Šta je novo?

SUSE 10.3 i adsl

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Pre neki dan sam konacno dobio adsl prikljucak ali neznam
kako da konfigurisem konekciju u SUSE 10.3 , pa bih molio neko
kratko uputstvo ili link na tu temu ako postoji ( u pitanju je
neobee.net a modem je sagem f@st 800 e4)!

Pozzz ;)

Pronasao sam taj sajt pa kad skinem sve neophodno probacu, pa cu javiti !!!

Hvala

Pozzz !!! :wave:

Pokusao sam instalaciju navedenih fajlova i to instalirao sam fimware uspesno
ali kada sam nastavio install:

cd /putanjaDoFajlova
tar -xvjf linux-atm-2.4.1-gcc4.tar.bz2
cd linux-atm-2.4.1
./configure
make
checkinstall make install ,

ne moze da odradi make install, daje gresku ERROR1 i ukazuje na neke fajlove
iz slackware 12 a meni treba za SUSE 10.3 !

Tako da problem ostaje, ipak hvala i na ovom savetu, donekle mi je jasniji
tok instalacije. Mozda jos neko ima neku ideju ???

Pozzz :wave:

skini poslednju verziju linux-atm (najbolje bi bilo preko svn), ovo je neka verzija koju sam patchovao da radi sa gcc4. pogledaj koje su medjuzavisnosti koje nedostaju i to je to... ne bi trebalo da imas velikih problema sa instalacijom ovog paketa..

Pokusao sam ponovo i odradio sam deo sa firmware-om, potom sam raspakovao
linux-atm-2.4.1, uradio ./configure (bez greske), make ali kada probam make install, dogadja se sledece :

linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 # checkinstall make install
-bash: checkinstall: command not found
linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 # make install
Making install in m4
make[1]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[2]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[1]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
Making install in src
make[1]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src'
Making install in include
make[2]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[3]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[3]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
/bin/sh ../../mkinstalldirs /usr/local/include
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atm.h /usr/local/include/atm.h
/bin/sh: line 3: /usr/bin/ginstall: No such file or directory
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atmd.h /usr/local/include/atmd.h
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atmsap.h /usr/local/include/atmsap.h
make[3]: *** [install-includeHEADERS] Error 127
make[3]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[2]: *** [install-am] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[1]: *** [install-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src'
make: *** [install-recursive] Error 1
linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 #
onda sam pokusao I sa rpm paketom za SUSE ali ni to ne ide :
linux-vcax:/home/dragan/Desktop # rpm -ivh linux-atm-2.5.0-1.suse.i586.rpm
Preparing... ########################################### [100%]
file /usr/lib/libatm.so.1.0.0 from install of linux-atm-2.5.0-1.suse conflicts with file from package linux-atm-lib-2.5.0-73
linux-vcax:/home/dragan/Desktop #

kada pokusam da izbrisem taj fajl /usr/lib/libatm.so.1.0.0 (zbog konflikta) kaze da on nepostoji ???

Ocito sam negde pogresio ali neznam sta i gde ?

Pozzz :S:

Pokusao sam ponovo i odradio sam deo sa firmware-om, potom sam raspakovao
linux-atm-2.4.1, uradio ./configure (bez greske), make ali kada probam make install, dogadja se sledece :

linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 # checkinstall make install
-bash: checkinstall: command not found
linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 # make install
Making install in m4
make[1]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[2]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
make[1]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/m4'
Making install in src
make[1]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src'
Making install in include
make[2]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[3]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[3]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
/bin/sh ../../mkinstalldirs /usr/local/include
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atm.h /usr/local/include/atm.h
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atmd.h /usr/local/include/atmd.h
/usr/bin/ginstall -c -m 644 atmsap.h /usr/local/include/atmsap.h
make[3]: *** [install-includeHEADERS] Error 127
make[3]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[2]: *** [install-am] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src/include'
make[1]: *** [install-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1/src'
linux-vcax:/home/dragan/Desktop/LINUX I SAGEM/linux-atm-2.4.1 #
onda sam pokusao I sa rpm paketom za SUSE ali ni to ne ide :
linux-vcax:/home/dragan/Desktop # rpm -ivh linux-atm-2.5.0-1.suse.i586.rpm
Preparing... ########################################### [100%]
file /usr/lib/libatm.so.1.0.0 from install of linux-atm-2.5.0-1.suse conflicts with file from package linux-atm-lib-2.5.0-73
linux-vcax:/home/dragan/Desktop #

kada pokusam da izbrisem taj fajl /usr/lib/libatm.so.1.0.0 (zbog konflikta) kaze da on nepostoji ???

Ocito sam negde pogresio ali neznam sta i gde ?

Pozzz :S:

Kako ne znaš gde? Make ti je sve lepo ispisao...

Hvala jos jednom, potrudicu se da to odradim pa cu javiti !!!
Jedino neznam da li je bitna verzija coreutils-a (ili je to ver.6.44) ?

