Šta je novo?

Sve o putu na more autom

DexterMorgan

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2021
Poena
315
Ide letnja sezona i nisam mogao naci slicnu temu na forumu pa reko da napravim.

Ova tema ce pogotovo pomoci ljudima koji prvi put idu na more, ideja je da se pise sve o putu na more Grcka, Crna Gora, Bugarska, Albanija itd. i sve vezano za put od putarine, stanje puteva, obavezne opreme, benzinzih stanica, tagova, kartica itd. sve na jednom mestu.

Sto se tice Grcke za ovu godinu 2023 planiram Beograd - Paralia.

Prvo o gorivu:
Cene goriva u Srbiji su takve kakve su i medju najvisim u regionu, ali nemojte sipati kolko da predjete Makedonsku granicu jer moze vas uhvatiti guzva na sred ste sunca, nemate gde nego u auto i klima, jako brzo ce nestati i to malo goriva koje imate i onda ste u problemu. Sipajte malo vise za svaki slucaj pa u Makedoniji pun rezervoar najbolje na izlazu iz zemlje. Cene u Makedoniji su uvek jeftinije, necu pisati trenutne cene mozete proveriti na internetu ali od 20 do 30 dinara je razlika trenutno zavisno od goriva.

Putarine:
Sto se tice putarina mozete izracunati na putevi-srbije.rs tako sto ukucate vasu ulaznu naplatnu rampu i izlaznu, u mom slucaju je Beograd - Presevo. Dobicete cenovnik za svaku klasu prevoznih sredstava.

Sto se Makedonije tice savet je da uzmete onu njihovu karticu na samoj naplatnoj rampi koja kosta 1.6 eura i da odmah uplatite 15e na njoj i imacete dovoljno u oba pravca (12.5 cinimi se putarina u oba pravca). Sto se tice naplatnih rampa Makedonija funkcionise malo drugacije od Srbije pa tako ima naplatne rampe na samom auto putu umesto na ulazu i izlazu kao u Srbiji, i ima ih ukupno 4 kroz Makedoniju. Takodje, kako kazu Makedonci, od 15. juna pa na dalje mozete koristiti Srpski tag za prolazak kroz zemlju ali bu trebao taj uredjaj da se podesi da radi u rezimu otvorenog balkana, nemam tag pa nisam siguran kako se to radi ako neko ima slobodno neka objasni sigurno zanima ljude.

Kroz Grcku zavisi gde idete ali imate aplikaciju na google play "Greek tolls" preko koje tacno mozete racunati koliko ce vas izadji putarina.
Naravno sve zemlje prihvataju master card / visa placanje karticama.

Kvalitet puta:
Najbolji put je u Srbiji nesumnjivo, u Makedoniji i Grckoj ima deonica da losim putem.

Obavezna oprema za automobil:
Sto se tice Srbije to verujem da svi znate:
-trokut
-svetloodbojni prsluk
-sajla za vucu
-prva pomoc
-evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi
-rezervni tocak ili set za reparaciju

Pored ovoga svega Makedonija zahteva i:
-zeleni karton (trenutna cena 2000 din, na granici je 50e zato izvadite zeleni karton u svom gradu)
-set rezervnih sijalica i osiguraca

Grcka:
-Protiv Pozarni aparat 2kg( S2 oznaka)

Nisam siguran sto se tice naocara za vid posto ih ne nosim ali eto moze neko da dopise ko ima iskustva da li je potrebno imati i rezerve ali ja mislim da je potrebno.

Provera auta:
-Obavezno proverite da vam je pritisak u gumama dobar
-Oterajte auto kod majstora neka pregleda ceo auto i proveri sve tecnosti, i obavezno ceo sistem oslanjanja da proveri
-Proveriti klimu
-Oprati auto i ocistiti stakla da bi vidljivost bila sto bolja, naravno i iznutra da bi put bio sto prijatniji
-Zameniti brisace ako su dotrajali
-Gume obavezno proveriti kolika je dubina sare

Neki od saveta jesu da ponesete i antifriz, ulje, balon vode i eventualno par litara goriva za nedaj boze.
Da se vozi po propisima, nemate potrebe za zurbom na odmoru ste nemojte ni drugima a ni sebi upropastiti odmor a nedaj boze i zivot zbog nemarne voznje i dokazivanja. Postujte ogranicenja, ako padne kisa obavezno smanjite brzinu i prilagodite je datim uslovima na putu. Imajte na umu da pri kisi koja nije retka ako vozite iznad 80kmh moze doci do akvaplaninga i da ce auto kao po ledu samo nastaviti svojom putanjom bez obzira na skretanje tockova, a jos gore je ako tockovi posle toga uhvate asfalt a usmereni su u drugom pravcu, osecaj u autu je kao da zte uradili u nesto jako cimanje auta sto moze prouzrokovati paniku kod vozaca naglo skretanje, prevartanje itd. Auto nije igracka i ne odgovarate samo za svoj zivot, vec i za zivot svih ostalih ucesnika oko vas.
Po novim propisima ako ne vezete pojas, ne stanete na znak stop, ako dete nije u odgovarajucem sedistu i za jos neke prekrsaje kazna se ne placa nego vam se oduzimaju tablice i dozvola na 60 dana.

