Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

nikola1970

Slavan
Učlanjen(a)
16.07.2009
Poena
375
Jedno pitanje u vezi prelazak granice, konkretno sa Mađarskom, nešto sam naučio da nas sada nešto slikavaju i postoji neka procedura kad se ulazi u EU?
Da li je to zaista stupilo na snagu i koliko vremena oduzima?

Hvala :)

To je EES sistem, pocinje 12. oktobra ( u Madjarskoj tada pocinje preka Ukrajini, tacno kada ce za Srbiju se jos ne zna), pored slikanja uzimaju se i biometrijski podaci, oduzimace vremena tako da se spremi na kolapse na granicama, posebno sa Madjarskom gde su carinici jedinstvena kategorija...

Treba da izađem i uđem nazad u Srbiju iz Mađarske u periodu od subote sad do četvrtka (02.10.). Znači siguran sam. Hvala na odgovoru. :) @akki

To je EES sistem, pocinje 12. oktobra ( u Madjarskoj tada pocinje preka Ukrajini, tacno kada ce za Srbiju se jos ne zna), pored slikanja uzimaju se i biometrijski podaci, oduzimace vremena tako da se spremi na kolapse na granicama, posebno sa Madjarskom gde su carinici jedinstvena kategorija...
Svakako će biti gužvi, ali ako sistem bude sličan kao na aerodromima, gužve će biti multiplikovane zbog samih putnika, ne zbog mašina ili granične policije.

Sve je nacrtano i kako da okreneš pasoš i kako da se okreneš ispred kamere (stani u prokleta nacrtana stopala na podu!) i ljudi se opet zadržavaju besmisleno dugo. Verujem da se povremeno neka od rampi i zaglupi, jer dobija neočekivani ulaz - ljudi koji se kreću napred, nazad, ulaze, izlaze, ne gledaju u kameru....

Dodatno što postoji spisak pasoša koji prolaze, kod nas je na nekoliko mesta tabla sa zastavama i evo pre neki dan sam izbrojao 10+ ljudi koji su se kroz kolonu ljudi vraćali nazad, sa sve predminezioniranim ručnim prtljagom, nakon što su držali rampe zauzete - sa pasošima koji nisu na spisku.

Ja čituckam kojekude o tome, i uglavnom je sve neko poluprepričavanje kako je koji novinar razumeo.

Obrni okreni, kreće 12.10.

Ali...
Neće sve zemlje odmah početi sa time.
Krenuće prve ove sa spoljnim granicama prema non EU zemljama.
Mađarska i Hrvatska kažu da su spremni.
Ali neće baš odmah svom snagom...

Sistem će se uhodavati do 10.04.2026. To znači da će do tada da "pune sistem" biometrijskim podacima onih koji prvi put ulaze.
Posle tog datuma, već skenirani prolaze, kažu lako. A novi, koji prvi put tada ulaze u Šengen, pa opet se skeniraju i uvode u sistem (što zahteva više vremena), kao i svi drugi što su skenirani pre tog datuma...

Dakle, razumeo sam (između redova), do 10.04.2026. će se non-EU posetioci skenirati i uvoditi u sistem, ali neko može i da se provuče bez scan-a...
Posle toga, svi se obavezno skeniraju, bilo da se ubacuju u sistem (prvi put ulaze), ili se samo proveravaju (već su u sistemu).

Danas sam ovde negde pročitao da će se sistem uhodavati za početak, dva sata u jednoj smeni (koja je 12h).
Dakle, samo 2x po dva sata tokom dana će "puniti sistem" našim biometrijskim podacima, onih putnika koji natrče u ta četiri sata.
Ostatak smene, radiće se kao i do sada. Ostale će dakle inicijalno skenirati kada dođu sledeći put.
:oops: ?!?

Žena i ja planirali da se provozamo do Segedina, neki nebitan radni dan, kada sistem počne da radi, da nas ubace u sistem, pa kao posle bude lakše.
Ali mi je bzvz. ako je tačno to što kažu "...za početak 2h dnevno..." jer nemam pojma kako da pogodimo ta prva ili druga dva sata?!?
Ako uopšte bude tako...
:cautious:

Možda najbolje uzeti neki low cost let u neku uređeniju EU zemlju, malo se prosmucati tamo pa nazad.
Na aerodromima smo već na nogama, van kola, pred nekim šalterom il' u nekom smart pass oboru, pa valjda tu brže prođe nego kolona vozila pod nadstrešnicom.
I na aerodromu svakako moraju ceo avion da obrade relativno brzo.