Pozzz :smash:

Poslednja izmena:
Ček ček, polako; proveri prvo da li ti je taj paket instaliran ( rpm -qa coreutils* ). Pa ako ga nema, onda idi da ga instaliraš. Ali nemoj da ideš prvo na gnu i slične sajtove, jer je vrlo verovatno da već postoji paket za tvoj distro (koji se po verzijama slaže sa ostatkom distroa). Možeš pored yast-a da koristiš i yum ili novi zypper koji direktno rade sa rpm paketima za tvoj distro - tada lepo za instalaciju kucaš u terminalu samo "yum install coreutils" i ne razmišljaš koja verzija, da li je za tvoj distro ili prethodni, bla bla bla.

http://en.opensuse.org/Zypper/Usage

Ako već nećeš tako, onda lepo pogledaš direktno na nekom od opensuse mirrora da li već ima taj-i-taj paket.

E, pa ja odmah otisao na gnu sajt i skinuo coreutils 6.4 ( i krenuo u instalaciju ) i kod make dobijem sledece :

Making install in lib
make[1]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/coreutils-6.4/lib'
make install-am
make[2]: Entering directory `/home/dragan/Desktop/coreutils-6.4/lib'
gcc -std=gnu99 -I. -g -O2 -MT utimecmp.o -MD -MP -MF .deps/utimecmp.Tpo -c -o utimecmp.o utimecmp.c
In file included from utimecmp.c:33:
utimens.h:2: error: conflicting types for 'futimens'
/usr/include/sys/stat.h:370: error: previous declaration of 'futimens' was here
make[2]: *** [utimecmp.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/coreutils-6.4/lib'
make[1]: *** [install] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/dragan/Desktop/coreutils-6.4/lib'
linux-vcax:/home/dragan/Desktop/coreutils-6.4 #

i onda sam po savetu "silverglider" (hvala mnogo) probao i :

linux-vcax:~ # rpm -qa coreutils*
coreutils-6.9-43

sto znaci da je coreutils i bio instaliran, ali ne znam zasto onda nije instaliran i ginstall ako je deo tog paketa ?
Da li treba da trazim ginstall sa suse mirrora posto ga nema na dvd-u ?
Bas sam Vas ugnjavio pitanjima ( i slabim poznavanjem linux-a ), pa se nadam da ce jos nekom biti od koristi ( da se ne pati kao ja ) !!!

Pozzz i HVALA :wave:

Hej, pa stani... sad sam tek pogledao...

Čemu ti uopšte pokušavaš da builduješ tarball arhivu linux-atm 2.4.1, kad na susetovom sajtu imas već gotove pakete u verziji 2.5?

linux-atm-2.5.0-73
linux-atm-devel-2.5.0-73
linux-atm-lib-2.5.0-73

Otvori lepo terminal i otkucaj:

zypper install linux-atm linux-atm-devel linux-atm-lib

i to će skinuti i instalirati te pakete.

Za inače: idi lepo na opensuse sajt i nađi gde su mirrori. Stavi sebi jedan lepo u bookmarks i kad ti ovako zatreba neki paket, pogledaj prvo tamo da nema već sve lepo spakovano za tvoj distro. Ako nema, onda ideš na neki od rpm search sajtova da vidiš da nije možda neko drugi izdao taj paket koji tražiš za opensuse. Pa tek kada ništa od toga ne upali, tek onda tražiš ovakve tarball arhive koje treba buildovati. Pa i tada možeš od tog tarballa da napraviš rpm pomoću rpmbuild komande.

Poslednja izmena:
Sad se setih - ako ti je jednostavnije, ubaci instalacioni cd/dvd, nađi u kojem je to diru (valjda suse/586) i instaliraj rpm-om:

rpm -Uvh linux-atm linux-atm-devel linux-atm-lib

Skinuo sam i instalirao sam gore navedene pakete (nema ih na dvd) bez problema, pa sam pokusao da pokrenem pppoe setup ali bez uspeha ! Da li treba jos nesto odraditi pre toga ???

Instalacija ovog modema se pretvorila u pravu nocnu moru, lakse sam instalirao pci winmodem na linux-u nego ovaj . Ako imate jos volje, pomozite ako ne necu zameriti i ovo je vise nego drugarski. Mozda ovo zvuci pomalo otrcano ali forum je “ best on Serbia “.

Pozzz :wave:

Ne koristim ni taj ni takve modeme pa ne mogu da ti dam gotov recept, već samo da uputim u kom pravcu da kreneš na osnovu prijavljenih grešaka ili log fajlova. Na osnovu ovako uopštenog "pokušao sam, ali bez upeha" ne možemo ni mi dalje ništa da sugeršemo.

Pogledaj da li pppoe loguje šta u njegov /var/log/ppp.log fajl. Ako taj log fajl uopšte ne postoji, pogledaj na googlu kako se u /etc/ppp podešavaju opcije da bi se pppoe dibagovao odnosno zapisivao sve u /var/log/ppp.log fajl.

BTW, zato su broadband modemi sa LAN portom keva.

Pa, evo malo sam prokrstario po jos nekim slicnim forumima i ima dosta istih (ili slicnih) pitanja u vezi istog modema. Ono sto se moze videti je da su momci uspeli da instaliraju drajver za taj modem, ali samo na ubuntu i mandrake distribuciji (uz nevidjene muke!). Inace kontaktirao sam i podrsku sa neobee.net-a, gde su mi rekli da imaju u ponudi jos jedan adsl modem sa lan portom (ne znam model), pa cu pokusati sa njim (on ce morati da radi :smash:)!!!

Preostaje mi jos jedino da se jos jednom zahvalim forumu, (narocito admin-u silverglider) !!! ;)

Pozzz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno