Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Guarana i kafa pomažu. Prošle godine sam vozio 13h u cugu do Valone preko Makedonije od 23h do 12h ali nikad više. Užasno iskustvo. Jutro oko 5h je najgore. Dobrog dela puta se i ne sećam.

Umesto guarane bolje da piješ neki od sokića sa elektrolitima (npr. Akva Viva restart) i naravno vodu u dovoljnim količinama. Generalno uvek kada vozim i neposredno pre puta ne konzumiram slatkiše niti tešku hranu. Volim da sam uvek malo gladan, tj. tokom vožnje povremeno uzimam po malo hrane (ne uključuje slatkiše s obzirom da je benefit kratkotrajan, jer se posle slatkog oslobađa insulin u malo većoj meri i onda nastupa period tromosti).

Ako ne može da izdrži, onda bolje da negde prespava.
Ali ako se zabode iza volana i ne pije vodu ili izgubi elektolite, obično dođe do dehidratacije organizma, pa se onda javlja glavobolja, umor i sl., tj. telo sve ovo doživljava kao stresnu situaciju.

Pauze su nezamenljive, ali kad smo već kod drugih rešenja, Guarana i kafa mogu da budu OK, ali kofein i taurin ne rade svakoga. A sam koefin nekome može da napravi dodatnu komplikaciju, jer na neki organizam može delovati kao diuretik, što nas dovodi do najčešćeg propusta na dužim putovanjima - dehidratacija.

Kada osetiš da si žedan, to je već gotovo, a onda kreće bol u glavi i mučnina.
Navikao sam da pijuckam vodu i izotonik u toku fizičkih aktivnosti, pa sam to prebacio i na vožnju.
Energetska pića sam potpuno prestao da pijem pre nekoliko godina, shvatio sam da ih pijem zbog ukusa, a da me to čemu služe zapravo i ne radi.

E, šta bih ja dao da mogu da spavam.
Inače, ako sastavim 5 sati noću, to je bingo.
Preko dana nema šanse oka da sklopim.
Tako da kad sednem u kola ne stajem do destinacije. 1800km od Holandije vozim u cugu. Krenem uveče oko 7 (kad prođe gužva) i u Beogradu sam sutradan do podne.
Oči ko sarme.:ROFLMAO:
Stajem samo po 5 min da sipam gorivo i to uglavnom dva puta. Naravno, 15-ak minuta se zadržim u Austriji da kupim vinjete. Uz put ode 20-ak sendviča, dva litra vode, 1-2 starbucks kafe i par Red Bulova, sve to propraćeno relativno glasnom muzikom.
Od džeza, roka, bluza pa do hausa.🤣😂🤣 Gospođa se ne budi pre granice.🤔
I onda taj dan opet ne mogu da zaspim pre ponoći.🥹

Poslednja izmena:
Generalno ja ne pijem energetska pića. Uzmem jednom godišnje i to samo kad idem na more ili kad se vraćam. Uzimao sam uvek red bull jer nešto razmišljam ako je najskuplje mora da je najefikasnije, međutim moram priznati da retko kada sam imao utisak da mi je nešto pomoglo, tj da sam osetio neko razbudjivanje. Uglavnom imam krizu oko 30tak min oko 5 ili 6 ujutru ali ništa strašno.

Izbegavam da vozim noću, lakše mi je danju - em je bolja vidljivost, em mi se oči manje zamaraju. Energetska pića ne konzumiram nakon što sam ustanovio da mi ništa ne pomažu. A i kako godine prolaze, putovanja sve više planiram tako da ne dodjem u situaciju da vozim umoran. Jednom sam sebe uhvatio kako se budim dok kola lagano prelaze iz srednje trake u levu na, na sreću, praznom autoputu. Tada sam shvatio da je bolje da izgubim dan više na putovanje, nego da izgubim život. Neverovatno je kako se taj umor tokom vožnje neprimetno uvlači, samo odjednom se budiš a kola landaraju po putu...
Pozdrav

Ljudi pravite pauze pa cak i prespavajte negde. Ne vozite kroz pustinje pa da nigde nicega nema... Svuda ima nekakvih smestaja, platite 30-40e za noc odspavajte, isturisajte se i sutradan odmorni nastavite put. Tih par desetina eura nije vredno da rizikujete zivote.

Dok sam bio mlađi prijala mi je noćna vožnja.
Međutim, poslednjih godina mi nikako ne prija i sada krećem iz Pančeva između 2-3 ujutru, tako da uspem malo i da dremen pre polaska.
Jednostavno, popušta mi vid i noćna vožnja mi nikako ne leži.

