Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ne znam da li je pisano o tome ovde, ali obratite paznju da li vam je istekla saobracajna dozvola (pod slovom H datum)! Makedonci proveravaju na Presevu, kolega je to saznao na tezi nacin. On je taj problem resio sa jednom zelenom evropskom novcanicom :)
Zasto je to problem kad saobracajna ne istice od 2020te?

El oni ne pricaju sa nasima?

Ишао тамо половином јула и назад крајем јула. На тамо је било гужве на граници (Градина), чекали око сат и 40 минута (ноћу око 3-4, понедељак на уторак), али смо некако уплаи у лоше траке, све остале су ишле брже. На Гркој граници није било страшно, можда пола сата. У повртаку на обе границе релативно брзо, 20-30 минута (петак). Асфалт је добар, ту и тамо има неравнина, али ништа страшно. Магистрала у долини Струме је од Симитлија до Кресне (27км), и ту је забрањено претицање, постављени су и стубићи измећу трака, ограничење је мислим 60-70. на осталом делу је аутопут и ту и тамо има неких ограничења, али поштујеш их и нема бриге. Кроз Грчку неких 30км аутопут (а ако идеш према Солуну онда скроз). Није баш сјајан, али подношњиво. Од Сереса магистрала, широка, са зауставним тракама, сасвим солидна.
Znas li otprilike koliko ti je sati voznje trebalo do tamo? Vidim da do Tasosa npr ima dosta manje kilometara tuda pa ne znam da li se i koliko brze stigne.

Zasto je to problem kad saobracajna ne istice od 2020te?
El oni ne pricaju sa nasima?
Ne ističe, ali samo u Srbiji :)

Naravno bilo je reči o tome da će naši kao da obaveste Makedonce, ali koliko vidimo ništa od toga... Mi smo morali u firmi da promenimo sve saobraćajne da vozači ne bi imali problema prilikom prelaska granice.

Moj privatni auto i dalje vozim sa "isteklom" saobraćajnom, ali samo po Srbiji, nisam imao problema prilikom kontrole saobraćajne policije.

@milos0888, čovek ti je odgovorio na prvo pitanje, ne na drugo :) a što se tiče drugog, malo google pretrage daje:
Shodno rješenjima nadležnih inspekcija, a na prijedlog Komisije za tehnički pregled, saobraćaj kroz tunel Klisura otvoren je samo u periodu od 07 – 18 h iz bezbjednosnih razloga, kazali su za MNE magazin iz Uprave za saobraćaj.
Nema informacija da se nešto tu promenilo.

Naručih malopre preko aplikacije Enpay tag.. Ubacio karticu, izabrao da stigne poštom itd. Imam par pitanja, da ne jurim ceo topik:

1. Placam ovih 2022din kuriru na ruke?
2. Jel bese ima nekog poklon kredita na njemu?
3. Automatski je postpaid?
4. Jel moze da se doda u toll4all?
5. I finalno, kakve su sanse da stigne, konfigurise se i da se putuje u MKD sa njim 01.09.? :)

2. Ima 600din ako si kupio u okviru Mastercard akcije.
3.Jeste
4. U toll4all dodaješ Majedoniju i Crnu Goru. Srbija ti ostaje u Enpay
5. Velike. Oko nedelju dana im je trebalo otprilike da se pojavi u toll4all.
1. Jesi li platio karticom ili si naručio pouzećem?

Hvala. Naručio sam poštom, nisam video opciju da platim karticom. Mada nešto sa zbrzao iskreno, možda nisam obratio pažnju.

Onda plaćaš kuriru i nema kredita. Kredit od 600din se dobija ako se tsg kupi Mastercard karticom ako akcija još uvek traje uopšte.

Ma nije ni bitno generalno za taj kredit. Stigao mi je mail da mogu da ga pokupim negde u Bg a izabrao sam opciju "Posta". Kakvi ludaci..

Izvinjavam se na duplom postu, danas mi je stigao Enpay TAG i ne mogu da ga registrujem na toll4all. Na forumu nadjoh da je to normalno i da treba da prodje par dana.
Dok sam pokusavao da ga prijavim na t4a, videh da trazi verifikacioni kod, i da je na ugovoru.. Ja nikakav ugovor nisam dobio sa TAG-om. Jos neko?

Pojaviće se sam u toll4all koliko se sećam. Kucaš tablice a on sam izbaci serijski broj. Deo sa kodom i ugovorom je kad kupiš direktno kod njih a ne preko EnPay.
Ovaj link pratiš za registraciju.

Ja krecem veceras za Srbiju, ponedeljak rano ujutro za Grcku valjda nece biti (tolike) guzve. Vidim da je sad haos u tranzitu kroz Srbiju (ulaz iz Bugarske i Makedonije, izlaz na Horgosu i Batrovcima)..

