Šta je novo?

Svadba 3 sata na DVD

NSdjanin

Čuven
Učlanjen(a)
09.10.2003
Poena
609
Kako bih mogao svadbu od 3 sata sa VHS-a da prebacim na jedan DVD.
Grebovao sam u MPEG2 sa WINDVR i to je ok, ali dobio sam tri fajla...tako ga je podelio na 4 GB, 4 GB i 2 GB.

S kojim programom da spojim fajlove u jedan,a onda sa kojim programom da ga takvog iskompresujem u MPEG2 ali sa nizim bitrejtom da bi mogao da stane na jedan DVD i da bi mogao da se gleda na standalone DVD plejerima?

Hvala unapred

Ja koristim Ulead disc creator 3.Mada 3h na 4.7 gb,ne znam koliko ce to lepo izgledati

Nemoj 3 sata da stavljas na 1 dvd jer ce ti slika biti shit.Bolje to podeli recimo 1.30 stavi na jedan dvd i ostatak na drugi.Tako ce slika biti bolja.
Za spajanje u jedan fajl mislim da se program zove Easy video Joiner.Pogledaj preko googla naci ces nesto

I drugo.U win dvr podesei profil da ti se fajlovi ne cepaju na 4 gb.Jedino ako ti je windows particija fat32 onda ni nemoze.Ako ti je particija NTFS onda podesi u win dvr kao sto sam rekao da ti se fajlovi ne cepaju

pozdrav

A dajte mi jedno dobro objašnjenje da tih 3 sata neće dobro izgledati na 4.5gb podataka? To je ipak VHS, a ne HDTV...

Haha.. na DVD staje 100njak minuta videa visoke rezolucije, 5.1 DD zapis u AC3 formatu i stereo zapis u istom obliku.

A covek zeli da stavi 3sata VHS videa koji u istom kvalitetu kao DVD a zbog nize rezolucije ne zauzima mesta samo kao slika jednog DVD filma.

Opasni ste vi experti za kamkordere ;)

Pozdrav!

Koji komentari...
JA nisam ni ekspert, nego jednostavno korisnik koji voli da radi sa videom.

Normalno da dvd kvalitet vhs nije kao kao dvd kvalitet sa digitalne kamere.Ali sto se tice 3 sata vhs filma bolje je podeliti na pola i nestavljati 3 sata na 1 dvd. Moze i da stavi ali tada ce morati da stavi manju rezoluciju i manji bitrate.Bolje da stavi vecu rezoluciju i veci bitrate.Svako ima svoje misljenje ovo je moje

pozdrav

Sale je na mene mislio.
Nemoj Sale molim te,mislim snimi 3h vhs materijala grebovanog na HDD na 4.5 gb
Nemaj da pricas ako nisi probao.Ja jesam i to izgleda ocajno,losije od original VHS-a.
Zaboravio si da VHS nije digitalni signal,to je analogni signal koji se digitalizuje prenosom na HDD.
Imas materijal izvorno u losem kvalitetu.Sta ti preostaje da taj materijal ostane bar takav kakav je.Jedino da ga snimis u maksimalnom bitrate-u na DVD.
Do 1.5h ce kvalitet biti zadovoljavajuc,ajde da kazem mozda i do 2h,ali 3h vec se se uociti gubici u slici,koja je ionako losa(vhs).
Sta da ti kazem,probaj,ja sam probao iz *******cije cisto da vidim vredi li arhivirati stare VHS kasete.
Postoji i varijanta b.a to je da rezes na DL diskove.Onda moze i 3-4 sata.Jedino je pitanje koliko je to ekonomski opravdano s'obzirom na cenu DL diskova,a i pitanje je da li ti rezac podrzava DL diskove

Hvala na svim odgovorima...
Sto se tice mog problema, voleo bih da probam da stavim 3 sata na 1 dvd...Koji softver da koristim za MPEG2 kompresiju?

Pa cu videti da li je snimak zadovoljavajuci.... Hvala unapred jos jednom...

ja koristim uleadov software
Ulead DVD moviefactory 3 disc creator

NSdjanin je napisao(la):
Hvala na svim odgovorima...
Sto se tice mog problema, voleo bih da probam da stavim 3 sata na 1 dvd...Koji softver da koristim za MPEG2 kompresiju?

Pa cu videti da li je snimak zadovoljavajuci.... Hvala unapred jos jednom...

