Šta je novo?

swap pomeranje

hwfanatic

Čuven
Učlanjen(a)
13.02.2002
Poena
630
Koji bese fragmenter moze da pomeri swap na pocetak particije(dajte i adresu za dl).
Mozete samo ukratko da mi pojasnite zasto se na xp-u ne instaliraju via4in1?(a u vezi sa diskovima)

poz.
hwfanatic:wave;

Pa najednostavnije, Norton Speed disk (defragmenter :))

hwfanatic je napisao(la):
Koji bese fragmenter moze da pomeri swap na pocetak particije(dajte i adresu za dl).
Mozete samo ukratko da mi pojasnite zasto se na xp-u ne instaliraju via4in1?(a u vezi sa diskovima)

poz.

Ako ti je toliko bitan swap sto ne napravis particiju samo za swap?

poz.

Pa zato što postoje u okviru Windows instalacije, kao kod Intel-a. Znači ako ne voliš da čačkaš ostavi te Windows-ove. Ja sam jednom imao loša iskustva kada sam updateovao VIA drajvere preko postojećih pod WinXP, mada u principu uvek stavim noviju verziju i sve radi...

Re: Re: swap pomeranje

Misko je napisao(la):

Vidish, i tu imam neke dileme, jer se xp nalazi na particiji koja je 2,5 gb od pocetka.. Dakle da li da umetnem particiju izmedju, ili da je stavim na pocetak? Uostalom, xp ima dosta cudan nacin swap-ovanja(za svaku particiju posebno)

poz.

Misko je napisao(la):
Sa kojim Tweak programom swap može da se premesti na drugu particiju?

Zavisi od sistema, swap se moze prebaciti jednostavno (win2k i xp) prebacivanjem virtualne memorije na drugu particiju, odrediti njena fiksna velicina, posle se sistem restartuje i to je to, ne treba tweak.
U xp-u, system properties, advanced, performance, pa advanced i tu na change mozes da sredis stvari kako tebi odgovara, ali vodi racuna.

Re: Re: Re: swap pomeranje

Uostalom, xp ima dosta cudan nacin swap-ovanja(za svaku particiju posebno)

Nije to nista cudno, svaki Windows ima mogucnost da swap fajl stavis na koji hoces disk/particiju, dok kod svakog NT-a (dakle i Win2000/XP) swap moze da se prostire na vise diskova/particija -- sto ni Microsoft ne preporucuje.

delimir je napisao(la):
Pa zato što postoje u okviru Windows instalacije, kao kod Intel-a. Znači ako ne voliš da čačkaš ostavi te Windows-ove. Ja sam jednom imao loša iskustva kada sam updateovao VIA drajvere preko postojećih pod WinXP, mada u principu uvek stavim noviju verziju i sve radi...
Iako postoji podrska u okviru samog XP-a za VIA-u ne bih se bas pouzdao u to.Sama VIA je ispravljala par krupnih bagova u verzijama 4in1 drivera koji su nudili inicijalnu podrsku za XP, tako da mogu tek da pretpostavim kakva je krs verzija u okviru samog XP-a. Znaci ipak DL najnovije verzije 4in1 (znaci 4.37) i pravo na setup.

Re: Re: Re: swap pomeranje

voyager je napisao(la):
Iako postoji podrska u okviru samog XP-a za VIA-u ne bih se bas pouzdao u to.Sama VIA je ispravljala par krupnih bagova u verzijama 4in1 drivera koji su nudili inicijalnu podrsku za XP, tako da mogu tek da pretpostavim kakva je krs verzija u okviru samog XP-a. Znaci ipak DL najnovije verzije 4in1 (znaci 4.37) i pravo na setup.

To pre ide na dušu samoj VIA-i nego Microsoft-u. Sami sebe miniraju takvim stvarima. Ne mogu da shvatim kako to da za Intel čip setove NIKADA ne treba instalirati raznorazne apdejtove. VIA glumi NVidia-u sa tim 4in1 drajverima... Generalno odličan procesor zezneš sa tim čip-setovima...

Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

delimir je napisao(la):
To pre ide na dušu samoj VIA-i nego Microsoft-u. Sami sebe miniraju takvim stvarima. Ne mogu da shvatim kako to da za Intel čip setove NIKADA ne treba instalirati raznorazne apdejtove. VIA glumi NVidia-u sa tim 4in1 drajverima... Generalno odličan procesor zezneš sa tim čip-setovima...
Eh napokon i to neko da primeti.

Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

delimir je napisao(la):

Ovo jednostavno nije tacno. Prvo, idi na Intelov sajt pa vidi koliko ima novih verzija drajvera i raznoraznih inf-ova za njihove cipsetove. Naravno nista od toga _ne moras_ instalirati da bi ti sistem radio, ali ne mozes ocekivati da ce ti OS iz 95-98 savrseno prepoznati hardver iz 2000-i-neke. Isto je i sa VIA-om, XP ce lepo raditi i bez 4in1 (ne racunajuci prokleti latency patch), ostalim OS-ovima ce biti potrebno par INF-ova ili drajvera da bi optimalno iskoristili hardver Po meni je velika zasluga VIA-e i (pre svega) nVidije sto za svoje proizvode nude "unified" drajvere - skines jednu verziju koja ce raditi na (gotovo) svim modelima.

I drugo, to je kao da kazes da su Trident ili Cirrus Logic kartice bolje od GeForce-a jer ce prve raditi na svakom os-u dok nVidija izdaje nove "apdejtove" svaki drugi dan?

Ja nikada nista nisam ni imao protiv AMD-a vec protiv VIA-e!!!

Re: Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

mikis je napisao(la):
Ovo jednostavno nije tacno. Prvo, idi na Intelov sajt pa vidi koliko ima novih verzija drajvera i raznoraznih inf-ova za njihove cipsetove. Naravno nista od toga _ne moras_ instalirati da bi ti sistem radio, ali ne mozes ocekivati da ce ti OS iz 95-98 savrseno prepoznati hardver iz 2000-i-neke. Isto je i sa VIA-om, XP ce lepo raditi i bez 4in1 (ne racunajuci prokleti latency patch), ostalim OS-ovima ce biti potrebno par INF-ova ili drajvera da bi optimalno iskoristili hardver Po meni je velika zasluga VIA-e i (pre svega) nVidije sto za svoje proizvode nude "unified" drajvere - skines jednu verziju koja ce raditi na (gotovo) svim modelima.

I drugo, to je kao da kazes da su Trident ili Cirrus Logic kartice bolje od GeForce-a jer ce prve raditi na svakom os-u dok nVidija izdaje nove "apdejtove" svaki drugi dan?

Pazi ovako meni su ove rasprave preko glave i neću da se upuštam u ko zna koju polemiku na ovom mestu oko toga. Bezbroj puta smo raspravljali oko toga. Razlika između Intel-a i VIA-e je ogromna. Prvo VIA svakom novom verzijom drajvera otklanja po koji BAG dok Intel implementira poboljšanja. Naravno da je za Win95 potrebno aplicirati inf apdejt i za Intel, ali kod VIA-e je to neophodno i na XP-ju. Ma daj molim te ceo svet priča o raznim problemima sa VIA čip-setovima (npr. SB Live! problem, problem rada dva HDD-a na 686B južnom mostu, itd...itd). Drajvere za Intel čip-set piše sam M$ koji valjda najbolje poznaje svoje operativne sisteme. VIA krpi te 4in1 drajvere i izbacuje mesečno novu verziju. Svi problemi koji postoje u radu sa AMD platformom (i koji su izraženiji kod starijih Windows-a nego kod XP gde imaš implementiranu podršku za VIA-u od strane MS-a) potiču od VIA čip seta. Ne može sam procesor da bude uzrok nestabilnosti već loša implementacija čip seta. Da ironija bude još veća VIA "pečuje" i same čip-setove razno-raznim A revizijama i sl i tako pojačava utisak nedovršenosti svojih proizvoda. Po meni je za AMD platformu daleko racionalnije rešenje AMD761 čip-set, ali nažalost on se najčešće ukombinuje sa VIA686B južnim mostom. Iskreno jedva čekam Hammer-a i ponovno vraćanje AMD-a u igru sa čip-setovima za svoje procesore.

