Do ovog threada me doveo
ovaj post, inače, nisam bio svestan njegovog postojanja...
Šta da vam kažem, postideh se od silnih pohvala :S:
Elem, red je da se razveje magla oko mog uplitanja u ove teme, pa hajde da odgovorim na neka od pitanja:
Vidi se da je lik vrhunski poznavalac, a deli savete nesebično na IT svetu i Benchu. Za svaku pohvalu. Ne znam da li je urednik na nekom forumu/sajtu kojim slučajem.
Urednik nisam ni na jednom forumu/sajtu, niti sam u direktnoj vezi sa nekim časopisom, barem za sada. Nisam čak ni moderator, što je sasvim u redu, budući da nemam takvih aspiracija ili ambicija. Sve ovo radim jer mi je fascinantno koliko malo pažnje se pridaje napajanjima pri sklapanju računara, kako gotovih konfiguracija, tako i DIY mašina. Volim da mislim da se situacija lagano menja na bolje, i osnovna ideja mi je bila da podignem svest o tome na nešto niši nivo, makar kroz stvaranje interesovanja za tu temu. Ipak, još uvek značajno velik broj ljudi previđa da je uzalud imati komponente visokih performansi, ako mašina ima "slabo srce" - neadekvatno ili nekvalitetno napajanje.
Inače, ima me i na jonnyguru i na badcaps forumima
McSteel je dobar poznavalac napajanja i njihovih struktura, par puta mi je pomogao u odabiru napajanja.
Takodje sam pokusao na pm da ga kontaktiram u vezi popravke jednog napajanja, ali na zalost nije odgovorio.
Izvinjavam se na izostanku odgovora, ali na više mesta dobijam redovne PM-ove, pa mi se desi da pokoji i promašim... Čak mi se dešavalo i da pomešam kome šta treba da odgovorim, pa iako imam ogroman quote iznad svog teksta, napišem pogrešnu poruku
Ko radi, taj i greši, zar ne?
Po pitanju pitanja (srećom, na dnu inboxa je još), odgovoriću niže u postu.
Meni je isto dao neke savete, mozda covek se ne bakce sa servisiranjem istih ali strukturu napajanja, samih komponenti kvalitet poznaje do najsitnijih detalja..
Zapravo, radim kao serviser/elektroničar u jednoj novosadskoj IT firmi, tako da se definitivno bakćem sa popravkom

Tačnije, bavim se popravkom raznih elektronskih skalamerija, pa pored napajanja sređujem i monitore, matične ploče i grafičke kartice, UPS-ove... Istini za volju, pošto je to radno mesto relativno sveže, nisam još pod "punom ratnom opremom", tako da ne radim neka naprednija SMD lemljenja ili recimo reball/reflow, ali doći će i to vremenom. Za sada, zapravo, i nije bilo preterano mnogo potrebe za time, tako da se ta oprema ne bi još ni frtalj isplatila. No, svakako je u planu...
Da predlozimo Peci da ga zaposli u benchu ?
Heh. Sa gospodinom Gredeljem sam se i upoznao, i već smo razgovarali o mogućnosti PSU review-a ovde. Tačnije, priča je krenula krajnje neočekivano, od toga što sam se prijavio na konkurs za posao koji je bio objavljen ovde pre nešto meseci, a ticao se smartphone-ova i obuke radnika o njima... Pošto tu nisam baš blistao koliko je bilo potrebno, na razgovoru za posao o telefonima sam ~15 minuta držao predavanje o napajanjima i testiranju istih. What a way to go down
Bilo kako bilo (nadam se da Peci ne smeta što sam izneo deo detalja o pomenutom konkursu), trebalo je da se javim sa konkretnim predlogom vezanim za testove. Međutim, kad se sedne i sračuna, da mi za ozbiljan pristup temi trebaju velika početna sredstva: Kvalitetan osciloskop sa min. 20 MHz opsega i 200 kS/s, dobar izolacioni trafo, ili još bolje variac od bar kilovata, precizan power meter, dobar unimer, dobar desolder gun, i što je najvažnije (čitaj: najskuplje) - dobar i pouzdan, programabilan load array ili load tester, barem po jedan bank od 100-150W za 3,3V, 5V i barem 600W za 12V grane, plus opciono termometar, kvalitetan fotoaparat, i hotbox koji bih sam pravio... Cifra nije nimalo naivna. A tu je i pitanje izvora uzoraka za testiranje, i isplativosti takvog posla, kako za mene (iako sam entuzijasta, i ja imam dušu

) tako za sam sajt... Na kraju je samo ostalo na "javiću se", što verovatno nije mnogo lepo sa moje strane, ali je realnost okruženja u kojem smo.
Uvek može zajednica da donira jedno 3-4k evra, pa da nešto skrpimo

--------
mirza82, po pitanju tvog Asus SL-22A, ako je i dalje aktuelno, trebaće mi detalji o neispravnosti. Ne znam koliko ti se isplati da šalješ da popravljam, pošto bi slao za NS i natrag... Elem, to je napajanje TFX form factor-a, koji neki još zovu SFF ili FlexATX. U pitanju je re-brandovan Enhance
ENP-2200A, relativno solidno PPFC napajanje... Moguće da su samo hrabro poginuli kondenzatori na filter-sekciji, u kom slučaju je kvar trivijalan, ali je kockanje, jer ne mora biti do toga, i onda je skoro sigurno bolje ići na novo.
Možda vredi razmotriti kao zamenu Xilence
SPS-XP300.TFX.R3... To je solidno APFC napajanje, proizvodi ga firma Casing Macron, koja nije toliko poznata u krugovima napajanja, naročito ne ovde, ali u ovom konkretnom slučaju su odradili solidan posao. Napajanje je sposobno za 20A na 12V, tako da će moći da "tera" sve što je mogao i taj Enha... Asus.
Eto, toliko od mene za sada. Iskreno mi je drago što cenite moj angažman oko ove teme, i slobodno "budite dosadni" ako se ne odazivam na pitanja