Namesti u InterVideo WinDVR 3 u jezicku "Record" pod "Customized" PAL 1/2 DVD i tako snimi, stace sigurno, a kvalitet je po meni skroz OK! Kad snimis u MPEG2, TMPGEnc DVD Author-om napravi DVD format pa zatim narezi!
Licno sam komsji tako prebacivao svadbu i on je prezadovoljan, a ja mislim da su gubici u kvalitetu mizerni ili nikavi ;) Probaj, pa javi utiske!

Stefan1 je napisao(la):
Sale je na mene mislio.
Nemoj Sale molim te,mislim snimi 3h vhs materijala grebovanog na HDD na 4.5 gb
Nemaj da pricas ako nisi probao.Ja jesam i to izgleda ocajno,losije od original VHS-a.
Zaboravio si da VHS nije digitalni signal,to je analogni signal koji se digitalizuje prenosom na HDD.
Imas materijal izvorno u losem kvalitetu.Sta ti preostaje da taj materijal ostane bar takav kakav je.Jedino da ga snimis u maksimalnom bitrate-u na DVD.
Do 1.5h ce kvalitet biti zadovoljavajuc,ajde da kazem mozda i do 2h,ali 3h vec se se uociti gubici u slici,koja je ionako losa(vhs).
Sta da ti kazem,probaj,ja sam probao iz *******cije cisto da vidim vredi li arhivirati stare VHS kasete.
Postoji i varijanta b.a to je da rezes na DL diskove.Onda moze i 3-4 sata.Jedino je pitanje koliko je to ekonomski opravdano s'obzirom na cenu DL diskova,a i pitanje je da li ti rezac podrzava DL diskove

Ne razumem sta se dobija ako izvorni signal koji ima rezoluciju 240x320 snimiš u 576x720.
Inače napravio sam DVD sa 4,5 sati materijala sa VHS-a i uopšte se ne razlikuje od originala gledano na TV-u. Kompletan matreijal je grebovan u punoj PAL DVD rezoluciji (preko 15Gb) nakon obrade (Ulead Video Studio 8 se) materijal je rekopresovan u 1/4 PAL DVD i uradjen DVD (Ulead Movie Factory 3 se) koji je bio velik nešto preko 8Gb. Sa DVD Shrink-om sam ga smanjio na veličinu jednog DVD.

Gotovo svi DVD rekorderi dozvoljavaju snimanje 1, 2, 4, 6 sati materijala (zavisno od odabranog kvaliteta), a kvalitetniji modeli dozvoljavaju odabir snimanja 8 sati na jedan DVD. Čini mi se da sam na nekim medijima video natpise 4,7 Gb; 240 min.

Pozdrav

NSdjanin je napisao(la):
Kako bih mogao svadbu od 3 sata sa VHS-a da prebacim na jedan DVD.
Grebovao sam u MPEG2 sa WINDVR i to je ok, ali dobio sam tri fajla...tako ga je podelio na 4 GB, 4 GB i 2 GB.

S kojim programom da spojim fajlove u jedan,a onda sa kojim programom da ga takvog iskompresujem u MPEG2 ali sa nizim bitrejtom da bi mogao da stane na jedan DVD i da bi mogao da se gleda na standalone DVD plejerima?

Hvala unapred

Mnogo su ti veliki fajlovi a bilo bi dobro da izbegneš da dva puta radiš MPEG2. Znači ili odmah u startu podesi rezoluciju i kompresiju tako da ti tri sata stane na DVD ili radi capture sa nekim mjpeg kodekom pa onda prebaci u mpeg2.
Spajanje i seckanje mpeg fajlova najlakše ćeš raditi sa mpeg2schnitt.
Vodi računa da rezolucija mora bita neka koja je odgovarajuća za pravljenje DVD-a.
Inače moja iskustva su da 3 sata VHS-a može lepo da izgleda na DVD-u.

merlin je napisao(la):
Mnogo su ti veliki fajlovi a bilo bi dobro da izbegneš da dva puta radiš MPEG2. Znači ili odmah u startu podesi rezoluciju i kompresiju tako da ti tri sata stane na DVD ili ...

Znam problematiku otprilike...I sam sam dosao do slicnog zakljucka. Medjutim ne znam, niti sam naisao na softver koji to moze....Znaci iz WINDVR-a ne mozes da podesis rezoluciju i kompresiju po svom nahodjenju,tj. ima nekoliko profila koje mozes da biras ako se ne varam. Znaci sve se svodi na pitanje koji softver moze da radi MPEG2 grebovanje kod koga moze da se menja stepen kompresije i rezolucija ???

