Šta je novo?

SUSE 10 i WebSTAR Cable modem

Sime

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Da li je neko uspeo da podesi Scientific Atlanta WebSTAR kalbovski modem (onaj koji SBB daje svojim korisnicima) da radi preko USB-a?
Znam da moze preko LAN kartice ali mi ona treba za vezu sa drugim kompjuterom.

Spasi sebe muka i kupi još jednu lan karticu, veruj mi. Vidi šta ti je lalše - da kupiš još jednu LAN karticu (700-800 din, pa i manje) ili da se cimaš nekoliko dana da ispodesiš. I ako odlučiš da promeniš distribuciju, a hoćeš, sve ponovo ispočetka.
Ako si baš uporan, izguglaj i pretraži (više puta i u više navrata) SuSE-ove forume - samo nemoj da odustaneš!

Pozdrav,
- daniel1988

Guglao sam, i sve sto sam nasao je da "moze na 9.?, ne i na 10.0", SUSE naravno. Batalio sam to trenutno jer imam drugi problem - ne mogu da instaliram drajvere za GF2.

Stvar je u tome što je nvidia počev od 76.64 drajvera izbacila podršku za pre-GF3 kartice. Znači traži starije drajvere, i naravno prethodno instaliraj gcc, kernel source i instalaciju drajvera obavljaj iz single-user tekstualnog moda (#init 3).

Nađi i skini 66.29 drivere, kod mene rade odlično na GF2MX. Ako bude problema pri instalaciji, alarmiraj.
Naravno, da bi instalirao driver moraš da imaš root ovlašćenja.

Sve sam uradio po uputstvu (runlevel 3, root, stariji drajveri - 7174...) i nakon instalacije drajvera nece da se digne X. Prijavljuje fatal error 104 (nisam siguran za broj)... nedostatak nvidia modula...

EDIT: U ovom uputstvu je ukratko opisana instalacija nVidia drajvera. Pratio sam ga korak po korak i kada sve to uradim startx mi vrati gresku vezanu za "nvidia kernel module".
Problem nastaje kada promenim xorg.conf "nv" u "nvidia". Sa "nv" mi radi X Windows ali nemam 3d (sto je i bio razlog cimanja sa drajverima).

Poslednja izmena:
nedostatak nvidia modula...
Uradi lsmod - ova komanda lista sve učitane module. Na listi bi trebalo da se nađe i modul nvidia, što bi značilo da je modul pravilno učitan.
Kod mene izgleda ovako:
Kod:
daniel1988@gentoo ~ $ lsmod
[FONT=Lucida Console]Module                  Size  Used by
nvidia               3463804  12 
r8180                  52236  0 
ieee80211_r8180        31364  1 r8180
ieee80211_crypt_r8180     4612  1 ieee80211_r8180[/FONT]
Ako ga nema na listi, uradi modprobe nvidia - komanda za učitavanje modula. Sad probaj ponovo startx.
Evo ti moj xorg.conf, pa uporedi. Moram nešto da te upozorim: ako želiš da isprobaš moj xorg.conf (radi i na Slack-u i na Gentoo-u, trebalo bi da radi bez problema i na SuSE-u), pogledaj deo sa refresh rate-ovima ekrana. Moj je naštelovan da na 1024x768 daje 85Hz osveženja. Ako tvoj monitor ne može to da izdrži, uradi adekvatne promene i izmeni šta je potrebno. Ako pogrešiš može doći do prženja ekrana! Bio si upozoren! Ne želim da nosim tvoj monitor na duši :)
Ako ništa od ovga ne pomogne, skini nvidia drivere 66.29 i instaliraj ih.

Javi šta budeš uradio.

Pozdrav,
- daniel1988

Sve radi dok ne restartujem sistem. Nakon toga moram da reintaliram drajvere. I tako nakon svakog restarta. modprobe nvidia ne pomaze. Ako imas neku ideju zasto bi modul nestajao nakon restarta javi, do tad cu drzati racunar upaljen. :))

Hvala na pomoci!

Probaj da odradiš /sbin/NVmakedevices.sh - nisam siguran da će da pomogne, ipak probaj.
Overi ovaj link
Mislim da se modul za grafičku čuva u direktorijumu /lib/modules/verzija_kernela/video/ . Proveri šta ima u njemu pre i posle reboota.
Pretraži forume ili pitaj na irc-u u kom fajlu suse drži informaciju koje module treba da podigne pri boot-u i dodaj nvidia ako bude bilo potrebe.

Ako ne bude uspelo skini stariji driver (66.29) i instaliraj.

Javi šta budeš uradio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno