Šta je novo?

Svrsishodnost Dual Core procesora pri kupovini laptopa?

Vajdaság

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2007
Poena
304
Heh, bas sad razmisljam i nikako da mi dodje u glavu. Kupjem laptop za filmovi/net/office/multitasking svrhu i 'ocu da mi ovo radi as faster as possible, but... necu da bacam pare na procesor koji mi ne treba. S druge strane, necu da kupujem celeron ako se ne isplati. Citao sam dosta tema ovde i da kupujem sad desktop, uzeo bih neku integrisanu plocu sa podrskom za PCI slot i celeron procesor.... i onda bi kad zatreba ubacio graficku i C2D il koji vrc procesor. Medjutim, ovde se radi o notebooku, tako da ovo nije bas najizvodljivije i najisplativije i zato postavljam ovde ovo pitanje.

Da li da kupim recimo celeron sa 1 ili 2gb rama (option 1.) ili CORE DUO (1 il 2 gb rama???) ili C2D (koji je optimum za ram???)?

Koja je (kolika) razlika izmedju CD i C2D? Nisam u ovim vodama i sve mi deluje kao "malo poboljsanja u vece povecanje cene i marketinske fore" ali nisam siguran jer nemam relevantne informacije.

Dank u!

:bottle:

ako nema igrica i neke ozbiljne video obrade materijala dobar je i celeron, jedino ostaje pitanje Temperatura, pozeljno je da bude sto hladnije a C2D je tu ozbiljan :)

Heh, bas sad razmisljam i nikako da mi dodje u glavu. Kupjem laptop za filmovi/net/office/multitasking svrhu i 'ocu da mi ovo radi as faster as possible, but... necu da bacam pare na procesor koji mi ne treba. S druge strane, necu da kupujem celeron ako se ne isplati. Citao sam dosta tema ovde i da kupujem sad desktop, uzeo bih neku integrisanu plocu sa podrskom za PCI slot i celeron procesor.... i onda bi kad zatreba ubacio graficku i C2D il koji vrc procesor. Medjutim, ovde se radi o notebooku, tako da ovo nije bas najizvodljivije i najisplativije i zato postavljam ovde ovo pitanje.

Da li da kupim recimo celeron sa 1 ili 2gb rama (option 1.) ili CORE DUO (1 il 2 gb rama???) ili C2D (koji je optimum za ram???)?

Koja je (kolika) razlika izmedju CD i C2D? Nisam u ovim vodama i sve mi deluje kao "malo poboljsanja u vece povecanje cene i marketinske fore" ali nisam siguran jer nemam relevantne informacije.

Dank u!

:bottle:

E ti bi da se ....eš a da ti ne uđe. Ako ti je frka za kintu a ne bih da daš mnogo para uzmi lepo neki lap sa dual core turion, i pevaj. Ja imam ovaj Acer iz siga, i extra sam zadovoljan. Po mom iskustvu dvojezgarni proc u lap topu je bitna stvar. Ja ga koristim za ACad, office, net, a u pozadini na primer rekompresujem neki divX da bi ga gledao na mobilnom :D i sve radi, i ne koči.
Po mom skromnom mišljenju bolje uzmi neki dual core turion koji je jeftiniji, i lepo izabereš lap sa 17" ekranom (meni je i to malo, kada će da izbace lap topove se 19" ekranima ;) ) i većim i bržim hardom. Ali celeron (bogalj) NIKAKO:-devil-:

I ja kontam da celeron nije rešenje, davno se nisam bavio njima ali oni na 1.7~2.0 su bili smeće neviđeno (mislim na desktope) ako baš oćeš da uštediš mislim da je sempron mnogo bolja opcija za manje para...

I ja kontam da celeron nije rešenje, davno se nisam bavio njima ali oni na 1.7~2.0 su bili smeće neviđeno (mislim na desktope) ako baš oćeš da uštediš mislim da je sempron mnogo bolja opcija za manje para...

