastatura
Logitech G502 LIGHTSPEED & Asus ROG Falchion MX Brown
Ostale periferije
Playstation 5
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam novu tastaturu i sve sam podesio kako zelim osim jedne sitnice. Volume contlrol na tastaturi kontrolise windows master volume, odnosno zvuk celog sistema. Sto meni ne treba uopste jer to mogu i preko zvucnika/slusalica. Meni treba podesavanje zvuka glavnog media playera(winampa), kao na prethodnoj tastaturi. Mogu da podesim da media dugmici rade sa winampom ali volume nikako. Treba mi zbog igara. Nekada zelim da se skoncentrisem na igru pa mi muzika smeta, a nekada zelim da se setam k'o divljak dok mi muzika tresti.
U programcicu koji sam dobio uz tastaturu toga nema. Jel postoji neki nacin da to reprogramiram?
Odavno imam podesene global hotkeys za winamp ali bih ipak zeleo i ovu mogucnost.

Mislim da je nebitan podatak, ali ako nekog zanima, tastatura je Logitec Media Keybord 600
http://www.winwin.rs/-tastatura-usb-us-logitech-media-keyboard-600,-black.66.html?productId=20507

Poslednja izmena:
Probaj sa EventGhost-om, odlican program za takve stvari. Koristi keyboard ili generic HID plugin, a za detalje imas odlican forum na eg sajtu, ili pitaj ovde sta ti nije jasno.

dl sam EG i uspeo sam da pohvatam konce kako radi.
U configuration tree postoji folder volume control. U okviru tog foldera su tri makroa(mute volume, decrease volume, increase volume). u okviru svakog makroa se nalazi event i action. koliko sam shvatio kada se prepozna odredjeni event onda se salje i akcija u skladu sa tim.
tako da sam ja dodao dva makroa u volume control folder(winamp volume up, winamp volume down). u svaki makro sam stavio event(volume up, prekopiran iz increase/decrease volume makroa) i action. E sad, kad ja uradim execute u samom eg to radi, ali ne mogu da povezem dugme na tastaturi i volume up/down event.
cak sam probao da namestim da kada se zvuk sistema pojaca ili smanji da se ujedno pojaca i smanji u winampu. i to radi, ali opet ne preko ovog dugmeta na tastaturi.

neki predlog kako da ga odradim?

sa leve strane eg-a imas log, i kad pritisnes odredjeni taster na tastaturi, tu ce ti ispisati koji taster je pritisnut, npr. kod mene je ultrax.volumeup, kod tebe ce mozda biti keyboard.volume.up ili tako nesto. Onda jednostavno prevuci to u makro koji ti treba, i tako za sve tastere koje hoces da koristis.

Evo ti i slika:

Prilozi

• eg.webp
    eg.webp
    94.5 KB · Pregleda: 66
problem je sto se ne desi nista. nista sto pritisnem na tastaturi ne dovodi do eventa u EG sa strane. pretpostavio sam da bi trebalo da radi kako si rekao ali ne radi 🙁

E da, jesi li uopste ubacio odgovarajuci plugin (keyboard) u autostart folder, i da li ti prepoznaje te mm tastere? to ces videti u logu.

e to nisam. sad sam ubacio keyboard plugin i prepoznaje sve dugmice osim tih mm

E ***, ne znam sta onda da ti kazem. Kod mene na sugavoj neo tastaturi rade bez problema.
Mozda da probas generic hid plugin, i takodje iskljuci program koji si dobio uz tastaturu, mozda ga on buni, ili ga ukljuci ako je iskljucen.

Druga ideja je da dodas volume up/down na neka dva tastera koja na koristis u igri, npr + i - na numerickoj tastaturi, ali onda moras da dodas i enable kad detektuje da je igra pokrenuta, i disable kad izadje iz igre, da bi mogao te tastere normalno da koristis u windowsu. tu vec ne mogu mnogo da ti pomognem, zezaj se sa opcijama find window i slicno.

Pogledaj i ovo:
http://www.eventghost.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=2027&hilit=logitech
http://www.eventghost.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=2222&hilit=logitech
http://www.eventghost.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=571&hilit=logitech

Poslednja izmena:
e ovako. sve vreme dok sam bio ovde trazio sam i po netu moguca resenje. malo po malo shvatio sam da logitech setpoint nikome ne odgovara i da svi preporucuju njegovu deinstalaciju. dok sam restart komp i ti si mi dao isti predlog. potpuno neverovatno, ali sada sve sljaka sa winampom kako treba(uz ukljucene hotkeys).

mali problem nastaje sada, jer mi ostali dugmici(web home, mail...) ne rade bez setpoint. na svu srecu jedan od ovih linkova koje si dao nudi resenje za eventghost za prepoznavanje tih dugmica(hid plugin sa jos nekim podesavanjima). tako da cu sada malo eksperimentisati i pokusati da ih namestim da rade ono sto zelim.

djole tebi hvala do neba 🙂 nazalost ovde nema karme pa ne znam kako bih ti se zahvalio

evo posle par dana eksperimentisanja dosao sam do nekog resenja.
uspeo sam da namestim event ghost, ali sam dobio novi problem, duple komande. pritiskom na tastere sam dobijao i ono sto sam podesio u event ghostu i ono sto tastatura inace radi po defaultu. tako da mi se pritiskom na home otvarala i opera i instalacioni folder opere. kada pritisnem mail otvarali su mi se i outlook i yahoo mail u operi. i tako dalje.

dosao sam do resenja da hakujem setpoint tako da za neke tastere radi a za druge ne. sada se svi programabilni dugmici podesavaju u setpoint, a multimedijalni se ponasaju kao da setpoint-a nema. to je tacno ono resenje koje mi je trebalo i sada sve radi savrseno.

medjutim javio se novi problem koji nisam otkrio u prvih par dana koriscenja. neke kombinacije od 3 ili vise tastera nisu moguce. npr nije moguce drzati d-f-t, g-h-e... u isto vreme, dok d-h-t, g-f-e jeste moguce. kako i zasto, nemam pojma. video sam slicne porbleme na netu, ali ne i resenje. svako resenje predlaze kupovinu nove tastature.

...

Poslednja izmena:
Kupi novu tastaturu 😀

Zezam se, nemam vise ideju sta moze da bude, jedino da uopste ne koristis setpoint, mozda se 'kolju' medjusobno. Ako budes imao konkretan problem sa EG, oko toga mozda mogu da pomognem.

Nazad
Vrh Dno