Šta je novo?

Sustanje u kucistu?!

Nenad22

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
715
Moja oprema  
Laptop
Macbook Pro 13" M1
Mobilni telefon
iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Danas sam primetio neko cudno povremeno sustanje. Prvo sam mislio da su zvucnici ali kasnije sam locirao zvuk i dolaze negde iz predela procesora. veoma visoka frekvencija, kao kada se dugo izgovara SSS. Nisu kuleri, nego nesto na ploci, procesoru, napajanju, nemam pojma kako da utvrdim tacno. Ali ne cuje se stalno vec samo kada se jace optereti procesor i veoma je glasan i pored zatvorenog kucista.

Prvo sam vratio proc na default ali i dalje se culo u istim situacijama ali mozda malo redje. Nista skoro nisam menjao na racunaru, jedino sam danas brisao prasinu, pa mozda je slucajno neka sitna kapljica uletela kroz otvore za ventilator, mada cisto sumjnam. Kada orthos pokrenem odmah pocne taj zvuk, malo isprekidan i bez pravila susti... Sta moze biti, smeta mi dosta, a i moguce da nesto crkava :)?

Verovatno ti piste zavojnice na ploci...Nista strasno...Googlaj malo pa ces videti da toga ima dosta...

šuštanje može da se čuje iz napajanja, zameni ga pre nego što otkaže

Poslednja izmena:
Meni su zvizdale zavojnice na naponskoj sekciji neke stare Asus ploce. Npr. culo se kada "uhvatim sakom" neki pdf dokument i pomeram misha. Cim pustim, on prestane... Posto mi oko nervozno zaigra kada se takve stvari desavaju, maticna je prodata i radila je sigurno 4 godine posle toga, mozda je jos uvek u upotrebi...

Evo danas nestalo, valjda se nece vise javljati :)... Znaci da je ploca najverovatnije, ako se javi ponovo videcu da oslusnem preciznije, jer ima sanse i da je napajanje. U svakom slucaju koliko sam video nema leka za navojnice, osim menjanja ploce, tako da se nadam da nece vise zezati :)...

...U svakom slucaju koliko sam video nema leka za navojnice, osim menjanja ploce, tako da se nadam da nece vise zezati :)...

Ima nekih alternativnih metoda sa lakiranjem zavojnica, negde sam citao da moze da se koristi i silikon, ali to je ogromno cimanje sa neizvesnim ishodom. Valjda neces morati da se raspitujes dalje o tome :wave:

Vrlo verovatno da su kondenzatori u pitanju, mogu se lako zameniti to mozes uraditi sam ako si vican lemilici ili za neku simbolicnu cifru da odneses u servis da ti to urade,pogledaj na maticnoj ploci kondenzatore , da li su "naduveni" ili normalno izgledaju,ako je u pitanju ovo prvo kondenzatori su pri kraju.
Pozz

Odmah sam i gledao kondenzatore, normalno izgledaju, ravni su, nisu naduveni. Eto onaj zvuk se nije javljao posle onog dana, nije mi jasno sto je samo onda sustalo.

Moguće da su stradali kondezatori u napajanju, to što su spolja čitavi kondezatori ne mora da znači da su i unutra čitavi :) .

Ko zna sta se desilo, znam da mogu biti losi iako dobro izgledaju, ali obicno se naduvaju. Pc je stabilan i nikakvih problema nema, tako da necu dalje da trazim problem da rasklapam napajanje, bar dok ne pocne ponovo da se cuje. Komponente su stare oko 1.5 godine, tako da mi cudno da kondenzatori tako brzo odu, gremlini izgleda :)...

E da, smanjio sam ventilator od napajanja na 7v cim sam ga kupio, pa jedino to moze biti uzrok brzem propadanju kondenzatora, mada je ono uglavnom mlako-do blago vruce, sto ne bi smelo da bude problem...hm

Poslednja izmena:
Evo da se javim posle malo vremena, sustanje se javilo samo jos jednom i to kada sam preko noci ugasio komp i ujutro se culo sustanje u istim uslovima. Kao zvuk najviseg tona cinela na bubnjevima, cak malo i isprekidan... Inace ne gasim pc uopste, pa sada ne susti vec par dana, izgleda se to javlja kada je hladan. Je l` vam pomaze ovo oko dijagnoze? Ja tipujem da zvuk dolazi negde iz napajanja ali tesko mi je da oslusnem :)... Mozda ga rasklopim pa pogledam kondenzatore...

Nazad
Vrh Dno