Drugo poređenje kartica baziranih na GeForce čipovima sa nekim tamo MATORIM modelima je neumesno. Ja ne govorim o raznim retired proizvodima već o AKTUELNOJ ponudi VIA-e. Znači nije isto... Nisam ja protiv apdejta drajvera, ali sam protiv izbacivanja raznih verzija drajvera punih bagova koji se ispravljaju delimično u novoj verziji i tako u krug...

Opet se pretvara u VIA vs Intel raspravu, ali zasto vi Intelovci mislite da VIA (koju, uzgred budi receno, ne volim) ispravlja bagove, a Bezgresni, Svemoguci Intel nema bagova i samo POBOLJSAVA? Ovo je malo glupavo, stereotipno i providno. Svaki proizvodjac se trudi da u letu ucini svoj proizvod sto konkurentnijim i niko nije bezgresan. Pomenuo si problem sa Liveom i Via cipsetom, a to isto imas i sa Intelom i 815 cipsetom. Uzgred budi receno, imam Via ploce vec godinu dana, isto toliko i Live i nikad nisam primetio taj cuveni problem, a bogami ni 686b bug u vezi sa diskovima!

Pozdrav!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

delimir je napisao(la):
Pazi ovako meni su ove rasprave preko glave i neću da se upuštam u ko zna koju polemiku na ovom mestu oko toga. Bezbroj puta smo raspravljali oko toga. Razlika između Intel-a i VIA-e je ogromna. Prvo VIA svakom novom verzijom drajvera otklanja po koji BAG dok Intel implementira poboljšanja.

Par stvari samo, takodje bez zelje da ulazim u neke bespotrebne polemike. Prvo, slazem se da Intel ima mnogo vise i znanja i iskustva i novca koje moze da ulozi u razvoj svojih proizvoda. Via je ipak tek od nedavno postala "ozbiljniji" igrac. Medjutim, reci da postoji softver koji nema bagova je malo... preterano. I Intel sigurno ima bagova u drajverima koje ispravlja u novijim verzijama, sad dal to objavljuju na sva zvona ili ne, to je drugo pitanje.

Drugo, ja sam barem srecan ako se "hardverski" problemi mogu resiti softverskim patchom, kao sto je npr. taj VIA latency patch i sl. I opet ponavljam, nista se na XP _ne mora_ instalirati da bi sistem radio.

Trece. siguran sam da Microsoft nikome, pa ni Intelu ni VIA-i ne pise drajvere.

I poslednje... nisam mene preterano ne raduje kad drajveri izlaze svakih 15 dana, ali sa druge strane mislim da je bolje da proizvodjac odmah po otkrivanju baga izbaci i fix za isti nego da cekas 6 meseci na tamo neki service pack?

p.s. Nije me mrzelo, pogledao sam release notes za najnovije i810 graficke drajvere... koji ispravljaju preko 120 otkrivenih bagova (ili "Driver Issues", ako vise volis tako da ih nazoves).

student je napisao(la):
Opet se pretvara u VIA vs Intel raspravu, ali zasto vi Intelovci mislite da VIA (koju, uzgred budi receno, ne volim) ispravlja bagove, a Bezgresni, Svemoguci Intel nema bagova i samo POBOLJSAVA? Ovo je malo glupavo, stereotipno i providno. Svaki proizvodjac se trudi da u letu ucini svoj proizvod sto konkurentnijim i niko nije bezgresan. Pomenuo si problem sa Liveom i Via cipsetom, a to isto imas i sa Intelom i 815 cipsetom. Uzgred budi receno, imam Via ploce vec godinu dana, isto toliko i Live i nikad nisam primetio taj cuveni problem, a bogami ni 686b bug u vezi sa diskovima!

