Ja čituckam kojekude o tome, i uglavnom je sve neko poluprepričavanje kako je koji novinar razumeo.
Obrni okreni, kreće 12.10.
Ali...
Neće sve zemlje odmah početi sa time.
Krenuće prve ove sa spoljnim granicama prema non EU zemljama.
Mađarska i Hrvatska kažu da su spremni.
Ali neće baš odmah svom snagom...
Sistem će se uhodavati do 10.04.2026. To znači da će do tada da "pune sistem" biometrijskim podacima onih koji prvi put ulaze.
Posle tog datuma, već skenirani prolaze, kažu lako. A novi, koji prvi put tada ulaze u Šengen, pa opet se skeniraju i uvode u sistem (što zahteva više vremena), kao i svi drugi što su skenirani pre tog datuma...
Dakle, razumeo sam (između redova), do 10.04.2026. će se non-EU posetioci skenirati i uvoditi u sistem, ali neko može i da se provuče bez scan-a...
Posle toga, svi se obavezno skeniraju, bilo da se ubacuju u sistem (prvi put ulaze), ili se samo proveravaju (već su u sistemu).
Danas sam
ovde negde pročitao da će se sistem uhodavati za početak, dva sata u jednoj smeni (koja je 12h).
Dakle, samo 2x po dva sata tokom dana će "puniti sistem" našim biometrijskim podacima, onih putnika koji natrče u ta četiri sata.
Ostatak smene, radiće se kao i do sada. Ostale će dakle inicijalno skenirati kada dođu sledeći put.

?!?
Žena i ja planirali da se provozamo do Segedina, neki nebitan radni dan, kada sistem počne da radi, da nas ubace u sistem, pa kao posle bude lakše.
Ali mi je bzvz. ako je tačno to što kažu "...za početak 2h dnevno..." jer nemam pojma kako da pogodimo ta prva ili druga dva sata?!?
Ako uopšte bude tako...
Možda najbolje uzeti neki low cost let u neku uređeniju EU zemlju, malo se prosmucati tamo pa nazad.
Na aerodromima smo već na nogama, van kola, pred nekim šalterom il' u nekom smart pass oboru, pa valjda tu brže prođe nego kolona vozila pod nadstrešnicom.
I na aerodromu svakako moraju ceo avion da obrade relativno brzo.
Na aerodromima je k' što
@PJ reče, i sada zbrka na tim self service biometric prolazima, a zamislite redovan prelaz kada sada svi putnici vozila moraju izaći iz vozila, te uraditi biometric scan, bilo inicijalni, bilo kasniji "just check"?!? Čak i deca...
Na ulazu u Grčku dogodine će biti haos.