Šta je novo?

sushta suprotnost

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Taman sam upao u tokove sa ovim jachim komponentama kad ne lezi vrazhe :-devil-:

Nasuprot ovih mashina od 1k evra, meni sada treba neshto shto slabije i shto tishe.

HDD i CD/DVD mi ne trebaju to imam.

Da krenemo od pozadi, kucishte sam mislio ovo
BS-01-W-W-W.gif

Jel mozhe u ovo da stane atx plocha? Kucihste se zove micro atx pa me to zbunjuje. Ako mozhe ima li ga neko i kakvo je sa hladjenjem poshto na chieftec sajtu za ovo kucishte skoro nishta ne pishe.

Za osnovu sam mislio nekog najslabijeg semprona ~ 50 evra? (da li bi se mogao sempron ohladiti pasivno uz dobro provetravanje kucishta i odgovarajuci heatsink naravno bez dizanja fsb-a?)

Plochu bih hteo obavezno sa pasivnim coolerima, nishta drugo ne dolazi u obzir. Po mogucstvu da ima gigabitni lan (mada video sam da to nemaju ove ploche od ~50 evra), da ima muzichku integrisanu i sata kontroler ... dakle zamolio bih vas za konkretan model.

Grafika, pogadjate, bez ventilatora ako je ikako moguce, znachi pretpostavljate da mi treba neka grafika tipa 64/64. Ponovo molim za predlog modela.

256 RAM-a, video sam da ih ima za ~25 evra, predlozhite mi neki, klokovati se nece pa kapiram da ce bilo koji odraditi posao.

To mu ga dodje kucishte ~ 20
procesor ~ 50
plocha ~ 50
grafika???
memorija ~ 25

~ 150 bez grafike

1. jeli ovo realna cena?

2. postoje li grafika i plocha sa pasivnim coolerima i da li se sempron moze ohladiti pasivno tj. da li sa dobro provetrenim kucishtem mogu napraviti totalno silent mahsinu od ovoga?

3. neshto biste izmenili?

4. hvala

:wave:

EDIT: sve ovo treba da bude slabo ali nadam se da to ne mora znachiti da ce biti i nekvalitetno.

Poslednja izmena:
MSI 9550SE 128/64 ima pasivan hladnjak.

Pa ne znam da li sempron moze da se hladi pasivno, mada cisto sumnjam, posto na defaultu na nekih 40ak stepeni, a za 50ak evra dobijas semprona box varijantu, tako da ne znam zasto uopste razmatras pitanje pasivnog hladjenja?? Ako se ne varam sempron 2200 mozes da nadjes za oko 45evrica u box varijanti (ako imas nekog ortaka dilera, moze i za manje :)
E sad u vezi ploce si malo kontradiktoran :) Hoces da ti konfiguracija bude relativno jeftina, a trazis ploci sa SATA kontrolerom. Nisam siguran da ih ima ispod 50,60 evra. A vecina ploca ima pasivne kulere na bridzevima, neke ih cak ni nemaju :)
Memoriju uzmi bilo koju, mozes PQI sa 3 godine garancije, odradice ti posao sasvim okay.
Sto se tice grafike, uzmi najjeftiniju koju hoces, ako nemas nameru da igras bilo sta osim pasijansa i free cella na kompu, onda nadji plocu sa integrisanom grafikom i uzivaces.

hehehe pazite shta sam nashao :)

MB: A7S8X-MX A7S8X-MX
378_m.jpg

Sata, integrisana grafika, bez coolera ~40 € = savrsheno :)

Jedino me smara shto nema gigabitni lan ali tek za 30€ vishe bih dobio lan i to bez grafike, tako da shto se tiche ploche sve je jasno.

Postoji li gigabitna lan kartica?

Registered_user je napisao(la):
Pa ne znam da li sempron moze da se hladi pasivno, mada cisto sumnjam, posto na defaultu na nekih 40ak stepeni, a za 50ak evra dobijas semprona box varijantu, tako da ne znam zasto uopste razmatras pitanje pasivnog hladjenja?? Ako se ne varam sempron 2200 mozes da nadjes za oko 45evrica u box varijanti (ako imas nekog ortaka dilera, moze i za manje :)
E sad u vezi ploce si malo kontradiktoran :) Hoces da ti konfiguracija bude relativno jeftina, a trazis ploci sa SATA kontrolerom. Nisam siguran da ih ima ispod 50,60 evra. A vecina ploca ima pasivne kulere na bridzevima, neke ih cak ni nemaju :)
Memoriju uzmi bilo koju, mozes PQI sa 3 godine garancije, odradice ti posao sasvim okay.
Sto se tice grafike, uzmi najjeftiniju koju hoces, ako nemas nameru da igras bilo sta osim pasijansa i free cella na kompu, onda nadji plocu sa integrisanom grafikom i uzivaces.

