Šta je novo?

Symbian postao open source

Bilo je to najavljeno odavno, sad je samo realizovano. A da je zbog konkurencije, jeste sigurno...
Mene interesuje sta to znaci u praksi, ako bih pravio aplikacije za simbijan. Opet moram da placam one harace ili je bar nesto smanjeno?

Pa valjda je sada sve slobodno ako je open source :d

Cela situacija me podseca na davne 90-te i posrnuce Netscape-a usled ekspanzije IE-a
Tada je kod Netspace-a pusten u open source i prepusten Mozilla fondaciji da se spase sto se spasti moze, pa je tek vise godina kasnije to ovekoveceno u uspehu famoznog Firefox-a
Ko zna - mozda ce ovo napraviti pravi preporod Symbiana za koju godinu :)

Planira se Symbian^3 (Symbian^2 ce valjda da preskoce). A Nokia ima i Maemo koji jos ne zeli da gura u mase...
Opensource nije isto sto i besplatno. Aplikacija moze biti opensource a da se prodaje... Uglavnom placa se sertifikat, potpisivanje aplikacije, developer id i pristup ovi store...

Naravno da nema, ali kad paceri ne mogu da se sednu i dogovore. Lepa vest za Nokiu i Intel.
ps.
Kad sam video da se android programi pisu u javi, malo sam se razocarao. Ali ne previse. Nadam se da ovde nije takav slucaj.

da stvar bude jos bolja - ta android java-like stvar nije kompatibilna sa sunovom javom...

uopste mi nije jasno zasto su radili?!? da bi oni (google) imao vecu kontrolu? ...nikada se nisam previse udubljivao u to pa ako neko ima neko racionalno objasnjenje... :)

Android programi se pisu u javi, a i pored toga postoji NDK ( native developer kit) u kome se kod pise u c++u i kompajlira se u nativni arm kod, pa ko voli nek izvoli.. Kako nije kompatibilna, ja sam pre par dana u pisanju nekog programa iskoristio sunove pakete sql.* i net.* I radilo je najnormalnije. Svaki java kod moze da se ukljuci u andorid aplikaciju, naravno ne moze SWING :p

Can I reprogram my existing phone with Symbian^3?

No you won't be able to reprogram your phone. The ability to create phone updates is left to the discretion of each phone manufacturer and you will not be able to take the open Symbian platform today and use it to build complete updates for existing devices, even if they are currently running a version of the Symbian platform. However, you may be able to take pieces, such as individual applications, extend them and install them to add more or replacement functionality.

Dakle.. za sada jos nista od kuvanja ROM-ova. A bas imam stari E61 na kome sam hteo da experimentisem.

Android programi se pisu u javi, a i pored toga postoji NDK ( native developer kit) u kome se kod pise u c++u i kompajlira se u nativni arm kod, pa ko voli nek izvoli.. Kako nije kompatibilna, ja sam pre par dana u pisanju nekog programa iskoristio sunove pakete sql.* i net.* I radilo je najnormalnije. Svaki java kod moze da se ukljuci u andorid aplikaciju, naravno ne moze SWING :p

koja je onda poenta androida? kad kompajliras aplikaciju za isti da li ona moze da se pokrene pod sunovom javom?

Nazad
Vrh Dno