Da, OK, kad sam rekao "celeron" mislio sam na na sve jeftinije varijante a la "sempron" :)

E ti bi da se ....eš a da ti ne uđe. Ako ti je frka za kintu a ne bih da daš mnogo para uzmi lepo neki lap sa dual core turion, i pevaj. Ja imam ovaj Acer iz siga, i extra sam zadovoljan. Po mom iskustvu dvojezgarni proc u lap topu je bitna stvar. Ja ga koristim za ACad, office, net, a u pozadini na primer rekompresujem neki divX da bi ga gledao na mobilnom :D i sve radi, i ne koči.
Po mom skromnom mišljenju bolje uzmi neki dual core turion koji je jeftiniji, i lepo izabereš lap sa 17" ekranom (meni je i to malo, kada će da izbace lap topove se 19" ekranima ;) ) i većim i bržim hardom. Ali celeron (bogalj) NIKAKO:-devil-:

Дурница товарищ .... mislim, cemu takav recnik, em je bez veze em nije tacno... Imam novaca, mogu da kupim bilo kojij C2D ali...ko sto rekoh necu da bacam pare za ono sto mi (mozda?) ne igra ulogu. Ja sam od onih koji ce pre 200 eur razlike da potrose na weekend putovanje, pomoc deci bez roditelja, nedeljni rostilj sa pajtasima ili slicno nego da drze hardware koji zastareva a nicemu ne koristi (ili skoro nicemu). Zato sam i pitao za savet. Vise puta do sada sam upovao najskuplje stvari i jednostavno, brzo zastare i to je to. Smatram da je bolje kupiti optimalnu stvar danas (za ono sto mi treba) i za 12 meseci prodati to i kupiti opet optimum nego kupiti high end now koji mi ne treba i koji ce za manje od 6, 8 il 12 meseci zastariti....zar ne?!?? Ovako cu uvek imati noviji i optimalniji hardware po manjoj ceni...to je moja logika.

Elem, koliko rama preporucujete (NECU koristiti vistu smora, nego XPSP2 i Linux - dual boot). Citao sam da je sve >2GB bez veze jer XP ne moze da iskoristi tu memoriju....

Sto se tice 17" ecrana - tu si u pravu, mada preferiram 15,4 jer mi izgleda da tegliti kroz grad lap sa 17" i nije bas najbolje resenje :)

Ajt sade...opet na pocetku... Koristim znaci net, Office, po malo Corel, Photoshop i mnoooogo otvorenih prozora u operi i firefoxu... Was is the optimum bre? ,)

Danke szepen!
:,,

Poslednja izmena:
Da, i koja je razlika izmedju Turiona, Turiona X2 kao i Core Duo i Core 2 Duo? Nasao sm jedan lep sa Core Duo i drugi sa Sempron 3500 pa se dvoumin....i razmisljam :) Koliko je CD slabiji od C2D?

Inace, o tome sto Milika veli sam i rasmislj'o. Veoma sam se zacudio kad sam video da jedan laptop na 1500 Mhz sa 512 mb rama ladno sije i to debelo drugi na 2100 i neki MHz sa isto toliko rama... E, ondak rek'o - sve je relativno, pa se ti lepo bolje omak raspitaj sta bi ti bilo najbolje.

Poslednja izmena:
Da, i koja je razlika izmedju Turiona, Turiona X2 kao i Core Duo i Core 2 Duo? Nasao sm jedan lep sa Core Duo i drugi sa Sempron 3500 pa se dvoumin....i razmisljam :) Koliko je CD slabiji od C2D?

Notebook bi trebalo uvek da kupujes prema svojim potrebama. Osim sto si rekao da si vise puta kupovao najskuplje stvari, nisi rekao za sta ti treba racunar, sta radis na njemu i cime se bavis, koliko ti je bitna autonomija, itd...

