Šta je novo?

Super lepkom popravio X800XL?

netizen_k

Čuven
Učlanjen(a)
04.04.2003
Poena
619
Ovo je pitanje prvenstveno za elektronicare ali svaki konstruktivan komentar je naravno dobrodosao..

Elem, kupio pre neki dan na eBay-u Radeon X800XL AGP i kada je kartica stigla vidim da se jedan valjda kapacitor (ne znam nista o elektronskim komponentama tako da verovatno lupam ali mrzi me da googlam) otkacio sa ploce... dobro zagledam i ucini mi se da se te komponente ne leme vec da se na neki drugi nacin stavljaju na ploce i odlucim da probam da zalepim super lepkom uz duboko ubedjenje da nema sanse da kartica proradi kada je ubacim u slot...

Na moje veliko iznenadjenje, ne samo da je kartica proradila nego je izdrzala 12 sati 3DMark-a a fino se i klokuje 435/540 bez problema... ukratko na prvi pogled nikakvih problema sa karticom tako da sam sada u dilemi da li da je vracam coveku ili ne.

Ako vas ne mrzi pogledajte jpg koji sam zakacio pa me posavetujte sta da radim i da li je tu vrstu komponente zaista moguce zalepiti na plocu ili uopste nije u funkciji ali kartica nekako radi i bez toga...

TIA

Prilozi

• ATI R800XL01.jpg
    ATI R800XL01.jpg
    41.3 KB · Pregleda: 268
Pitanje je kako si zalepio...Ako si ga zalepio za shtampu i sam kontakt je dobio spoj...Ali ako si ga lepio na kontaktima...dzaba si ga lepio...jer bitanje je da li uopshte ima vezu i da li je u "igri" tj. da uopshte i funkcionishe. ...Za nega je najbolje da se ponovo zaleme kontakti...

Zashto radi karta bez njega ako je to sluchaj...moze se objasniti samo shto je kondezator dodatno pegla napon i jedan je u grupi od 4 komada tako da iako nije u kolu kartica radi.

Kazem opet najbolje da se pikne lemilicom da se bude siguran da je kondezator u kolu jer ovako nije dobro za karticu i njen radni vek...a moguce je i to da sada kondezator ima spoj ali "labav" u elektrichnom smislu i da ako u radu ispadne moze da dovede do kvara.

Shto se tiche da se komponente ne leme...ne verujem vidi se da su zaletovane.

Zalepio sam za stampu naravno i cini mi se da su te dve nozice lepo legle... problem je u tome sto ne vidim kako je uopste moguce tu komponentu zalemiti jer te nozice su u potpunosti ispod kondenzatora pa im je nemoguce prici...

Poslednja izmena:
Nozice se inace obicno provlace kroz stampu i leme sa suprotne strane (ima rupice ali su sada zapusene zicom koja se prekinula i kalajem).
Najbolje bi bilo zameniti kondenzator novim jer je pitanje da li je ispravan cak iako se zalemi nazad sto je inace verovatno neizvodljivo zbog prekinutih i prekratkih nozica.
To naravno ne treba raditi lemilicom za oluke jer je stampa izuzetno osetljiva na previsoku temperaturu.

netizen_k je napisao(la):
Zalepio sam za stampu naravno i cini mi se da su te dve nozice lepo legle... problem je u tome sto ne vidim kako je uopste moguce tu komponentu zalemiti jer te nozice su u potpunosti ispod kondenzatora pa im je nemoguce prici...
Samo ti to odnesi u bilo koji bolji servis za televizore i reci "ciko zalemi mi ovo", bice gotovo za minut.

audiofreak je napisao(la):
Nozice se inace obicno provlace kroz stampu i leme sa suprotne strane (ima rupice ali su sada zapusene zicom koja se prekinula i kalajem).
Najbolje bi bilo zameniti kondenzator novim jer je pitanje da li je ispravan cak iako se zalemi nazad sto je inace verovatno neizvodljivo zbog prekinutih i prekratkih nozica.
To naravno ne treba raditi lemilicom za oluke jer je stampa izuzetno osetljiva na previsoku temperaturu.

