Šta je novo?

Subvencija za otvaranje firme

Ja sam juce predao zahtev za elektronski potpis, bez toga ne moze da se zavrsi online osnivanje firme.

Sada na pravljenje biznis plana...
 
Najbolje vam je da ubacite elektronski potpis u ličnu kartu ako je sa čipom ili ako nije da zamenite lk, najjeftinija varijanta a ako uzimate nezavisno elektronski potpis preko ovlašćenih kuća to vam je 4,5k din. Potpis vam treba i za preuzimanje rešenja iz PU kad registrujete firmu.
Znam gde imaju jeftine baterije za digitrone sad kad udarite na računanje dobiti :D
 
Meni rekla da moram da vadim novu, tj da ponistim staru pa da vadim novu licnu... To ako nemam digi potpis. Bilo mi apsurdno to da radim al ajde mora se. Zakazem termin i odem tamo, zena kaze ne mora to tako. Poslala me u knjizaru za neke papire za sertifikat za potpis, 35din. Zavrsila mi za 10m, ne kosta nista. Imao sam licnu sa cipom iz 2016god, ona rece da moze tako sa cipom od 2015 i novije.
Ja sam biznis ispisao i sutra idem da pogleda savetnik.
Samo se sad muci to sto su promenili ime ulice u kojoj zivim i koju cu da navedem kao poslovni prostor. To je bilo pre mesec dana ali mi na licnoj i dalje stoji stara ulica kad se ocita... Je l treba ja da idem da menjam to ili ce oni sami?
I treba sa ocem da potpisem ugovor onustupanju prostora za rad, tj jedne sobe u kuci. Nasao sam na netu neki ugovor, je l to validno ako samo mi potpisemo ili moramo negde da nosimo na overavanje, i gde ako mora?
 
Kad već imaš čipovanu lk podneseš zahtev za promenu adrese, da upišu novu i ujedno da ti zveknu potpis. Uz ugovor tvog oca i tebe prilažeš kopiju zadnjeg poreskog rešenja a ako je na rešenju stari naziv ulice u ugovoru napišete i novi naziv a to gde ti živiš nema veze jer ti otac ustupa prostor. Svaki ugovor mora biti overen kod notara.
 
Iako fizicki zivim na istoj lokaciji moram ja da trazim da menjaju jer su oni promenili?
Je l moramo oboje da idemo kod notara, da? Koliko kosta to?
 
Ako je ovlašćenje onda samo otac ide a ako je ugovor onda oboje. Cena je po potpisu 360 din. i puta broj ugovora ako se radi u više primeraka. Utrčiš kod prvog notara i vidiš a koliko mi se čini zakazuje se. To je zadnja cena koju znam recimo iz septembra prošle godine i ne verujem da se menjala a sam pišeš ugovor ili ovlašćenje a potpisuje se kod notara i jedan primerak ostaje njima. Jel treba ja da idem da proveravam :D
 
Vidim da si u sve upucen pa zato pitam cisto da me ne vracaju zbog nekih sitnica.
Je l mozda znas nesto oko ip telefona?🙂
 
Ne bakćem se tim stvarima, a nema smisla da cimam drugara oko funkcionisanja VoIP, IP telefona koliko hoćeš na tržištu, gledaj neki jeftiniji a u biznis planu upišeš skuplji, treba nakupiti kintu u planu :D
 
Da li je ta nakupljena kinta presudna ,mislim da li ima neki uticaj na bodove ili nije toliko bitno jer ionako ne daju dodatni novac za to ulaganje u opremu itd
 
Бодује се деатност, власништво и социјални елементи.
Ali sigurno ce biti vise njih sa istim brojem bodova pa ce prednost dati onome kome vise treba. Bar po nekoj logici... Ali mislim da sam procitao da u tom slucaju ide redom ko je prvi predao zahtev...
 
Ma jok, ovo nikakve veze nema :)
Уколико постоји већи број захтева са истим бројем бодова, предност ће се дати захтевима који имају више бодова по појединачним критеријумима, и то следећим редоследом: категоријa лица, планирана врста делатности и потребни ресурси за отпочињањеобављања делатности. Уколико постоји већи број захтева са истим бројем бодова по појединачним критеријумима, одлучиваће се по редоследу подношења захтева.
 