Ljudi pravite pauze pa cak i prespavajte negde. Ne vozite kroz pustinje pa da nigde nicega nema... Svuda ima nekakvih smestaja, platite 30-40e za noc odspavajte, isturisajte se i sutradan odmorni nastavite put. Tih par desetina eura nije vredno da rizikujete zivote.
Upravo tako. Priroda je rekla svoje odavno, noc je za spavanje, dan je za rad. Postoje ljudi koji bolje podnose nocni rad od drugih, ali i jedni i drugi sile svoj organizam nocu. A o tome da vam je nocu jako jako ogranicen vidik, necu ni da pricam. Vi danju vidite kilometrima ispred sebe, a nocu samo onih 100tinak metara koliko farovi bacaju. Pri brzini od 130 na sat, tih 100tinak metara predjete za nekoliko sekundi, pa vi vidite koliko vam je smanjeno vreme reakcije ukolilo se iz mraka pojavi nesto neocekivano...

Krenuo od kuće (Srem) oko 12h (podne), jedna pauza na pumpi u Makedoniji, stigli u Đevđeliju u 19h, apartman rezervisan preko booking-a, parkirali auto u dvorištu, bili u restoranu na večeri, u 4 ujutru krenuli iz apartmana poprilično odmorni, granicu Makedonija Grčka bukvalno samo prošli bez čekanja,.stigli na Tasos oko 9 - 9.30h po Grčkom vremenu. Ulaz u apartman u 11.30h, za to vreme popili kafu u bašti kafića. Auto relativno nov, udoban... Idealno po meni.

Sada kada se setim onih putovanja - kreni noću, stani negde usput da otvoriš oči i ne zaspiš, nema odmora kao sada što imamo u Đevđeliji, kroz Grdeličku Klisuru voziš noću umoran od puta, jedva čelaš da vidiš Predejane da malo odmoriš... Ne može se porediti....

Generalno ja ne pijem energetska pića. Uzmem jednom godišnje i to samo kad idem na more ili kad se vraćam. Uzimao sam uvek red bull jer nešto razmišljam ako je najskuplje mora da je najefikasnije, međutim moram priznati da retko kada sam imao utisak da mi je nešto pomoglo, tj da sam osetio neko razbudjivanje. Uglavnom imam krizu oko 30tak min oko 5 ili 6 ujutru ali ništa strašno.
Ja sam jedno vreme bio zavisnik ali ne zbog toga da mi je potrebno da ostanem budan ili aktivan, jednostavno taj ukus mi je prijao bas. Pice k'o pice ne deluje ama bas nista :D
Mogu da popijem Redbul ili Monster pred spavanje, spavacu kao beba. Jos ovde u Nemackoj su ta pica dosta jeftina, pa nikako da odolim da isprobam sve vrste Monstera.
Kad putujemo za Srbiju iz Nemacke, uvek uzmemo supruga i ja (posto se menjamo u voznji nekad) nekoliko limenki (uglavnom RB, Monster) ali neuspesno deluju. Jednom smo stali kod Beca na pauzu, kafa, RB, malo gricnuli nesto, trckararali sa decom ali nista nije pomoglo, posle pola sata voznje sam morao da stanem i odremam 20min, koliko mi je dovoljno.
Skoro sam nasao "lek" za duzu voznju, posebno nocu. Imaju neki tanki slani stapici u marketu, ali puni soli. E to cim mi se prizeva, ja par komada usta i sve tako u krug. Valjda ta so digne pritisak i razbudi me.

1721244804898.png

@anak1n
Moto: Ko će živeti 60 godina! :LOL:

Treba sve konzumirati u granicama normale.
Pošto sam ja u SU (sve južno nam je daleko :cautious:) prvo se naspavamo pre puta i onda krećemo oko 19č pa uglavnom u sred noći nema gužve na granicama (barem nije bilo u zadnje dve godine) iako idemo u prvoj polovini avgusta. Deca spavaju, nije velika vrućina, a pored toga redovno pravimo pauze (i kraće i duže).
Ujutro kada stignemo u Grčku idemo na plažu (ja malo dremam) dok se ne oslobodi apartman, pa ručak, odmor, plaža i tako u krug.

Izazovan je povratak jer nagrnu Turci gastosi koji okupiraju “brzu” traku na našem AP, a “spora” traka je zakrčena kamionima. Kada voziš po propisima onda se mora biti posebno koncetrisan kod uključenja u “brzu” traku, jer ovi gaze daleko iznad dozvoljenih 130 km/č.