Ovo je napisano okvirno ako neko ima neka doda nesto slobodno ili ispravi ako sam pogresio.

Naravno slobodno pisite i druge pravce Crna Gora, Bugarska, Makedonija, Albanija itd. sigurno ce pomoci ljudima.

Srecan put. :)

Srpski TAG za putarinu kroz Makedoniju još uvek nije moguću, kažu posle 1.7. Inače se TAG konfiguriše u putevima Srbije.

Kroz Grčku takođe postoji TAG i zove se Egnatia Pass. Šalju ga besplatno i za Srbiju. Dakle i TAG i poštarinu ne plaćate ništa.

Egnatia Pass je samo jedan od fazon 10 Grckih tagova :D

Kod njih je malo specificno jer svaki autoput je pod drugom kompanijom. Taj je samo pod firmom koja odrzava autoput "Egnatia Odos" ali vazi na svim autoputevima u Grckoj. Moze da se kupi bilo koji od svih sto postoje i svi rade na autoputevima i mostovima u Grckoj. Nego je nama najzgodniji jer nam je usput (ko uzima na licu mesta) i sto su pouzdani i salju tagove u Srbiju i odlicni za saradnju.

Samo neki od tagova:

tabsdet20-8585654868257477771-s0.jpg

map.jpg

Meni se desila prosle godine cudna situacija. Ko je gledao Alvirovica prosle sezone, on je uzeo tag na kucici Nea Odosa na autoputu za Patru posle skretanja kod Janjine. Meni je devojka tamo rekla (mada joj je engleski bio bas los) da mogu da dobijem ali da moram da ga vratim na povratku (sto je apsurd). I onda sam odustao da se sporazumevam tu.

@Mladja996

Makedonija, deonica puta Tabanovce-Bogorodica ima 5 naplatnih rampi (bilo 2022.god), 60/80/60/80/100,- MKD. Ukupno 380,-MKD u jednom pravcu.
Da li se nešto promenilo ove godine?
Nije, baš tako kao što si napisao smio i mi platili na 5 prelaza.

Što se tiče taga za ENP; 15.06. nije funkcionisao. Nigde se nije pominjao konkretan datum od kada će srpski tag da važi za makedonski ENP, već se govori 'ovog leta", pa samo gledanjem u tavče na gravče mogu da pretpostavim da misle na 01.07. (početak turističke letnje sezone).

Poslednja izmena:
Za Grke ne znam, ne secam se ali Makedonci nisu prihvatali metalne evre u malim apoeinama za placanje putarine. Nemojte me drzati za rec ali mislim da je 50c najmanja koju prihvataju. U povratku sam hteo da se otarasim sice i nisu hteli da prime. Intesina Visa od tekuceg racuna svuda prolazila.

50c! Pa de ćeš sitnije rođače?
Budi hepi i evro-dva kad primaju a nisi u Euro zoni.

U Grckoj po radnjama su mi vracali i po 1c kusur.
Ma nije problem ali na naplatnim rampama stoje cene u evrima i u mkd. Samo nigde ne pise za apoene koje ne primaju. Neka moja logika je bila ako stoji cena u evrima onda primaju evre :D Ocigledno da mi je losa logika :D

Drugo je Grčka. Oni su imali ili još imaju? i presu za Eurićiće :D (Euro se štampao u Grčkoj ako se ne varam).
Oće Makedonci euro ali kao i mi...da prelije koji cent. ;)

Podelite ovo na dve teme. Tj tri :)

1.Sa drugarima (ne proveravaš ništa,ide gas)
2.Sa devojkom (sve navedeno)
3.Sa ženom i decom (sve navedeno plus zdravstvena osiguranja plus osiguranje za kola. Mislim da za CG, reče mi dr kod koje vodim klinku, može sa nekom njihovom potvrdom jer imaju sporazum/ugovor, tj. ne mora da se kupuje za decu. Ovo obavezno proveriti.) Trenutno sam u GR, sve putarine sam platio karticom bez problema. Doduše, skida sa deviznog računa. Nije neka cifra.

Ako mislite da se ova tema ne zakljuca, nemojte pisati o problematici 20 centi i predlagati jos slicnih bespotrebnih tema.

Kakva iskustva imate sto se tice putnih osiguranja?
Meni je Grawe zapao za oko, ali iskreno nisam imao iskustva sa time.
Sto se tice nekog vida osiguranja za auto, imam vozzi ali mi jos uvek hvala bogu nisu zatrebali, podrzavaju i Makedoniju i Grcku.