Apsolutna preporuka za granične prelaze Prohor Pčinjski (SRB - MKD) i Dojran (MKD - GR). U oba smera smo čekali od 0 do 20 minuta maks. Toliko je malo ljudi da se naš carinik na Prohoru maltene začudio kad nas je video 😁 Usput se vide prelep planinski predeli Pčinjskog okruga. Preporuka i za obići manastir po kome prelaz nosi ime.

ja sam i[ao na Prohor krajem juna. Probudili smo carinike na MKD strani iako je bilo pola 10

Sat vremena se izgubi na skretanje za Prohor i povratku nazad na auto put.. Morala bi bas gadna guzva da bude na Presevu pa da se to skretanje isplati. Mislim da su ove godine dosta ubrzali Presevo, ja sam npr cekao 20 minuta da izadjem iz zemlje, i u povratku sam cekao 15 minuta. Naizgled je velika guzva, ali ima 6-7 traka i red se brzo pomera.

Sat vremena se izgubi na skretanje za Prohor i povratku nazad na auto put.. Morala bi bas gadna guzva da bude na Presevu pa da se to skretanje isplati. Mislim da su ove godine dosta ubrzali Presevo, ja sam npr cekao 20 minuta da izadjem iz zemlje, i u povratku sam cekao 15 minuta. Naizgled je velika guzva, ali ima 6-7 traka i red se brzo pomera.
To sam i ja konstatovao ove godine da se sigurnono izgubi sat, sat ipo ali ipak sve se nadoknadi posto je na ovim prolazima prazno. Medjutim bio je pozar na Dojranu pa sam se vracao preko evzonija i imao sreće da nije bila gužva.

Ono što je najbolja varijanta jeste organizovati odmor da se kreće radnim danom i vraća radnim danom. Bolje da odmor počne id ponedeljka i zavrsi se sledeće nedelje četvrtak. Tada može na veće granične prelaze bez preteranog čekanja.

Mi tako odavno radimo, tj. treba izbeći petak i nedelju, tad je kritično, jer svi maksimalno hoće da iskoriste svaki dan odmora.

Kad predjete Prohor, sa makedonske strane pazite na odrone. Idete pravo sve dok ne naidjete na T raskrsnicu gde nema dalje pravo. Na toj raskrsnici mozete i levo i desno, u oba slucaja brzo izbijate na motoput. Ako odete desno imate ukljucenje koje izgleda pomalo improvizovano. Za 15ak minuta voznje tim moto putem se ukljucujete na autoput severno od Kumanova.

Krenuo sinoc u 9. Mak granica oko 2 ujutru. Cekanje 40 min. Grcka granica oko 4. Cekanje 10min. Grcki tag radi xtra. Stigao u Katerini u 8 po njihovom (7 po našem). Kupio sim sa internetom - 16eu u Vodafone 150gb na mesec dana. Lošija ponuda nego prosle godine. Prosle godine za manje pare unlimited net na mesec dana.

Sta sam zaebao, sad mi stoji da je samo za MKD? Za Srbiju nije registrovan..

Prilozi

• Screenshot_20240816_171510_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240816_171510_Samsung Internet.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 64
Kada malo bolje razmislim, ovo je sve ok. Preko Enpay aplikacije mi vidi tag sto znaci da radi za Srbiju. Za Makedoniju sam dodao (i karticu), nudi mi jos opciju za CG. Za Srbiju i ne moze da bude aktivno na toll4all jer je po difoltu za nase auto puteve. Tj nebitno je jer Enpay to resava sa naplatom.

krastavac brt, sve radim na brzinu, jednom rukom i jednim okom :)

• Like
Reagovanja: iOS
Trenutna na Evzoni, guzva do Okta pumpe:
Prosli za 45min obe granice.
E sad da napisem sta mi se desilo, kod Leskovca mi Pezo 307SW iz 2008 izbaci gresku "Anti polution DPF filter error" i auto ostaje bez snage. Izadjem na Predejane, pozovem nekog mehanicara kaze ili je DPF ostao bez ulja ili je on nesto. Desilo se supruzi isto pre mesec i po. Navodno gradska voznja i mali broj obrtaja to izazove. Nista upalim ja i krenem polako drugom u 3500 obrtaja, dere se ali ide, ima snage i tako teram dok ne izadjem na autoput, posle cetvrtom isto oko 3000 i drzim tako 5min. Auto posle toga ide i ima snagu, jutros mi se moj majstor javio, rekao mi da isto uradim kad krenem nazad, tako se radi regeneracija DPF filtera i da se vozi preko 2500 obrtaja da se ne desi opet.

Nazad
Vrh Dno