Pozdrav!

Sinisa svaka ti cast sto nisi imao ni jedan problem sa time. Ja sam naime, od kako sam prvi put u zivotu kupio plocu sa VIA chipsetom, imao probleme. Na pocetku nisam mogao da poslazem svih 5 PCI kartica da radi kako treba, kada sam to odradio i kada su sve radile savrseno i nisu rusile w2k, onda je dosao problem sto je moja zvucna (Montego II Quadzilla) jednostavno prestala da radi, na pokusvanja namestanje nje sam izgubio preko 72h i nisam uspeo nikako, jer cim stavim Detonatore zvucna prestaje da radi. Za to sam nasao resenje, menjao sam se sa Muzzy-em za live! value, prvih 10dana je radio savrseno, pa sam onda izgubio 20mb slika dok sam ih prebacivao sa hdd-a na hdd, dok sam slusao winamp (jedan na raid kontroleru - drugi na standardno ata kontroleru(686b)), pa mi se ostetio DivX film isto tako u prebacivanju (tada nisam bio upoznat sa problemom vezanim za live!). E onda je i live! krenuo da zeza tj te pusta muziku kako treba, pa ako krenem da se kacim na net, on se zaglupi i prestane da svira ?!? I tako malo po malo meni live! prestane da radi, isto kao montego, evo sada furam neku Yamaha-u koja je blagi ocaj u odnosu na ove dve kartice(shuma koliko ti dusa (ne)zeli) i nadam se da ce ona raditi kako treba jos neko vreme.

Vocko, koja ti je ploca & kako su ti se nasadili IRQ-ovi? Kojim si redosledom instalirao OS i koji? Ima neka smor procedura koju moras da ispostujes i posle ne bi trebao da imas problema. Mislim da ti je signature pogresan tj. netacan, jer po pitanju CPU-a nema sta da se prica, dok je za cipsetove mozda jos neko vreme diskutabilno.

PS. Probao sam P4 1.9 sa 512MB DDR i mogu ti reci samo jedno: Ili se drzi Tualatina ili idi na AMD! Ono je blagi uzas i moze biti tvoj ako si zagrizeni Intelovac, javi mi na PM ili na phone!

Pozdrav

student je napisao(la):
Vocko, koja ti je ploca & kako su ti se nasadili IRQ-ovi? Kojim si redosledom instalirao OS i koji? Ima neka smor procedura koju moras da ispostujes i posle ne bi trebao da imas problema. Mislim da ti je signature pogresan tj. netacan, jer po pitanju CPU-a nema sta da se prica, dok je za cipsetove mozda jos neko vreme diskutabilno.

PS. Probao sam P4 1.9 sa 512MB DDR i mogu ti reci samo jedno: Ili se drzi Tualatina ili idi na AMD! Ono je blagi uzas i moze biti tvoj ako si zagrizeni Intelovac, javi mi na PM ili na phone!

Pozdrav

Znam celu proceduru, registrovao sam se na sve poznatije forume i tamo postavio pitanje, cak ima fora da zeza w2k sa ACPI-jem, pa sam i to iskljucivao, ma probao sam 1001 stvar i nista. Ploca je Abit VP-6(dual), a OS w2k proff original sa svim SP-ovima i patchevima, kao i via 4in1 najnoviji + latency patch (ovaj novi latency patch to sredjuje, kao, a ja sada nemam vremena da probam). Ma sig je takav da nerviram neke ortake ovde :), a AMD ima brzi CPU to je tacno.
Pa trenutno se drzim ovoga sto imam, pa prelazim na NW (northwood), ali tek kada izbace sa podrskom za 533MHz FSB i i845EG chipset, mada cu i tada razmisliti dobro...
Ali nije mi jasno kako ta masina moze toliko lose da radi ????

