Šta je novo?

surround zvucnici na TV

AmigaFAN

Cenjen
Učlanjen(a)
16.06.2013
Poena
195
Pozdrav svima, posle neuspesnog googlanja postavljam ovde pitanje pa da vidim da li neko ima resenje.
Problem je sledeci, nasao sam jeftine zvucnike da koristim u sobi i zelim da ih koristim kao surround sistem za tv. Zvucnici su Altec Lansing acs54 a tv je Vizio d40f g9. TV od izlaza ima optical i klasican cinc sa L i R kanalima, Altec ima 2 ulaza, front i surround. U koji god od ova 2 da ubodem dobijam isti zvuk, obican stereo gde su samo poduplani sateliti (po 2 na levi i desni kanal)
TV ima Dolby integrisan sto koliko znam znaci da je sposoban da pusti nekakav surround zvuk, na TV kacim HDMI xbox i pc, hdmi takodje nosi surround, znaci problem je izlaz iz tv-a u zvucnike. Da li neko ima neko resenje? Znam da su zvucnici stari i verovatno nema nacina da se prikopcaju na modernu opremu, mislim da su iz 2000. godine.

https://www.scribd.com/document/47249896/Altec-Lansing-ACS54-4-1-Speaker-System-User-Manual (ovde pise da altec sam detektuje kakav signal dobija i prema tome izbacuje stereo ili surround)
Takodje vidim na laptopu (lenovo t440s) da je bilo kakav izlaz sem stereo "posivljen" a xbox znam da ima stereo izlaz preko hdmi sigurno. Isto u control panelu vidim dolby nesto ako ti nije samo neki skin za obican ekvalajzer.
Screenshot_10.png
Screenshot_9.png

Prilozi

• IMG_2051.jpeg
    IMG_2051.jpeg
    684.9 KB · Pregleda: 102
  • IMG_2052.jpeg
    IMG_2052.jpeg
    653.1 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Ako LR iz TVa spojiš na zvučnike, svakako ćeš da dobiješ samo stereo, jer to izlazi iz TVa. Pošto zvučnici nemaju optički ulaz, treba ti neki AD konvertor, koji će da konvertuje digitalni optički signal u analogni prilagođen tvojim zvučnicima. Ne znam da li tako nešto postoji.

Nasao sam ovo na googlu, ovo opisuje ovaj Altec acs54, 4 satelita i sub (analog surround) interesuje me kako bi uopste dobio surround na tim zvucnicima sa bilo cega? Na primer sa laptopa Lenovo t440s, kakav kabl bi isao iz laptopa u zvucnike za surround? Vidim da ima dosta jeftinih resenja sa digitalnog (optickog) izlaza na analogni ali su svi stereo.
Screenshot_12.png

Trebalo bi da možeš da dobiješ surround (4.1) na računarima koji imaju više izlaza za zvuk (laptopovi obično nemaju, a desktopovi obično imaju). Podesiš da imaš sistem sa 4 zvučnika (Quadraphonic), pa izlaz za prednje zvučnike spojiš na front ulaz, a drugim kablom izlaz za zadnje zvučnike spojiš na surround ulaz.

Teorijski bi trebalo da radi, ali ja ne mogu da ti garantujem da hoće :)

Narucio sam par varijanti pa cemo videti. Ne verujem da cu dobiti pravi surround na ovim zvucnicima jer je codec premator i taj dolby standard vrv niko ziv vise ne koristi, pogotovo ne netflix ili hulu ili yt, ali nema veze, vise sam radoznao nego ocajan :D

na tvoju sreću, nisi u pravu. i te kako se koristi. i to baš svuda.

dapače, -kroz optiku mogu da se provuku samo klot dolby digital (ex) i dts. noviji imaju širi bandwidth, tako da oni idu samo kroz hdmi.
(lepo piše i na tvojoj tabeli odozgo)

noviji losless kodeci (dolby true HD, dts master) su backward kompatibilni, tako da će TV kroz optiku slati surround bitstream ka dekoderu.

obzirom da tvoj TV ima samo analogni stereo izlaz, a altec ima 5.1 analogni ulaz, treba ti optical->analog 5.1 dekoder
npr ovaj
https://www.aliexpress.com/item/Opt...lgo_pvid=812ca37d-79ca-4a31-a9da-46a9bb07c16a

Poslednja izmena:
hvala svima, javljam cim stigne da li je uspelo ista :)

Vrh Dno