Šta je novo?

Tape - comp via line-in

Učlanjen(a)
17.01.2002
Poena
604
Da budem precizniji zelim da prebacim sadrzaj nekoliko kaseta na comp, posle i mp3 posto bi ovako verovatno zauzimale dosta prostora. E, sada ja ovo nikada pre nisam radio, a na raspolaganju mi je vokmen, predpostavljam da ce mi trebati i kabl od vokmena i line-in_a na zvucnoj kartici (inace vokmen ima izlaz samo za slusalice sto nije problem, valjda, i gde da nadjem taj kabl koji ce ih povezivati), i ono sto najvise ne znam je koji softver da koristim i kako, i koji bitrate mp3-a bi mi preporucili s obzirom da su na kasetama samo glasovi ?

Hvala...

australopitekus je napisao(la):
Da budem precizniji zelim da prebacim sadrzaj nekoliko kaseta na comp, posle i mp3 posto bi ovako verovatno zauzimale dosta prostora. E, sada ja ovo nikada pre nisam radio, a na raspolaganju mi je vokmen, predpostavljam da ce mi trebati i kabl od vokmena i line-in_a na zvucnoj kartici (inace vokmen ima izlaz samo za slusalice sto nije problem, valjda, i gde da nadjem taj kabl koji ce ih povezivati), i ono sto najvise ne znam je koji softver da koristim i kako, i koji bitrate mp3-a bi mi preporucili s obzirom da su na kasetama samo glasovi ?

Hvala...

Kabl mozes da nadjes na ulicnim tezgama ili na buvljaku,prilicno jeftino (150-200 din / 1.80 m), a treba ti onaj sa dva mala stereo prikljucka tipa bananica, koji je iste velicine kao za slusalice. Ubodes u vokmen, ubodes u line-in, u karticinom mixeru upali doticni kanal za snimanje, pripalis Sounf Forge ili bilo sta na tu temu, pritisnes record i play na vokmenu i eto zapisa u wav formatu. Posle toga samo probas da uradis save as... pa mp3 jer sam ubedjen da SForge ima svoj encoder. Ako bas hoces, mozes i da wavove prebacis u mp3 putem nekog XING-ovog encodera ili sta god vec nadjes. Za glas ti je 128kbit i vise nego dovoljan bitrate, po zelji smanji ga.Ja mislim da je telefonski kvalitet negde oko 20kbit-a.
Toliko.
Ako ti nesto od ovog nije jasno, zovi na 063/8309265, trazi Arthura, a mozes i Andriju (jddipqd), sigurno ce ti objasniti.

Hvala na pomoci, tako sam i ja mislio i radilo je, prebacio sam audio zapis u mp3 !

Imam jos jedno pitanje , reinstalirao sam windows i kada sam instalirao drajvere za zvucnu, vise mi ne dozvoljava da kada snimam ukljucim vise kanala , npr. snimam sa kasetofona i ukljucim i mikrofon da doam komentar ili uz to pozadinsku muziku, ali sda mi samo dopusta da selektujem jedan izvor iz sound settingsa, probao sam ono duplex i slicno , ali uvek ostaje isto ?

Hm, pozajmio sam na dan, dva diktafon od kolege, da prebacim neke fono zapise na komp, ali gle cuda nisam obratio paznju na izlaz za slusalice koji je inace multiuse (prikljucak za slusalice i mic, funkcija se birana prekidacem), koji izgleda kao i obcni, znaci zenski i cilindrican, ali dosta uzi od uobicajenog, dakle stereo "bananica" ne moze ni mm da zadje. Posto se nisam druzio sa diktafonima ne znam da li je ovo neki standard ili custom, a treba da vracam coveku spravicu. Znaci treba mi kabl koji sa jedne strane ima obican stereo jack (bananicu) za line-in, a sa druge ovaj uzi prikljucak koji treba da ubodem u diktafon, juce sam pretrcao bulevarom i nisam nasao nista sto bi pasovalo (pitao sam vlasnika dict. on nema nikakve dodatne kablove), pa ne bi bilo lose da me uputite na mesto ge bih mogao naci odgovarajuci jack ili kabl (svejedno lako cu zalemiti ako treba).

----
vise mi ne dozvoljava da kada snimam ukljucim vise kanala
----
Koja je zvucna karta u pitanju, da li si instalirao istu verziju driver-a, koju si koristio pre reinstala windowsa ?