Na aerodromima je k' što @PJ reče, i sada zbrka na tim self service biometric prolazima, a zamislite redovan prelaz kada sada svi putnici vozila moraju izaći iz vozila, te uraditi biometric scan, bilo inicijalni, bilo kasniji "just check"?!? Čak i deca...
Na ulazu u Grčku dogodine će biti haos.

Poslednja izmena:
Tako je, dzaba tebi sto si se registrovao, kada ispred tebe u redu 90% njih nisu registrovani. A s obzirom da vrlo malo ljudi u zimskom periodu putuje, ocekujte sledece leto pakao na granicama, kada 80% neregistrovanih odjednom krene na more..

Pa jeste, ali očekujem odvojene obore i trake za skenirane i NE skenirane.
Tada možda mi prvoskenirani budemo brži.

... ... ...

@PJ i ostali @urednici, da izdvojimo ovu registraciju ulazaka u EU (tzv. EES) u posebnu temu?!?
Recimo od ovog posta: https://forum.benchmark.rs/threads/sve-o-putu-na-more-autom.494281/page-102#post-7554080

Tek smo počeli, biće sigurno mnogo priče oko toga, pa da ne mešamo u ovu temu sve i svašta...
...k'o što su nam tagovi za putarinu zalutali.

Evo za početak: https://travel-europe.europa.eu/en/ees/faq##

Na predlog @NShappy otvorena nova tema gde ćemo izneti iskustva u vezi sa sistemima kontrole ulaska u EU.

Prebacujem postove iz druge teme.

@PJ
(y)

Dakle, i dalje nije baš da je jasno kakvu će prednost imati ranije skenirani, nad ne skeniranima.
I kako će to biti brže od samo policajac + pečat?!?

I ranije skenirani će morati stati pred kameru, sačekati biometrijsku proveru uz skeniranje pasoša, i tek tada prolaze?!?
Ovo može lepo raditi na aerodromima, ali će biti pain-in-ass na automobilskim prelazima.
:(

Ulete Srecni dok sam pisao pa da mu odgovorim:

Bice brze za registrovane jer ce policajac samo prisloniti pasos i ocitati ga i ide se dalje, nece morati da trazi slobodnu stranu i lupa pecat...

Samo ce se jednom registrovati, ne treba vise puta, kada se prvi put registrujes pravi se tvoj profil koji belezi sve tvoje informacije i cuva podatke o boravku i sto je jako bitno a ljudi zaboravljaju moze cuvati i kazne i napomene ( npr mojoj tasti koja je drzvljanka Slovenije su Slovenci stavili napomenu da se nije odjavila jedne godine iz svoje kuce i svaki put su je godinama smarali zbog toga na granici jer je izlazilo neko upozorenje dok joj to nije skinuo prijatelj iz SOVE (njihova BIA)...

Nece imati prednost registrovani isti ce biti redovi na kopnenim granicama, mozda u nekom trenutku stave na aerodromima...

Samo da dopunim za 12. oktobar i pocetak EES kod Madjara i Hrvata:

Kod Madjara ce tada poceti ka Ukrajini da se uhodaju pa ce onda ici kod nas, tacan datum pocetka za nasu granicu se jos ne zna...

Hrvati ce u pocetku raditi po 2 sata po smeni pa ce se svakog meseca to vreme povecavati dok se ne postigne puna primena...

Od 10. aprila 2026. sistem bi trebalo da bude potpuno aktivan na svim ulascima u EU...

Sistem ulaska bi trebalo da bude brzi kada se svi registruju jer nema vise lupanja pecata po pasosima vec samo elektronsko citanje i vodi se elektronska evidencija za broj dana...

Nema mnogo koristi od toga ako odete ranije da se registrujete jer procedura pojedinacna nije duga, par minuta, ali dzabe sve kao sto ste rekli kada ispred vas bude gomila neregistrovanih...

Na aerodromima ce sigurno biti lakse nego na kopnenim granicama i slazem se sa PJ da ce guzve biti najvise uzrokovane zbunjenim putnicima i tu treba uzimati primere iz Aziije gde postoji milion saltera za emigraciju i redara koji usmeravaju i dinamcki pomeraju i formiraju nove redove ili Istanbula gde ima ogroman broj prolazaka ( jasno je da to kosta) ali nazalost na kopnenim granicama ce guzve dok se svi ne registruju biti paklene jer prosto nemas gde a i ovako su nehumane ovog leta, kao nikada do sada... sad Hrvati su najavili da ce ici i sa tabletima duz kolone pa da to smanji proceduru ali nesto sumnjam da ce bas biti preterano raspolozeni da leti na 40 stepeni setkaju se izmedju vrelih automobila....

