Šta je novo?

SyncMaster 2232BW šrafirana slika

milirad

Čuven
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
630
Iz naslova možete videti koja je suština problema, a evo kako to izgleda slikano fotoaparatom SyncMaster2232BW.jpg Problem se pojavio od pre nekoliko dana. Ja sam mislio da su mi deca nešto menjala podešavanja ili neku temu u Chromu, jer sam u početku samo tamo primećivao. Kasnije sam video da tih dijagonalnih sivih linija, koje idu od gornjeg desnog ugla ekrana ka donjem levom, ima u svim programima i slikama. Najviše se primete na beloj/svetloj pozadini.

U početku nisam bio siguran da li je do drajvera GPU, pa sam i njih deinstalirao, menjao DVI ulaze itd. dok na kraju nisam iskopčao monitor i nakačio ga na drugi računar i tada mi je bilo jasno da je do monitora. E sada gledajući par tema na ovom forumu i tražeći sličan problem na NET-u, nisam našao da se neko žalio na ovako nešto.

Da li bi neko mogao reći šta uzrokuje ovaj kvar (možda opet neki kondezatori) i kako da taj deo zamenim?

Na sinovljevom monitoru 226BW sam uspešno zamenio ona 3 kondezatora pre jedno pola godine kada je počeo da mu treperi i sada radi besprekorno, ali ne znam šta je ovom mom.

Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ali samo da ti zahvalim što sam nakon pet godina shvatio da je moguće smanjiti jačinu LED prstena oko power dugmeta :D

Na onoj slici se nista ne vidi...
Mozda je neko razdesio podesavanja monitora u meniju. Ima li neki reset (Reset display settings, Reset color settings)? Prvo probaj to...
Prodji kroz ove testove. Gore su objasnjenja sta je test na toj strani. Dole su objasnjenja kako izgleda kad ima neki problem.

proveri kablove da li su dobro povezani...možda se malo izvukao iz konektora...takođe i kako grafika leži u slotu.

meni deluje da kontakt nije najbolji...

Probao sam sve od ovoga što ste nabrojali (i bmibmc i Batke), osim da ponovo vadim GPU, mada sam pre neki dan PC čistio od prašine, ne nisam je pomerio tada. :) Ove smetnje su bile i pre toga, ali eto nisam se setio da je vadim i ponovo vraćam. Jesam juče, ali rekoh pre toga ću da proverim monitor na drugom računaru, pa kada sam video da te smetnje postoje i na drugom računaru, onda sam odbacio grafičku kao uzrok. Sutra ću onda probati još i to, pa ako nije onda ću ga rasklopiti, da mu vidim crevca. :d :p

uzevši u obzir da je Samsung u pitanju, ne verujem da su crevca ali kondenzatori su generalno boljka kod njih, kao što već i sam znaš. .

Mozda vredi proveriti da li se flat kabel od glavne ploce do panela olabavio. Nakon preventivne promene kondenzatora slika mi je totalno bila poremecena. Na kraju je ispalo da nisam pricvrstio prethodno pomenuti flat kabel kako treba.

Ma nije ništa od toga. Upravo sam ga rasklopio i zamenio onaj jedan kondezator od 330µF jer se bio malo naduo (označen crvenom strelicom), 20140923_113058.jpg ali jok ... kada sam vratio sve na mesto i uključio ga opet ista stvar - sive šrafirane linije pod uglom od 45° i dalje stoje. Ostali kondezatori su mi izgledali dobro, pa ih nisam ni menjao. Ne znam do čega bi moglo biti. :(

Elektroliti se vremenom suše i na mnogima se uopšte ne vidi da li su dobri.
Neki se naduvaju, a na nekima se ništa ne vidi.
Trebao si sve da ih zameniš ( mala investicija ali si onda siguran ).

Takođe, proveri i sva lemna mesta, možda se pojavio neki "hladan" lem. Malo prellemi sumnjiva mesta obzirom da si vičan sa lemilicom.
Ja sam svoje monitore ( oba su Samsung, 3 god. stari) dao kolegi koji mi je promenio kondenzatore i pregledao sumnjive tačke.

Poslednja izmena:
Ma kupio sam odmah otprilike sve kondezatore koji se navode kao "repair kit". Ustvari nisam našao ove od 820µF nego od 1000, ali će da rade posao i ti. Međutim, kada sam ga otvorio video sam da ima i manjih (npr. od 2,2µF to je onaj odmah pored onog naduvanog). Nervira me sad što ću morati opet sve da rasklapam a pitanje i kada ih zamenim da li će se išta popraviti, ***. I opet neću znati koji je bio kriv za ovaj šum, a bilo bi najbolje kada bih mogao da zamenim jedan po jedan pa da posle svake zamene uključujem i proveravam, samo ... to je tek smaračina, ali tako bih bar i vama mogao da kažem šta je bio uzrok. Ne znam videću još sutra da idem i da kupim i te male pa da ih zamenim sve odjednom.

Ma ne vredi, nije do elektrolita. Sve sam zamenio i opet isto. Phuuuuu :crash:

da li si probao da povežeš monitor preko vga ( ako ti je povezan preko dvi) ?
takođe probaj drugi dvi kabl.

Kao što rekoh u nekom od prvih postova, priključivao sam ovaj monitor na drugi računar (što znači i drugi DVI kabl i druga GPU i izlazi itd.) i opet se javlja ista tekstura. Stabilna je ne treperi samo stoji kao da je neko stavio neku foliju preko ekrana sa tom šrafiranom teksturom. A evo sada sam probao i preko VGA kabla i na moju žalost - nema promene. Izgleda da će morati u servis, jer ja nemam načina ni instrumente kako da proverim koja je komponenta otišla.

Nosio ga u servis, rekli mi da mu je otišao ekran. Popravka 4.000 din (~34€ radi ravnanja za ubuduće) eto čisto da znate, ako se nekome desi nešto slično - da zna na čemu je. Dakle izgleda da je stvarno sva današnja roba "naštelovana da crkne" posle 5 godina, ***.

nemaš sreće.ako ti nešto znači, polovan može da se uzme za 50ak evra, samo prati oglase.

Izgleda si u pravu za rok trajanja od oko 5god. Meni je pre par meseci crkao 2220ML (nije hteo da se uključi, zamenjenji kondenzatori i sad radi). Pre par dana kod burazera isti problem na istom monitoru. Kod ortaka neki samsung star otprilike koliko i moj (oko 5-6god) takođe crkao pre mesec dana.. Neka epidemija? :)

Ja jos imam 2 monitora tog godista 2243 a i stariji 9xx i jos se drze.

Ma nije epidemija, to je politika kapitalističke ekonomije. Moraju tako da bi im fabrike radile, a mi kupovali novu robu. Zato bi trebalo da obore cene.

Vrh Dno