Turion MT i ML su single core AMD K8 procesori sa disipacijom od 25W i 30W, sa 512 i 1024K L2 kesha u 90nm, ali 90nm verzija sa 1 MB L2 se vise ne proizvodi i one su koristile DDR1 memoriju. Sada je single core opremljen sa 256 ili 512K L2 i zove se mobile Sempron i ima disipaciju 25W i taktove do 2200Mhz.
Turion X2 t.j. Turion TL je dual core procesor i proizvodi se u 90 i 65nm procesu, u 65nm disipira 31W na frekvencijama do 2300 Mhz sa 2x512K L2 kesa.
Notebookovi sa Turion procesorima uglavnom imaju kudikamo bolju integrisanu grafiku od onih sa Intel chipsetovima, autonomija im je slicna i cena je slicna ili nesto niza za npr. Turion X2 vs Core Duo. Performanse su takodje slicne, za neke stvari bolji je Core Duo, a za neke X2, mada to je nekoliko procenata razlike. Zbog integrisanog memorijskog kontrolera X2 ima brzi pristup RAM-u, a Intel zbog veceg L2 kesa tu razliku nekako nadopunjuje. Ipak, nove serije Core Duo imaju samo 1 MB L2 kesa, dok su ranije imale iskljucivo 2 MB L2. Autonomija je slicna, oba notebooka sa istim baterijama mogu izdrzati npr. oko 2 sata rada u office-u ili gledanja nekog DVD-a.

Sto se tice Core 2 Duo, taj procesor je svakako mocniji od ova dva prethodna, ali je i notebook baziran na njemu skuplji. Core 2 Duo ce ti doneti oko 20% bolje performanse u proseku nego na Turion X2 ili Core Duo baziranim notebookovima, a u specificnim stvarima i do 40%. Igre na mobile ili integrisanoj grafici, svakako nece uopste raditi brze, jer je usko grlo grafika. Hard disk na 4400rpm ce ti sasvim sigurno biti vidljivo sporiji od nekog na 5400rpom. Ostale stvari koje zavise od procesorske snage ce biti nesto brze.
Ako biras izmedju nekvalitetnog notebook-a sa malo RAM-a, sporim diskom, losim monitorom i Core 2 Duo ili solidnog sa Turionom X2 ili Core Duo, za iste pare, savetujem ti da izaberes drugu ili trecu opciju.

Ako ti trebaju performanse desktop masine na notebook-u, onda svakako ne razmisljaj, uzmi Core 2 Duo sa 4MB L2 na 2330 Mhz, a takav ces naci u nekom kvalitetnom notebook-u, npr. Toshiba Cosmio. Jedini problem je sto im je cena oko 3000 €.

Detaljna analiza Dr Fedja. Turion X2 je ovde neko solidnije resenje, uz dobar monitor i min. 1 gb rama.

Poslednja izmena:
Celeron za office varjantu i giga rama [2 giga je za vista os]

Core 2 Duo i x2 mogu da zadovolje potrebe u vidu bilo kakve ozbiljne primene ili gledanja npr hd filmova

Ja na mom ubogom yonah celeronu opushteno sam gledao 720p hd film. Muchenje je malo oko shaltanja vremena ali radi :)

Ovde bi rekli da se ide na varijantu koliko para toliko muzike. Ako imash uzmi c2d ako ne celeron will do the work shto se office primene tiche.

Core Duo(yonah) je negde po "brzini" clock/clock isti kao X2.Sempron koji si naveo je single core x86-64 K8 CPU,nije los za laptop primenu uopste.
C2D je oko 15% u proseku brzi od oba(X2 i CD).C2D ima isti battery life kao CoreDuo.X2 je takodje tu negde(vrlo malo losiji).X2 i C2D su x86-64 kompatibilni(ako ti to nesto znaci...),dok je CoreDuo(CD) 32b CPU.

Poslednja izmena:
Ako biras izmedju nekvalitetnog notebook-a sa malo RAM-a, sporim diskom, losim monitorom i Core 2 Duo ili solidnog sa Turionom X2 ili Core Duo, za iste pare, savetujem ti da izaberes drugu ili trecu opciju.