U svakom slucaju jos jedna glupost koja nam otezava zivot pod patronatom lazne borbe protiv migranata...

Rezime:
Prvi ulazak, tada svakako ide biometrijsko skeniranje osobe? Jel?

Ali ono što ne nalazim odgovor, nakon registracije, da li će na ulasku svaki put morati da se "skenira" i osoba?
Tj, da li se uvek radi biometrijska provera da li sam to baš ja, ili će biti dovoljan scan pasoša kasnije kada smo već registrovani?

Ko je isao u UAE, prvi put na ulazu ide kod pandura, uzimaju otiske prstiju i slikaju te. Red je dug ali brzo ide registracija.
Sledeci put ne ides uopste kod pandura vec postoje boksevi gde udjes, stanes gde pise da stanes, sam naslonis pasos na skener i tada ti strelica pokaze da pogledas u kameru. Sve u svemu 23 sekunde.

Jedno pitanje u vezi prelazak granice, konkretno sa Mađarskom, nešto sam naučio da nas sada nešto slikavaju i postoji neka procedura kad se ulazi u EU?
Da li je to zaista stupilo na snagu i koliko vremena oduzima?

Hvala :)

Što se tiče Horgoša od sada pored 2x otvaranja gepeka ide i slikanje + biometrija. Pa, da bi te slikao moraš da izađeš napolje zajedno sa svim suvozačima.
Znači leti ćemo čekati 10+ sati, možda i duže.

Ipak, koliko sam ispratio očekuje se aplikacija koja će preuzimati biometriju i slike, pa će se to moći odraditi unapred. Kada, ne zna se.

Treba da izađem i uđem nazad u Srbiju iz Mađarske u periodu od subote sad do četvrtka (02.10.). Znači siguran sam. Hvala na odgovoru. :) @akki

Ako očekuješ gužvu idi na Bačke Vinograde.
Svakako će biti gužvi, ali ako sistem bude sličan kao na aerodromima, gužve će biti multiplikovane zbog samih putnika, ne zbog mašina ili granične policije.

Sve je nacrtano i kako da okreneš pasoš i kako da se okreneš ispred kamere (stani u prokleta nacrtana stopala na podu!) i ljudi se opet zadržavaju besmisleno dugo. Verujem da se povremeno neka od rampi i zaglupi, jer dobija neočekivani ulaz - ljudi koji se kreću napred, nazad, ulaze, izlaze, ne gledaju u kameru....

Dodatno što postoji spisak pasoša koji prolaze, kod nas je na nekoliko mesta tabla sa zastavama i evo pre neki dan sam izbrojao 10+ ljudi koji su se kroz kolonu ljudi vraćali nazad, sa sve predminezioniranim ručnim prtljagom, nakon što su držali rampe zauzete - sa pasošima koji nisu na spisku.

Rusi redovno i još se čude, pa kako to ne može ruski pasoš. Ja bih se čudio da može, jel oni vide kakva im je situacija. Srbija 90ih po tom pitanju je bila u boljem statusu.
Ko je isao u UAE, prvi put na ulazu ide kod pandura, uzimaju otiske prstiju i slikaju te. Red je dug ali brzo ide registracija.
Sledeci put ne ides uopste kod pandura vec postoje boksevi gde udjes, stanes gde pise da stanes, sam naslonis pasos na skener i tada ti strelica pokaze da pogledas u kameru. Sve u svemu 23 sekunde.

Nije to problem, problem je drumska granica.

Poslednja izmena:
Da li ce mozda biti moguc prolaz kroz one automatske kontrole na aerodromima, koje su samo za eu drzavljane, to bi smanjilo vreme prolaska znacajno.

Vrlo verovatno ćemo nakon registracije, moći na automatske prolaze, na aerodromima.
I to će ići vrlo brzo i efikasno, kada se ljudi naviknu.

Problem ostaju automobilski prelazi gde ćemo morati izlaziti iz automobila, svi, sve sa decom, pa na skener, pa nazad u auto.

