ssteva je napisao(la):
...
Pazi sad:
1. Razlika izmedju mp3-a 96-128 kbps vs mp3 Lame 256 kpbs je jasna i bez zatvaranja ociju prilikom slusanja, bolje zvuci Lame 256. Kada sam rekao da MusePack zvuci bolje nisam bio fer jer sam poredio mp3 od 128 kbps i MusePack od 256, zato se izvinjavam.
2. Razlike nema (bar ja ne primecujem) prilikom preslusavanja ripovanog wav-a, kvalitetno odradjenog mp3-a (Lame 256/320 ABR ili MusePacka) i original CD-a preko kompjutera. (Ovo je poenta Bahatog i Divinera)
3. Razlika ipak postoji kada se isti CD pusti sa compa i CD plejera. Zvuk sa CD player hifi komponente je glasniji i "masniji" bez obzira sto imam Audigy2 (dobri DAC-ovi). Cini me se da na ovome Notax insistira i svakako je u pravu.
Mislim da mp3 od 256 kbps predstavlja value for money i da je odlican kompromis za vecinu ljudi, naravno ne-audiofila.
P.S. Sta bi sa najavljenim javnim testiranjem?
1. Pa onda da li chujes razliku izmedju MP3 256 kbps i MusePack 256 kbps?? Ako chujes razliku izmedju njih, onda je Original Audio CD prema MP3 256 kbps razlika kao kuca, a ako ne chujes razliku, zasto si preporucio MusePack i rekao da je bolji u odnosu na MP3, ako se razlika ne chuje ??
2. To nije bila poenta. Vecina ljudi nije imala zivaca da chita sve, a pogotovo da se udubljuje u materiju. Ako kod chitanja CD-a nema gubitaka, a kada se komprimuje u MP3 256 kbps se ne chuje razlika, onda moze da se uporedjuje na sledeci nachin. Ripuje se Original, komprimuje se u MP3, a uporedjivanje se vrshi tako sto se na ISTO pojachalo i ISTE zvucnike prikache 2 IDENTICHNA MP3 playera i sa jednoga se pusti Original CD, a sa drugoga MP3. Tako se eliminise ralika u DAC-ovima, kablovima itd. Znaci imamo 2 IDENTICNA playera za MP3 i Original.
Totalno je neprimereno pushtati oboje sa kompjutera, kada 10 razlicitih degradacija utice na zvuk od kojih je najmanja MP3, pa iz tog raloga razlika ne moze da se uochi kada se pusta sa kompjutera koji je za audio sam po sebi djubre.
3. "imam Audigy2 (dobri DAC-ovi)". To mogu samo da budu "neki DAC-ovi", a dobri ni blizu. Ja ne trazim niti sam ijednom da se MP3 pusta sa compa, a Original sa CD playera, jer mi je jasno koliki svinjac napravi sam comp sa nekoliko stavki degradacija od kojih je MP3 kompresija samo jedna. Zato sam i predlozio da se Original i MP3 pustaju sa 2 IDENTICNA uredjaja, preko pojacala. (mozda je nekome dosadno sto to IDENTICNA toliko puta ponavljam i naglashavam, ali bez obzira na to koliko je ponavljanja bilo neki su mi OPET implicirali suprotno)
To da je MP3 Value for money se potpuno slazem, i takodje nemam nikakvih primedbi ni na jednu rec koju je DusaN napisao.
U treadu "Shum" je receno kada ce testiranje.