Znaci nema sanse da je taj kondenzator uopste u funkciji vec kartica jednostavno radi i bez njega...?

Pa pegla sa manjim kapacitetom, to moze tako da radi bez problema, ali...

Netizen imao sam isti slucaj, otkaci se isti takav mali kondenzator kod mene. Tacnije odvalio sam ga ja sa IDE kablom, i poceo da !@#$%^ jer nisam moga prici nozicama da zalem. Odem kod drugara, on vidi vrednos kondenzatora uzme jedan sa cak malo vecim kapacitetom (tacnije odlemio ga je sa jednog starog radia) i zalemi nanovo na kartici, a moj originalni baci :)
I graficka i dan danas radi bez problema.

Tako da slobodno odnesi tvoju karticu kod bilo kog el.servisa i nek ti zaleme drugi kondenzator sa istim ili slicnim vrednostima i vozi.

Kako ja vidim sa slike...potrebno ga je zelemiti sa gornje strane..bash zato shto se nozica otkinula..i sada je kraca. Lepo se sa slike vidi da su kontakti sa strane a ne ispod...znachi to bi trebalo lako zalemiti sa manjom lemilicom kao shto kaze audio...mislim za oluke..:D naravno ne. One na 12-24V bi bile OK.

I nije vazno da prodje kroz shtampu ako je vec sama zacheplejna sa kalajem i nozicom vazno je da ima spoj...

Pitanje je da li ima da se nadju novi ovakvi "goluzdravi" kondezatori....koji po meni bolje karakteristike nego oni "obucheni"..zato i predlazem ovu varijantu opravke a ne zamene.

ivica je napisao(la):
Pitanje je da li ima da se nadju novi ovakvi "goluzdravi" kondezatori....koji po meni bolje karakteristike nego oni "obucheni"..
Hm... Po CEMU si ti zakljucio da imaju bolje karakteristike???? :D

@dr. Tiristor: Ne vidim po chemu nisu bolji. Sigurno cu naci na nekoj Hi-end grafici onako obuchen koji moze da se otvori odozgore kao "kokica" ....paz da ne bude takav.

Da je tako i moj AIW 9800Pro bio bi pun takvih ali on nema nijedan...tako obichan elektrolit nego upravo ovakve..."kulturne".

I kad sam rekao da imaju bolje karakteristike mislio sam da su kvalitetniji....a to nije opet daleko od karakteristika..:D

Uzgred da ne bude zabune..izgleda da sam ti otvrio "gate" chim si ovako izreagovao..:D a poznato je kako tiristori reaguju na pobudu....:D

Ne stvarno..neko je nashao ovakve i izmenjao sve na plochi i poboljshao OC...tako se bar prichalo po forumu...???

Opet mozda ti iz iskustva znash da je suprotno...ali ne verujem.

Necu da se mesam u savete onih koji ti daju savete za zamenu ili popravku kondenzatora, ali po meni trebalo bi da pokusas da zamenis kartu za novu. Ipak su to tvoje pare u pitanju! Po logici stvari trebalo bi da dobijes novu i neostecenu robu i jos sa nekom garancijom! Tek ako ti se prodavac izgrbavi, tipa "ma ne, ja sam ti poslao ispravnu kartu", ti probaj da sredis taj kondenzator. Jedino se nadam da je nisi kupio na e-bayu po 'extra povoljnoj' ceni.

netizen_k je napisao(la):
Ovo je pitanje prvenstveno za elektronicare ali svaki konstruktivan komentar je naravno dobrodosao...
...

