Šta je novo?

SX130 utisci, prednosti i mane?

krkojzla

Cenjen
Učlanjen(a)
19.06.2010
Poena
195
Pozdrav društvo.

Uzeo sam Canon SX130IS na akciji u WinWin-u, izašao me 12.500 dinara. Ako neko ima konkretno iskustvo ili savet, takođe da mi istakne mane i prednosti bio bih zahvalan. Naravno voleo bih da znam da li sam pogrešio sa kupovinom iako sam dosta pročitao o tome i otprilike skontao da za te pare nema boljeg modela.

Iskreno, SX130 je krsh model u odnosu na SX110/120. Ja sam ga kupio jer mi je hitno trebao i nisam nesto obratio paznju na to da je objektiv mnogo losiji od SX120, da je podignut broj MPx a samim tim i smanjen kvalitet fotografija.

Mane:

- los objektiv, prakticno neupotrebljiv unutra
- kvalitet slika unutra kao na jeftinijim modelima
- sporo punjenje blica cak i sa novim baterijama
- brzo trosenje baterija, alkalne zaboraviti, samo punjive veceg kapaciteta

Prednosti:

- Solidan video kada se koristi napolju
- Upotrebljiv zoom kada se koristi napolju
- Manual modovi i gomila podesavanja, ako neko hoce da se pelcuje na DSLR

Nije bas da je SX130 katastrofa, mozda sam ja malo vise ocekivao u odnosu na A75, ovako sam dobio vise mpx, veci zoom a isti kvalitet fotki za otprlike isto novaca. Ta cena od 12500 je skroz realna :)

Ja sam ga pazario pre nekih mesec dana, koliko sam citao za te pare nema bolji aparat.Prednost i zasto sam ga uzeo su manuelna podesavanja zelim da naucim da slikam ( probao sam dslr ali sam ga prodao dok nenaucim) i udjem u dslr.Mislim da je ovaj aparat najbolji za to, a da covek ne baci gomilu para......

Iskreno, SX130 je krsh model u odnosu na SX110/120. Ja sam ga kupio jer mi je hitno trebao i nisam nesto obratio paznju na to da je objektiv mnogo losiji od SX120, da je podignut broj MPx a samim tim i smanjen kvalitet fotografija.

Mane:

- los objektiv, prakticno neupotrebljiv unutra
- kvalitet slika unutra kao na jeftinijim modelima
- sporo punjenje blica cak i sa novim baterijama
- brzo trosenje baterija, alkalne zaboraviti, samo punjive veceg kapaciteta

Prednosti:

- Solidan video kada se koristi napolju
- Upotrebljiv zoom kada se koristi napolju
- Manual modovi i gomila podesavanja, ako neko hoce da se pelcuje na DSLR

Nije bas da je SX130 katastrofa, mozda sam ja malo vise ocekivao u odnosu na A75, ovako sam dobio vise mpx, veci zoom a isti kvalitet fotki za otprlike isto novaca. Ta cena od 12500 je skroz realna :)

Daj nemoj da zezas da je isti kvalitet fotke kao A75 iz 2002. godine :):)

Daj nemoj da zezas da je isti kvalitet fotke kao A75 iz 2002. godine :):)

A preterujem malo :)

@shanac: mislim da ne. SX160 barem koliko vidim je isto sto i SX130 samo malo vise mpix, veci zoom i iste performanse.

Kao što reče drdekzar, uzeo sam ga dok se malo bolje ne upoznam i uđem u malo skuplji svet aparata :D Manuelna podešavanja još isprobavam i nekad nekad i ubodem pravi kombinaciju. Mislim da ipak 12.500 za ovaj model nije "jada" i da može da prođe.

Ja imam SX120IS par godina i koliko vidim po spec slicni su modeli osim sto ovaj ima 720p video,to ga jedino izdvaja.
Najbolja stvar je mogucnost koriscenja CHDK skripte,tako da i mi sa jeftinijim ulaznicama mozemo da snimamo RAW format,time lapse i slicne stvari koje su rezervisane za dslr-ove.Naravno ako zanemarimo za trenutak kvalitet senzora kod istih.

Poslednja izmena:
Pa senzor je najbitniji pored optike naravno. Za ove sa jeftinim ulaznicama nema kvaliteta nekog, cisto onoliko da ostane trenutak zabelezen.

Naravno da je senzor najbitiniji.Mislio sam na to da je moguce da i jeftini aparati snime RAW,tako da je ipak moguce kasnije obraditi fotografiju PS-u ,igrati se sa HDR_om,time lapse fotografijom i sl stvarima koje su rezervisane samo za skupe aparate i dslr-ove.Naravno,pricam za Canon modele.

Nazad
Vrh Dno