Poslednja izmena:
Ja nocu mogu da osetim umor kad se vozim, al kad vozim mene adrenalin valjda drzi budnim i osecaj odgovornosti da vozim druge u autu. Nekad Guarana da malo razbudi, kad je ne pijete cesto ili nikad kao ja deluje dobro, grickam slano nista slatko ne pipam, to te razbudi samo na kratko a posle kao sto neko rece nokdaun. Za sad nisam morao da pravim pauzu za spavanje ali godine idu svojim tokom (oktobra 47). Generalno, gledam da se odmorim koliko mogu pre puta, supruga isto vozi obicno prva posto nju pre smlati tu oko 2h nocu e onda ja preuzmem i kao sova ona sa Guarane buljava teram dok ima goriva :cool:
Inace savetujem odmor nekih pola sata cisto da vam se odmore oci, posle toga ste (bar ja) kao novi. Ako spavate duze onda ste grogi i bolje i da niste spavali.

Da li se neko vracao sa Tasosa preko Bugarske? Kakva su iskustva?

Samo napred preko Bugarske. Doduse prosle godine sam putovao, autoput je bio do pola posle magistrala kroz zanimljive predele. Magistralom nema preticanja - stubici po sredini tako da je voznja opustajuca. Ako je guzva na Promahonas - Kulata lagano mozes preko Goce Delcev prelaza, tamo nisam cuo da je ikada bila guzva. Malo utisak kvari granicni prelaz na ulazu u nasu zemlju, Gradina - Dimitrovgrad, kao da je ratna zona u pitanju, tako je izgledala, ali mozda su ove godine sredili.

PS. Pridrzavaj se ogranicenja jer bukvalno iz svakog grma Bugarska policija moze vrebati i da vinjetu mozes online kupiti.

Jeste, ja prošao jutros oko 3h

Jutros oko 6, 40min cekanje na ulaz u Makedoniju.
Ali zato ulaz u Grcku obe granice za 10min. Evzoni. Potpuno prazno oko 11h.
Kroz Srbiju i Makedoniju slab saobracaj.
Oko Soluna Ring Road uglavnom oko 60kmh bez stajanja.
Sve u svemu mnogo bolje nego prosle godine.

Da li postoji neki limit za grčki tag ispod kog ne prolazi? Negde sam pročitao da ako na računu ima ispod 2.4e ili tako nešto, ne diže rampu.

zavisi koliko tagova ima na nalogu, 2.4 eur je minimum ako je samo jedan, ima ljudi koji su narucivali po 3-4 kom na jedan nalog (greskom misleci da ce doci jedan tag ali vaziti za vise tablica, pa su dobili poseban tag za svake tablice koje su uneli), i njima se mnozi minimalna cifra od 2.4 sa brojem tagova... nista nije dzabe u ovom zivotu stvarno, pa ni grcki tag :)

Na zalost neki ni ne stignu na more:

Nije za džabe tu ograničenje 100 na sat, mene pretiču tu kao da stojim...
Fino izbacuju te krivine ako se ide malo brže. Treba biti baš pažljiv. 100-110 je ok. Sa 130 je već nelagodno. Ovaj je išao mnogo više.

Drugari, kako bese link za narucivanje grckog taga ?

Ko nije naručio (ka jo npr. 😀) može GR tag da uzme (besplatno) odmah na prvoj naplatnoj rampi iza Evzoni-a (beo kontejner/kućica). Aktivan je za 20 min (plati prvu rampu kešom/karticom i teraj dalje).

Do Porto Heli-a i nazad mi žena koja radi tamo rekla je da treba 100€. Videćemo, registrovao sam i app i može pepo da se prati potrošnja.

Inače kroz MK fino se prolazi i sa MCard-om (što smo dobili posle korone od Makedonaca). Redovno ga dopunjavam i koristim (380 denara u jednom pravcu). Jedino što se na rampi za tag zastane da se očita ručno MCard.

Pravim pauzu u Volosu, sutra sam u Porto Heli-u. 😀

Ko nije naručio (ka jo npr. 😀) može GR tag da uzme (besplatno) odmah na prvoj naplatnoj rampi iza Evzoni-a (beo kontejner/kućica). Aktivan je za 20 min (plati prvu rampu kešom/karticom i teraj dalje).

Do Porto Heli-a i nazad mi žena koja radi tamo rekla je da treba 100€. Videćemo, registrovao sam i app i može pepo da se prati potrošnja.

Inače kroz MK fino se prolazi i sa MCard-om (što smo dobili posle korone od Makedonaca). Redovno ga dopunjavam i koristim (380 denara u jednom pravcu). Jedino što se na rampi za tag zastane da se očita ručno MCard.

Pravim pauzu u Volosu, sutra sam u Porto Heli-u. 😀
Ne bi smela putarina da bude toliko, čak ni sa ovim poskupljenjem. Računaj oko 65-70e.
U koji hotel ideš?

Nazad
Vrh Dno