Mislim da si pogresio sto karticu nisi vratio odmah,mada mogu da razumem zasto nisi jer je kupovina sa ebay-a nezgodna stvar a garancija na istom jos vise, da ne spominjem da je karta fenomenalna i ultimativni apgrejd za agp platformu, pa da ti je bilo sigurno tesko da je vratis a da prethodno ne probas kako radi.
Tragovi lepljenja su svakako vidljivi i ako to vidi onaj kome karticu vracas zbog neispravnosti moze da bude problem da sad posle te tvoje male intervencije garanciju uvazi. Ako to nije problem moj predlog je da karticu zamenis. Tako skupo parce hardvera mora da radi perfektno i bez rizika od preranog stradanja.
Ako kojim slucajem prica o vracanju u garanciji otpada moj ti je savet da karticu odneses u servis jer to mislim da moze relativno lako da popravi neki kvalitetan majstor. Kontaktiraj usera Cika Pera na forumu. Covek ima iskustva, inace radi takve stvari i najbitnije, korektan je.
Naveo sam ti po redu sta bi bilo najpametnije da uradis, a u svakom slucajm karticu ne treba ostaviti u tom stanju, iako radi. Barem, to je moje misljenje.
Samo pitanje: jesi li na kartu dobio iz Amerike ili sa Nemackog ebay-a?
Pitam jer sam zaintersovan za druga kome teba upravo ta karta.

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
@dr. Tiristor: Ne vidim po chemu nisu bolji. Sigurno cu naci na nekoj Hi-end grafici onako obuchen koji moze da se otvori odozgore kao "kokica" ....paz da ne bude takav.
A ocigledno ne vidis ni po cemu su bolji?
Mislis da ovi ne pucaju? Skini jedan pa ga stavi na samo 10-ak VAC, pa da vidis...
ivica je napisao(la):
Da je tako i moj AIW 9800Pro bio bi pun takvih ali on nema nijedan...tako obichan elektrolit nego upravo ovakve..."kulturne".
Hoces li molim te, meni neiskusnom, da objasnis u cemu je razlika izmedju "ovih" i "obicnih" ????????
I po cemu su ovi "kulturni" a oni "nekulturni"???? Zato sto se tebi ne svidjaju?
ivica je napisao(la):
I kad sam rekao da imaju bolje karakteristike mislio sam da su kvalitetniji....a to nije opet daleko od karakteristika..:D `
Kvalitet je jedno, karakteristike su nesto sasvim drugo. Tako da ti ni ta prica ne stoji.
ivica je napisao(la):
Uzgred da ne bude zabune..izgleda da sam ti otvrio "gate" chim si ovako izreagovao..:D a poznato je kako tiristori reaguju na pobudu....:D
Moj gejt otvara samo moja devojka, nemoj da gajis laznu nadu :) [sala, nemoj da se neko uvredio!]
ivica je napisao(la):
Ne stvarno..neko je nashao ovakve i izmenjao sve na plochi i poboljshao OC...tako se bar prichalo po forumu...???
Prica se i da na marsu ima zivota....
ivica je napisao(la):
Opet mozda ti iz iskustva znash da je suprotno...ali ne verujem.
Ja ne tvrdim nista, nego ne mogu da dozvolim da neko tako prica napamet "ovi su bolji, ima ih i na mojoj grafici"

A za iskustvo ne znam sta da ti kazem, servisiram audio video dugo, dugo....
Mozda ovi jesu novije proizvodnje, ali kvalitet je nesto sasvim trece. Tako da to opet nema veze sa tim sto pricas....

@dr.Tiristor: Ipak jedna ovakva grafika nije neki Tv ili Video....ali OK.
Da imash iksutva imash ga vishe nego ja....to je sigurno...al' gde bre ide ovako obichan kondezator na onakvu grafiku..gde je bre LOW-ESR ....a kvalitet izrade ove moje AIW 9800pro sigurno je na vecem nivou nego i vecina danashnjih novijih kartica....i po PCB-u i po kvalitetu komponenata. Samo kazem da onaj ko je stavio taj kondezator tu nije budala sigurno...i bolje je da ne buzi nishta drugo ako moze ovaj shto se odvalio da se nabuzi a moze...ili da se nadje isti takav a moze i to...