Ako ti trebaju performanse desktop masine na notebook-u, onda svakako ne razmisljaj, uzmi Core 2 Duo sa 4MB L2 na 2330 Mhz, a takav ces naci u nekom kvalitetnom notebook-u, npr. Toshiba Cosmio. Jedini problem je sto im je cena oko 3000 €.

Ovo je poenta treda pa biraj mudro..,)

Hvala svima, sad mi je dosta toga jasnije. Da li ima smisla staviti vise od 1 GB za XPSP2 ili ne? Obicno se lapovi prodaju sa 2x512 mb pa sam razmisljao da ubacim 2x1GB, ako ima smisla a ako nema - da ne bacam 100 eur vise. Napominjem "OS" glista me ne zanima, XP i Linux (Mac OSX :) ???) only.

Evo, sad videh predstavnike obe opcije:

a) Jeftinije (Dell 1501, Sempron 3500+, 3 godine garancije)
http://www.eurolink.co.yu/code/navigate.php?Id=2&pid=55012

b) Skuplje (Acer Aspire)
http://www.laptopshop.co.yu/index.p...facturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=55

c) Nesto izmedju: Toshiba
http://www.laptopshop.co.yu/index.p...facturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=55

Sta mislite o ovim variantama, pogotovo o Dell-u jer ima po defaultu garanciju od 3 god. - cena nek vas ne brine jer sam isti model nas'o za 150+ eur jeftinije napolju.

I Toshiba me interesuje (2 god. garancije).O Aceru ima dosta review-a i mislim da je best buy ili tu negde - ali se odmah treba dodati +140 EUR za dodatnu garanciju jeer 1 godina je bezobrazno malo.

Svako misljenje je dobrodoslo i poyeljno!

Heh, bas sad razmisljam i nikako da mi dodje u glavu.

Ja bih ti dao savet (posle svega procitanog) da ides na Turiona X2 ali na ATijevoj platformi (cipset je ATI RS485) sa 1150 grafikom (isto kao 1100 samo sto ovaj broj 50 govori da je overklokovana).
Platforma je zaista izvanredna, stedljiva, brza i ne greje se. Cena je naravno niza od c2d pandana...

Poslednja izmena:
Da li imas neki savet za ovaj Dell, da li kupovati ili ne? Ovde niko nista ni da bekne o njemu, a zeleo bi licne impresije a ne samo net reviewe...

Hvala!

Nema na cemu:)
Sto se tice Dell-a, vidi se da si kratko na forumu:D
Ja sam covek koga ne zelis da pitas za svaet u vezi Dell-a i FSC-a veruj mi:)
Ukratko: mislim veoma lose o obe firme. Evo Dell je izbacio novi laptop u svoju premium klasu M1330 koji se raspada posle mesec dana i boja mu otpada sa poklopca kao koza kad se ljusti posle mora...ocaj.

Nema na cemu:)
Sto se tice Dell-a, vidi se da si kratko na forumu:D
Ja sam covek koga ne zelis da pitas za svaet u vezi Dell-a i FSC-a veruj mi:)
Ukratko: mislim veoma lose o obe firme. Evo Dell je izbacio novi laptop u svoju premium klasu M1330 koji se raspada posle mesec dana i boja mu otpada sa poklopca kao koza kad se ljusti posle mora...ocaj.

Hehehe...:D

Znam ja to, al reko posto NIKO nista ne govori o ovom Dellu (1501) a na forumu su vise ljudi pitali za njega, reko posto si ti u USA mozda si naleteo na njega, pa makar i od tebe neko misljenje da dobijem o Dellu, bolje i to nego nista. O FSC necu ni da razmisljam (uuuu, al je to skart, pre neki dan sam gledao u shopu neke nove FSC, pa onaj natpis "Amilo" dole levo je na tom modelu tako lose zalepljen a plus je i providan, kao da je neko rucno lepio peglom slova isecena na kucnom cutteru i uz to koristio najjeftiniji "papir" za secenje). Strasno kakva je plastika a kad vidim u specifikaciji Chrome..... To otpada, ali sa Dellom nemam iskustva pa reko da priupitam posle opsenog searcha, jer niko ko je pit'o za Dell laptop nije dobio nikakav konkretan odgovor - niti pozitivan niti negativan :S:

:smash:

EDIT: I, a propo kvaliteta Dell-a: kako onda daju 3 godina garacije na tako raspadajuce masine? Varaju ljude? Nije mi bas najjasnije...