Vocko je napisao(la):
Ali nije mi jasno kako ta masina moze toliko lose da radi ????

To sto mnogi misle da radi dobro i brzo je stvar reklame. :D

Re: Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

mikis je napisao(la):
Ovo jednostavno nije tacno. Prvo, idi na Intelov sajt pa vidi koliko ima novih verzija drajvera i raznoraznih inf-ova za njihove cipsetove. Naravno nista od toga _ne moras_ instalirati da bi ti sistem radio, ali ne mozes ocekivati da ce ti OS iz 95-98 savrseno prepoznati hardver iz 2000-i-neke

Ovo nisam primetio pa ću da ispravim :) . Prvo uopšte ne postoji gomila inf_updateova već jedan koji je izašao još letos (govorim o i440 čip-setovima i 8xx čip setu zaključno sa i850 po hronologiji izlaženja, znači tu ne ulazi i845, znači 90% Intel čip-setova u upotrebi). Taj inf_update je izbačen sa Windows XP RC2 verzijom (build2526) i taj inf_update se NE MOŽE instalirati pod WinXP niti pod WinME (nisam siguran za 98SE, čini mi se da nije hteo). Pod Win98 i Win95 sam ih stavljao (pod Win95 su nepohodni inače ne radi CD-ROM kod mene...). Pri pokušaju instalacije tog inf_update-a na WinXP Pro/Home sistem kaže da taj OS podržava čip-set da apdejt nije potreba nakon čega se setup prekine. Znači apdejt drajvera za WinXP ne postoji, dok je VIA uspela da napuca već sigurno barem 5 revizija 4in1 drajvera (poslednja koju sam skidao je 4.37 i Latency Patch 0.19).
Ja uopšte ne mislim da na npr. KT133A ploči vozim Win95 već Win2k/XP pa zato i govorim o updejtu drajvera, naravno da se za Win95 (eventualno 98) apdejtovi podrazumevaju.

notax je napisao(la):
To sto mnogi misle da radi dobro i brzo je stvar reklame. :D

pa pazi ovako da si video kako je meni AMD system radio nikada ga ne bi kupio, cak ni ne bi razmisljao o tome, posle tolikih problema za prvo iskustvo.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

delimir je napisao(la):
Ovo nisam primetio pa ću da ispravim :) . Prvo uopšte ne postoji gomila inf_updateova već jedan koji je izašao još letos (govorim o i440 čip-setovima i 8xx čip setu zaključno sa i850 po hronologiji izlaženja, znači tu ne ulazi i845, znači 90% Intel čip-setova u upotrebi).

Od izlaska XP-a do danas izaslo je 4 revizije 4-in-1 drajvera. Jedino zbog cega ih eventualno treba instalirati je podrska za ATA-133 i diskove preko 128GB (ni jedno ni drugo nije preterano cesto kod nas). Mozda ih VIA precutkuje u release notes, ali koji su to bagovi koje 4 in 1 ispravlja? Jedino sto vidim je "Make the system more stable under Windows XP" u reviziji 4.35.

Pod XP-om od celog 4in1 instaliraju se samo IDE drajver (uopste nije neophodan) i novi INF-ovi (moze se i bez njih). Uzgred, mada na Intelovom sajtu zaista postoje samo jedan ili dva INF update-a, ne znaci da ih nije bilo vise: u roku od mesec ipo dana (jul-septembar) izdali su 3 revizije verzije 3.x; koliko ih je bilo u verziji 2, stvarno me mrzi da brojim :)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: swap pomeranje

Ajde sad udahnite duboko i razmislite kakve veze cela polemika koju ste razapeli ima sa "swap pomeranje" topic-om?

Zatvoren thread!

Nazad
Vrh Dno