E jes sad....stavi...10VAC....
Naravno da puca svaki.....kad nije namenjen za to.

Samo nek nosi kod Cika Pere...i zavrshava posao.

Uzgled..sad ne vredi ni da zatvorim "gate"....kad tiristor provede..mora da se iskljuchi....kompletno :D..tako beshe.

Ochigledno si pogreshno protumachio shalu o gate-u...a sad vidim i zbog chega...
Ako ti nije PN spoj u glavi onda mu sex zameni mesto shto je i normalno u tvojim okolnostima.

Da podestim upotreba velikih slova znachi vikanje na forumu...a po meni ti si odlepio kad si video shta sam ja napisao(nisi se slozio i odreagovao oshtro)....a ja sam to nazvao otvaranjem "gate"-a...ostalo ti je jasno...kao i ovo da ili cesh da prestanesh da obrzlozish svaku moju rechenicu(tiristor iskljuchen) ili ce se ovo nastaviti(tiristor proveo)...

ivica je napisao(la):
@dr.Tiristor: Ipak jedna ovakva grafika nije neki Tv ili Video....ali OK.
Pricamo o kondezatorima uopste a ne o graficka/tv.
ivica je napisao(la):
gde je bre LOW-ESR
Pa neka ga kupi, kosta 20 dinara...
ivica je napisao(la):
....a kvalitet izrade ove moje AIW 9800pro sigurno je na vecem nivou nego i vecina danashnjih novijih kartica....i po PCB-u i po kvalitetu komponenata.
Zasto tako mislis?
ivica je napisao(la):
Samo kazem da onaj ko je stavio taj kondezator tu nije budala sigurno...
naravno da nije :)
ivica je napisao(la):
i bolje je da ne buzi nishta drugo ako moze ovaj shto se odvalio da se nabuzi a moze...ili da se nadje isti takav a moze i to...
Pa sad svejedno je stavio taj ili kupio novi, ako su oba ispravna. Ali i da stavi "onaj nekulturni" nece pogresiti.
ivica je napisao(la):
E jes sad....stavi...10VAC....
Sala. Pa samo da vidis kako puca. Ako je deklarisan na 16/85 stavi ga na 20 dobices isti zvucni efekat.
ivica je napisao(la):
Samo nek nosi kod Cika Pere...i zavrshava posao.
I to sto kazes.
ivica je napisao(la):
Uzgled..sad ne vredi ni da zatvorim "gate"....kad tiristor provede..mora da se iskljuchi....kompletno :D..tako beshe.
Mozda bilo tako ranije sad ih imas koji se na gejt i iskljucuju....
ivica je napisao(la):
Ochigledno si pogreshno protumachio shalu o gate-u...a sad vidim i zbog chega...
Ako ti nije PN spoj u glavi onda mu sex zameni mesto shto je i normalno u tvojim okolnostima.
Ma jok, samo mi bilo smesno da ti ono napisem :D
ivica je napisao(la):
Da podestim upotreba velikih slova znachi vikanje na forumu...
Znam.
ivica je napisao(la):
a po meni ti si odlepio kad si video shta sam ja napisao(nisi se slozio i odreagovao oshtro)....a ja sam to nazvao otvaranjem "gate"-a...ostalo ti je jasno...
Nisam odlepio, nego tako ces nekoga samo zbuniti i dati mu pogresne informacije. Citam ja mnoge teme, pa cutim, mrzi me da se cimam oko takvih stvari, ne volim da se pravim pametan. Ali ako nesto napisem, napisao sam iz iskustva, a ne zato sto sam "negde cuo".
ivica je napisao(la):
kao i ovo da ili cesh da prestanesh da obrzlozish svaku moju rechenicu(tiristor iskljuchen) ili ce se ovo nastaviti(tiristor proveo)...
Pa cekaj, jeli li ti doveo pobudu na gejt? Jesi. Jesam li ja proveo? Jesam.
A ja sam proizveden '83. Tako da cu morati komplet da se skidam sa napona. :D

Coolijana sa ove strane. :wave:

EDIT: Nisam vikao [koristio velika slova] nigde, a ono "CEMU" je bilo veliko samo da bi se bolje uocilo.

