Šta je novo?

Synology DS220+, WebDAV, HTTPS, PEM sertifikat?

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
11,283
Poena
1,365
Pokušavam da mapiram mrežni disk na udaljenom DS220+ preko interneta.
Mapiranje pokušavam da uradim sa W10 računara i koliko sam razumeo, to je moguće samo kroz HTTPS.

Enable-ovao sam WebDAV server na NAS-u.
NAS je iza javne IP adrese kojoj pristupam preko DDNS, da ne pamtim IP.
Pustio sam odgovarajući port na ruteru, ali sam, dok ne proradi prvi put, stavio sam NAS u DMZ, da budem siguran da nije do portova.

Sa NAS-a mogu da skinem sertifikat u PEM fajlovima, ali ne znam gde da ih instaliram.

Kada iz exlporera pokušam da mapiram drajv, izbaci mi da se logujem, ukucam admin podatke i dobijam ili "A device attached to the system is not funtioning" ili "Mutual Authentication Faild. The server's Password is out of date at th domain controler" ili "the network logon faild".

Vidim da postoje i neke 3rd apliakcije za WebDAV, ali bih pokušao to da izbegne,
Kako da mapiram drajv?
 
Vidim da si rekao da bi uzbegao druge aplikacije,ali ću ipak napisati :) WinSCP odlično radi sa webdav-om na Synology nas-u,pa ako nije moranje da se mapira,daj mu šansu.
 
Probaću ga, ako ništa drugo, a da se uverim da WebDAV radi.

Mapiranje mi je potrebno, jer na više računara koristimo aplikaciju iz koje čuvamo PDF fajlove. Aplikacija pamti poslednji folder i u njega snima sledeći put. Situacija je da više puta dnevno jedan računar generiše PDF, koji mi je odmah potreban na drugom računaru za dalji upload (slanje na mail ili P2P). Za sada najviše fajlova generšu dva računara u lokalnoj mreži gde je i NAS, a računari van mreže dvoklikom na ime fajla u File Station otvaraju fajl i automatski je skinut u Download folder. I odatle ide dalji UL.

Ako bi NAS bio mapiran kao mrežni disk i preko interneta, prvo što bih izbegao gledanje u File Station, već bih odmah imao fajl za dalji upload, a vremenom će možda i neki remote računar generisati više PDF-ova, pa bih izbegao kopiranje.

Sinhronizaciju foldera sam probao preko Synology Disk, brzo je, ali meni ne radi posao, jer ne mogu da napravim pravila za sinhronizaciju kome šta da ide. Potrebna mi je dvosmerna sync, ali delimična, a nema način da to ograničim.

U svakom slučaju i sa ovakvim NAS je cela procedura brža nego što je bila pre njega, ali ako uspem ovo da mapiram, biće vrhunski :)
 
Mi smo u staroj firmi imali sličan use case, na dve udaljene lokacije se sedelo, fajlovi se delili, s tim da to nije išlo sa Synology nas-a nego sa nekog windows servera. Svašta su pokušavali, ali rešenje je na kraju bilo site to site VPN, sa dva jeftina mikrotika. Verovatno da i drugi ruteri to mogu da reše, tako da razmisli i o tome jer jednom kad se podesi na nivou rutera, nemaš šta da misliš.
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Sto ne uradis VPN konekciju izmedju dva sajta i onda nemas potrebu za webdav zongliranjem..
 
@zechs Tako će i da bude.
 
Da ne otvaram novu temu i uz sav rizik hijackovanja postojeće i ako nekog zanima (a i zbog keyworda u pretrazi): Uspeo da ubacim 16Gb rama u Synology DS220+ i sve radi bez problema. U pitanju je Crucial CT16G4SFD824A 16Gb modul.

Načelno, DS220+ zvanično podržava samo do 4Gb Synology memorije, ali internet kaže da može da ide i do 32Gb sa određenim memorijama.

Modovi, ako smara ovo, slobodno brišite. :)
 
@Dorry šta tačno dobijaš povećavanjem rama u toj meri na nas-u?
 
Koristim NAS i Plex za streaming i veoma brzo se popuni tih integrisanih 2Gb pogotovo ako hoću još nešto istovremeno da radim na serveru tipa Apache/PHP i testiranje sajtova. Plan mi je svakako bio da kupim dodatni modul da DSM ima prostora da funkcioniše kako treba, odnosno da alocira sebi više memorije za normalno funkcionisanje.

Jedan Synology modul od 4Gb košta oko 90 evra. Pročitao sam na internetu da će NAS funkcionisati sasvim normalno sa određenim modulima od 8Gb koji koštaju duplo manje. Problem je što taj Crucial modul od 8Gb je neka starija revizija i nisam uspeo da nađem da kupim, dok sa drugim proizvođačima (Kingston npr) internet kaže da nekima radi, nekima ne radi. Tako da sam se ipak odlučio za Crucial 16Gb. Kad je bal...

Da li je overkill? Jeste. Da li radi? Radi. :)
 
Npr. ako mu se vrti par virtuelnih mašina, dobro dođe dosta RAM-a.
Ja sam svojevremeno, kad je pala cena RAM memorije na 50€ za 16GB, ubacio u moj NAS 32GB, neka ima.
 
Da ne otvaram novu temu i uz sav rizik hijackovanja postojeće i ako nekog zanima (a i zbog keyworda u pretrazi): Uspeo da ubacim 16Gb rama u Synology DS220+ i sve radi bez problema. U pitanju je Crucial CT16G4SFD824A 16Gb modul.

Načelno, DS220+ zvanično podržava samo do 4Gb Synology memorije, ali internet kaže da može da ide i do 32Gb sa određenim memorijama.

Modovi, ako smara ovo, slobodno brišite. :)
Zvanično podržava 6GB. Ja sam konkretno kupio ovaj modul od 4GB i radi kao sat sa njime.
 
Zvanično podržava 6GB. Ja sam konkretno kupio ovaj modul od 4GB i radi kao sat sa njime.
Da, tako je - mislio sam na RAM expansion slot koji zvanično podržava samo 4Gb, a zajedno sa internom memorijom NAS zapravo ukupno ima 6Gb (2+4Gb).

Upravo je gotov i memtest od skoro 7 sati urađen kroz Synology Assistant. Sve je prošlo bez greške. 👍🏻
 
Nazad
Vrh Dno