NSdjanin je napisao(la):
Znam problematiku otprilike...I sam sam dosao do slicnog zakljucka. Medjutim ne znam, niti sam naisao na softver koji to moze....Znaci iz WINDVR-a ne mozes da podesis rezoluciju i kompresiju po svom nahodjenju,tj. ima nekoliko profila koje mozes da biras ako se ne varam. Znaci sve se svodi na pitanje koji softver moze da radi MPEG2 grebovanje kod koga moze da se menja stepen kompresije i rezolucija ???

Sve zavisi od kartice sa kojom skidaš. Jesi li probao VirtualDub.

Moze u WinDVR-u, samo dupliraj DVD profil i na duplikatu namesti bitrejt koliki hoces.

Nisam uspeo nista...Tj uspeo sam ali se vidi da je losiji kvalitet nego VHS kaseta. Na 1/2 DVD rezolucije to je vidljivije, a na 1/4 manje je vidljivo, ali ipak nije zadovoljavajuce...u stvari na granici je....Moram jos malo eksperimentisati...
Ima li neko jos nekih iskustava i ideja...?

Hvala na svim odgovorima dosada.

Ja bi rekao da je kod tebe problem u hardveru a ne u softveru.

Da pitam nesto, jel tvoj hard na fat32 ili ntfs formatu?
Ako je fat32, ne moze da prihvati file veci od 4gb
VideoRedo moze da ti to spoj u ntfs formatu (ukupno 10GB).
Dvd lab pro moze da ti smanji mpeg koliko procenata hoces uz proporcijalni gubitak na kvalitet
Ja bi ti predlozio isto, 2 dvd-a (spoji sve, podeli na 2 i evo 2 dvd sa jako dobrim kvalitetom (smanjices 5-7% otprilike => 9.3-9.5gb=2 dvd

Ne bih da me neko pogresno shvati,ali VHS signal ne treba grebovati na 320 x 240 ili
720 x 576 vec na 352 x 576 .Znam da PAL DVD zahteva 720 x 576
ali mislim da Tmpgenc nudi i 352 x 576 kao DVD profil. Jedino sto nisam probao da li takav DVD radi u vecini playera. Jednostavno nema smisla da horizontalna rezolucija
bude veca od 352 zbog malog propusnog opsega VHSa.Vertikalna rezolucija mora
biti 576 da bi imali oba polja (fields) ,a i treba vam interlace signal za DVD.
Na 352 x 576 ce ti trebati manji bitrate za prihvatljiv kvalitet slike i moci ces da
zbudzis 3 sata na jedan DVD.Jedino sve ovo pada u vodu ako 352 x576 nece da
radi u DVD playeru. Ako sam nesto lupio neka me neko ispravi,imao sam najbolje namere.
Samo jos nesto bolje je grebovati prvo u AVI sa loseless kompresijom(huffyuv)pa to posle ubaciti u TMPGenc,bbmpeg ili neki drugi MPEG2 encoder
a tako je i lakse potrefiti potreban bitrate .

Poslednja izmena:
Svaka cast novoprepeceni isto i ja mislim da je najbolje snimati u rezoluciji 352x576.Snimanjem u manjoj rezoluciji je shit.Moze i da se snima u pun pal ali ipak najbolji rezultat daje 352x576.

Sad bih ja vas pitao nesto.Kada prebacujem materijal sa vhs ja ga prebacim u DV avi foramat(znaci pun Pal) pa ga kasnije kompresujem u mpeg2 za rezolucijom 352x576. Medjutim sad sam skinuo program Tmpgenc Plus 2.5.Kako ja sa ovim programom da kompresujem u mpeg2 da bude sto je bolji kvalitet.Znaci ja ubacim taj DV fajl u tmpgenc i kako je najbolje da ga podesim da bi dobio sto je bolji moguci kvalitet.

Komp nije problem imam jacu masinu i dosta prostora,tako da recite kako je po vama najbolje kompresovati u mpeg2 sa tmpgenc-om plus 2.5

pozdrav

VAS??? Covece opusti se nemam ja nikakve titule,a ni po godinama ....... ma nije bitno
Sto se tice TMPGenca imas par bitnih stvari : izaberi 2pass VBR i prebaci na slowest to podesavanje gde
po defaultu stoji motion estimation search . Bitno je Source podesavanje (tip izvora) znaci interlace ,aspect ratio
Ovo govorim iz secanja jer mi je glavna masina trenutno u rasulu (hardwerski problemi)
pa je malo konfuzno.***.

Pise Motion search precision.I kako si rekao tu treba da ga stavim na high quality(slow).NA encode mode mi stoje interlace.Jer to OK

pozdrav

Vrh Dno