Ok, my bad :)
 
Au ala sam štucao do malopre, mnogo sam spominjan :D
Pri pisanju biznis plana mora da budu potrebna ulaganja više od 250k jer je nebulozno da se uzima 250k a potrebna su ulaganja od 100k, takav plan ne prolazi i prednost u slučaju istog broja bodova ima plan sa većim sopstvenim ulaganjem ili unosom opreme.
Paušalci mogu da ostvare prihod do 40% od ukupnog godišnjeg prihoda i od drugih delatnosti osim osnovne za koje zakonom nisu predvidjeni posebni uslovi za delatnost. Npr registrovao si obućarsku radnju i osim prihoda od popravke obuće možeš da prikažeš uslugu moleraja, kopanja kanala itd.
 
I to mogu da fakturisem toj firmi, neki posao koji nema aposolutno nikakve veze sa vezom i registrovanom delatnoscu? Ali da od 1 000 000 godisne moleraj mude max 400 000
 
Matematički tako je ali da li ima logike jednoj firmi fakturisati različite usluge a i fizički ne možeš da vrtiš valjak preko bare a obavljaš posao u sobi koju ti je tata dao na korišćenje. :D Možeš max 70% da fakturišeš jednoj firmi, napisao si da bi ti ta firma plaćala mesečno ali neka ti plaćaju i sa računa druge firme ili ogranka ako ne možeš i ovde da ostvariš neke prihode.
 
Znaci sve i da je samo jedna usluga uboblasti za koju sam registrovan, ne moze samo jedna firma?
Tj npr ne mogu da fakturisem jednoj firmi "dispec" 12 puta godisnje i da to bude samo to?
Btw je l si knjigovodja ili tako nesto 🧐
 
Nisam ni knjigovodja ni pravnik, sam nick ti kaže šta sam ali imam puno godina a kao dete naučio da plivam pa se snalazim :D. Zbog posla sam morao da čitam mnogo, da se edukujem iz mnogih oblasti a i komuniciram sa knjigovodjama i pravnicima.
Nemoj da izdaješ fakture mesečno već više faktura u toku meseca za usluge jer ispada da si rentiran na mesečnom nivou i da radiš za njih puno radno vreme.
 
Predao sam danas na pisarnici u birou. Zena samo uzela papire i rekla to je to, nit je pitala je l tu sve ni ime ni nista. Samo rekla dajte mi sve, ja dao, ona mi rece to je to nista vise mozete da idete? Je l tako i drugima bilo?
 
Još nisi otvorio firmu :D
Sam kažeš pisarnica, njima je to posao a komisija pregleda prijavu da li je kompletna, ocenjuje biznis plan i boduje. Sad čekaš istek konkursa i pravac biro da se tražiš na istaknutoj listi. Obaveste i telefonom obično sutradan.
 
Da da ali uzela je papire u fazonu sad mozes da ides a ja cu ovo u smece. Ne znam je l moze da se vidi nekako ako te odbiju ili jednostavno ako dodje septembar a oni te i dalje ne zovu, odbijen si?
 
Kakav septembar, ako je rok za konkurisanje 17.05. od tog datuma za 30 dana izlazi rang lista, obese je na birou. Na pisarnici su samo upisali broj prijave i onako džumle ide komisiji pa oni pljucnu na prst i listaju papiriće da li je sve tu. Sam znaš koliko imaš bodova pa lako vidiš šta se dogadja do crte, ispod crte se ne pojavljuje.
 
^ I naravno da gospođa na pisarnici ne gleda papire, niti ti potvrđuje da li je sve tu (zašto bi), gledaće ih komisija, ako šta od papira bude falilo odbaciće ti prijavu kao nepotpunu...
Uostalom sve prijave se šalju u zatvorenoj koverti sa naznakom "Za subvenciju tu i tu" i komisijski se otvaraju dana koji je određen za otvaranje, baš da ne bi bilo naknadnog vađenja ili dodavanja papira koji nedostaju.
 
On pomislio kao na nekom ispitu, aj kolega dajte te papire evo vam 6 :D
 
Nije poneo bombonjeru i 100g kafe pa mu zato nije jasno :D
Ljudi ne čitaju konkurs komplet a sve lepo objašnjeno. Šta bi tek bilo da se daje neka ponuda za posao.
 
Ocekivao sam da me pita za ime, da dam licnu kartu, da potpisem nesto... Eventualno da mi da neku potvrdu da sam to predao. Ovako sta nju sprecava da baci 5 od 10 boljih planova danas i poveca sanse svom komsiji?
 
To nijedna pisarnica na svetu ne radi :)
 
Pa ova je u Srbiji.
 
A Srbija nije deo sveta :oops:
 
Nazad
Vrh Dno