Šta je novo?

Tastatura i alkohol

dj90

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2014
Poena
245
Prosuo sam jako malu količinu rakije po tastaturi i sada mi ne rade neki tasteri, čak i oni koji su udaljeni od mesta gde je prosuto
isto mi se desilo i pre par godina samo sa vinom

sa vodom je drugačije, prospem dosta a tastatura nastavlja da radi

u čemu je stvar sa alkoholom, kako on deluje i da li se moze nekako popraviti. kvalitetna dell tastatura pa mi je žao

pa nije rakija 100% alkohol :) ima svacega, nesto sigurno smeta

pa dobro nije, ali samo sa alkoholnim pićima sam imao problema
gomilu vode sam prosipao sto puta i ništa se nije desilo

a sok, pogotovo gazirani, nikad nisi prosuo?

ne pijem sokove

mada čitao sam sada po netu da alkohol (čak i čist) pravi problema na tasturi, sreća da nije laptop
evo sad mi uopšte ne radi, crkla totalno

neverovatno koliko je to mala količina bila, čak nisam ni primetio da je zapala unutra več samo po plastici ispod tastera

Mene interesuje za kafu, prosuo po laptopu i sada space taster kao da se lepi. Da li može nečim da se isprska a da ne mora da se rastura tastatura odnosno laptop.

WS Schaum Fix. :)
Šrafciger u jednu, alkohol u drugu ruku i sretan rad, obojici. Pa kako vam Bog dâ.
Ako se već ne pije za volanom, red je da se ne pije i za tastaturom. ;)

Dva laptopa sam sredio prosipaci koka kolu i nisam mogao da ih osposobim iako sam elektronicar.
U alkoholu za pice ima samo 40% alkohola, ostali procenat je voda koja odmah krene da nagriza i oksidira vodove.
U gaziranim picima je i secer i melasa koja jos vise pravi problema.
Budi srecan sto nisi prosuo po laptopu nego po jeftinoj tastaturi.
Probaj da kupis alkohol od 96% pa da prebrises sve sa vatom pa da vidis sta ce se desiti.
Posle ako imas prebrisi sa contact cleaner-om i vatom.
Mada dok pokupujes sve to kostace te ko ta tastatura.

Evo nekih predloga posle guglanja pa izaberi sta imas kod kuce

To sa alkoholom je poznato još iz vremena kada su se daljinci za TV koristili godinama pa zamaste a ljudi odmah rasturaju i brisanje alkoholom pa onda još gore. Alkohol zezne grafit koji služi za kontakt. Kao što je napisano u prethodnom postu alat u ruke ali bez alkohola (kada se radi nema alkohola) već blagi rastvor deterdženta za sudje, odmasti se i osuši se suvom krpom i tek tad sklapanje.

ma crkla je načisto, ne verujem da će proraditi
a realno da se otvori tastatura pa da sve očisti je gubljenje vremena realno, a verovatno neće dati rezultat. ko zna gde je sve alkohol prošao
lakše i jeftinije kupiti drugu

inače kad se ulepe dugmići vata i voda reše stvar lagano
a čistio sam sto puta i alkoholom i vatom tastaturu i nije se desilo ništa

samo je problem kad uđe dole, čak i minimalno

Ako je mehanička , trebalo bi da vredi da se rasturi. Ja sam tako spasio Logitech G610. Tema je sa početka 2021 godine. Radi odlično i dan danas.

jel postroje neke zaštite za tastature, po aliekspresu viđam za laptop samo

nema od toga ništa, samo pažnja.

nije me mrzelo da otvorim baš da vidim šta može tu da se desi
ovi vodovi mi deluju ok, ne znam da li može to da se i vidi golim okom ako nešto nije ok. štampana pločica mi je isto ok

jedino je guma prljava i ona sprečava da tečnost ode dole, ova fleka se oseti na radžu :ROFLMAO: ali to je samo guma, ne znam kakve bi veze to moglo da ima