Da za to mi i treba, ponekad da narezhem cd, non stop download (zato ocu da bude tih ko zmija), igrice ne igram, otkucam neshto u wordu ... cisto da ne opterecujem ovaj drugi komp sa milionima gluposti (antivirusima, virusima, firewallima, milionima programchica za ono i ovo) shto na kraju dovede do toga da moram reinstalirati sistem svako 2 meseca ...

Poslednja izmena:
SumAnuT je napisao(la):

MB: A7S8X-MX
Mislim da isto to možeš da nađeš jeftinije ali u Asrock izvedbi: K7S41 GX.

Ako ti treba prevashodno tiha i stabilna mašina za download što ne bi pogledao neku jeftinu kombinaciju sa Northwood Celeronom (može i polovan CPU)? Mislim da je ovaj CPU sasvim OK za tvoje potrebe a pritom se znatno manje greje od Semprona pa se podrazumeva da bi mašina bila tiha.

Radeon 7000 ili nešto slabije a može i polovno, trebalo bi da ti završi posao.

Poslednja izmena:
Kod nas je chak i skuplja ta ASROCK ~ 45€

Kod celerona sam video da je sam procesor skuplji od Semprona pa sam u startu batalio ... ali ako kazesh da se manje greju moze i to da udje u razmatranje ... odo da pogledam shta i kako ...

moze biti polovan i sempron ba ti tako i on bio jeftiniji ...

Evo, samo u drugom pakovanju
p4sp-mx_m.jpg
P4SP-MX

To je isto to, samo procesor je u startu skuplji ali ako tvrdish da se manje greje onda mi nije problem dati 10 evra vishe, a mozda kao shto kazesh nadjem i polovan.

SumAnuT je napisao(la):
To je isto to, samo procesor je u startu skuplji ali ako tvrdish da se manje greje onda mi nije problem dati 10 evra vishe, a mozda kao shto kazesh nadjem i polovan.
Vidi, ovo kucam sa mašine koja ima Northwood 2.4 (nije Celeron) i temepratura je ~32°C, fan na Box coleru se vrti na ~1500rpm a Celeron bi trebao da se greje još manje. Uostalom, ima ovde daleko iskusnijih od mene koji mogu da kažu nešto na ovu temu.

Pogledaj da li možeš da nađeš neku jeftinu intergrisanu ploču sa Intel čipsetom.

Imaš ASUS sajt i na srpskom >>> KLIK

Na pcberzi nema nijedna takva sa intelovim chipsetom :\

A nijedna od njih nema ni sata kontroler :\

Ajd nije mi za sata toliko ali ovo je bio dobar predlog da se uzme intelov chipset ...

Imas MSI integraciju, KM400 chipset, cena je oko 45 eura, nema ventilator, ima SATA kontroler na sebi... Ne znam tacnu oznaku, ali sam ih se naprodavao i mogu ti reci da su stvarno bile stabilne i nisu imale gresaka... Naravno, o AMD platformi pricamo. BTW, Semproni se smesno greju, kad sklopis tu masinu, instaliraj SpeedFan i ogranici CPU fan da se vrti na 70-tak % i neces apsolutno nista cuti, a komp ce se hladiti dovoljno...

Da ne bude pogrešno shvaćeno, nemam ništa protiv Veletovog predloga ali SATA hard na VIA ploči i nije neko srećno rešenje.

ma izgleda cu sata da zaboravim u oba sluchaja ... bice dosta i ata ionako nece tu nishta zahtevno da se radi ...

a barebone sistemi?

recimo, Asus Pundit-R, ATI chipset, 1 PATA ( 2 uredjaja) - 1 SATA port,integrisana grafika, LAN ( istina, nije 1Gb), zvuk, gomila prikljuchaka ( USB, 1394, mini USB, neki za kameru, dva za smart kartice) + 3 PCI slota
ostalo po zzelji ( proc , RAM, HDD, optika)
cooler na CPU se samo pri startovanju zavrti do max, onda radi na minimumu, jedva da se vrti..
onaj na napajanju - kao da ga nema, nechujan

nema mnogo mesta za nadogradnju, nema floppy drive ( treba li ti,)), ali zavrshava posao i tiha je..