Poslednja izmena:
a ja se bas razmisljam izmedju dell 1501(turion64X2) i acer 5520(turion64X2 i sa neintegrisanom grafikom) i jedino sto me je vukllo ka dell-u je brand i kvalitet ali sad sam skroz zbunjen...

Necu mnogo pricati o procesoru posto je fedja sve lepo objasnio (btw fedja svaka cast). Posto Ti lap treba za corel i photoshop mislim da su jedini izbori za Tebe turion x2 ili c2d (zaboravi: celeron, sempron, coreduo).

Also,posto ces imati i Linux na toj masini DOBRO pripazi koji chipset uzimas (veruj mi da je to najbitnija stavka u tom slucaju):
- VIA - izuzetno lose podrzana, zaobidji
- ATI - podrzan sa nekih 80% i moze da se desi da Ti ne rade sve komponente
- INTEL - dobro podrzan, tu i tamo se desi da ima nekih problema sa spec. HW-om ali je rizik mali
- NVIDIA - odlicno podrzana i najsigurnija kupovina za Linux-ase trenutno

POZDRAV

:S::S::S::S:

Hehe...pa ovo deluje ko da su se seoski schloseri skupili i na pravili taj high end lap... Sve strci, viri, skripi....da ne poverujes... Nije mi jasno kako je to moguce ali je moguce :) Pa na mom starom lapu (sad sam pregledav'o sve zamerke sa tog sitea) nema skoro nijedna greska toga tipa.... Nisam nikad koristio Dell a na netu se moze naci svasta od reviewa....tako da pojma nisam im'o o cemiu se radi...

Anyway...dankeschon!

:banana:

Necu mnogo pricati o procesoru posto je fedja sve lepo objasnio (btw fedja svaka cast). Posto Ti lap treba za corel i photoshop mislim da su jedini izbori za Tebe turion x2 ili c2d (zaboravi: celeron, sempron, coreduo).

Also,posto ces imati i Linux na toj masini DOBRO pripazi koji chipset uzimas (veruj mi da je to najbitnija stavka u tom slucaju):
- VIA - izuzetno lose podrzana, zaobidji
- ATI - podrzan sa nekih 80% i moze da se desi da Ti ne rade sve komponente
- INTEL - dobro podrzan, tu i tamo se desi da ima nekih problema sa spec. HW-om ali je rizik mali
- NVIDIA - odlicno podrzana i najsigurnija kupovina za Linux-ase trenutno

POZDRAV

OK, dec det :p

Jedna odluka je donesena - procesor ce biti Turion X2, RAM: 1GB za sada...
Graficka Ati.... Moram da pazim ka kompatibinost Ubuntua, Hackintosha i XP :) Svidja mi se kako radi OSX pa ci i njega na dual boot... A dobio sam i savete u tome smeru pa sade trabam da uklopim sve te preporuke...

Zato sad ovde istrazujem minimum requirements pa onda cu tamo na licu mesta znati sta mi treba... A subjektivne stvari a la design, kvalitet plastike, ecran, zvuk....se mora videti uzivo, tako da cu to i da uradim...jer mi se ne zuri sa kupovinom previse, jos sljaka i stari super :p

:cigar:

Poslednja izmena:
i ja sam resio turion64X2, sad mi jos recite kakva je grafika NVidia GeForce 7000M 256MB, ona je na aceru 5520(na jednoj od varijanti tog acera). Hvala

Nazad
Vrh Dno