Znači radža samo u slobodno vreme i što dalje od compa da te ne ošamuti šmek po ovoj vrelini. Bućni gumu u blagi rastvor tečnog deterdženta za posudje i rukom protrljaš pogotovo kontakte na gumi, ispereš, izbrišeš i ostaviš da se dosuši dok sa vatom i alkoholom obrišeš kontakte za tastaturu na ploči (videćeš koliko se crni vata posle tretmana). Napisao sam alkohol a ne radža jer ona ima 40-50% alkohola, zavisi kako si ložio veselu mašinu, a ostalo su neke druge stvari.
To su fazoni od pre 40 i više godina za daljinske mada je najbolje danas u streč foliju a nekada u kesu za zamrzivač pa se zavari. I posle 5 godina daljinac kao iz radnje pa je bilo i malo korišćen televizor

Jednom sam prosuo pivo (sobalio flasu) brzo okrenuo tastaturu istreso je i susio fenom za kosu. Nije otkazalo ni jedno dugme

Nisam otvarao fotke, ako je folija na ploči i nju sa vatom natopljenom blagim rastvorom deterdženta prebrišeš da odmasti i obrišeš suvom krpom. Zamaste se kontakti mada se tebi čini da je to zatvoreno, zavuče se sve i svašta a alkohol nije za grafit i folije.

na ploči je
iz dva dela je folija, ne verujem da je tu nešto prošlo

gumu sam oprao i osušio, usput sam i ceo onaj gornji deo sa tasterima buućnuo u kofu i sipao deterdžent da se očiste kad sam već sve otvarao i sad stoje na suncu, taj deo se teško suši

radi tastatura lepo, upravo je ovo napisano s njom
znači guma pravi problem kad se isprlja

sad mogu da nastavim da cirkam a da ne pazim

Super a što si uštedeo 2k ni hvala.
Loša ti radža čim odma počelo da hvata budj, menjaj piće. :ROFLMAO:

Na trećoj slici k'o da je golub prošao tuda.
Ako već ne pazite (množina), mogli bi tastature da stavite u foliju. Time bi očuvali štampu na tasterima i rešili problem čišćenja prljavštine koja se skupi između (osim ukoliko niste od onih koji baš često menjaju tastature pa ih radije bacaju). A ni ekran ne bi bilo zgoreg da zaštitite ako često gledate "crtaće" uveče.

P.S. u vezi daljinaca pomenutih...
S obzirom da se kod nas promuvavaju STB uređaji i daljinci kineske proizvodnje (od strane naših provajdera), lako se može desiti da dugmad otkažu. Sâma guma sa dugmićima je lošeg kvaliteta i usled dužeg korišćenja tastera krene da ispušta neku tekućinu sličnu ulju sa donje strane. To onemogućava kontakt sve dok se ne otvori i očisti a pošto se to često dešava, svuče se i tanak sloj grafita sa dugmadi. Onda ostaje samo da se silikonom ili lepkom ako je pri ruci zalepi aluminijum folija sa donje strane. I to opet neće trajati unedogled jer će to ulje pre ili kasnije razbiti tu vezu.

Ako je zašlo između dve folije, gotova je.

nije bilo šanse da prođe ispod gume, dobro je urađena tastatura
nije mi jasno kako je uopšte problem to što je guma isprljana sa gornje strane, kontakt sa folijom ima donja strana
još plus radža nije prosuta uopšte na tom mestu već gore, a tasteri koji su bagovali su skroz na drugoj strani

Daljinci bez obzira da li su sa kineskom gumom kako je napisano ili ne isto rade, znoj, u stvari masti, kiseline i ko zna šta sve ima u znoju prave reakciju sa gumom i to je to. Jedino rešenje je streč folija i kad se zamasti ili počne da se odlepljuje umotaš u novu i voziš dalje dok ne sahraniš uredjaj za koji je namenjen.
Da li ima otvora na gumi od tastature za postavljanje na svoje mesto da bi se uklopili kontakti? Putevi tečnosti su čudni a kad nema tečnosti provuče se sve i svašta do folije.

ima otvore, svakako je malo prosuto da bi moglo da prodre dalje

Nazad
Vrh Dno