pozdrav

@sumanut:
A sta mislis o P4 ABIT IS-20 , INTEL 865GV, VGA Intel S.478, SB-6ch, Dual SATA , LAN, USB2.0, Dual DDR za 68.15 EUR ovde? To ti resava sve -- SATA, LAN (nisam gledao, mozda nije gigabit ali ti to realno ni ne treba) i VGA za male pare.
Na istom mestu imas i DIMM 256MB, DDR DRAM, 400MHz NCP, LifeTime Warranty za 19.80 EUR, za takvu masinu dovoljno.
To je ukupno 87.95 -- ostatak potrosi na CPU (preporucujem da nadjes negde polovni Celeron S478 na 2.0GHz i neki tih cooler za njega) i uzivaj.

audiofreak je napisao(la):
@sumanut:
A sta mislis o P4 ABIT IS-20 , INTEL 865GV, VGA Intel S.478, SB-6ch, Dual SATA , LAN, USB2.0, Dual DDR za 68.15 EUR ovde? To ti resava sve -- SATA, LAN (nisam gledao, mozda nije gigabit ali ti to realno ni ne treba) i VGA za male pare.

To je OK, ali sve to isto ima na onom MSI-ju za 45 EUR, jedino sto nema Dual DDR, ali mu to definitivno ne treba, jer covek hoce 256 RAM-a...

da .. ma odustao sam i od sata kontrolera i od lan-a ... ocu sve da strpam u shto manje kucishte ...

kao shto rekoh, Asus Pundit-R -> velichine malo deblje akten-tashne, a ima i postolje

mashina sa P4C 2.4GHz, 512MB DDR ( Kingston Value), 40GB HDD ( WD), Asus DVDROM-om izadje neshto oko 390€
uzimamo ih za firmu, pa znam,)

pozdrav

Hvala svima na predlozima al mene sve ovo sa kucishtem od 65 evra izadje manje od 200, poshto imam veliki hdd i dvd rezach koji cu prebaciti sa "velikog" kompa ... tako da mi se ne isplati uzeti barebone ... a definitivno sam uzeo mini atx (desktop):

BK-01B-SL_s.jpg

Tako da moram uzeti i mini atx plochu ...

Ostade josh dilema da li celeron ili sempron ... koji se manje greje i mozhe se jeftinije naci? (nov ili polovan svejedno)

Chipset da mozhe intelov da se nadje (mozhe li?) ja bih ga uzeo ali postho ih nema ... vishe sam za opciju via ili sys + sempron ...

SumAnuT je napisao(la):

Sata, integrisana grafika, bez coolera ~40 € = savrsheno :)

Jedino me smara shto nema gigabitni lan ali tek za 30€ vishe bih dobio lan i to bez grafike, tako da shto se tiche ploche sve je jasno.

Postoji li gigabitna lan kartica?
A sta bi priklljucio na drugi kraj da ima GLAN? :D :d :D
Iskreno ne razumem sto bi bacao pare za nesto sto nicemu ne vredi. To sto ti hoces to je iz proslog veka. :D

Pa prikljuchio bih na drugi kompujter sa glan plochom :whip:

Elem samo da se javim ... pazario sam sve ... uzeo sam vule u obzir tvoje savete ali volim asus ploche pa sam uzao asusa sa via chipsetom ... ostalo sam uzeo prema predlozima i prema onome shta je trenutno bilo ;) ... i lepo se pokazala mashina >> 200*9 :)

Sasvim sluchajno ga overklokovah ... kako se na plochi FSB nameshta sa prekidachima ... ja kako sam navikao na 200 rasporedio prekidache da budu na 200 i niko se ne buni ...

i napokon tishina ... skinuo sam 6-icu sa box coolera i stavio neku tanju cooler masterovu ... ne znam ni sam odakle mi ... prikljuchio na cool drive nju i jednu osmicu na 1000 obrtaja ... i eto :type:

tnx na strpljenju sa uvek istim pitanjima :wave:

I sta bi na kraju?
ABIT IS-20 je u medjuvremenu pao na 63 EUR, a ta intel grafika i chipset je sigurno bolja od VIA+SIS (KM400A) kombinacije koju pominju sa MSI plocom, da ne pricam da ti ostaje i lan i sata. Celeron 2.0 s478 box ti izadje priblizno koliko i sempron 2300+ box, a cak i da ga dignes na 2.6 ne greje se mnogo (to je northwood).

Poslednja izmena:
uzeo ja freache ima dve nedelje ...

uzeo asus+via i semprona ... uzeo produzhne kablove i prestaio da brinem brigu shta je buchnije ;)

Vrh Dno