Koliko sam istrazio nece biti posebnih linija na granickim prelazima za ljude koji su vec prolazili, e sad to jedino da sacekamo mozda ze promeni nesto (nadam se da hoce).

Da, baš će prolaz samo za skenirane, na Evzoniju, u subotu 15-og jula, biti prazan...
Sretan si kad iz kolone uopšte vidiš grčke kućice, a ti bi sad i da biraš u koji red da staneš...
Pozdrav

Šta je sa nama koji imamo EU pasoše? Jel i mi idemo na skeniranje?

Za EU državljane ne treba ništa ali ako su gužve na graničnim prelazima, to ne pomaže.

Čekaj, 20e se plaća jednokratno i to je to, ako si skeniran dok ti važi taj pasoš ne moraš više ništa?
Ovo je haos u najavi, svakako neću da im platim 20e da me tretiraju kao stoku.

Ne dok ti važi pasoš, nego naredne tri godine ;) Ako i to ne promene...

Odete na Gugl i otkucate EES ili ETIAS i otvorite nasumično bilo koju vest o tome... U svakom članku će pisati da je cilj "brži prolazak putnika". Ne znam kako su to zamislili da bude brži prolazak ako moraju da me slikaju svaki put kad budem prelazio granicu, a dosad su samo morali da očitaju pasoš.

Kad čitam ovde vaše komentare, za ulazak u Grčku će se čekati 24h ako bude tako.

Slikaju te i ostavljas otiske samo prvi put. I nije cilj brzi prolazak putnika, nego automatska kontrola duzine boravka u EU. Sa EES nema vise cepanja pasosa, podmicivanja carinika da ti ne lupe pecat itd, vec ce se automatski brojati dani i videti ko krsi 90/180 dana pravilo..

Etias je nesto drugo, prakticno viza bez vize..

Poslednja izmena:
Ovo je haos u najavi, svakako neću da im platim 20e da me tretiraju kao stoku.

Onda nema ulaska u EU i zemlje Šengena...

EES i ETIAS će koegzistirati na kraju paralelno, jer to nisu iste stvari.

EES - menja kontrolu na granici (biometrija, fotografija, umesto pečata) - to kreće sada u oktobru.
ETIAS - registracija putovanja pre samog puta, plaća se taksa i važi tri godine. Uslov je za ulazak na područje Šengena. Taj sistem kreće kasnije.

Sa važećom ETIAS aplikacijom dolaziš na granicu gde se onda primenjuje EES sistem kontrole boravka.

Da li će se slikati samo jednom i kako će se prolaziti granica trenutno nije jasno. Svakako na aerodormu postoji mogućnost, nakon što se jednom daju podaci, da se prolazi automatski. Slično je primenljivo i u drumskom saobraćaju, jer pogranična policija, nakon što im se preda pasoš, može da vidi da postoje podaci i da propusti vozilo dalje.

Čekaj samo dok im sistem zakaže pa te pri napuštanju EU sistem ne registruje da si izašao. Ko jednom godišnje ide u EU (najčešće put na more), sledeća godina se može pretvoriti u pakao pri ulasku jer sistem neće dozvoliti ulazak s obzirom na rpekoračenje broja dana boravka u EU 90/180

Slikaju te i ostavljas otiske samo prvi put. I nije cilj brzi prolazak putnika, nego automatska kontrola duzine boravka u EU. Sa EES nema vise cepanja pasosa, podmicivanja carinika da ti ne lupe pecat itd, vec ce se automatski brojati dani i videti ko krsi 90/180 dana pravilo..

Etias je nesto drugo, prakticno viza bez vize..
Koliko vas je ovde cepalo pasoš i podmićivalo carinike? To se rešava na drugi način, a ne tako što ćeš 80% ostalih da maltretiraš.

Kako će znati da li sam slikan ili nisam kad budem došao drugi put? Mora nekako da proveri. Pasošem? I šta onda, kad bude video da sam slikan, opet mora da ga očita kao i dosad i opet nema dokaz da li sam ja taj iz pasoša ili nisam?

Zaista ne vidim svrhu ovoga. Daj Bože da grešim i da nešto bude normalnije, ali teško...

Pa objasnio ti je čovek svrhu. To je njihova svrha, a ne tvoja i baš ih briga šta će biti sa tobom. Kada te očita i ako mu sistem prijavi bilo koji problem, odbiće ti ulazak (bio ti u pasošu ili neko drugi). A možeš dobiti i dužu zabranu ulaska.

Nazad
Vrh Dno