Šta je novo?

Subwoofer

Mellow

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2002
Poena
619
Pitanje za znalce na ovom forumu.

Da li mozete da mi preporucite gde bih mogao da uzmem relativno kvalitetan sub u Beogradu? Ili mozda nekoga ko moze da ga napravi?

Izbor je veoma mali i retko gde mogu da se testiraju.

Hvala unapred (moze i na PM)

Mrka kapa kod nas, kao sto si se verovatno i sam uverio... :(

Imas u player-u u svetogorskoj show room pa otidji i poslusaj ili u Brankovoj bgstudio. Oba solidno opremljena i hoce da izadju u susret

Dzabe kad nema nista od iole zanimljivih sub-ova...

Njemu ili meni? :)

Oboma :) . Imam neko skromno iskustvo pa mogu da dam par saveta al prvo recite sta vam treba i za koliko para

Ja vec imam sasvim solidan sistem sa zadovoljavajucim subwoofer-om :)

Takodje, znam dobro koji ce mi biti sledeci subwoofer (ne pre selidbe :)) - isti proizvodjac, ali najjaci model:
http://www.svsound.com/subwoofers/ported-box/pb13-ultra#.UIbaTmI0hIA

BTW, znam dobro sta moze da se nadje od subwoofer-a u Srbiji i to je nazalost tuga (svoj sam dovlacio od napolje)... :(

Poslednja izmena:
I tata bi sine :). Nema ovog kod nas provereno niti ce biti. Preskupo je ovo da bi ga neko drzao na lageru a distributera nema. Ipak ces morati ovo da dovlacis od napolje al moze itekako da ti se isplati. Prijavis za povracaj pdv-a a na nasoj carini ga smestis u gepek :). Eto ti ustede par stotina evra

Pa bas nesto tipa SVSa, recimo do 1000 jura. Na zalost, kod nas nema nista a da nije preskupo (u odnosu na inostranstvo). Na zalost ostaje da se tamo kupi.......

A btw odakle si dovukao SVSa?

A od koga u Sloveniji?:)

Od prvog vlasnika :)

heheheh, ***a, ovako mi ne pomazes. Da li postoji neki uvoznik ili si kupio privatno?

A da, koji model imas?

Ne treba ti uvoznik - Slovenija je u EU :)

PB10-NSD. Ima dosta review-a i merenja na netu. Pucao sam na nesto vece, ali posle procitanih iskustava odlucio se za ovo dok ne predjem u veci prostor. U sobi od ~20 kvadrata radi vise nego dobro, ali je obavezno dobro uklapanje sa front-ovima (podesavanje jacine, rezne frekvencije i faze - nema sanse bez merenja da se odradi kako treba). Pre njega sam imao EPOS M-Sub - solidan sub, ali mu fali "vatre" za filmove. Za muziku je sasvim ok, ali uz manje front-ove iliti ne za glasno slusanje. Nekada davno i Monitor Audio ASW-100 - igrackica i to losa.

Vec sam negde kacio merenja u mojoj sobi - svetlo zelena linija su front-ovi (Triangle Iconor / Extan), a tamno zelena linija su zajedno PB10-NSD i front-ovi. Prati se "house" kriva, a deep na ~120Hz ne moze da se pegla nikako osim promenom polozaja zvucnika, ali ne smeta skoro uopste jer iscezava posle par milisekundi (ne vidi se na slici jer je na slici situacija u "nultom" vremenskom trenutku). Kao sto se vidi, sub se spusta sasvim solidno - i na 20Hz i dalje ima dosta energije.

221622d1295836691-benefits-integration-subwoofer-into-hi-fi-stereo-system-triangle-svs-integrati.jpg

p.s. Ako imate prilike, premerite malo odziv svog sistema - iznenadicete se koliko je odziv najcesce daleko od idealnog. Bilo kakvo "brundanje" bass-a su peak-ovi od par dB, pa do preko 20 u zavisnosti koliko je ozbiljan problem sa room mode-ovima. Takodje, ni slika u "nultom" trenutku ne znaci previse vec posmatrana kroz vreme - koliko dugo "odzvanja"...

Poslednja izmena:
Pazi, meni merenje nije problem, posto imam Anthema MRX 700 (koji ima ARC sistem za merenje svih parametara). Pokusavam sada preko drugara iz Nemacke da dovezem PB12-nsd, pa cemo da vidimo da li ce da mi uspe, ali sa povracajem PDVa i nekim popustom koji daju, izadje oko 680 eura.

Nema od sub-ova nista zanimljivo u 4audio - ono sto iole vredi (a ne vredi previse!) je preskupo generalno, a jos su i cene u 4a vise nego sto bi trebalo da budu.

Zna se ko pravi top subwoofer-e: JL Audio, Velodyne, Paradigm, REL, SVSound, BK Electronics, HSU Research...

Gde moze da se kupi neki dobar subwoofer modul?

Kod nas nigde :)

Ono sto moze dobro da posluzi su Crown PA full range pojacala.

Poslednja izmena:
Bg electronics ima dobre module po solidnim cenama al nemam nikog da mi dovuce to od preko. A ovi pa snagasi i nisu bas sretno resenje a kostaju fino.