Poslednja izmena:
Koliko sam provalio na Atijevim kartama je to jako lose uradjeno. Kolegi sam na 9200 otkidao 2 komada kao nista doksam cupao hard ali to je low low karta... Uglavnom, zalepio sam ih glue gun-om :d Mnogo cvrsce sad drzi i nema sanse da se otkinu vise. Eto, nisi jedini!!! ,)

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
zalepio sam ih glue gun-om :d Mnogo cvrsce sad drzi i nema sanse da se otkinu vise. Eto, nisi jedini!!! ,)
Pa bolje da nisi, bar se ne bi cimao. Mislim, ako nemaju funkciju, sto si ih vracao uopste, i to topljenom plastikom. :D

Ja sam svojevremeno posudio ortaku jedan Geforce mx440. Posle par dana mi lik vraca karticu i kaze : Brate otpao mi jedan kondezator !
Ta kartica dan danas radi kod jednog mog ortaka iako je od odpadanja kondezatora proslo vishe od 3 godine !!

@dr.Tiristor: Ok , :wave: i sa moje strane....
Proizveden '81..:D

P.S. dr. znachi drugo..a dr znachi doktor

@mige: ih jedan mx..i da rikne kakva shteta....a i taj kondeztor je tu bio eto chisto radi reda..

alibaba je napisao(la):
Naveo sam ti po redu sta bi bilo najpametnije da uradis, a u svakom slucajm karticu ne treba ostaviti u tom stanju, iako radi. Barem, to je moje misljenje.
Samo pitanje: jesi li na kartu dobio iz Amerike ili sa Nemackog ebay-a?
Pitam jer sam zaintersovan za druga kome teba upravo ta karta.

Kartica je kupljena polovna na US eBay-u od privatnog prodavca bez ikakve garancije a ne eBay-u j obicaj je da jedina garancija bude to da polovna kartica nece biti DOA osim ukoliko prodavac posebno ne naglasi drugacije...

Elem, u takvoj situaciji je velika je hebada da mu vracam karticu jer on uvek moze da tvrdi da je poslao ispravnu karticu koja je ili ostecena u transportu ili sam je ja ostetio prilikom instalacije dok sa druge strane ja tvrdim da je stigla neispravna jer je vec bila ostecena ili je ostecena tokom transporta. To bi se verovatno zavrsilo tako sto bih ja njemu dao negative feedback pa onda i on meni a ja bih platio shipping u oba smera tako da vise naginjem tome da lepo zalemim taj kondenzator i da furam tako sa karticom pa sta joj bog da, pogotovo sto sam furao 3DMark vise od 12 sati na njoj i fino je klokovao opet bez ikakvih problema.

Mene je ta kartica izasla oko $190 a nema sanse bilo gde da nadjem novu za manje od $300, neka radi 12 meseci i bicu veoma zadovoljan... deluje mi da nema sanse da crkne sutra...

Elem, kupio sam lemilicu i sve ostalo sto mi treba za lemljenje pa posto nemam nikakvog iskustva sa tim moracu malo da vezbam pa cu valjda uspeti da zalemim taj kondenztor...

Hvala svima za ucesce u diskusiji, upravo mi je stigao Newcastle 3700+ i DFI Lanparty pa odox malo time da se zabavim a vi momci samo opusteno oko tih tranzistora... ode ovaj svet u PM jos malo a vi trosite zivce na tamo neke tranzistore :)

Poz.

Vrh Dno