EagleOne je napisao(la):
Znaci treba mi kabl koji sa jedne strane ima obican stereo jack (bananicu) za line-in, a sa druge ovaj uzi prikljucak koji treba da ubodem u diktafon, juce sam pretrcao bulevarom i nisam nasao nista sto bi pasovalo (pitao sam vlasnika dict. on nema nikakve dodatne kablove), pa ne bi bilo lose da me uputite na mesto ge bih mogao naci odgovarajuci jack ili kabl (svejedno lako cu zalemiti ako treba).
Ne znam konkretno za taj priključak, ali postoje tri mesta gde ja kupujem ono što meni treba: Kanibal (u piramidi, ne velikoj već jednoj od ovih pored - onoj što je tačno prekoputa doma zdravlja), buvljak (uđeš, pa desno do ograde i onda pičiš pravo -tezga je sa desne strane negde pred kraj, doduše nisam dugo bio pa ne znam da li dotična još uvek radi) i BG elektronik.

Vidi,
taj standard manjih prikljucaka sam tek skoro otkrio, i jedino sto preporucujem za pocetak je da pozajmis od nekoga ko ima nokiu 5510 adapter koji se uz taj telefon dobija, i na jednom kraju ima upravo tu malu bananicu a sa druge strane obicnu. Uz telefon se dobije i drugi adapter koji se moze iskoristiti a koji ima taj mali prikljucak sa jedne strane, a sa druge strane zenski prikljucak za normalnu (manju) stereo bananicu. Uz pomoc prvog adaptera se na telefon snima muzika sa nekog externog izvora zvuka, a uz pomoc drugog se spajaju bilo koje slusalice/kabl za zvucni sistem. Ako bas nikog ne znas, okreni mene na 0641576075 ili 0638390265 pa cu ti rado pomoci.
Sto se zvucne kartice tice, pretostavlam da je windows ubacio neke svoje default drivere, i trebalo bi da ili instaliras fabricke sa CD-a, ili da nadjes negde (opet ja! :) ) APS drivere (za sve Op.sisteme do NT/XP varijanti) odnosno kX drivere za NT/XP Op.sisteme. Mozda su malo napredniji i komplikovaniji, ali pruzaju zaista mnogo i izvlace mnoge mogucnosti SBlasterovih chipseta. Mada sve zavisi od tipa zvucne. APS/kX su pravljeni za SBlaster Live!. A ubedjen sam da sa normalnim (fabrickim drajverima) mozes uraditi sta si naumio, samo je mozda malo konfuzno podesiti.
Pitaj i za to ako treba ;)

Arthur je napisao(la):
Vidi,
taj standard manjih prikljucaka sam tek skoro otkrio, i jedino sto preporucujem za pocetak je da pozajmis od nekoga ko ima nokiu 5510 adapter koji se uz taj telefon dobija, i na jednom kraju ima upravo tu malu bananicu a sa druge strane obicnu. Uz telefon se dobije i drugi adapter koji se moze iskoristiti a koji ima taj mali prikljucak sa jedne strane, a sa druge strane zenski prikljucak za normalnu (manju) stereo bananicu. Uz pomoc prvog adaptera se na telefon snima muzika sa nekog externog izvora zvuka, a uz pomoc drugog se spajaju bilo koje slusalice/kabl za zvucni sistem. Ako bas nikog ne znas, okreni mene na 0641576075 ili 0638390265 pa cu ti rado pomoci.
OK, hvala Arture,
inace pohvala, jer stvarno retko ko ostavlja i br. telefona ljudima kojima zatreba pomoc. Sto se tice diktafona i malog prikljucka, videcu da ga uzmem sledece nedelje posto sam ga vratio, jer stvarno nisam imao vremena da obidjem razne *elektronike, a verovatno bih nasao nista. Znam neke ljude koji imaju 5510, pa valjda nece predstavljati problem da isprobam taj adapter na dict-u (ako ga imaju ;) s obzirom kako se kod nas prodaju "fullpack-ovi")) ...

Uh, nemam SB live niti bilo koji creative, imam integrisanu SiS730 plocu, sa modemom, graf. zvucnom, lanom ... I instalirao sam jedine drajvere koje imam (ploca je pcchips). Ne znam mozda su oni koji su mi sastavili comp instalirali neke druge, koji su nestali reinstalaciom, ali sumnjam ... Ima li neka fora da ovo namestim kako treba ?

Ajmo ljudi, zar niko nema tu plocu, ili ideju kako da se resim problema, probacu sve :)

Nazad
Vrh Dno