Putno osiguranje. Ove godine DDOR, online ima i popust, mislim da su najpovoljnini. Ko je u Intesi najbolje da izvadi am green karticu i ima osiguranje za porodicu (mesecno 300 din), ko je magnifica sleduje mu kartica (ima ljudi koji ne znaju za ovo, verujte mi).
Ko može neka izbegne vikend, na grani su baš gužve, juče na Dojranu 3 sata.

Egnatia Pass je samo jedan od fazon 10 Grckih tagova :D

Kod njih je malo specificno jer svaki autoput je pod drugom kompanijom. Taj je samo pod firmom koja odrzava autoput "Egnatia Odos" ali vazi na svim autoputevima u Grckoj. Moze da se kupi bilo koji od svih sto postoje i svi rade na autoputevima i mostovima u Grckoj. Nego je nama najzgodniji jer nam je usput (ko uzima na licu mesta) i sto su pouzdani i salju tagove u Srbiju i odlicni za saradnju.

Samo neki od tagova:

Pogledajte prilog 394094

Pogledajte prilog 394095

Meni se desila prosle godine cudna situacija. Ko je gledao Alvirovica prosle sezone, on je uzeo tag na kucici Nea Odosa na autoputu za Patru posle skretanja kod Janjine. Meni je devojka tamo rekla (mada joj je engleski bio bas los) da mogu da dobijem ali da moram da ga vratim na povratku (sto je apsurd). I onda sam odustao da se sporazumevam tu.
Trebalo je da ga uzmeš i koristiš sezonski, a ako ti je baš stalo da im vratiš, to nekad i učiniš. U principu treba da im se vrati, samo su ga dali na korišćenje, zato košta 0, ali ne moraš ra ga vraćaš svake godine, obesmišljava.

Ko ima stari ENP tag (prepaid za fizička lica) mora da ga odnese da ga "prekonfigurišu za Open Balkan". Novi (postpaid) može da se kupi u većim poštama.

Dodali su ovu registraciju makedonskih tagova na sajt pa možda i prorade uskoro:

1687679835901.png

openbalkan-etc.com

Kažu od 1.7.

ENPay je takođe obavestio korisnike da će biti uključeni u open balkan.

...
Kroz Grčku takođe postoji TAG i zove se Egnatia Pass. Šalju ga besplatno i za Srbiju. Dakle i TAG i poštarinu ne plaćate ništa.

Meni je u maju stigao za 6 radnih dana. Može se naručiti ovde , pošalju ugovor koji treba odštampati, potpisati, skenirati i poslati im na mejl. Dopunjuje se online, karticom.

1687681259582.png

Info za guzve.
17-og sam se vracao iz Grcke.
Krenuo iz Haniotija, u 10:30, za 2h na granici, evzoni, 2h30min sam cekao da pregledaju pasose, samo 3 kucice rade... katastrofa. Ista situacija u smjeru mk-gr.
A 9-og kad sam isao u gr, putovao sam nocu i guzve nema.. 2 auta ispred mene bila

U koje vreme je najbolje krenuti da bi se izbegle gužve na granici? Prošle godine sam čekao 2 i po sata na srp-mak granici sa tim da smo krenuli iz bg-a oko 2 3 ujutru i bili u 6 na granici

Gorivo u flaši nikako! Vozi se auto putem sve vreme, okolo su gradovi, dakle pumpi vise nego dovoljno. Samo malo zdravog razuma.
Sto se tice goriva, koliko znam, sipa se u metalan kanister, bar ja taj imam od 5l, zelene boje ima da se kupi svugde, on je tome namenjen. Ne volim da razmisljam pa mi tih 5l goriva stoji sa strane tokom puta, ako ga ne iskoristim sipam u rezervoar odmah posle puta, ne drzim ga konstantno u autu, samo zarad puta.
Ne volim da razmisljam pa neka stoji ima mesta u gepeku.

U koje vreme je najbolje krenuti da bi se izbegle gužve na granici? Prošle godine sam čekao 2 i po sata na srp-mak granici sa tim da smo krenuli iz bg-a oko 2 3 ujutru i bili u 6 na granici
E to i mene zanima, istrazivao sam i svi kazu da nema pravila...
Planiram da krenem oko 17:00h iz BG-a i nadam se da cu kolko tolko izbeci guzvu.

U koje vreme je najbolje krenuti da bi se izbegle gužve na granici?
Prošle godine, 1.Juli, petak, krenuli smo oko 10.30h iz BG. Nigde nije bilo gužve na granici.
Možda je bila slučajnost, mada su obično svi u to vreme blizu Grčko-Makedonske ganice ili bar na Srpsko-Makedonskoj.

Zanima me da li je iko imao problema prilikom izlaska iz zemlje (Srbije) zbog neplacenih kazni za nepropisno parkiranje? Ili bilo kakvih drugih kazni.

Vrh Dno