Moze li neko da objasni zasto su jedni dobri a drugi ne? Mislim na onih nekoliko firmi koje je Delija naveo. I sta je lose kod woofera koje nude kod nas. Ne saljite me na razne linkove i forume, objasnite ovde. Zanima me zato sto jos dugo vremena necu moci da imam neke pristojne floorstandere zbog sitne dece, a bookselfovi prosto ne idu dovoljno nisko.

Ne razumem sta nije jasno - sta razlikuje dobar zvucnik od onog manje dobrog ili dobro pojacalo od onog manje dobrog?

Kod subwoofer-a konkretno: kvalitet pojacala i driver-a, dobro projektovana kutija u skladu sa driver-om, a sto za posledicu ima dubinu, brzinu, snagu, "decibelazu" na niskim frekvencijama + dobru krivu odziva (dzabe sub "izbacuje" 105 dB na 35 Hz, ako na 20 Hz "izbacuje" 80 dB na istoj snazi iliti ne svira nista), mogucnost finog podesavanja frekvencije low pass filtera i faze, parametarska ekvilizacija / room correction (kod jacih sprava)...

Upravo ovo sto je naveo Delija. Najbolji subovi sviraju daleko ispod 20hz, idu cak i do 14, a to je u sustini ono sto je najbitnije, jer su to zvuci koje je najteze proizvesti (tu se vidi kvalitet pojacala, kutije i drajvera).
Znam da si rekao da te ne interesuju linkovi ali bih te ipak uputio na audioholics, koji imaju bas dosta veoma detaljnih testova subova, sa svim podacima i grafikonima.
BTW, uspeo sam da se organizujem za kupovinu sub-a. Ipak sam uzeo SB12-NSD, posto je PB12-NSD prevelik (kutija je pola metra:):):)). Ovo je bas ono sto mi treba, a svira ispod 20hz. Stize za 2 nedelje i posle povracaja poreza ce biti 600 eura, sto u Srbiji moze samo da se zamisli.
Test http://www.audioholics.com/reviews/speakers/subwoofers/sb12-nsd-subwoofer koga interesuje.

Dobar bas je 80% dozivljaja. Ja bih ukazao na fantasticni canton plus b/beta, nekada kostao 2500$ a danas se polovan moze naci po nemackom ebay-u za 200-600E. Pici 20hz kao pesma. Ja sam u nekoj custom varijanti upario 4 komada da bih dobio linearni odziv duz celog frekventnog opsega + jos jedan sub sa seas drajverom i snagasem. To zaista pomera zidove b.u.k.v.a.l.n.o. Ne znam zbog cega bi se islo samo na jedan sub, pogotovo ako ima neki akusticar pri ruci sa mernim instrumentom:

[YOUTUBE]Z_p4dGRHqjs[/YOUTUBE]

Ako se ide na bezkompromisnu varijantu da te bas ubija sa svih strana linearno, gde god da si pozicioniran, lakse se postize sa vise sub-ova taj efekat...

Poslednja izmena:
Ipak sam uzeo SB12-NSD

Je l' stigao do sada? :)
Utisci?

Stvarno za te pare na našem tržištu nema ništa ni blizu. Nije problem naći negde i kupiti, ali transport tolike kutije do ovde, hm.

Šta mislite od lako dostupnih, izdvojio sam tri modela, Monitor Audio Silver RXW-12, JBL L8400p ili Dali E-12 F? Nisu baš bliski po ceni, ali nema veze. Prostor je nešto manje od 40kvm. Možda će posle ići u oko 100kvm, sve otvoreno, ali za to verujem ni jedan od ovih ne valja. To možda 2x neki svs 13". ..

Inače, čuo sam u jednoj prodavnici neki Axiom sub, ne znam kako se oni kotiraju, ali ono je delovalo odlično, a prostorija jedno 200kvm. Mada je i cena bila nešto preko 4000 eura koliko se sećam :S

Jeste, stigao je, izvnjavam se sto nisam postovao. Postavicu i slike veceras, samo da se organizujem:).
Elem, zvuci stvarno fenomenalno. Bas razbija koliko je jak i bukvalno trese ceo stan, ali ne nadjacava ostale zvuke.
Bas onako kako treba.
Kostao je tacno 600 eura, posle povracaja poreza.
Sto se tebe tice, ja ti ne bih preporucio ni jedan od subova koje si naveo, iz prostog razloga sto su to kompanije koje se bave proizvodnjom zvucnika a ne subova. Svuda na internetu mozes da vidis koje su kompanije za subove (ono sto je Delija naveo), i ako vec dajes novac, bolje da ga potrosis na tako nesto. Mislim da u okruzenju negde mozes da iskopas nesto kvalitetno.
Moj prijatelj ima Dalijev sub iz serije Ikon, i to ne moze ni da pridje mom SVSu, a kostao je vise (i on je to konstatovao sa velikim zaljenjem).
Ovo 2x SVS 13 bi bi izuvalo iz gaca tj ne bi mogao sebe da pocastis boljom kupovinom.

Jel imao neko dodirnih tacaka sa ovim modelom
Infinity Modulus II Subwoofers

Nazad
Vrh Dno