Šta je novo?

TA peci

nikod

Cenjen
Učlanjen(a)
02.12.2013
Poena
155
Izvrteo sam sve teme ovde, al cini mi se nema nijedne o TA peci :D
Uglavnom treba mi savet, koristim tajmer koji pali TA pec dok je jeftina tarifa. To je kutija nekih 20x20cm. Ono sto me nervira je zvuk (klik) koji se cuje kad se taj tajmer pali/gasi. Iako se to desava 2x dnevno, ako je u sobi tisina (a cak i ne mora biti totalna tisina), ume da bude bucno toliko jako da se prepadnem :)
Pa je moje pitanje, u sta da upakujem tu kutiju da ugusim taj zvuk? Guglao sam, al nista pametno ne mogu da nadjem. Jedino sto sam ja nasao je neka folija sto se koristi za cevi uglavnom, pa da tu kutiju uvijem u to. Ali nisam siguran da li bi to pomoglo uopste.

Porozni materijali koji nisu cvrsti tipa kamena vuna je bolji zvucni izolator od stiropora jer je cvrsci. Svuk je vibracija. Sto mekaniji materijal bolje ga upije. I onda to sve stavi u kartonsku kutiju. Samo vidi da nije neki zapaljiv materijal , ko zna da li imas neko grejanje tu.

Od jednog iskusnog inžinjera mašinstva sam čuo objašnjenje, da su TA peći u SFRJ masovno korištene, radi toga što silne termoelektrane rade (proizvode el.en) neprekidno i ne gase se, osim radi remonta ili nekog nepredviđenog kvara.
Kako je preko noći drastično manja potrošnja električne energije nego preko dana, kada su industrija i stanovništvo najaktivnije, trebalo je rješenje.
Električna energija se nije mogla skladištiti, prenos u druge zemlje okruženja je naravno pun gubitaka zbog daljine. Stoga je uvedena jeftina noćna tarifa da se stimuliše potrošnja u večernjem terminu, a TA peći iako ogromni potrošači su stvorili mogućnost da se energija koristi dok "svi spavaju", a postepeno otpušta tokom dana i održava temperaturu objekta.

Izvrteo sam sve teme ovde, al cini mi se nema nijedne o TA peci :D
Uglavnom treba mi savet, koristim tajmer koji pali TA pec dok je jeftina tarifa. To je kutija nekih 20x20cm. Ono sto me nervira je zvuk (klik) koji se cuje kad se taj tajmer pali/gasi. Iako se to desava 2x dnevno, ako je u sobi tisina (a cak i ne mora biti totalna tisina), ume da bude bucno toliko jako da se prepadnem :)
Pa je moje pitanje, u sta da upakujem tu kutiju da ugusim taj zvuk? Guglao sam, al nista pametno ne mogu da nadjem. Jedino sto sam ja nasao je neka folija sto se koristi za cevi uglavnom, pa da tu kutiju uvijem u to. Ali nisam siguran da li bi to pomoglo uopste.
Čuvaj se stomačnog virusa...

@monstrum
То и јесте био основни разлог таквог тарифног система. Из истог разлога су грађене и реверзибилне хидроелектране. Не знам каква је данас ситуација и колико је технички, економски и социјално оправдан такав тарифни систем.

A da probaš da zameniš kontaktor bešumnim?

Čuvaj se stomačnog virusa...

Ne kapiram :D
A da probaš da zameniš kontaktor bešumnim?
Ma tih tajmera (prekidaca) ima jako malo na trzistu, mislim da postoje samo dva modela, analogni i digitalni. Ne znam iz kog razloga bese taj analogni ume da zabaguje (citao, gledao recenzije neke), pa vec par godina koristim ovaj digitalno trenutno i u principu nikakvih problema nema osim te sitnice koja me malo iritira. Mislim, mene taj jak klik ujutru ne moze probuditi, isto uvece ako zaspim isto tako. Samo eto, kad se nadjem pored peci u momentu kad se on pali/gasi ponekad bude neprijatno.

Ne kapiram :D

Ma tih tajmera (prekidaca) ima jako malo na trzistu, mislim da postoje samo dva modela, analogni i digitalni. Ne znam iz kog razloga bese taj analogni ume da zabaguje (citao, gledao recenzije neke), pa vec par godina koristim ovaj digitalno trenutno i u principu nikakvih problema nema osim te sitnice koja me malo iritira. Mislim, mene taj jak klik ujutru ne moze probuditi, isto uvece ako zaspim isto tako. Samo eto, kad se nadjem pored peci u momentu kad se on pali/gasi ponekad bude neprijatno.
Napisao si "...ume da bude bucno toliko jako da se prepadnem". Malo sam se našalio sa tobom, jer nije dobro da se čovek prepadne kada ima stomačni virus (koji trenutno hara porodicama sa školskom decom :) )

Bezbedna automatika za TA peć obično podrazumeva tajmer i kontaktor. Šta je kod tebe to "digitalno"? Verovatno tajmer, a u kutiji mora da je kontaktor i on je taj koji stvara buku pri uključivanju i isključivanju.

Nazad
Vrh Dno